shop.musicserver.cz

Celkem vydařený snímek jedné sólové kariéry

Vydáno: 24.10.2007 05:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Ringo Starr byl jen bubeníkem v nejlepší rockové kapele všech dob a po jejím rozpadu z času na čas vydal nějaké to album s fajn písničkami. Jen. Vždy ten čtvrtý vzadu. Ale výběr "Photograph (The Very Best Of Ringo)" dokazuje, že všechna ta "jen" jsou ve velkých uvozovkách.

7/10

Ringo Starr - Photograph (The Very Best Of Ringo)

Vydáno: 27.08.2007
Celkový čas: 68:06

Skladby: Photograph, It Don't Come Easy, You're Sixteen (You're Beautiful And You're Mine), Back Off Boogaloo, I'm The Greatest, Oh, My My, Only You (And You Alone), Beaucoups Of Blues, Early 1970, Snookeroo, No-No Song, (It's All Down To) Good Night Vienna, Hey Baby, A Dose Of Rock'N'Roll, Weight Of The World, King Of Broken Heart, Never Without You, Act Naturally (duet with Buck Owens), Wrack My Brain, Fading In And Fading Out

Vydavatel: Parlophone

Poté, co se The Beatles rozpadli na čtvrtiny, začali se předhánět ve vydávání sólových desek a mohutně soutěžili, kdo nahraje lepší album. Jak už to působením konkurence bývá, vznikly jedny z nejlepších nahrávek v kariérách všech čtyř Brouků. John a "Imagine" (1971), Paul s "Band On The Run" (1973) i George na "All Things Must Pass" (1970) dokazovali světu, že jsou fantastičtí muzikanti, skladatelé a zpěváci i bez těch druhých. Jediný Ringo na svém majstrštyku z roku 1973 "Ringo" neřešil to, zda se předvede v lepším světle než jeho bývalí kolegové, ale spojil jejich síly, byť v případě McCartneyho jen na dálku (Paul svůj písňový příspěvek poslal do Ameriky, kde zbylí tři Brouci Ringovu sólovku natáčeli, poštou). Richard Starkey byl též prvním, kdo vydal již po pěti letech osamoceného působení výběr největších hitů "Blast From Your Past". A po dalších dvaatřiceti letech je zde druhá bestofka. A je fakt dobře udělaná.

Ringo Starr nikdy nepatřil mezi technicky nejlepší nebo nejrychlejší bubeníky, a přesto je uznáván díky nápaditosti své hry. Stejně tak nikdy nebyl výjimečným skladatelem (těch pár hitů, jejichž je autorem, spíš pracně vypotil) či zpěvákem, nicméně cit pro výtečnou melodii a vkusné aranžmá, jakož i možnost spolupracovat díky svému jménu s esy ve svém oboru způsobily, že pár šlágrů na svém kontě má. A na tomhle dvacet položek čítajícím výběru jsou prakticky všechny. Po beatlesácké "Octopus's Garden" asi největší autorský zářez "It Don't Come Easy", s Georgem Harrisonem napsaná titulní skvělá "Photograph" (během skládání prý George naučil Ringa na kytaru celé dva akordy, konkrétně Edur a Cdur), skvěle odpichově zaranžovaný původně slaďák "Only You", Lennonova sarkastická "I'm The Greatest", kterou nemohl napsat nikdo jiný než John a zpívat nikdo jiný než Ringo, nebo na počátku devadesátých let i v mladičké České republice prospívající "Weight Of The World".

Na téhle výběrovce nic nepřebývá a jen pár drobností chybí, mně asi nejvíc "La De Da" a rocková verze "Love Me Do", obě z nedoceněného alba "Vertical Man". Nejsou to hity, které by znal váš synátor či dceruška, nad některými znějícími trochu moc staromilsky ("You're Sixteen", "Becaupse Of Blues") či countryovsky ("Act Naturally") by se možná i ošklíbali, ale i tak je třeba uznat, že jsou to skvělé pecky. Při tom, kolik energie, času a peněz Ringo investoval do výzkumu alkoholu a jiných potěšení lidských, a s přihlédnutím k faktu, že byl vždy asi jediný z Fab Four, který měl prostě jen obrovský talent, ale prakticky žádné umělecké ambice, je to výtečná bestofka.

Vy, kdož nemíníte rozšiřovat své sbírky o řadovky Ringo Starra (i když zvažte minimálně "Ringo", "Time Takes Time" a "Vertical Man"!), je tenhle výběr ideální volbou. Vy, kteří jste jako já sběrateli všeho, čeho se dotkla Broučí ruka, už tuhle placku stejně máte. A vy, kterým sólová tvorba Ringa nic neříká, jste se stejně nepročetli až sem. Vaše škoda.

NÁZORY
  • mno :) (jarecek, 24.10.2007 06:38) Reagovat

    ja solovou tvorbu starra neznam, ale do konce jsem docetl .. se zajmem :)

    • Re: mno :) (Michal Koch, 24.10.2007 10:12) Reagovat

      Tak to mě těší, děkuji. :-) Tož ještě zkuste tu Starrovu tvorbu... ;-)

  • Malé upřesnění: (OHNOTHIMAGEN, 25.10.2007 18:01) Reagovat

    Ringo nebyl prvním z Beatles, kdo vydal best-ofku svých největších sólových hitů (Lennonova "Shaved Fish" vyšla v roce 1975 o pár měsíců dříve) a tato kompilace je v pořadí Ringova třetí, neboť ještě v 80. letech proklouzla nepříliš zdařilá výběrovka "Starrstruck: The Best of Ringo Starr Vol. 2".

    S doporučením Ringových alb "Ringo", "Time Takes Time" a "Vertical Man" nelze nesouhlasit: osobně bych přidal ještě velmi zdařilou desku "Ringo Rama". Jinak 2. polovina 70. a celá 80. léta měla co se kvality týče u Ringa spíše klesající tendenci. Bohužel.

    • Re: Malé upřesnění: (Michal Koch, 26.10.2007 01:04) Reagovat

      Velmi se omlouvám, máte v obou případech pravdu. Lennonova "Shaved Fish" vyšla 24/10/1975, Ringova "Blast from YOur Past" až 20/11/1975. Druhou Ringovu sólovku z děvetaosmdesátého jsem úplně zazdil, ale podle tracklistu opravdu nestojí za moc. Díky!
      "Ringo Rama" je velmi dobré album, jen jsem chtěl jmenovat tři, která považuju za nejlepší, a "Ringo Rama" bych zařadil na čtvrté místo. ;-)


  • Nejlepší? (Fík, 25.10.2007 23:55) Reagovat

    Možná by konečně neškodilo uvést (když už to "redaktoři" musicserveru stále omílají), podle jakého kritéria mají být Beatles nejlepší rocková kapela všech dob (případně "nejlepší kapela" bez toho rocku). Podle směšně krátké doby jejich činnosti to nebude. Musíme si to myslet všichni povinně nebo se jedná jen o osobní názor autora? Nebo je to výsledek nějaké hodně smysluplné posluchačské ankety (ve stylu podobné blbosti jakože nejlepší LP nahrávka všech dob je OK Computer od Radiohead)? Skupina, co dlouhodobě produkovala nádhernou hudbu, je U2. Ale v žádném případě Beatles.
    Pár pěkných songů vytvořili (pro zaslepené fanoušky ale dodávám, že nemálo jejich písní zní dnešním uším odpudivě), to snad je ale běžné u každého interpreta, který to občas dotáhne na přední místa žebříčků. Přínos Beatles pro mě je naprosto nulový, nemám ani jednu desku (a to jsem velký sběratel), neboť zvuk jejich nahrávek na kvalitní aparatuře je prostě tragický, zahuhlaný, s minimální dynamikou a prostorovostí. Kdo hudbu sjíždí na reproduktorech u PC nebo na plastvěži, rozdíl mezi dobrým a špatným zvukem nepozná. Nenáročným posluchačům lze proto tvorbu Beatles doporučit.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu