shop.musicserver.cz
Michael Bublé, Naturally 7, ICC, Berlín, Německo, 12.10.2007

Michael Bublé je živě fantastický. A falešný

Vydáno: 14.10.2007 21:50 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Kanadský sympaťák Michael Bublé u nás bohužel moc desek neprodává. Proč bohužel? Protože kdyby tomu bylo naopak, nebylo by třeba jezdit za ním do Německa, abychom se podívali, jak mu to šlape naživo. Třebaže jeho show nebyla zcela bez chyb, Česko může opět litovat.

Michael Bublé Live
© msn.com
Když jsem odjížděl v pátek do Berlína, ptalo se mě několik lidí, proč tam vlastně jedu. Když jsem jim odpověděl, že na koncert Michaela Bublého, většinou odpovídala otázkou: "A to je kdo?" Jméno sympatického Kanaďana Čechům nic neříká a zatímco všude kolem (tedy vyjma Slovenska) jdou jeho desky skvěle na odbyt, u nás se prodané desky mohou počítat maximálně na stovky. Přitom je to zvláštní: zatímco Glenn Miller Orchestra vyprodá dvakrát Obecní dům, chlápek, který přináší tradiční pop a swing moderním způsobem, který je jinde miláčkem dam i slečen a který je neskutečný showman, tady nefunguje.

Původně to sice vypadalo, že se Michael Bublé obejde bez předskokana, ale v osm hodin nastoupila na pódium sedmička černochů říkající si Naturally 7 a začala svými hlasy kouzlit. Jejich vystoupení bylo směsí beatboxu a soulových vokálních verzí hitů typu "In The Air Tonight" od Phila Collinse nebo směsky Simona a Garfunkela včetně výborné "Sound Of Silence". Michael Bublé si tuhle partičku zřejmě nevybral náhodou - půdu mu připravili výborně.

Michael Bublé Live
© msn.com
Sál s německou přesností v devět potemněl, orchestr spustil intro, opona se zvedla a ve světlech upřených do jednoho místa stál v perfektně střiženém obleku Michael Bublé. Za jeho zády se objevil třináctičlenný orchestr s klavírem, kytarami, basou, bicími a především s osmičlennou dechovou sekcí. Celý band byl zasazený do lesklé nakloněné plošiny, po které v průběhu celého koncertu Bublé s oblibou klouzal. Jinak ale velké pódium v sálu, jenž lze velikostí a stylem srovnat s pražským Kongresovým centrem, zelo prázdnotou. O vizuální podívanou se tak staral pouze velmi dobře vybavený světelný park a zadní stěna tvořená několika velkými deskami, které měly z jedné strany promítací plátno a z druhé světelný panel. Podobné, ale v menším provedení, pak byly ještě zavěšené u stropu.

Michael Bublé Live
© msn.com
Světla a vůbec vizuální stránka show byly dokonalé, leč pořád se jednalo jen o doplněk. To podstatné se odehrávalo o něco blíže divákům. Od prvního okamžiku bylo jasné, že Bublé vlastní něco, co lze těžko zaznamenat na desku. A není to pouze jedna věc. On je neuvěřitelně zábavný, bezprostřední, charismatický, skrývá se v něm šibalství se sklonem k recesi - zkrátka dokonalý showman, takový konzervativnější Robbie Williams. V průběhu celého večera Bublé neustále konverzoval s publikem, jednou se do něj dokonce vydal (a fotil se s maminkou nějaké holčičky). Pauzu mezi "Call Me Irresponsible" a "I've Got The World On A String" vyplnil skečem, při němž se nechal pomlouvat pozounistou Nickem Vagenasem, aby ho posléze postavil za mikrofon s tím, že on bude hrát na pozoun. Chvíli to skutečně vypadalo, že výměna byla opravdová, rozsvícená světla však ukázala, že za Bublého hraje druhý pozounista. Svůj smysl pro recesi ale přenášel i do muziky: sem tam si střihl nějakou parafrázi, ať už Michaela Jacksona nebo Elvise, ovšem největší úspěch měl s Mikou. Naprostým vrcholem téhle humorné části koncertu byla swingová verze "YMCA" od Village People.

Michael Bublé Live
© msn.com
Byl bych nerad, kdyby tato reportáž vyzněla tak, že Bublého koncert byl spíše kabaret. Hlavním bodem programu byla totiž muzika. Akce nabírala spád pozvolna, od své poloviny už však frčela jako francouzský rychlík. Měla skvělou dramaturgii, těžko šlo písničky poskládat lépe. Kde měla být pomalejší, tam byla, ve chvíli, kdy to chtělo trošku oživit, přišla svižnější swingovka. Není asi překvapením, že za Bublém stál výborný a sehraný band, skládající se z velmi mladých (pianistovi bylo sedmnáct let!), ale talentovaných muzikantů. Zpěvák jim dal občas prostor, aby se předvedli, ale zatímco jiní by odešli do zákulisí, on se stáhl k bicím a přihlížel. Ani na okamžik jste však nezapochybovali, že on je hlavní hvězdou, vždyť když se rozhodl mírně zaimprovizovat, dokázal sám řídit celý orchestr. Vrcholem pak bylo, když si na poslední písničku regulérní části koncertu, skladbu "That's Life", pozval na pódium osmičlenný gospelový sbor.

Michael Bublé Live
© msn.com
Jediné negativum koncertu je zmíněno v nadpisu: věřte, nebo ne, ale Michael Bublé zpívá falešně. Tedy občas. V těch starých standardech je naprosto přesný, ale problém má s původními skladbami. Jako by nové věci ještě dostatečně nezažil a nutno dodat, že to nebyly žádné intonační úlety, ale regulérní falše. To ostře kontrastovalo s momenty, kdy se s naprostým přehledem pustil do scatování nebo když v přídavku "Song For You" položil mikrofon a do ztichlého sálu začal totálně unplugged zpívat. Německému publiku byly ony falešné momenty naprosto ukradené. Už u třetí písničky vstalo, začalo tančit, výborně se bavilo a jednotlivé písničky (dokonce i některé momenty v jejich průběhu) odměňovalo bouřlivým potleskem.

Je škoda, že se v České republice o swing zajímají jen senioři, kterým stačí, že se tu občas ukáže Glenn Miller Orchestra či podobný band. To je ale swing ve velmi konzervativním pojetí. Michael Bublé v Berlíně dokázal, že tenhle styl se dá dělat jinak - s velkým nadhledem, zápalem, moderně a že z toho lze udělat takovou show, u které se budou bavit i lidi kolem pětadvaceti. Takových tam totiž byla většina. Snad se to někdy změní a tento charismatický Kanaďan se ukáže i u nás. Ti, kdo nechtějí na tento moment čekat příliš dlouho, musí vzít za vděk třeba záznamem koncertu, který Bublé natočil pro msn.com.

Setlist koncertu:
I'm Your Man
It Had Better Be Tonight
Me And Mrs Jones
Fever
Call Me Irresponsible
I've Got The World On A String
Always On My Mind
Lost
For Once In My Life
Feeling Good
Home
Everything
YMCA
Save The Last Dance For Me
How Sweet It Is
That's Life

Přídavky
Crazy Little Thing Called Love
Song For You

Michael Bublé, Naturally 7, ICC, Berlín, Německo, 12.10.2007

NÁZORY
  • YEAS! (Luckhash, 15.10.2007 20:28) Reagovat

    Nj, tak to závist! taky bych se chtěl na něj podívat. Nová deska se více než povedla...Nemyslím si, že mládeži by se to nelíbilo, jen se to k nim prostě nedostane. Já sám poslouchám hodně indie atd. Ale jazz a swing u mě rozhodně nestojej na vedlejší koleji.
    Vivat Jamie Cullum a Michael Bublé ;)

  • o swing se nezajimaj jen stari (jamie, 01.11.2007 13:24) Reagovat

    to je blabol, o swing se tu nezajimaji jen stari, nevim kde jste tenhle blabol pochytil.
    problem bude spis v tom, ze nejen swingari, ale fura spicek vsech moznejch oboru hudby - proste na vychod nezajizdi - berlin, maximalne dresden a utrum.
    no a pak je tu tech par iamxu, kosheenu a roisin, kery si tu cestu sem radi udelaj.
    ale swing, respektive jazz obecne tu bere stejne tolik mladejch lidi jako v reichu.
    a navic, tady (a troufnu si rict, ze vic nez v nemich) mame kopu dobrejch a mladejch (nejen) jazzovejch muzikantu

    • Re: o swing se nezajimaj jen stari (Tomáš Parkan - autor, 01.11.2007 18:07) Reagovat

      Pro Vás je to blábol, leč já si za tímto tvrzením opravdu stojím. O swing tady mladí nemají příliš zájem. O jazzu jsem v téhle souvislosti nepsal! Swing je u nás v podstatě odtržený od jazzu. Když pomenu velké bandy, tak jediní, kdo se tu jakž takž prosadil, jsou Eggnoise. Jinak ticho po pěšině. Fůra špiček sem nepřijede, protože tady neprodá ani padesát desek a i to vyjadřuje zájem o swing v Česku.

  • blabla (Terou, 23.11.2007 19:47) Reagovat

    Náhodou, mně je 17 a velmi ráda poslouchám swing!
    Michael Bublé a Mika jednoznačně vedou, jsou to nejlepší zpěváci, co znám. Zajímalo by mě, jakou písničku od Miky zpíval?

    • Re: blabla (Terou, 23.11.2007 19:50) Reagovat

      zapomněla jsem napsat, že vedou u mě:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Minirecenze: Michael Bublé je na "Higher" jako nová i stará, ale vždy pohodlná bačkora (12.04.2022 12:00)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Video: Michael Bublé v klipu "Higher" tančí jako ďábel se spoustou krásných žen (29.03.2022 09:03)
- Video: Michael Bublé se v "I'll Never Not Love You" převtělil do herců v romantických filmech (16.03.2022 14:52)
- Michael Bublé přichystal novinkové album "Higher" (17.02.2022 09:41)
- Gary Barlow proloží pauzu u Take That další sólovkou (23.10.2020 17:58)
- Naživo: Michael Bublé v Praze kradl mobily a srdce (18.09.2019 20:31)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Nekončí: Michael Bublé se po pěti letech vrátí do Prahy (17.11.2018 08:40)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu