Obrázky obyčejného šílenství

09.10.2007 12:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Šílenství a deprese by se v hudebním světě mohly zdát jako otřepaný námět. Čeští Free Fall ale dokáží i z tak klišovitého tématu vybruslit ladně a půvabnými pohyby provést posluchače svou zahradou. V "Garden Of Depression" najdete drzé popínavé liány i truchlivé jasmíny obklíčené růžovým závojem.
7/10

Free Fall - Garden Of Depression

Skladby: Reality, Living In The Mistake, Jester's Smile, Final Race, Your Undying Desire, Close My Eyes, Red Roses (In The Dark), Primal Sin, In Shadows Of All The Extinct, 99 Tears
Vydáno: 03.09.2007
Celkový čas: 45:17
Vydavatel: Redblack
Poslední dobou se v českých krajích urodilo několik úspěšných skupin. Vedle protěžovaných Silent Stream Of Godless Elegy tu máme ještě výtečné Sad Harmony a teď navíc Free Fall. Poslední jmenovaní mě osobně zaujali snad nejvíc. Jejich poslední řadovka "Garden Of Depression" mi však na stole ležela celkem dlouho a prvnímu poslechu jsem se krapet vyhýbala: už jen kvůli názvu jsem se obávala co to zas bude za gothic/doom tragiky s oprátkou kolem krku a žiletkou v zápěstí. Naštěstí jsem se strachovala zbytečně.

Když vejdete do zahrady v péči Free Fall, hned v první "Reality" se zapletete do spárů dravého břečťanu. Přitáhne vás podmanivý, laškovně drzý zpěv Moniky, současně vás pohltí klusavý rytmus "Jester's Smile". Možná to je příliš hrrr, ale tak svěží a současně těžkou atmosférou nasáklou hudbu nelze komentovat jinak než obdivně. Je to dáno hutnými kytarovými stěnami, těžkými riffy a kontrastem s křehkým zpěvem Moniky, to Free Fall posunuje dál. Velice silně působí i citlivě sladěné melodie.

Jak tak jdete, vidíte krásu a slzy posmutnělých jasmínových květů, kterých se ale nesmíte dotknout. Snažíte se nedočkavě dostat k vrcholu a i když cítíte palčivou bolest trnů plané růže v "Undying Desire", toužíte všechnu bolest podstoupit. Dotíravý chlad vás žene dál až k rudému pokladu. Střeží ho pevná klec a víc než kdy dřív vám Free Fall dali pocítit, o čem jejich "Garden Of Depression" je. Netrpíte, protože se někdo utápí v depresi. Do té beznaděje míříte sami a může za to krása, na kterou si nesmíte sáhnout, která nikdy nebude vaše. Jakmile se za vámi brána zavře a skončí "99 Tears", musíte stejná muka prožít ještě jednou. Bez krve a smutku není krásy.

Free Fall skutečně dávají do popředí své tvorby vyjádření pocitů. Forma, kterou nabízejí, je po čertech přitažlivá a po stránce kompozice písní, aranží a vytříbených hudebních pasáží téměř dokonalá. Sedm se nemusí zdát čtenáři úměrné dost ke slovům, která jsem použila, ale ta sedmička Free Fall náramně sluší. Na osm hvězdiček mi chybí víc pronikavosti a neškodilo by i trochu dravé síly navíc. Odvážně tvrdím, že pokud Free Fall neodbočí či jinak nesejdou z cesty, mohou s dalším albem dostat i devět cejchů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY