shop.musicserver.cz
A Place To Bury Strangers - Nadzvuková psychedelie

A Place To Bury Strangers - Nadzvuková psychedelie

Vydáno: 03.10.2007 13:00 v sekci Publicistika - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Rubrika Radar jede dál. Tentokrát vám představíme jeden objev kytarové scény - newyorskou partu A Place To Bury Strangers, o které již psal v rubrice Jukebox Karel Veselý. Zde kapelu probereme v širších souvislostech. Věřte, že jde o akvizici, které tvůrci Radaru do budoucna opravdu věří.

A Place To Bury Strangers
© freeindie.com
"Moje v současnosti nejoblíbenější skladby? Každopádně 'Sueisfine' od My Bloody Valentine a 'My Little Underground' od The Jesus And Mary Chain." Přesně toto by vám řekl Oliver Ackermann, kdybyste s ním v kavárně řešili jeho nejsilnější fascinace. Aby byla iluze dokonalá, měli by k tomu hrát Suicide Alana Vegy a na zdech viset obrazy Andyho Warhola. O co tady vůbec jde? S nervní zamilovaností vám představím kapelu, díky které budete opět několik měsíců přísahat na současnou kytarovou scénu.

A Place To Bury Strangers s čerstvým eponymním debutem, vydaným na labelu Killer Pimp, přinášejí to, co rock'n'roll už pěkně dlouho potřeboval - agresivní infúzi života a naděje v budoucnost. Loudest band in New York City, jak se dočtete téměř všude, kde na ně narazíte. Nejenže to je pravda, ale je to krásná pravda. A co je na nich tak zajímavého? V první řadě skvělé vzory, které tato brooklynská trojice neimituje, nenapodobuje, ale elegantně a s vkusem rozvíjí a posouvá dál. Najdete většinu hrdinů do prachu roztrhaných zpětných vazeb. Samozřejmě se asociuje první album Jesus And Mary Chain "Psychocandy" - jeho špína, razance a nezapomenutelná umělecká i zfetovaná vůně Velvet Undergound, dále popová složka My Bloody Valentine - podmanivé, pomalu se táhnoucí melodie o smrti s cukrovým oparem na rtech, a za třetí šílený elektro post-punk Suicide - dekadence, těžké deprese, skoro hororový screamin' a skutečný umělecký rozměr. Ve výsledku se dostavuje naprosto nadzvukový a psychedelický garážový sound. Budete si ho rvát přes sluchátka přímo do mozku a on vás odrovná a vy nebudete moc přestat. A možná se z toho všeho nakonec zblázníte a nadobro skončíte s muzikou.

A Place Bury To Strangers
© Archiv
Na řadě je další rozměr muziky A Place To Bury Strangers; ještě důležitější než ten první. Teď byste totiž logicky mohli nabývat dojmu, že vám vnucuju mix svých starých oblíbenců, čemuž by hrál do karet i fakt, že Oliver Ackermann vlastní obchod s kytarovými efekty (jmenuje se Death By Sound), a celé to je tedy jedna velká past na fanoušky se záměrem, co nejlépe prodávat krabičky a ještě se u toho pobavit. Ale na to všechno pozor! Způsob, jakým A Place To Bury Strangers své influences valí a podávají, je dostává do naprosto originální roviny. Ani na moment by nikoho nemělo napadnout, že poslouchá nějaký plagiát nebo kompilát. Máme tu nasazení a zaujetí uměním až na krev, a především také nové zvukové souvislosti při psaní písní ostrými feedbacky. Bohužel pro A Place To Bury Strangers se nacházíme ve špatné době, kdy na významu nabírá taneční muzika a po rock'n'rollu trendaři zrovna neprahnou.

Deset písní debutu řeže, pálí a uvádí do podivných stavů, které by mohla definovat noc, bary, vytrhané prkna z podlahy zkušebny, zamotané kabely od kytar a temné černobílé fotografie. Za jednačtyřicet minut, co deska hraje, nic v pozitivním ani negativním smyslu nevyčnívá. Pokud by se cokoliv objevilo na jiné desce nebo kompilaci, pokaždé to bude tím, k čemuž se budete vracet a dávat si znovu, znovu a znovu. Pro ten zvuk, nasazení, podání, pro to temné odříkávání básně o padajícím slunci. Kolekce riffů, melodií a textů, která vám roztrhá mozek i duši. Teď je jen na vás, jestli na to máte nebo si radši... Však vy už víte, co.


Více: web
Zní jako: Suicide, The Jesus And Mary Chain
Přesvědčí vás:
audiostream - MySpace.com

NÁZORY
  • retro retra a pouzivanie starej sablony (gosim, 05.10.2007 18:14) Reagovat

    Takato muzika by sa mozno dobre vynimala na konci eighties, ked ju hrali (s vacsim zapalom a o nieco lepsie) hlavni predstavitelia zanru. Bohuzial sa postupom casu prislo na to, ze aj tato krabicka nie je nevycerpatelna a vacsina hrdinov bud zacala zmysluplne hladat nieco nove alebo to zabalili.
    Kapely ako tieto sa spoliehaju na to, ze ludia maju kratku pamat a (alebo) kapely ako JaMC, Joy Division pripadne My bloody valentine nikdy nepoculi, alebo na ne uz zabudli.
    Je smutne, ked sa niekto snazi tvarit ako original uz trikrat prezuteho patvaru a este vystupovat ako original. Kde je originalita? Je tu naozaj alebo je len napisana v promo materialoch a na myspace???

  • nesmysl (igor, 05.03.2008 18:06) Reagovat

    nesouhlasim vzdyt v kytarove hudbe je uz daaavno vsecko vymysleny, tak to jinak nejde. Skutecne originalni a nove postupy uz totiz nejsou moc poslouchatelne. Ale pokud nejses hluchej tak musis slyset ze APTBS maji zvuk za kterej by "hlavni predstavitelia zanru" koncem 80 let dali nevim co a za vrstvama bordelu se skryva obrovsky skladatelsky potencial a presvedcivy vyraz. Navic jak je dnes moda vyhradat 80ky tak si myslim ze vetsina dnesnich kapel nevykrada 80ky ale vykrada Interpol a sebe navzajem. Takze kdyz uz retro tak rozhodne takovy. Osobne su z tehle desky uplne v prdeli.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně (27.03.2024 16:15)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Audio: Singl "Girl 71" od The Jesus And Mary Chain je povedeným skokem do minulosti (28.02.2024 17:28)
- Audio: The Jesus And Mary Chain potemnělou novinkou "Chemical Angel" vzdáleně připomínají Depeche Mode (24.01.2024 12:42)
- Video: Klip "jamcod" od The Jesus And Mary Chain není nic pro epileptiky. Kapela jím láká na novou desku (01.12.2023 14:28)
- A Place To Bury Strangers přijedou do Prahy už za pár dní (08.03.2022 12:28)
- Nové desky 5/2022 - od Korn přes Bastille po Jennifer Lopez (08.02.2022 17:00)
- Nové desky 28/2021 - od Johna Mayera přes Clairo po Dee Gees (21.07.2021 08:00)
- Recenze: Death Bells na "New Signs Of Life" ukazují, jak by dnes zněli Joy Division, kdyby vznikli v Austrálii (31.12.2020 12:15)
- A Place To Bury Strangers vydají za měsíc novinku "Pinned" (02.03.2018 09:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu