shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (20.)

Co poslouchá musicserver (20.)

Vydáno: 22.09.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Druhou desítku našeho pravidelného týdeníku uzavře svérázný Everlast, německý latino-house v podání Iana Pooleyho, trochu jiný pohled na Ewu Farnu, než jaký nabídla recenze na musicserveru, neškolený hlas Conwaye Savage a sdružení romantických primitivů Chaprál Crazy - Plesk!.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tentokrát se o ni postará zpěvák Everlast, DJ Ian Pooley, domácí Ewa Farna, Australan Conway Savage a seskupení Chaprál Crazy - Plesk!.

Luboš Kreč: Everlast - Whitey Ford Sings The Blues (1998)

Everlast - Whitey Ford Sings The Blues
Občas čítám o takovém a onakém folku, o různých podivnostech a rocku obráceném o 360 stupňů. Pak si vzpomenu na Everlasta, svéráznou postavu, která s nosem hodně nahoru kříží rap s folkem, country a pop-rockem. Druhá deska "Whitey Ford Sings The Blues" bývalého frontmana úspěšných, a zaniklých, House Of Pain má něco, co mi tolik chybí u běžných hiphopových desek: základ opravdové písničky. Eric Schrody, jak zní Everlastovo civilní jméno, se kupodivu projevil jako citlivý skladatel, jenž nechce ohromovat svaly a desítkami tetování, ale spíš minimalistickou, leč hodně nápaditou produkcí. Jeho skladby mají něco z posmutnělé nálady amerických přistěhovalců, zadumanosti prérijních kovbojů, nabouchaných rapperů a otrlých rockerů. Kdykoli mně doma zazní některá z Whiteyho desek, podmaní si mně zvláštní klid. Přesně takový, který vyzařuje z Everlastových pecek, hit "What It's Like" nevyjímaje.
Nejlepší skladby: "Funky Beat", "Death Come Callin'", "What It's Like"

Ondřej Michal: Ian Pooley - Since Then (2000)

Ian Pooley - Since Then
Bylo to takhle k ránu. V kontrastu s novým dnem se za okny rýsovala Žižkovská věž. Z večírku už téměř všichni zmizeli a ani pití se už nějak nedostávalo. Pokojem se nesl svižný housový rytmus s jemným odérem latina. Ruku v ruce s chladným ranním vzduchem statečně bojoval s nevyhnutelným spánkem. Řev racků v úvodu "Bay Of Plenty", následovaný roztomilým a zároveň sexy zvukem trubky, z dřímoty vytrhnul úplně. Plážová hitovka "Balmes" jako by povzbuzovala Slunce na jeho pravidelné cestě na otevřené nebe babího léta. Křišťálově zářivý hlas Kirsty Hawkshaw hostující v dupárně "Visions" byl oním prvním slunečním paprskem, jenž našel odvahu a probodl chuchvalce cigaretového kouře u stropu místnosti. Předposlední housovka "900 Degrees" vyvolala vzpomínky na časy, kdy v Roxy úřadoval tehdy ještě zajímavý Loutka. Stejně je to zvláštní, že i v Německu dělají tak přitažlivý latino-house, prolétlo mi hlavou. "Tak co?", budí mě náhle Lucie, "Mám zavolat toho taxíka?".
Nejlepší skladba: "Bay Of Plenty", "Visions", "900 Degrees"

Tomáš Parkan: Ewa Farna - Měls mě vůbec rád (2006)

Ewa Farná - Měls mě vůbec rád
Od počátku tohoto seriálu jsem vyhrožoval, že se o téhle desce jednou zmíním, nyní tak nějak nastal správný moment. Ve chvíli, kdy mám chuť na nějakou nenáročnou muziku (na každého občas sedne) a nemám zrovna žádnou takovou k recenzi, dost často sahám právě po téhle desce. Mimo to, že je to jeden z nejlepších produktů pro teens (hned po Pavlu Horňákovi), který u nás kdy vznikl, je prostě výborně a chytlavě napsaná (a je mi jedno, jestli je to původní nebo vybrané) a skvěle vyprodukovaná a zaranžovaná (a je mi fuk, kdo za tím stojí). Obzvlášť vhodná tahle deska je na dlouhé noční cesty autem, kde vykoná tu samou službu jako Kabáti nebo Linkin Park. Mám takový pocit, že v případě "Měls mě vůbec rád" byl musicserver, konkrétně tedy kolega Martin Svetlík ve své recenzi, papežštější než papež. 6/10, které ji přidělil Filter, je dle mého názoru adekvátnější hodnocení. (Příště opět o skvělých a úžasných deskách!)
Nejlepší skladby: "Nebojím se", "Víkend", "Měls mě vůbec rád"

Honza Průša: Conway Savage - Nothing Broken (2000)

Conway Savage - Nothing Broken
Conway Savage, člen Caveových Bad Seeds, mne před sedmi lety nadchl svým koncertem v pražské Arše. Tam vystoupil jako host Ellisových (The Bad Seeds, Grinderman) instrumentalistů Dirty Three (o těch někdy příště). Jeho komorní, zadumané, ale ne patetické rozjímání při klavíru zapříčinilo, že jsem si na místě koupil nahrávku "Nothing Broken". A za celou tu dlouhou dobu mne kratičké (něco málo přes půl hodiny) cédéčko neomrzelo. Klidná bluesově-folková melancholie vhodná pro chvíle, kdy chcete být sami. Rozjímání, pozastavení se a ohlédnutí zpátky. Ideální pro první podzimní podvečery, když teplota klesne tak, že je třeba ze skříně vytáhnout starý, pletený svetr. Písně, které si Savage sám napsal, už sice nejsou tolik postavené na klavíru, jako tomu bylo na koncertě, své místo tu mimo jiných mají i další kolegové z Bad Seeds - Martyn P Casey (basa) a Mick Harvey (bicí, kytary), Conwayův neškolený hlas doplňuje křehká Vivienne Gay.
Nejlepší skladby: "Don't Plan On Leaving Town", "Friend I Knew", "The Ones You Love", "These Are The Waves"

Milan Slezák a Jan Šída: Chaprál Crazy - Plesk! - Hladina mrkve v nepoměru s botanickou zahradou (1997)

Chaprál crazy - plesk! - ...s botanickou zahradou
Když jsme v Roxy viděli show Otto von Schiracha (před Skinny Puppy), zavzpomínali jsme i na jemu podobné u nás. Sdružení romantických primitivů Chaprál Crazy - Plesk! bylo u nás vlastně poněkud nedoceněnou kapelou. Veřejnost (i odborná) je brala většinou buď jako soubor pomatených šílenců, anebo jen jako prvoplánovou srandu. Do jisté míry tomu napomáhalo, že kapela kromě hudebníků disponovala i kostýmově vizuálními performery - tedy zvěřincem, který na sebe na scéně strhával takřka veškerou pozornost. Hudba se tak dostávala do ústraní. Pravda, jednotlivé skladby byly stylem každý pes jiná ves, ale hlavní devizou jsou především dadaistické texty stejně jako celá pleskáčská filosofie. Chcete-li toto pochopit, pouhý poslech alba vám nestačí, musíte pátrat dál...
Nejlepší skladba: "Kominík a Hemingway"

NÁZORY
  • WTF? (TOnda, 23.09.2007 11:50) Reagovat

    Ja chapu,ze nam chce Tomas Parkan rict,jak je odvazny a nestydi se za poslech tehle sr... pro pubertaky. Nu dobra,ale nemohl to napsat treba do sveho blogu? Proc to musime cist v rubrice,ktera nam ma predstavit nam jeste nezname interprety?
    Jsem si jisty,kazdy z redaktoru by mohl vyrukovat s necim jako je Chinaski...atd. Ale proc nam doporucovat neco,co do nas tlaci radia a televize az do zblbnuti?
    Nebo je na tom Tomas Parkan tak spatne,ze nema co jineho by nam doporucil? Pak at radeji nerecenzuje.

    • Re: WTF? (Pavel Novák, 23.09.2007 12:00) Reagovat

      Možná by neuškodilo, kdybyste si přečetl i úvodní odstavec:
      Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů...
      A jestli vám vadí, o čem se v této rubrice píše, tak vězte, že vás to opravdu nikdo číst nenutí..

      • Re: WTF? (TOnda, 23.09.2007 18:46) Reagovat

        Chtel jsem jenom rict,ze kazdy hudebni recenzent se pochopitelne snazi mit prehled. Tudiz je logicke,ze nejspis posloucha zasadni mainstreamova alba,ktera vychazeji. Recenzent krom toho,ale posloucha[ci by mel] i radu jinych alb,treba ne tak znamych.
        A to je to,co je zajimave. Nemuzu mluvit za ostatni,ale ja myslim,ze vetsina ctenaru nechce vedet,jestli tenhle zrovna posloucha Chinaski a tenhle Divokyho Billa. Spis jsem si myslel,ze se tu muzeme dozvedet o necem,co nam uniklo. A ja uz tu take nekolik zajimavych kapel objevil. Jestlize by to,ale vsichni pojali jako pan Parkan,pak to opravdu nebudu cist.

        • Re: WTF? (Lorennzo, 25.09.2007 18:10) Reagovat

          pro mě je třeba sračka Metalica, každý poslouchá něco jiného, to ale takový určití \"inteligenti\" nepochopí...

      • Re: WTF? (Prokop, 26.09.2007 14:31) Reagovat

        Jak už ale psal TOnda, tak potom daná ribrika asi pozbývá smyslu, když si člověk přečete o "úžasných" (toto mínění o albu Ewy nemám, proto uvozovky) deskách, které znají uplně všichni. Nevim, jaká je cílová skupina musicserveru, ale 13letý puberťák to asi nebude, ne?
        Já tedy asi taky nejsem ideální cílovka, když zaplesám, že vidím psát o jménech jako Everlast či Chaprál crazy plesk.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)
- Naživo: Ewa Farna oslavila třicítku v O2 areně. Předvedla show světové úrovně (15.10.2023 12:31)
- Ewa Farna oslaví třicetiny ve vyprodané O2 areně (09.10.2023 09:28)
- Video: Ewa Farna si vede svou - "No a co" (18.09.2023 14:28)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu