shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (19.)

Co poslouchá musicserver (19.)

Vydáno: 15.09.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

O další pestrou kolekci se tentokrát postará limitovaná edice loňské desky The Knife, taneční remixy již neexistujících White Zombie, aktuální album španělského mistra balad Alejandra Sanze, soundtrack "I Am Sam" a melancholická norská dvojka Kings Of Convenience.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tentokrát se o ni postará limitovaná edice desky The Knife, remixy White Zombie, aktuální nahrávka Alejandra Sanze, kompilace "I Am Sam" a norské duo Kings Of Convenience.

Dan Hájek: The Knife - Silent Shout (Limited Deluxe Edition) (2007)

The Knife - Silent Shout (Limited Deluxe Edition)
Album "Silent Shout" vyšlo již loni a sklidilo zaslouženou chválu. The Knife na něj vtěsnali dokonalou atmosféru a vytříbený vkus na elektronické prvky, zvuky a jiné vychytávky. Většina hudby ze severu v sobě nese nádech smutku, temnosti a pošmurných odstínů. Karin a Olof Dreijerovi ale dokázali z tohoto chmuru vytěžit maximum a posluchači podstrčit poutavé opusy s nezaměnitelným Karininým vokálem, jejž využili i Röyksopp. Vylepšená deluxe vyšla letos o prázdninách a kromě samotné desky nabízí i zvlášť prodávaný komplet "Silent Shout - An Audio Visual Experience". Za příznivou cenu tak dostanete nášup s živou audiovizuální podobou nejenom skladeb z tohoto počinu, ale také všechny videoklipy a krátký dokument. Na koncertním záznamu nechybí "Silent Shout", "Marble House" nebo dřívější pecky "Kino" a "Pass This On". Sběratelovo srdíčko zaplesá, vše zde totiž dostává další dimenzi.
Nejlepší skladby: "Silent Shout", "The Captain", "Pass This On (live)"

Luboš Kreč: White Zombie - Supersexy Swingin' Sounds (1995)

White Zombie - Supersexy Swingin' Sounds
Nejtanečnější album, které mám doma. Tak bych s trochou nadsázky mohl mluvit o "Supersexy Swingin' Sounds", remixové desce již deset let neexistujících White Zombie. Newyorská parta moc nahrávek na svém kontě nemá, tohle CD vychází z druhé "velké" a poslední regulérní placky "Astro Creep: 2000". A je to mazec, je to jízda. Samozřejmě, u Chemical Brothers či Fatboye Slima si zatrsáte lépe, ale "Supersexy Swingin' Sounds" přesně odpovídá svému názvu: supersexy houpavé zvuky. Rob Zombie najal Charlieho Clousera nebo The Dust Brothers a skřípavý hororový metal z originálu se proměnil v energickou elektro jízdu, ne nepodobnou "Further Down The Spiral" Nine Inch Nails, jen prostě tanečnější a snad i melodičtější. Kdykoli slyším "I, Zombie" nebo "Blur The Technicolor", neubráním se, ruce mi začnou poskakovat a ta trocha disko-duše, jež je ve mně zahryzlá, se dere zpod kůže. Však si to představte - strašák Zombie, jeho mocný chraplák, zrychlené riffy, drum'n'bassový spodek a výstřely metalové rytmiky nadto. Skvost!
Nejlepší skladby: "Electric Head, Pt.2", "Blur The Technicolor"

Pavel Novák: Alejandro Sanz - El Tren De Los Momentos (2006)

Alejandro Sanz - El Tren De Los Momentos
Španělská hudba mě sice zdaleka nebere tolik jako latinskoamerická, přesto mám tři zástupce, na které nedám dopustit. Z kapel jsou to Amaral, ze zpěvaček Rosana a mezi zpěváky je mým favoritem Alejandro Sanz. Mistr balad a majitel nezaměnitelného hlasu vloni započal druhou etapu své kariéry deskou "El Tren De Los Momentos". Ty, kteří jeho tvorbu alespoň trochu znají, nepřekvapí, že dominantou desky jsou jedinečné balady, v nichž nejvíce vynikne jeho snadno rozpoznatelný rukopis. V případě této desky stojí za zmínku pár přizvaných hostů: ve skladbě "La Peleíta" mu hraje sólo na kytaru kolumbijský zpěvák Juanes a rapuje portorické duo Calle 13, v nejlepším kousku desky "Te Lo Agradezco, Pero No" zpívá Shakira, které tak Alejandro oplácí pozvání do jejího hitu "La Tortura". Vynikající jsou dva vyčnívající, dynamické, rockovější kousky "Se Molestan" a "El Tren De Los Momentos", které jsou důkazem, že Sanz není jen baladický romantik.
Nejlepší skladba: "Te Lo Agradezco, Pero No"

Honza Průša: I Am Sam (2002)

Různí - I Am Sam (soundtrack)
Opravdu hodně jsem se těšil na kompilaci Lennonových coververzí "Instant Karma". Tribute alba bývají zábavná a dokáží najít v notoricky známých skladbách zase něco nového. Jenže ta dvě CD mě na první poslech zklamala a kromě pár bonbónků (třeba "#9 Dream" od R.E.M.) moc nezaujala. Odložil jsem je tedy na později a chuť si spravil soundtrackem k filmu "I Am Sam", který mě baví o poznání víc. Písně nesmrtelných Beatles tu po svém, i když s velkou úctou k originálu, interpretují skoro dvě desítky muzikantů. A i když by se na první pohled mohlo zdát, že spojením poměrně odlišných osobností jako Nick Cave, Ben Harper, Eddie Veder nebo The Black Crowes dojde k eintopfu nevalné chuti, opak je pravdou. Perličkou je, že původně měl být soundtrack opatřen originálními verzemi skladeb brouků. Ale díky problémům s autorskými právy nakonec došlo k tomuto tribute řešení. Jsem tomu rád.
Nejlepší skladby: "You've Got To Hide Your Love Away" (Eddie Veder), "I'm Only Sleeping" (The Vines), "Revolution" (Grandaddy)

David Věžník: Kings Of Convenience - Quiet Is The New Loud (2001)

Kings Of Convenience - Quiet Is The New Loud
No neříkal jsem to posledně? Jen se ochladí, jdou letní juchačky stranou a nastupuje melancholie. A norská dvojka Kings Of Convenience jí má na rozdávání. Ale není to takové bolestínské kňouravé smutnění, které předvádí na jedné straně Yorke, na druhé Martin, tohle je faktická melancholie. Vůbec, kolega Kostelecký to tady řekl trefně, i když psal o desce příští. K tomu se dá dodat jen málo. Snad jen návod správného užívání obou alb: Být sám, sluchátka v uších, bloumat ulicí, po které se začíná prohánět první várka spadaného listí, vzpomínat na léto a na léta.
Nejlepší skladba: "Winnig A Battle, Losing A War"

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Třetí den na Colours of Ostrava byl bez headlinera. Hvězdná LP sice zářila, ale krátce, rozpaky budil Wim Hof a dronová show (16.07.2022 15:41)
- Fotogalerie: Páteční Colours byly ve znamení Seveřanů i různobarevného folku (16.07.2022 14:14)
- Zasnění Kings Of Convenience přijedou na Colours Of Ostrava 2022. Představí nové album (01.10.2021 09:01)
- Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx (22.06.2021 08:30)
- Recenze: Mír, nebo lásku? S "Peace or Love" od Kings Of Convenience si vyberete vždycky dobře (21.06.2021 00:00)
- Audio: Kings Of Convenience vás singlem "Fever" rozhoupou na vlnách bossa novy (02.06.2021 14:38)
- Video: Kings Of Convenience jsou zpět. Rozverným klipem "Rocky Trail" ohlašují po dvanácti letech nové album (03.05.2021 16:19)
- The Knife chystají narozeninový dort ke svým dvacetinám (29.10.2020 08:53)
- Audio: Souboj titánek: Björk a Fever Ray si zremixovaly své songy (16.09.2019 17:13)
- Naživo: Fever Ray se Praze ukázala jako pravá královna ženského boje za vlastní identitu (01.03.2018 13:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu