shop.musicserver.cz

Cox, tisíce tancechtivých a jedna velká jízda na jezeře

Vydáno: 29.08.2007 19:44 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Obrovskou párty na Máchově jezeře jsme se pomalu, ale jistě rozloučili s letní festivalovou sezónou. I přes několik malých nedostatků, které lze do příštího rok dozajista vypilovat, šlo bez nadsázky o skvostnou rozlučku. Přijeli Carl Cox, Bimbo Jones nebo Josh Wink.

Mácháč 1
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Česká republika má tolik festivalů, že se začínají krýt i termínově. Zatímco v Hradci Králové od pátku do neděle zněl beat hip hopu, páteční večer to pěkně dunělo také na Máchově jezeře, leč těch BPM do minuty bylo mnohem více. Sedmý ročník festivalu Mácháč, na který dorazily tisíce fanoušků taneční hudby, si mohl dovolit všechny trumfy vyplácat za jedený večer (tedy spíše noc) a možná právě to bylo tím kouzelným cosi, co ho staví nad většinu letošních festivalů. Ale pěkně popořadě.

Pokud pominu to, že jsem to měl z jižních Čech dobrých tři sta kilometrů a díky chybám navigátorky si zajel ještě dalších dobrých padesát kilometrů a na místo určení dorazil o dost později, než jsem měl původně v plánu, byla cesta napříč Českou republiku příjemná. S chlupem jsem tedy stihl alespoň společné vystoupení DJky Luccy a Michala Pavlíčka, které mně již z dálky (jojo, parkoviště nebylo zrovna co by kamenem dohodil a že mám VIP nikoho moc nezajímalo) znělo velmi pohodově a originálně. Samostatné setíky Luccy mě moc nebaví, ale domnívám se, že kombinace s tímto kytarovým mágem má v sobě cosi neotřelého, co svůj potenciál v budoucnu teprve naplno ukáže.

Mácháč 3
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Letošní Mácháč byl ale především o božském Kájovi, který svým jménem nalákal masy nadšenců, do kterých jsem každým druhým krokem narážel, neb vyhýbání bylo naprosto zbytečné - nebylo kam. Tento tučný černoch s mezerou mezi zuby, kterou by mohl pojídat špagety, je považován za génia mezi DJs. Carl Cox je sice velkou legendou, hodně toho ve své branži jako DJ a producent dokázal, ale jeho hvězdnost a úspěch především na Ibize, kde se to hemží další kupou výtečných DJů, jsem nikdy pořádně nepochopil. Doposud jsem ho naživo nikdy neviděl a tudíž jsem věřil, že jeho setík při živém poslechu dokáže požrat a nakopnout, a že právě to je tajemstvím jeho úspěchu. Abych byl upřímný, nevydržel jsem jeho show ani do konce a po pátečním vystoupení je pro mě jeho popularita opravdu naprostým otazníkem. Ale ano, bylo to hudební peklo, o tom není žádných pochyb, ale i přesto, že Cox řval na lidi a vybízel je do větší a větší euforie, dle mého názoru celému setu chyběla duše, nějaký posun, přirozený spád a hlavně nevšednost. Ani krásné prostředí Máchova jezera, opravdu povedená výzdoba, výborná projekce a všudypřítomná pěkná děvčata prostě nedokázaly dodat tu pravou náladu, abych Coxovu umu podlehl.

Mácháč 4
© Jaromír Koc / musicserver.cz
O co víc mě zklamal Carl Cox, o to víc mě potěšila další legenda, která v pátek večer na Mácháči zazářila. Joshe Winka si vážím především díky hitům "Don't Laught" a "Higher State Of Consciousness", ale i díky výtečným remixům pro Mobyho nebo Utah Saints. Možná díky této úctě, ale možná i díky několika posilujícím drinkům, jsem se až u jeho setu konečně dostal do té správné prázdninově-pařící nálady. Jeho míchání mělo hlavu a patu a i když po Carlu Coxovi vydatně zpomalil, bylo to přesně to, v co jsem doufal. Kvůli tomu, že byl zařazen právě po Coxovi na hlavní stage, úspěch jeho setu to trochu degradovalo, ale u mě byl na tomto pódiu hrdinou večera.

Už tak bych mohl být s Mácháčem vlastně spokojený, ale naprostou trefou do černého byla menší, avšak útulná Duplex stage. Zde roztáčel desky člověk, který svou přítomností prakticky rozhodl, že letos na Mácháč pojedu. Lee Dagger aka Bimbo Jones je v posledních měsících asi nejvytíženějším remixérem Evropy. Jeho taneční úpravy hitů od Miky, Pink, Janet Jackson nebo Hilary Duff zní z každé druhé diskotéky a jakožto hobby DJ musím podotknout, že jeho remixérská práce sice má nezaměnitelný rukopis, ale zároveň v žádném případě nezapadá do průměru, ba naopak. Ačkoli na Lee Daggerovi bylo již zpovzdálí vidět, že si k dobré náladě, kterou rozdával do všech stran, něčím malinko pomohl, byl jeho koncert asi tím nejlepším, co bylo v pátek v noci na Máchově jezeře ke slyšení. Jeho míchání bylo z věhlasných jmen určitě nejkomerčnější, ale ruku na srdce, většina návštěvníků a hlavně těch, kteří měli to štěstí a do Duplex stage se vešli, právě na vyváženou kombinaci elektra, dance a house slyšela nejlépe.

Lee Dagger aka Bimbo Jones
© leedagger.com
Asi už stárnu, protože poté, co Lee Dagger dohrál, pomalu docházela energie i mě. Marně jsem se přemlouval, že bych ještě měl zkontrolovat, jak se v pět ráno rozjede after party v klubu Bílý kámen, únava a touha po pohodlné loži a zároveň vidina minimálně tří hodin za volantem rozhodly a z Mácháče jsem odjížděl spokojen a příjemně unaven. Suma sumárum, sice je to ještě daleko, ale ať žije Mácháč 2008!

Plusy: hvězdné obsazení, výborný zvuk, povedená výzdoba, vydařené počasí, příjemná Red Zone, perfektně zvládnutá akce po pořadatelské stránce

Mínusy: ceny jídla a nápojů, které ve čtyři ráno navíc došly, a masy lidí, které se mi stále pletly pod nohy

Mácháč 2007, Máchovo jezero, Doksy, 24.8.2007

NÁZORY
  • Dvd (Máca, 08.11.2007 15:51) Reagovat

    Nevírtě někdo jestli bude z letošního Mácháče dvd??

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)
- Nové desky 48/2022 - od Ollyho Murse přes NOFX po Andreu Corr (08.12.2022 07:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu