shop.musicserver.cz
Průvodce po albu "Fenomén" Vypsané fiXy

Průvodce po albu "Fenomén" Vypsané fiXy

Vydáno: 21.08.2007 05:00 v sekci Publicistika - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Na přelomu září a října vyjde očekávaná novinka Vypsané fiXy nazvaná "Fenomén". Pár nových písní již měli fanoušci možnost slyšet na některém z letních koncertů či festivalů. Jenže musicserver dostal pozvánku na poslechovku celé nahrávky, a tak vám přinášíme průvodce po desce skladbu po skladbě.

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Velké věci se dějí i v českých nahrávacích studiích. Kdo by třeba řekl, že pardubická Vypsaná fiXa, dcera punkové bujarosti a surrealistické obraznosti, se někdy zavře za jedny dveře s Dušanem Neuwerthem, producentem vzývajícím zvukový minimalismus s příměsí experimentu? Inu, stalo se. Po Tata Bojs, Priessnitz či Kryštof si moravský kouzelník může připsat další zářez, tentokrát mnohem výbušnější.

Vypsaná fiXa patří dlouhá léta ke stálicím české scény, na svém kontě má tři řadová alba, živou nahrávku, koncertní DVD. Po zatím posledním studiovém počinu "Krása nemírná" přichází nyní po dvou letech s novou deskou nazvanou "Fenomén", která se do obchodů dostane koncem září. Placka se natáčela v průběhu května a června v prostorách KD Delta, teď ji ještě čeká finální mastering. Aby bylo dopředu postaráno o patřičný zájem, pozvala kapela (či spíše její label) skupinku novinářů do pražského studia Soundsquare, kde si mohli za asistence očividně unaveného frontmana fiXy Márdiho a Dušana Neuwertha poslechnout třináct skladeb, které se na albu nakonec objeví. Pořadí písní není dle slov Márdiho konečné, dojde prý ještě k drobným změnám.

1. Ruzyně

Solidní otvírák desky, píseň má pořádný drive a mohutný, přímočarý závěr. Zvuk byl při poslechovce bídný, ale Márdí zdůraznil, že nahrávka je teprve před závěrečným masteringem, takže se všechno údajně zlepší.

2. Černej les

Úvod zdobí téměř strašidelné zakvílení kytary, hororová atmosféra pokračuje i nadále. Je to netypická fixí skladba s ponurou náladou. Zajímavý je naprosto nový Márdiho výraz.
Černej les je dost hlubokej
Létají v něm soví děti
Tak se do něj nezamotej
Mají velký žlutý oči

3. Řasenka paní domácí

Odsýpající hopsavá píseň, podobných skupina nahrála už mnoho zejména na "Bestiálně šťastní". Rock'n'rollový základ, avšak opět v ne zcela veselém kabátu.
Zakřičím jenom
Že chci vytáhnout nože
Ty rezavý nože
Z mýho těla ven

4. Hyena

Deprese a sklíčení, přesto ohromně silná záležitost. První polovinu této melancholické balady, která velmi připomíná "Burlaki" z prvního alba "Brutální všechno", zní pouze vybrnkávání lehce zkreslené kytary a Márdiho utahaný mollový zpěv. Skladba pak postupně nabírá na síle a za účasti ostatních nástrojů stejně tísnivě končí. Podle mě nejlepší kousek desky.

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
5. Druhá půlka žárovky

Svižnější věc, jíž dominují příjemné propracované aranže a v závěru Márdiho tesklivý vokál.

6. Dezolát

Začátek vyplňuje opět pouze akustická kytara. Ta se ve stejném rytmu klene celou skladbou. Píseň celkovým pocitem připomíná předchozí "Hyenu". Tato skladba bude nasazena jako první singl.

7. Žeň koně

Konečně pořádný punkový nářez. Nejrychlejší píseň nahrávky v polovině dramaticky zvolní pouze na basu a přitakání bicích, aby se v závěru znovu rozjela.

8. 33 cigaret

Další volnější skladba s kvílivou druhou kytarou. Márdiho výraz zde připomíná jakousi osobní skrytou zpověď plnou smutku a bolesti.
Vyschnem asi tak rychle
Jako nasáklý deky

9. Trampolína

Jedna z přímočařejších a rychlejších věcí s ostřejší kytarou, která bude zajisté fungovat naživo. Text mi v některých chvílích evokuje obrazy surrealistického malíře Salvadora Dalího.
A po stole se roztekly
Ciferníky

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
10. Antidepresivní rybička

Roztomilá a veselá popová baladička s něžným textem posazená opět do poloakustického zvuku. Ostatně celá deska je oproti předchůdcům méně hlučná.
Ona je rebel
Kouří na zastávce
Jí to chutná
V týhle válce

11. Barová turistika

Tohle je našláplá, rozjetá vypalovačka. Na "Barovou turistku" se bude pogovat jedna báseň. Márdiho cíleně ledabylý zpěv chvílemi připomíná počátek anglické punkové scény.

12. Darling

Pravděpodobně nejlíbivější píseň "Fenoménu" s nenápadnou houpavou melodií a drobným elektronickým pozadím. Příjemný poprock a rádiové ambice.
Dno je dobrý
Na to aby sis ho prohlíd

13. Emigrant

Tajemný začátek, nádherně zkreslený zvuk kytary, jakoby snové aranže se střídají s ostřejším nášupem kytar.
Těžko dělat závěry po prvním improvizovaném poslechu, ale je jasné, že nové album nabídne fanouškům Vypsané fiXy mnoho nového. Pokud jste na nahrávku zvědaví, pak vězte, že počátkem podzimu najdete desku na pultech.

Fotogalerie:

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • Fenomén (Noviik, 21.08.2007 09:38) Reagovat

    Těším se na novou Fixu, ale zároveň se trochu bojím toho rádia, prostě ty "rádiový hity" nemám rád. Snad až tolik nevybočí ze starých dobrých kolejí. Stejně - už se těším, až si desku koupím :)

  • tesim se (aseedi, 21.08.2007 10:17) Reagovat

    a doufam ze to bude pokracovani krasy nesmirne nez predchozich desek, pokud je mene hlusna tak se tesim o ot vic, ty vypalovacky z minula se mi uz totiz ohraly

    • Re: tesim se (Markéta, 21.08.2007 15:59) Reagovat

      ja doufam ze to bude tak trochu pokracovacka vsech desek..

      • Re: tesim se (Simao, 21.08.2007 18:49) Reagovat

        Asi tak nějak :-)

        Zatim jsem slyšel na myspace kapely (www.myspace.cz/vypsanafixa pro ty co náhodou neznaj:-) Dezolát a naživo na Švihově na Českýhrady.cz Antidepresivní rybičku a i když jde v obou případech o pomalejší písničky, přičemž já se těšim i na to, s jakou novou koncertní vypalovačkou přijdou, obě novinky mi navodily příjemnej pocit, že Fixa je zpět s novými a doufejme stále stejně kvalitními kousky :-)

        Trochu nektriticky totiž musim přiznat, že dosavadní trojice Brutální všechno, Bestiálně šťastní a Krása nesmírná spadá kompletně do mých nejoblíbenějších českých desek... a to rozhodně neposloucham jen Fixu :-) Fenoménu se proto už nemůžu dočkat a věřim, že předchozí trojici alb zdatně doplní ;-)

        • Re: tesim se (aseedi, 21.08.2007 20:38) Reagovat

          ja teda z odstupem casu prvni dve desky moc, skoro vubec neposloucham, krasa je zatim nejdotazenejsi vypsana deska

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu