shop.musicserver.cz
Skinny Puppy, Otto von Schirach, Roxy, Praha, 9.8.2007

Krvavý komiks o současném světě

Vydáno: 10.08.2007 17:40 v sekci Naživo - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Po dvou letech se na tuzemském pódiu opět zastavila legenda stylu electronic body music, kanadská dvojice Skinny Puppy. O tom, že se jednalo o vystoupení, jež rozhodně nemělo uniknout vaší pozornosti, se můžete přesvědčit v naší reportáži z klubu Roxy, kde se koncert konal.

Skinny Puppy, Roxy, Praha, 9.8.2007
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Ačkoliv jsme teprve v polovině roku, již teď je jasné, že ti poslední, kdo mohou remcat na nedostatek koncertních událostí, jsou příznivci electronic body music (EBM), nebo chcete-li elektro-industriálu. Po květnovém vystoupení psychopatických Američanů Psyclon Nine, festivalové zastávce legendárních Frontline Assembly a připravovaných vystoupeních Young Gods, Nine Inch Nails či Tactical Sekt se do naší kotliny přijela podívat další legenda, tentokrát kanadští Skinny Puppy.

Tomu, kdo se aspoň minimálně orientuje na temné elektronické scéně, význam této v současné době dvojice nemá smysl nějak zvlášť vysvětlovat. Byli to právě oni, kdo položil kolejnice stylu, po nichž pak mohlo projet nespočet jejich následovníků a obdivovatelů. Naposledy jsme měli možnost je vidět před dvěma lety na festivalu Love Planet a přestože jejich vystoupení na mě tehdy udělalo hluboký dojem, nemohl jsem se zbavit pocitu, že prostředí uzavřeného klubu k jejich hudbě patří lépe než otevřená festivalová pláň.

Skinny Puppy, Roxy, Praha, 9.8.2007
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
V pražské Roxy se coby support představil zvukový bordelář Otto von Schirach a hned po pár okamžicích jeho setu bylo jasné, že jako předskokan nebyl vybrán náhodou. Vyzbrojen pouze laptopem a mikrofonem, v převleku za jakéhosi supermana z béčkového komiksu, pobíhal po pódiu a vydával nelidské zvuky, které pak ještě nechával zkreslovat hlasovým vokodérem. Přiblížit jeho hudbu je prakticky nemožné. Změť hluků a ruchů propletených nesourodými útržky rytmů a hlasových samplů, utápějících se ve vlnách zefektovaného řevu, to je v kostce tvorba tohoto mladého Američana. Na konci svého vystoupení se pak proměnil v opravdového hrdinu a se světélkujícím mečem v ruce svedl boj s obří příšerou.

Hvězdy večera ukázaly, že nejsou žádní lidumilové a napěchovaný klub, který se utápěl v potu a kde se minutu od minuty zhoršovala možnost volně dýchat, nechali notnou chvíli čekat. Nakonec předstoupili pouze v dvoučlenné sestavě čítající bicí a klávesy. Kevin Ogilvie zůstal za bílou krví potřísněnou zástěnou v levé části pódia, odkud i zpíval. Odtud také předváděl jakési stínové divadlo. Ve chvíli, kdy vystoupení začínalo gradovat, došlo k nejméně chtěné situaci a v sále zavládlo ticho. Potíže s dodávkou elektrického proudu způsobily, že se kapela odmlčela na víc jak půl hodiny. Když už většina diváků ztrácela naději a řady pod pódiem začínaly řídnout, hudebníci se znovu objevili v plné síle a s o to větším odhodláním svoji obskurní show dotáhnout do konce.

Skinny Puppy, Roxy, Praha, 9.8.2007
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
To se již před publikem zjevil i frontman. Zamazaný od krve a omotaný hadicemi zvěstoval své hrůzné obrazy současného světa. Kevin Ogilvie se předvedl jako skutečný herec a jako zraněný android vracející se z těžkých bojů s vytékající krví z úst se potácel po scéně. V tu chvíli jsem měl pocit, že jsem se ocitnul uprostřed děsivého sci-fi komiksu, jenž je prodejný pouze osobám starším osmnácti let. K dokreslení podívané posloužily zadní projekce, vesměs postavené na abstraktních, těžko uchopitelných motivech. Nicméně tváře Krista či prezidenta Spojených států prolínající se s raketami, plameny či jadernými výbuchy, byly jasně rozpoznatelné.

Přes nelidské horko, panující v klubu, a půlhodinový výpadek, který mimochodem kapela beze zbytku svým fanouškům vynahradila i za cenu porušení policejní hodiny, návštěva této temné legendy byla jednou z největších hudebních událostí tohoto léta. Milovníci elektronické temnoty ten večer opouštěli Dlouhou ulici znavení, na kost propocení, avšak navýstost šťastní.

Skinny Puppy, Otto von Schirach, Praha, Roxy, 9.8.2007

Skinny Puppy, Roxy, Praha, 9.8.2007
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Skinny Puppy, Roxy, Praha, 9.8.2007
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Skinny Puppy, Roxy, Praha, 9.8.2007
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

NÁZORY
  • Fotoreport Skinny Puppy (Pavel, 11.08.2007 13:23) Reagovat

    Na fotkách není vidět vůbec frontman Ogre. Podívejte se na fotoreport na www.sanctuary.cz. Ten myslím lépe převedl atmosféru do obrázků.

  • aaa (Pavel, 12.08.2007 07:09) Reagovat

    Tak mě se to nelíbilo ani trošku. Trapné 15 min intro, nedychatelno a Kevin do poloviny koncertu schovaný v krabici - rovněž trapné. O Otíkovi z Schirachu snad nemá cenu psát vůbec.Po letošních koncertech NIN, Young Gods, FLA velké zklamání.

  • Uh-oh (Sadako, 12.08.2007 14:21) Reagovat

    No jasně. A ještě tu o Červené Karkulce. Nejlepší byl Otto von Schirach, Puppies byli dost osekaní, vzduch příšerný, návštěvníci agresivní.
    Ještě víc fotek www.techno.cz/party/report/rav/2007/0809_skinny_puppy/

  • a co hudba? (lukáš král , 15.08.2007 05:45) Reagovat

    A jaká byla hudba Skinny Puppy? O tom v reportu jen zmínka, že se představil bubeník a klávesák.. Dost málo ne?!

  • kdo to fotil :)) (kephir von, 22.08.2007 00:13) Reagovat

    Na fotkach fakt vubec zadnej Ogre, neco je i tady: www.techno.cz/party/report/fotky.php?dir=rav/2007/0809_skinny_puppy

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Futurum zaplaví temnota, Psyclon Nine se vrací do Prahy (14.01.2024 14:39)
- Fotogalerie: Avantgardní metalová show v podání Igorrr si podmanila vyprodaný Palác Akropolis, zasloužený aplaus nebral konce (01.05.2022 18:35)
- Tuhle spolupráci nikdo nečekal: Halsey složila novou desku společně s Nine Inch Nails (29.06.2021 18:46)
- Song Exploder na Netflixu bude pokračovat s Nine Inch Nails, Duou Lipou či The Killers (27.10.2020 10:52)
- Video: Not My God sázejí v klipu "Sowing Discord" na hororovou atmosféru (24.09.2020 17:10)
- Zaprášenosti: Nine Inch Nails - The Downward Spiral (18.08.2020 08:00)
- Trent Reznor během karantény nezahálí. Pracuje na nových Nine Inch Nails (20.05.2020 19:33)
- NIN reagují na aktuální situaci "hodinami a hodinami" nových "Ghosts". Zdarma (27.03.2020 10:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu