shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu (1/2007)

Měsíc v hip hopu (1/2007)

Vydáno: 17.08.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

První vydání našeho nového pravidelného hiphopového měsíčníku vás připraví na nadcházející střet titánů 50 Centa a Kanye Westa, upozorní na policejní klip Chamillionairea, anketu MTV, šprťácké rappery a taky doporučí tři zajímavé desky, které vyšly v průběhu posledního měsíce.

Brothas, ve světě hip hopu se toho pořád děje hodně a někdy ještě víc. Proto pro vás musicserver.cz připravil novou rubriku Měsíc v hip hopu, kde se vždy pokusíme shrnout to nejpodstatnější za uplynulých třicet dní, přihodit k tomu pár drbů a tipů na kvalitní desky a vůbec upozornit, co se jak, milí niggaz, má...

Hiphopová válka roku: 50 Cent vs. Kanye West

Kanye West - Graduation
© facebook interpreta
Připravte se na největší hiphopový střet posledních let, dva nejpopulárnější rappeři současnosti totiž vydají svá nová alba ve stejný den. Tak dlouho měnili 50 Cent a Kanye West dny, kdy vypustí desky "Curtis", respektive "Graduation", až se potkali 11. září a teď se ani jednomu nechce ustoupit. Střet testosteronového svalovce s rapovým intelektuálem bude v Americe určitě nejsledovanější událostí podzimu a některé sázkové kanceláře na něj už dokonce vypsaly kurzy. Drobné slovní přestřelky obou rapperů se nikdy nerozvinuly v plnohodnotný rapový beef (jaký vedli třeba Nas a Jay-Z) hlavně proto, že West podobným věcem neholduje. 50 Cent, zdá se, zatím bere střet víc vážně než West. Médiím předal zaručenou zprávu, že Def Jam se chystá v týdnu po 11.září nakupovat v obchoďácích Westovo album ve velkém, aby mu pomohli v prodejním žebříčku. Své fanoušky navíc varuje, že pokud Kanye prodá v prvním týdnu víc, Fiddy už nikdy nenatočí žádné album. Svého soka také pozval na veřejnou televizní debatu, což Kanye odmítl se slovy: "O čem bych tam asi tak měl tlachat?" Neudělal chybu? Američani na televizní debaty dají, většinou se v nich rozhodují prezidentské volby, takže proč by z nich nemohl vzejít i rapper číslo jedna? Než k samotné bitvě dojde, představme si oba soky z opačných stran ringu...

50 Cent
Úspěchy: dvě desky - 22 milionů prodaných kusů, tři hity číslo jedna
Přednosti: svaly, gangsterská minulost, ta historka s devíti kulkami v hrudníku, vlastní řada kondomů, počítačová hra a velké peníze díky prodeji podíl ve výrobci vody z ledovce s příchutí grapefruitu.
Podpora: Eminem, Dr.Dre, G-Unit, Akon, Timbaland & Ježíš
Pamětihodné rýmy: "I love you like a fat kid loves cake." ("21 Questions")

Kanye West
Úspěchy: dvě desky, 8 milionů prodaných kusů, dva hity číslo jedna, šest cen Grammy
Přednosti: studium vysoké školy (nedokončil), vlastní beaty, vkus v oblékání, řada šperků s motivem Ježíše
Podpora: Jay-Z, Common, Chris Martin, Daft Punk, Pharrell, plyšový medvěd & Ježíš
Pamětihodné rýmy: "Got a light skinned friend, look like Michael Jackson / Got a dark skinned friend, look like Michael Jackson." ("All Falls Down")

50 Cent - Curtis
© facebook interpreta
Jak se oba rappeři na střet roku připravují? Nervózně. Ačkoliv je favoritem, nové album 50 Centa zatím pronásledují problémy. Deska se odkládá už od jara a není tajemstvím, že je to kvůli neúspěchu dosavadních promo singlů. Možná se to odrazilo i na obalu alba, na němž rapper vypadá pořádně utrápeně. Fiddy a jeho management už za poslední měsíce vypustili celkem čtyři "street singly", které měly nabudit fanoušky. Jenomže "Straight To The Bank", "Amusement Park" i "I Get Money" měly jen velmi vlažné přijetí, a tak šéfové firmy Interscope dostali strach. S takovou "Curtis" nebude onen kasovní trhák, jak potřebují, a proto přinutili rappera, aby ještě rychle natočil pořádný hit a basta. Zaplatili mu superproducenta Timbalanda a v refrénu ho doprovodí lamač dívčích srdcí Justin Timberlake. Fiddy a spol. nenechali nic náhodě, skladba třikrát změnila své jméno a dostala bombastický kyperpunkový videoklip. To nemůže selhat. "AYO Technology" je venku a řekl bych, že to bude velký hit. Timbalandův beat (stvořený ze zvuku splašených počítačů commodore) si přímo říká o to, aby se z něho stalo nejprodávanější mobilní vyzvánění historie. Píseň o potížích se sexem ve virtuální realitě by navíc mohla ukrást pár Westových fanoušků z technických univerzit. Dělám si srandu. Jisté je, že pokud Fiddyho album neprodá do konce roku čtyři miliony kusů, zruší letos ve firmě Universal vánoční prémie.

Když jsme u těch futuristických videoklipů, tak Kanye West má ve svém novém kousku "Stronger" dokonce samotné Daft Punk (robotický beat je sampl z jedné jejich starší věci). Jenže zatímco jedni Francouzi mu salutují, druzí mu dělají starost: "Stronger" byl nominován na MTV Video Music Awards.a o cenu se střetne s parádním klipem "D.A.N.C.E." pařížského projektu Justice. Pokud si vzpomínáte na loňské předávání cen MTV, tak si určitě vybavíte Westovo nijak neskrývané rozhořčení, že porota jako vítěze ve stejné kategorii nevybrala jeho klip "Touch The Sky", ale "We Are Your Friends" právě Justice (přesněji to byl jejich remix písně Simian). Tentokrát to už třeba vyjde.

Skoro to až vypadá, že na komparz do Kanyeho klipů se stojí fronty. Jeho velcí fanoušci, fousatý folkový zpěvák Bonnie "Prince" Billy a obtloustlý komik Zach Galifianakis, se už do původní verze "Can't Tell Me Nothing" nevešli, a tak si natočili vlastní verzi. Dobře míněnou parodii, v níž se oba pánové prohánějí v traktorech na farmě, West dokonce přišpendlil na své stránky a udělal z ní v podstatě oficiální alternativní video. Rozhodně stojí za vidění.

Hiphopová policie vás sleduje

Chamillionaire
© chamilionaire.com
Spousta lidí si myslí, že hiphopové videoklipy jsou plné klišé - holky v bikánách, auta, chrastění řetězy... A vlastně mají pravdu. Čas od času se ale objeví klip, který je trochu jiný. Od poměrně tuctového jižanského týpka jménem Chamillionaire bych to tedy nečekal, ale s videoklipem k "Hip Hop Police" mě tedy překvapil. No řekněte, který rapper si v jednom klipu zahraje zároveň sebe, policistu s úchylným knírkem a ještě bělošského (!) televizního reportéra? A slavný rapový provokatér a srandista Slick Rick už je v klipu jako takový bonus. Všimněte si také nápisů, které běží v newsreelu, já jsem chytil třeba "White teenagers are now turning to hardcore polka". Cham má smysl humor, koneckonců jde o chlapíka, který si kdysi na svoje MySpace.com nechal pověsit skladbu "White & Nerdy", neboli parodii svého hitu číslo jedna "Ridin'" v podání Ala Yankovice.

O slovo se hlásí rapoví šprti

Všichni hiphopoví fanoušci čekají, která lokální scéna se zviditelní po Atlantě a Houstonu. Úder ale přišel ze zcela jiných míst - hudební novináři si toto léto oblíbili nerdcore rap. "Nerd" (do češtiny se překládá jako šprt nebo magor) je hanlivý výraz, jímž se na střední škole označují náctiletí, kteří místo lovení holek sbírají postavičky z "Hvězdných válek" a debatují o "Star Treku". Správný nerdcore či geeksta MC nerapuje o autech a penězích, ale o počítačích, poznáte je podle trička s Harry Potterem a jejich ghettem je MySpace.com. Mají hodně blízko k outsiderství emo uplakánků a často pop-punkovým kapelám předskakují. Nerdore si už všimli i v New York Times v článku nazvaném trefně "Dungeons & Dragons & Dope Beats". Jména jako MC Frontalot, MC Plus+ nebo MC Commodore 64 asi zatím nikomu nic neříkají, nic si z toho nedělejte, mně také ne. Tak schválně, který z nich první narapuje poslední díl "Harry Pottera"?

Lil Wayne je podle MTV nejlepší

Lil Wayne
© rap-wallpapers.com
Je okurková sezóna, takže se novináři baví vymýšlením všemožných žebříčků. Možná nevíte, že PSH skončili s "Repertoárem" na třetím místě mezi nejlepšími českými deskami posledních dvaceti let podle časopisu F:lter. Na MTV pro změnu vyhlásili seznam dvaceti nejžhavějších rapperů současnosti. Vítězem ankety mtv.com/bands/h/hip_hop_week/2007/hottest/index11.jhtml">MTV Top 10 Hottest MCs In The Game se stal neworleánský Lil Wayne. Sklonit se před ním museli T.I., The Game, Andre 3000 i Kanye West. Snad aby své vítězství oslavil, poslal Weezy do světa nový track "Outstanding", který ovšem zase až tak outstanding není, za což ovšem spíše než rapper může průměrný beat Dr. Dre. Další nepříjemnou zprávou je, že jeho novinka "Tha Carter III" byla odsunuta až na příští rok. Nas, který se nedostal do první desítky se za to rozhodl nás všechny potrestat duetem s Victorií "Posh Spice" Beckham "Full Stop".

Crunk není mrtev! Alespoň podle slovníku

Říkal někdo, že crunk je mrtev? Stupidní pokřikovačka "Party Like A Rockstar" atlantských Shop Boyz to dotáhla dokonce až na dvojku amerického žebříčku a otevřela dveře dalším podobným halekačkám, které určitě patří k nejhranějším trackům na večírcích fotbalistů ("Ay Bay Bay" Chrise Hurricanea je snad ještě horší). Srandovní je, že se to stalo zrovna v měsíci, kdy sestavovatelé prestižního výkladového slovníku Merriam-Webster's Collegiate Dictionary oznámili, že termín "crunk" bude jedním ze zhruba stovky nových slov, které budou nově v příštím vydání (společně třeba se slovem "telenovela"). Co na to říká Lil Jon? Nejspíš něco jako: "Yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!".


Top alba měsíce
Common - Finding Forever
Common - Finding Forever
Chicagský mistr Common se konečně dočkal čísla jedna v americkém albovém žebříčku. "Finding Forever" vůbec není špatné album, jen prostě bledne ve srovnání s jeho předloňským "Be". I tentokrát mu výrazně pomohl Kanye West, nově i DJ Premier a deska se samozřejmě nese v duchu vzpomínání na zesnulého kámoše J Dillu. Příjemné jsou návraty soulových bardů D'Angela a Bilala. Zajímalo by mě, kde je Common našel, už dlouho o nich nebylo slyšet.

Brother Reade - Rap Music
Brother Reade - Rap Music
Jimmy Jamz a Bobby Evan na obalu první desky Brother Reade vypadají trochu jako šprti zmínění v jednom z předchozích příspěvků. A minimálně bělošský producent Bobby má hodně "našprtáno" z historie hiphopových beatů, oba jsou ale podle všeho dost inteligentní na to, aby opakovali hiphopová klišé. Brother Reade dost možná stvořili indie-rapové album roku.

Pharoahe Monch - Desire
Pharaohe Monch - Desire
Dlouhé dlouhé čekání na novou desku jednoho z nejlepších newyorských rapperů se vyplatilo. Pharoahe Monche se vrací ve stejné formě, v níž vytvořil "Internal Affairs". Na desce je hodně slyšet vliv jednoho z nejlepších současných producentů Black Milk a k "old school" přispívá i coververze "Welcome To The Terrordome" původně od Public Enemy.

NÁZORY
  • ... (Joachim, 17.08.2007 14:01) Reagovat

    Ayo Technology nebo Stronger? Sakra těžký rozhodování...

  • Dikes a fandím 50mu (Davey, 17.08.2007 14:34) Reagovat

    Hiphopový měsíčník je vynikající nápad, fakt jste mě skvěle překvapili. Ten prodejní battle mezi Westem a Fiftym bude zajímavý, já fandím 50mu, sedl mi víc než Kanye. Už se těším na další infa z Hipu:-)

  • Zase chyby (Filip, 19.08.2007 11:31) Reagovat

    Ten rym o jacksonovi u kanyeho neni z All falls down ale ze Slow jamz:)

  • Good Job (Psí ucho, 20.08.2007 09:57) Reagovat

    Dobře, Karle, výbornej článek

  • ... (Trips, 20.08.2007 13:18) Reagovat

    Já osobně bych to vítězství dopřál radši Westovi. Je skrátka zajímavější. 50 cent u mně naprosto propad šíleným The Massacre, které bylo složeno jenom z cliché gangsta keců. A West má i hezčí obal :-) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/70/Graduation_(album).jpg

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu