shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (14.)

Co poslouchá musicserver (14.)

Vydáno: 11.08.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Obsahem dalšího dílu bude opět pestrá hudební směs, v níž nebudou chybět Ellen Allien & Apparat, zlomová deska norských A-ha, vzpomeneme na domácí projekt devadesátých let Vanessa, přiblížíme si zpěvačku číslo jedna řeckého světa Annu Vissi a vrátíme se o deset let zpět za Misfits.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Důkazem je i čtrnácté vydání, kde zmíníme společný projekt Ellen Allien a Apparata, vzpomeneme na severské A-ha, tuzemský projekt Vanessa, první dámu řecké hudby Annu Vissi a horor-punkové Misfits.

Dan Hájek: Ellen Allien & Apparat - Orchestra Of Bubbles (2006)

Ellen Allien & Apparat - Orchestra Of Bubbles
S blížícím se letošním ročníkem Summer Of Love je tato placka čím dál tím častějším návštěvníkem v mém CD přehrávači. Společný výtvor berlínské dvojice Ellen Allien "Orchestra Of Bubbles" je vybroušenou záležitostí, na které se prolíná cit obou aktérů pro elektronickou muziku. Singly "Turbo Dreams", "Way Out" a "Jet" mají jasnou tendenci k funkčnosti na parketu. Ellen s "Way Out" začínala svůj set na release párty k Apparatově desce "Walls" (v kompozici "Fractales" jsou právě slyšet dozvuky "Jet"). První vzájemnou kolaborací byl vinyl "Koax", Ellen se zde podepsala pod remix titulního tracku a zazpívala vokály ve "Fuse". Odtud už to byl jen krok k "Orchestra Of Bubbles" a překvapením je pecka "Leave Me Alone" se zpěvem Apparata. Věhlas živého provedení je zaručenou pozvánkou na jejich festivalové vystoupení.
Nejlepší skladby: "Way Out", "Jet", "Leave Me Alone"

Zuzka Macháčková: A-ha - East Of The Sun West Of The Moon (1990)

A-ha - East Of The Sun
Rok 1990 byl rokem velkých změn na hudební scéně i v případě A-ha. Na "East Of The Sun..." se úplně oprostili od naivního osmdesátkového popu a dali volný průběh svému písničkářství. Zvuk kytarově založené desky je dost měkký, a pravda, když ji znovu poslouchám, některé skladby mi zní skoro jako dema. Živě vynikají i ne zrovna prvoplánové hity "Early Morning" nebo "Sycamore Leaves". Ale právě kvůli atmosféře si tuto desku pouštím znova a znova, každé léto. Nejlépe deštivé. Déšť je slyšet v úvodní skladbě "Crying In The Rain" (původně od Everly Brothers), která se na "East Of The Sun..." hodí jako na žádnou jinou. Prší i na konci desky v písni "The Rolling Thunder" a déšť je cítit i ze závěrečné krátké skladby "Seemingly (Non Stop July)" doprovázené jen kytarou. Tohle jsou moji A-ha. A jestli pořád nemáte představu, jak "East Of The Sun..." zní, U2 tu svou natočili o tři roky dřív. Jmenovala se "The Joshua Tree".
Nejlepší skladby: "Slender Frame", "East Of The Sun West Of The Moon", "Rolling Thunder"

Ondřej Michal: Vanessa - Flashback (1992)

Vanessa - Flashback
Zásadní a možná vůbec první česká kapela patřící do kategorie EBM. "Flashback" vyšel po oříznutí názvu na Vanessu (dříve Vanessa Del Rio) a jistých personálních změnách, kdy zůstali jen Samir Hauser a Daniel Rodný. Ačkoliv je zvuk alba dnes již dávno překonaný, ani po letech se peckám "Prokopat se ven" nebo "Láska smrdí" nedá upřít jistý hitový potenciál. K nalezení je tu "A Space Between", původně z repertoáru Legendary Pink Dots. Svého času patřila Vanessa se svými živými vystoupeními za událost, která v tuzemsku do té doby neměla obdoby. Kdo nezažil koncerty odehrávající se za drátěným plotem, osvětlené pouze jedním bodovým reflektorem šmátrajícím po publiku, béčkovým pornem na zadní projekci a Samirovými sado-masochistickými převleky, nikdy nepochopí. Ačkoliv se dnes Samir Hauser od této části své hudební minulosti distancuje, faktem je, že nebýt jí, nebyl by dneska ani Bruno Ferrari.
Nejlepší skladba: "Prokopat se ven"

Pavel Novák: Anna Vissi - Paraxenes Ikones (2003)

Anna Vissi - Paraxenes Ikones
Vypadá sice na třicet, ale kyperská zpěvačka Anna Vissi (MySpace.com) letos oslaví své padesáté narozeniny. Často označována jako řecká Madonna, avšak s nepřekonatelným hlasem. Za její kariérou stojí především bývalý manžel, skladatel Nikos Karvelas. Jejich milostný vztah sice vzal už před lety za své, ale díky bohu, hudebně to těm dvěma pořád klape. I když právě deska "Paraxenes Ikones" je jednou z mála, kde kromě něj dostali prostor i jiní autoři. Možná i proto dosáhla své mnohožánrovosti. V devadesátých letech platila Anna za výtečnou rockovou zpěvačku, v poslední době pro změnu hodně koketuje s taneční hudbou. Tohle všechno a mnohem víc se míchá na dvojalbu "Paraxenes Ikones". Když přidáte neodmyslitelnou součást každé desky řeckého popového umělce, styl laika, získáte jednu z nejlepších řeckých popových desek, která kdy vznikla, a zároveň jednu z mých nejoblíbenějších vůbec.
Nejlepší skladby: "Min Psachnis Tin Agapi", "Psychedelia", "Paraxenes Ikones"

Milan Slezák a Jan Šída: Misfits - American Psycho (1997)

Misfits - American Psycho
Náladu na nějaký béčkový horor či komiks si lze osladit například i horor-punkem. Navíc zjistíte, že tahle deset let stará deska si zachovala určité vnitřní kouzlo. Pořád se hudebně jedná o hřmotný až barbarský punk lehce archaického střihu, ale přece jenom jsou některé skladby (pokud to vůbec lze tak říci) hitovější. Je to především díky zpěvákovi Michaleu Gravesovi, který u znovuzrozených Misfits nahradil za mikrofonem legendárního Glenna Danziga, a zpěvným refrénům, jež znějí místy téměř neopunkově. Tímto fíglem se vám pod lebeční kost snadno zavrtají třeba "Speak Of The Devil", "Walk Among Us" nebo "Shining" a jen tak lehce z hlavy nezmizí. Misfits jsou jedním ze základních stavebních kamenů horor-punku a pokud toužíte se do tohoto strašidelného zámku vypravit, tudy vede přímá stezka.
Nejlepší skladba: "Dig Up Her Bones"

NÁZORY
  • Vanessa - Flashback (Marek Lučin, 11.08.2007 10:45) Reagovat

    Souhlasím.Jedná se o naprosto zásadní desku EBM žánru devadesátých let u nás.
    Doposud nepřekonatelná záležitost.
    Pro sběratele a fanoušky kvalitní hudby nepostradatelná placka.
    Jen jí už neseženete.
    Nebo snad ano?

    PS : Zrovna včera jsem jí poslouchal hodně nahlas a musim říct, že je oporavdu lepší než orgasmus.

    • Re: Vanessa - Flashback (Ondřej Michal, 12.08.2007 17:03) Reagovat

      díky za reakci, pokud vím, tak Flashback není k dostání na žádném shopu. rozhodně se ale jedná o zásadní album domácí scény.

    • Re: Vanessa - Flashback (Petr Cernocky, 14.08.2007 11:29) Reagovat

      No baze, prave vcera jsem si na ne vzpomnel na Nine Inch Nails a musim rict, ze koncerty Vanessy srovnani s NiN podle me unesou (a to NiN byli vcera vynikajici). Vanessa v obou Belmondech i jinde je nezapomenutelna, skoda ze se po Yndorovi zeme slehla, tajtrlik Hauser je sam o sobe vypelichana nuda.

      • Re: Vanessa - Flashback (Marvin, 06.09.2007 00:17) Reagovat

        Yndor je Daniel Rodný? Ted jsem četl v Instinktu rozhovor s Hauserem, kde říká, že Daniel Rodný vstal z mrtvých a připravuje novou desku Vanessy. To by byl teda nářez! Řikalo se, že dávno umřel na předávkování. Sakra, moc bych je chtěl ještě vidět, Rodný by hodně dobrej.

  • Otřesná Lopatička (Vancedak, 14.08.2007 22:18) Reagovat

    Znáte tuhle kapelu? Je to vyloženě mainstreamový mix ska, deathmetalu, jazzpopu a mlácení kladivem do lebky dinosaura.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- A-ha vydávají debutové album na šesti vinylech. Tracklist doplňují desítky remixů a bonusů (24.02.2023 13:28)
- Recenze: A-ha na albume "True North" uvádzajú poému z ďalekého severu (31.10.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Audio: A-ha v "You Have What It Takes" vsadili na naději (17.09.2022 15:58)
- A-ha odhalili všechny detaily k desce "True North". Přihodili i pilotní singl (09.07.2022 12:26)
- Naživo: A-ha v Praze vzpomínali na první album a jemně naznačili budoucnost (02.05.2022 09:05)
- Fotogalerie: A-ha konečně zahráli v Praze a připomněli svou debutovou desku (02.05.2022 08:01)
- Po dvou odkladech dorazí a-ha 1. května na svůj první český koncert (23.03.2022 14:16)
- A-ha na příští podzim plánují novou desku a film v jednom (21.09.2021 10:04)
- Publicistika: Pětice (temných) koncertů, které nevynechat na Rock For People Hope (12.08.2021 10:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu