shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (13.)

Co poslouchá musicserver (13.)

Vydáno: 04.08.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Třináctý díl je další ukázkou toho, jak různorodý vkus mají jednotliví redaktoři. Od křehké písničkářky Nedelle se přesuneme k death-metalovým In Flames, představíme si královnu tropipopu Fanny Lú, vzpomeneme na ne zrovna nejznámější skladby The Doors a zjistíme, kdo se skrývá za projektem 1 Giant Leap.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Stejně jako v tomto díle, v němž si představíme písničkářku Nedelle, loňské album death-metalových In Flames, kolumbijskou zpěvačku Fanny Lú, rarity The Doors a projekt 1 Giant Leap.

Dan Hájek: Nedelle - The Locksmith Cometh (2007)

Nedelle - The Locksmith Cometh
Nedelle Torrisi se narodila v kalifornském Reddingu, teď žije v Oaklandu a čerstvě má venku svou třetí desku "The Locksmith Cometh". Jelikož pochází z muzikálně založené rodiny, tak studovala jazzovou historii (nedávno školu dokončila), hru na housle a snila o kariéře na Broadwayi. Na svých albech se prezentuje jako křehká písničkářka, po počinech "Republic Of Two" a "From The Lion's Mouth" se netrpělivě mezi fanoušky čekalo na novou placku. Na ní Nedelle nezklamala, její chvilková naivnost a skromný projev spojený převážně s akustikou pohladí. Písničky tu fungují a navazují na sebe jako korálky. Dechové aranžmá v titulní "The Locksmith Cometh" pozvedne náladu a nádech jakési odrůdy indie popu neškodí. Těžko vybírat z této vyrovnané partie ty nejlepší kousky, ale namátkou jsem nějaké vybral.
Nejlepší skladby: "I Hate A Mountain", "Christopher", "The Last Thing I Do"

Luboš Kreč: In Flames - Come Clarity (2006)

In Flames - Come Clarity
Death-metal mě vždycky děsil. Stejně tak black. Těžko to vysvětlit, ale ječící monstra typu Cradle Of Filth jsem nesnesl. Metal ano, nesmí však postrádat jistou míru civilnosti, říkal jsem si. A švédští In Flames jsou toho zhmotněním. Ne snad, že by jejich melodický a současně instrumentálně náročný, zvukově bohatý sortiment občas nezaskřípal, ale všechno se to děje v intencích progresivity, moderního soundu, hledání společných míst death-metalu a electra. "Come Clarity" je poslední deska In Flames, vyšla loni a poslechnout by si ji měli všichni škarohlídi, kteří tvrdí, že metal je zhovadilá, bohapustá agrese. Kdo se oprostí od intenzivního nánosu mocných kytarových riffů, najde nabroušené melodie, produkční lahůdky a překvapivou originalitu. Ostatně jako vždy u skupiny kolem Jespera Strömblada.
Nejlepší skladby: "Take This Life", "Leeches"

Pavel Novák: Fanny Lú - Lágrimas Cálidas (2005)

Fanny Lú - Lágrimas Cálidas
Zprvu jsem nechápal, jak může být kolumbijská zpěvačka Fanny Lú prohlašována za královnu tropipopu a přitom mít na kontě jen jednu jedinou desku, která ke všemu vyšla teprve před dvěma lety. Ale pak mi můj kostarický známý vysvětlil, že její singl "No Te Pido Flores" se stal v Latinské Americe doslova megahitem, což je na zpěvačku, jejíž hudba vychází převážně z kolumbijského stylu vallenato, nebývalý úspěch. "Lágrimas Cálidas" je jedinečnou ukázkou latinskoamerického optimismu, hudby plné slunce a pohody. Dokonce i ty skladby, které nemají tak úplně veselý námět, se tváří vesele. A když pak člověk vidí na fotkách věčně usměvavou Fanny, pochopí, že tajemství je v tom, že lidé z těchto zemí si vždycky dokážou najít důvod k radosti.
Nejlepší skladby: "Me Acordaré De Ti", "Para Qué Si Tú No Estás"

Honza Průša: The Doors - Essential Rarities (2000)

The Doors - Essential Rarities
The Doors jsou pro mne jednou z nejzásadnějších kapel vůbec. K jejich nahrávkám se vracím neustále a pořád je co nového k objevování. V těchto dnech netrpělivě čekám až mi domů dorazí 3CD "Live In Boston", které právě vychází. A abych si tu dobu zkrátil, sáhl jsem po albu, které obyčejně moc neposlouchám. "Essential Rarities" je výběr toho nejlepšího z obsáhlého "Box Setu" doplněné jedním bonusem ("Woman Is A Devil"). Je to deska pro ty, co chtějí slyšet Jima Morrisona, ale nemají zrovna chuť na řadovky a nechtějí se proposlouchávat dlouhými a pro někoho třeba obtížněji stravitelnými alby rarit. Příjemný bonus každému, kdo chce znát více než regulérní nahrávky, ale stačí mu jen nepatrné pootevření dveří. A může to být i první krůček k dalším výletům za bonbónky, které The Doors vytvořili.
Nejlepší skladby: "Who Scared You", "I Will Never Be Untrue", "Queen Of The Highway"

David Věžník: 1 Giant Leap - 1 Giant Leap (2002)

1 Giant Leap - 1 Giant Leap
Robbie Williams + Maxi Jazz + Michael Stipe + Horace Andy + Neneh Cherry + autentické samply beduínů + Afričančat + trip hop + ambient + pop + mnoho dalšího a dalších = Jamie Catto + Duncan Bridgeman = 1 Giant Leap. Eponymní album tohohle britského multimediálního projektu je koktejlem, nad kterým lze jen žasnout. Vlastně ne jen. Taky závidět: kuráž procestovat kus světa, schopnost nalákat do studia takovýhle pestrý souhvězdí lidí, dovednost smíchat všechno v citlivý, nevtíravý a chytrý výsledek. Tohle není Enigma! Jo a ještě jedna věc. Jako bych to tušil: 1 Giant Leap byl jednorázový projekt jen zdánlivě! Na konec roku se chystá dvojka. A zatím odhalené neznámé z téhle nové rovnice? "2sides2everything" = Courtney Love + Bob Geldof + k.d.lang + další. Takže to byl vlastně celkem aktuální poslech.
Nejlepší skladby: "The Way You Dream (feat. Michael Stipe & Asha Bhosle)", "Daphne (feat. Eddi Reader, The Mahotella Queens & Revetti Sakalar)"

NÁZORY
  • Luboš Kreč - In Flames (Vojtěch, 05.08.2007 14:07) Reagovat

    Konečně mě některý z redaktorů musicserveru potěšil svým hudebním vkusem, tzn. zabroušením do pole metalu :) Mimochodem velmi by mě potěšila i recenze na toto cd!

  • 1 Giant Leap (Tomino, 06.08.2007 10:51) Reagovat

    Díky Davide za připomenutí tyhle desky. Mimochodem když jsme u vedlejšáků hochů z Groove Armady - doporučuju Weekend Players.

  • COF (death222, 07.08.2007 13:15) Reagovat

    Podle mě teda nejsou Cradle of Fulh ječící monstra..to je teda dost přehnaný..každej má sice jinej vkus, ale takhle hnusně se vjadřovat je dost blbý...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault podruhé: metalový babylon zakončený v plamenech (16.08.2023 15:48)
- Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six (14.02.2023 17:30)
- Brutal Assault láká na In Flames, ale i jistoty blacku a death metalu (27.11.2022 14:42)
- Naživo: In Flames se v Praze vrátili ke kořenům (18.11.2022 15:46)
- Švédská metalová čtveřice v čele s In Flames a At The Gates zahraje v Praze už tuto středu (13.11.2022 18:19)
- Recenze: Publikace "Masterpices 2019" přináší další porci toho nejlepšího z metalové grafiky (09.07.2022 09:00)
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Vychází "Masterpieces", kniha představující to nejlepší z metalové grafiky roku 2019 (20.03.2022 14:31)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu