shop.musicserver.cz
Korn - Korn

Korn, velikáni, kteří se našli

Vydáno: 30.07.2007 00:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Spousta lidí měla Korn po jejich nevydařené studiovce "See You On The Other Side" za tápající, možná i odumírající velikány moderního metalu. Naštěstí se dokázali vzpamatovat a aktuální nahrávkou dávají najevo, že jsou zpět. Bezejmenná deska umně roubuje industrial s nu-metalem, stoner rockem a popem.

8/10

Korn - Korn

Vydáno: 30.07.2007
Celkový čas: 48:42

Skladby: Intro, Starting Over, Bitch We Got A Problem, Evolution, Hold On, Kiss, Do What They Say, Ever Be, Love And Luxury, Innocent Bystander, Killing, Hushabye, I Will Protect You

Vydavatel: Parlophone

Bez kamarádů stojí život za prd. Nemít kolem sebe jistotu, že když se všechno podělá, kámoš podá pomocnou ruku, je na zbláznění. Stejně tak ale potřebuje člověk mít nějakou všednější, hmatatelnou jistotu; takovou tu konstantu, která vždy ukáže, že svět a život má nějaký smysl, nějaký řád. Ukáže to svou neměnností. Korn takovou jistotou nejsou. Kámoši ale možná jo. Vlastně určitě.

Když vyšlo před rokem a půl jejich sedmé studiové album "See You On The Other Side", napadlo mě, že Korn, do té doby dobří přátelé a jedna z konstant, jsou pryč. Nadobro. Deska, na níž se zcela pochopitelně pokoušeli vymanit ze svazujících nu-metalových obručí, nedopadla dobře. Bylo cítit, že skupina nemá tušení (možná ani zkušenosti), jak na to: jak dát prostor zvukovému experimentu jinačího kalibru, než jsou pro ně typické zkreslené kytary, jak se píše skladba, v níž není rozhodující šlapající spolupráce rytmiky a riffů, ale atmosféra, jak zakomponovat do metalových propletenců zpomalenou depku a víceméně popové melodie.

Vypadalo to zle, ale naštěstí se vzpamatovali. Těžko říct, zda jim zpětně prospělo personální pročištění a odchod kytaristy Briana "Head" Welsche a bubeníka Davida Silveiry, nebo zda je osvítila nečekaná múza či zda producent Atticus Ross konečně našel ke Korn správnou cestu (lepší než před ním The Matrix). Zkrátka nová deska, jež se pro absenci titulu nezřídka označuje jako "Untitled", ukazuje Korn opět jako nadanou a progresivní partu.

Trvalo mi dlouho, než jsem skrze eponymní nahrávku pronikl, chtělo to sedm osm poslechů, ale pak se poddala. Nejprve jsem nechápal ten od riffů ještě obroušenější sound, zdánlivou rozplizlost, podivné zvukové míchanice. Avšak pak to začalo působit - Korn si připustili, že místo hledání nových cestiček hrábnou po osvědčeném, a přitom pro ně novém postupu. Na svůj metalový základ položili jednak prvky industrialu, jednak drobty popového ambientu a stadiónového rocku.

Nejabsurdněji a z hlediska soundu nejdivněji znějí prostřední tracky "Kiss", "Do What They Say", "Love And Luxury" a "Ever Be" - shodně vytvářejí melancholickou, ale současně intenzivní atmosféru, jsou jako by zlámané, klopotavé, Davisův vokál se střídmě utápí v rozleptaných, průmyslem nasáklých aranžích.

Korn ovšem nezapomněli ani na jistý hitový potenciál, ten splňují pecky "Hold On", "Starting Over" či "Killing"; hodí se na stadiony, byť se nejedná o žádný halasný rock á la Iron Maiden, spíše představují vkusnou kombinaci elektro-metalu, uhlazenějšího a decentnějšího, než jaký servírují Rammstein.

"Untitled" samozřejmě není bez chyb, songy "Hushabye" nebo "Bitch We Got A Problem" a částečně i závěrečná "I Will Protect You" odplynou, ničím extra nezaujmou a spíš naruší soudržnost. Ale tak už to bývá.

Track "Evolution", první singl z desky, byl příznačně vybrán, symbolizuje totiž bezvýhradně dojem, který novinka jako celek vyvolává: Korn se našli, neopustili sice hutné, metalové riffy, ale umně je skryli za pro ně novátorské elektronicko-industriální postupy, jež podpořili buď rádiovými melodiemi, anebo záměrně narušenou strukturou, překvapením. Dalo by se říct, že se z nich stali velcí obdivovatelé Trenta Reznora a Marilyna Mansona, ale ne za cenu bezbřehého kopírování.

Takže Korn jsou nakonec opravdu kámoši. I když to vypadalo, že upadli, jen zaškobrtli, opět jsou zpět a člověk se může spolehnout, že jej podpoří, že jej dobře pobaví. Ale díky změně, kterou prošli, už nejsou onou konstantou. A asi je to dobře.

NÁZORY
  • souhlas (zaslepenec, 30.07.2007 08:51) Reagovat

    S tím o několikanásobném poslechu se musím přidat. Abych pravdu řekl, po prvním poslechu jsem to chtěl odložit, ale kvůli tomu, že jsou to Korni dostali ještě šanci. A začalo se mi to pomaličky líbit. Mezi nejlepší alba bych to nezařadil ale 7-8/10 je adekvátní ohodnocení. btw SYOTOS je dobrý - obvzláště bonusové songy

  • KoRn - Untitled (xXx, 30.07.2007 10:16) Reagovat

    Je to velmi dobre cd a ako vzdy ani tentokrat ma skupina nesklamali... Mne sa velmi pacilo aj cd See You On The Other Side... Je to cd, ktore sa musi dlhsie dostavat do usi ale potom nepusti... Toto cd sa da lahsie napocuvat, mna osobne chytilo na prvy posluch a to, ze cd je Album tyzdna je podla mna celkom zasluzene... Tak dufam, ze KoRn s nami budu este velmi dlho a budu ponukat super hudbu ako doteraz.
    P.S. Song Hushabye je podla mojho nazoru velmi dobry a nic nenarusa ;-)

  • dobra recenze (headcage, 30.07.2007 11:39) Reagovat

    Tak tato recenze me opravdu prekvapila, protoze je to zase po dlouhe dobe clanek, s kterym muzu na musicserver.cz souhlasit.koRni vydali opravdu vynikajici CD, ktere je ale potreba naposlouchat.Rad bych vyzdvihnul songy Bitch We Got A Problem, Hold On, Do What They Say, Ever Be a Hushabye.Za nevydařený skladby považuji Love And Luxury a ten refrém v I Will Protect You.Tento rok, co se týče nových desek, opravdu vydařený.Zatím mě žádný můj favorit, ať už to jsou Smashing Pumpkins, Marilyn Manson, Nine Inch Niles a ted koRn nezklamali.

  • ? (JayKay, 30.07.2007 12:56) Reagovat

    See You On The Other Side byla nevydařená??? Pro mě teda rozhodně ne!

  • NIN (R7, 30.07.2007 14:32) Reagovat

    Slyšel jsem to akorát na Myspace a kroutím se, jít si nový Korn koupit, jelikož mi to až moc připomíná NIN a Mansona dohromady a nevím, jestli mají kapely vzoru Korn zapotřebí tak nějak kopčit no.. Fakt ty NIN tam smrděj až moc...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Minirecenze: Numetalová mše za zemřelé - to je "Requiem Mass" od Korn (08.02.2023 08:00)
- Marilyn Manson čelí další žalobě. V 90. letech údajně napadl tehdy nezletilou dívku (31.01.2023 15:57)
- Marilyn Manson a herečka Esmé Bianco se v žalobě ze sexuálního napadení dohodli na mimosoudním vyrovnání (31.01.2023 07:44)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Korn vydají v únoru živák, který natočili v kostele (19.01.2023 09:32)
- Soud zamítl jednu ze žalob na Marilyna Mansona za sexuální útoky (05.01.2023 14:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu