shop.musicserver.cz
Rolling Stones, The Charlatans, BVV, Brno, 22.7.2007

Stouni způsobili v Brně velký třesk

Vydáno: 23.07.2007 15:20 v sekci Naživo - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Popáté v České republice, ale poprvé v Brně. I tím byl koncert Rolling Stones výjimečný. Kromě dalších detailů, jako byla třicetimetrová stage, obrovský nafukovací jazyk, výbuchy, ohňostroj. A dvouhodinová show, během které Stouni odehráli průřez celou kariérou.

Rolling Stones stage
© wordsun.com
Možná se to zpočátku zdálo málo pravděpodobné: může relativně malé město ze střední Evropy hostit tak velkou kapelu s ještě větší show? Jako by chtěl někdo pochybnosti přiživit, udál se podivný případ s kokosovou palmou, po roce zase nastoupila vlna - na místní poměry neuvěřitelných - veder. Pořád zkrátka visela kdesi hrozba nehody, které se stávají a jež mimochodem nedávno připravily o vystoupení fanoušky George Michaela. Přesto se nakonec vše povedlo a už můžu napsat, že Brno, a vůbec celá jižní Morava, zažilo největší koncert ve své historii se skutečně luxusní a drahou show. Rolling Stones koncertovali v Česku již popáté a nějakých dvacet až pětadvacet tisíc lidí je pro ně spíš menší návštěvnost. Přesto svému publiku dali všechno, co kterémukoli jinému.

Při vstupu do areálu brněnského výstaviště, kde se dosud konaly jen taneční parties, byla první věc, kterou jste spatřili, souvislý proud fanoušků a lidí rozhodnutých oželet motocyklovou Velkou cenu. Ti se sjeli z blízkého i dalekého okolí. Za pavilonem Z se vynořila obrovská stage, údajně třicet metrů vysoká a na první pohled připomínající motýla. Prakticky a velmi chytře konstruovaná, protože na ni bylo vidět skoro všechno i ze vzdálenějších řad.

The Charlatans
© bbc.co.uk
Krátce po sedmé, při prvních tónech předskokanů The Charlatans, byly zejména tribuny ještě poloprázdné a vůbec celé koncertní prostory schované mezi pavilony vypadaly na open-air docela komorně. Support odehrál set několika skladeb připomínajících éru britských kytarovek z poloviny 90. let. Zpěvák jak hlasem, tak vizáží dost připomínal frontmana Oasis, to však vůbec neznamená, že by The Charlatans byli jen další partou z dlouhé řady britpopových napodobitelů. Předvedli velmi solidní vystoupení ve stylu "přijít a ukázat, co v nás je, ale zbytečně si nehrát na machry! Před takovou hvězdou, která přijde po nás, je totiž třeba mít respekt". Ale nějaký ten manýr přece jen nezaškodí, a když poprvé po sedmi dnech začalo pršet právě při jejich vystoupení, zpěvák vytáhl svůj deštník a odzpíval pod ním skoro celý koncert. The Charlatans zakončili set v trochu tanečnějším rytmu a rozloučili se prostým "Thank you. Enjoy The Rolling Stones!"

Mezitím se nad vysokým pódiem roztáhla obrovská duha. "Jak to jenom udělali?" divila se partička kousek ode mě. "No jo, jsou to Rolling Stones. Ti mají všechno, i duhu." Během koncertu ještě párkrát sprchlo, což však publikum spíše ocenilo; a kapela určitě také. Veder si na předchozích koncertech v Budapešti a Bukurešti určitě užila dost.

MIck Jagger
© reppublica.it
Kameny se dovalily na stage asi čtyřicet minut po svých předchůdcích a výbuchy s ohněm a hitem "Start Me Up" zahájily show. V první části setu zazněly věci známé i méně známé a také jediná skladba z poslední desky "A Bigger Bang" - "Oh No Not You Again". Při "You Can't Always Get What You Want" se sólově předvedla i vokalistka (vystupující s Rolling Stones) Lisa Fischer. Dát jí megafon, určitě by svým hlasem zbořila celou megalomanskou stage. Měla tu své fanoušky, dokonce si přinesli transparent s jejím jménem.

"Dobrý večer, Brno! Konečně jsme tady." Ano, Mick Jagger se dokonce kvůli nám naučil pár frází česky. A nejen ty obligátní, ale pozdravil i Prahu, Ostravu, Slovensko a za večer ze sebe dostal ještě pár dalších vět. Snažil se prý naučit i brněnský přízvuk, což vyznělo dost zvláštně, ale snaha se cení. Abyste si však nemysleli, že ho vydavatelství obalamutilo českým pivem, Mick Jagger se naučil před pár dny i maďarsky, rumunsky a tak dále...

Rolling Stones také zavzpomínali na zesnulého Jamese Browna a vzdali mu hold jeho písní "I'll Go Crazy". Po "Tumbling Dice" předstoupil k mikrofonu Keith Richards a zazpíval dvě skladby "You Got The Silver" a "I Wanna Hold You". Fajn změna, ale lidi rozptýlil až další program. Celá kapela se vměstnala na menší pódium, které se při písni "Miss You" začalo pohybovat směrem do publika. "Foť to, vole!" ozvalo se, když se mini pódium přibližovalo. Stouni na něm odehráli ještě dvě skladby, aby z toho něco měly i zadní řady, na B-stage zaznělo i "Satisfaction". Při "Honky Tonk Women" se scéna začala vracet a na hlavním pódiu se objevil nafukovací vyplazený jazyk.

Koncert pomalu vrcholil se "Sympathy For The Devil", kdy se vše zalilo červenými světly, "Paint It, Black" a "Jumping Jack Flash". Fanoušci na skladby reagovali, to jo, ale celou dobu se zdáli být spíš ohromení a zírali na to všechno, co se kolem nich dělo. Rolling Stones je nenechali dlouho čekat ani na přídavek, kterým byla píseň "Brown Sugar". Celý koncert trval však dobré dvě hodiny. Ještě malý ohňostroj a už je opravdu konec.

Keith Richards
© stonestour2007.midiblogs.com
Jeden z pojízdných dopisovatelů Rolling Stones (lidé, kteří objíždějí s kapelou všechny koncerty a sepisují recenze) namítal, že lidé v Brně nebyli zdaleka tak rozdovádění jako v Maďarsku a Rumunsku. Prý je to asi počasím. Kdepak počasí, jsem toho názoru, že šlapat zelí a mávat rukama se dá na kterékoliv tancovačce, ale na tohle se prostě muselo zírat. K čemu pak celá ta paráda? Rolling Stones hodně sázejí na megalomanskou show, ale to jim neubírá na hudební profesionalitě. Nebyla to žádná nostalgie ani továrna na peníze. Sice už to dávno nejsou rozjuchaní kluci, pro které by to celé byl jenom rock'n'roll, ale na jejich koncertě bylo hodně mladých lidí a byli rádi, že mají pořád možnost vidět klasiku naživo, i když s původním duchem téže legendy ze 70. let už to nemá moc společného. A přestože některé texty mohou dnes z úst kapely znít úsměvně, pořád je dost fanoušků, kteří si tímto plní svůj sen.

Setlist: Start Me Up, Let's Spend The Night Together, Oh No Not You Again, All Down The Line, Love Is Strong, You Can't Always Get What You Want, Midnight Rambler, I'll Go Crazy, Tumbling Dice, You Got The Silver (Keith Richards), I Wanna Hold You (Keith Richards), Miss You, It's Only Rock'n'Roll, Satisfaction, Honky Tonk Women, Sympathy For The Devil, Paint It, Black, Jumping Jack Flash, Brown Sugar

Rolling Stones, The Charlatans, BVV, Brno, 22.7.2007

NÁZORY
  • charlatans vs. oasis (me, 23.07.2007 16:30) Reagovat

    ta podobnost tima a gallaghera je spis obracene. charlatans byli na scene o dost driv a gallagher nekolikrat priznal inspirace image v lidech jao tim a ian brown atd :)

  • ??? (David, 23.07.2007 17:32) Reagovat

    Na koncertě jsem byl a recenze je napsaná vtipně. A ačkoliv jde o hlouposti, nevím, kde autorka článku vzala informace, že "souvislý proud fanoušků oželel Velkou cenu" - ta byla přece odpoledne a ne v době koncertu, že zpěvák The Charlatans vytáhl svůj deštník, když to paraple mu donesl technik zezadu. "Jeden z pojízdných dopisovatelů ... který je placen..." - no, pokud je řeč o recenzi na solidním fanouškovském webu www.iorr.com, tak to funguje na stejné bázi příspěvků jako musicserver a třeba já osobně jsem zatím honorář ani jednou nedostal (nikdo mi ho ani nesliboval). Na rozdíl od mých předešlých 7 zážitků z show jménem Rolling Stones mne ale tento bavil nejméně. Nevím proč, snad za to mohly hned v úvodu dvě mně neznámé písničky, nepohyblivost Keefa (všiml si někdo, že začátek poslední Brown sugar hrál úplně blbě?) a delší instrumentální pasáž, kde o nic nešlo, jen to estrádu zpomalilo. Všechno ostatní bylo samozřejmě super, "průjezd" kapely na B-stage uprostřed arény efektní, Jaggerova čeština srandovní, Ronnie vtípky, házení trsátek do lidí a grimasy jako vždy kouzelné, Lisa Fischer stále sexy. V druhé půlce show se mi to ale zdálo až moc přehulené, jídlo před koncertem předražené, stejně jako merchandising, ale to je jedno, I know, it´s only rockNroll + I can´t always get what I want.

  • oprava odkazu (David, 23.07.2007 17:34) Reagovat

    www.iorr.org

  • Charlatans (Koudy, 23.07.2007 17:41) Reagovat

    Predkapela byla absolutne tragicka... nechapu, jak doslo k tomu, ze hrali pred takovou legendou jakou Stouni jsou. V Britanii jim predakakovali Guns n Roses nebo Alice Cooper a u nas tohle :(((

    • Re: Charlatans (ADRIAN, 26.07.2007 20:32) Reagovat

      Mozna jsi tragicky ty,nebo Cooper? Ja si nedovedu predstavit fanousky v Britanii jak vychazi na podium...pro me byla ta chvile s The Charlatans jedna z nejhezcich v zivote kdy se clovek na ne 17let tesi nez prijedou,dal jsem 1400 za listek,abych stal co nejbliz a hned po nich jel domu, ale proc to tobe pisi to nevim.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu