shop.musicserver.cz
Valmezem křížem krážem aneb po stopách Mňágy

Valmezem křížem krážem aneb po stopách Mňágy

Vydáno: 17.07.2007 05:00 v sekci Publicistika - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

V poslední školní den jsme se s fotografkou sbalili a jeli navštívit Mňágu a Žďorp do jejího rodného lůna ve Valašském Meziříčí. S průvodcem Petrem Fialou jsme viděli nejenom školáky s vysvědčeními, ale také místa důležitá pro nejznámější místní kapelu.

Petr Fiala (Mňága)
© Martina Pavloušková
"O půl třetí na náměstí ve Valašském Meziříčí jdu co noha nohu mine a každej sám sobě jsme stínem," zpívá Mňága a Žďorp v jedné ze svých nejznámějších písní. Nám teď ještě do půl třetí pár hodin zbývá. Je deset dopoledne a s fotografkou čekáme u vlakového nádraží na frontmana téhle populární kapely - Petra Fialu.

Jeho skupina letos slaví dvacáté narozeniny a my se chystáme na putování po jejím "rodném" městě. Průvodcem nám nemůže být nikdo jiný než právě Fiala - hlavní postava kapely, výrazný autor, vedle Mardoši z Tata Bojs a Jaromíra Švejdíka z Priessnitz zřejmě nejlepší český textař a donedávna ještě pesimista z povolání. Za chvíli přijíždí a nabírá nás do svého auta. "Nádraží je ideální začátek naší cesty. Bylo to pro nás vždycky důležité místo, protože tu byla první hospoda ve Valmezu, která byla otevřená nonstop," prohodí písničkář a startujeme.

"Něgdy nejdu spát a motám se městem
a myslím na to co jsem a hlavně na to co nejsem
spěchat není kam a proč - mně nejede žádný vlak
a kdyby přece náhodou, raději odvrátím zrak."

Je poslední školní den a prosluněným městem se potulují děti s vysvědčeními. Je tak pěkně, že člověku ani nevadí zasekané ulice a že co chvíli stojí v koloně. Během dlouhých čekání se bavíme o Mňáze, ale hlavně o městě. O Valmezu, který je maloměstem se vším všudy. Když se tu často pohybujete nebo přímo bydlíte, znáte každého. Nebo máte alespoň kamaráda, který zná každého. Drby se tu šíří rychlostí světla a nemáte šanci jim uniknout. O tom všem je nejznámější mňágovská deska "Made in Valmez", obsahující stejnojmennou píseň s refrénem "zkouším se prokopat ven". Fiala: "Písničkou jsem chtěl vyjádřit snahu vypadnout z Valmezu, potažmo vypadnout ze všech možných omezení, která tě omezují. Máš strach se vykašlat na školu, máš strach zrušit vztahy, které udržuješ jenom ze strachu. No a Valmez... Když ráno odletíš z Los Angeles a odpoledne otevřeš oči ve Valmezu, je to změna jak prase. Myslel jsem ale spíš to, co má člověk v hlavě. Že se bojí něco udělat, změnit." Jak trefné.

Symbolická továrna
Fiala-bar-malý
© Martina Pavloušková
Když si vyměníme pár maloměstských historek, ocitáme se v odlehlejší části města, zarostlé pionýrskými dřevinami. Fiala zatáčí ke shluku několika stavení, které identifikujeme jako staré garáže. "Tak tady jsme měli jednu z prvních zkušeben. Bohužel už nevím, která z nich to přesně byla," usmívá se zpěvák a dodává, že tu kapela měla útočiště v roce 1983. To se ještě jmenovala Slepé střevo, hrála podivnou a komplikovanou hudbu. Pro zájemce - reedice její kazety "Nečum a tleskej" vyšla před časem.

Pár metrů odsud stojí budova továrny, kde Fiala v osmdesátých letech pracoval. Uvidíte ji už zdálky, signalizuje ji totiž velký betonový komín. Vznikla tady spousta písní - například "Dveře do pokoje" ze třetí desky Mňágy. Fiala ji na koncertech uvádí krátkým komentářem - prý jde o věc z doby temna. "Ale doba temna trvala dvacet let," říká dnes v nadsázce. "Teď zase máme období lásky a radosti," prohodí v narážce na nové manželství a jednoletého syna Jonáše. Od toho se také odvíjí nová tvorba Mňágy: je barevnější, optimističtější a podle mnohých s ní kapela chytla druhý dech. Přestože poslední deska "Dutý, ale free" vyšla loni na podzim, už teď se schyluje k nové. "Do studia se chystáme v listopadu," potvrzuje náš šofér. "Máme totiž dvanáct nových písniček. Řešili jsme v kapele dilema, jestli desku nahrát zrovna nebo se zachovat pragmaticky a chvíli s ní počkat. Ale nakonec jsme si řekli, že si ty písničky nebudeme nechávat pro sebe a když chtějí ven, prostě je vydáme."

Naší další zastávkou bude náměstí, ale cestou ještě projedeme kolem budovy meziříčského gymnázia. Tady Fiala strávil čtyři studentské a zdá se že i skvělé roky. Na léta před maturitou vzpomíná dodnes rád. "Tehdy jsem se seznámil s teorií Franka Zappy, který říkal 'Vykašlete se na školy, jděte do knihoven a vzdělávejte se sami.' To mi přišlo úplně ideální, zvlášť v té komunistické době. Než se učit nějaké básničky Ivana Skály, jsem stihl přečíst, co jsem potřeboval. Co nebylo v knihovně, půjčil jsem si od známých," říká. "Připadá mi, že ve školách je teď takový tlak, aby děcka uměla jazyky a tak, aby se mohla uplatnit. My jsme měli ruštinu, což bylo pětačtyřicet minut klidného spánku a odpočinku. Takže my jsme měli takovou komunitu lidí, která chodila po antikvariátech, třeba v Kroměříži byl jeden skvělý, neustále jsme seděli v hospodě, pili pivo a poslouchali muziku, jezdili na tajné koncerty. Do školy jsme si chodili vyloženě odpočinout a vždycky prolezli nějak s dvojkami, jednou dvěma trojkami, absolutní pohoda, největší, totální. Neměnil bych na tom absolutně nic."

"Skrze okno pizzerie dívám se jak město žije
jak se podél drogérie blíží Skippy s Brejláčem
pak jde kolem Vašek a jeho sbírka igelitových tašek
skrze okno pizzerie dívám se jak město žije."

Fiala-mklub-maly
© Martina Pavloušková
Uličkou na náměstí ještě probíráme Filiho studentská léta. Dozvídáme se, že po gymplu dokonce studoval vysokou školu. "Dělal jsem dálkově dějiny filmu v Olomouci. Studium jsem nakonec nedokončil, měl jsem už hotovu i bakalářskou práci, ale nakonec jsem z toho nějak vycouval," říká a pokračuje historku o zkoušce z estetiky. "Nebyla tam žádná fakta. Estetika byla o tom, že jsi měl povídat, jak na tebe působí támhleten mrak," dodává nakonec. Pak hledáme vhodné místo, ze kterého náměstí vyfotografovat. Fiala pak zapózuje u barokního sloupu a pokračujeme do legendárního M-klubu.

Klubová klasika
Tento hudební podnik má sídlo ve starém zámku Žerotínů. Je známý také tím, že na jeho nádvoří probíhá každoročně festival Valašský špalíček. S jeho dramaturgem Karlem Prokešem se zdravíme ve dveřích a po schodech scházíme do suterénu. Tady si Fiala sedne na barovou židli a povídá o prvním koncertu Mňágy, který před lety proběhl právě v těchto prostorách. Ne však tady, ale v horním sále. Tenhle klub je ale pro místní hudební fanoušky takřka kultovní - koncertů tady proběhlo nepočítaně a navštěvoval je i Petr Fiala. "Dřív jsem tady také často chodil. Poslední dobou už ale moc ne. Je to dáno i tím, že už bydlím v sousedním Rožnově pod Radhoštěm. Naposledy jsme tady byl před rokem na koncert The Levellers," říká.

Když stoupáme po schodech ven z klubu, zajímá mne, jestli je výhodné bydlet ve Valmezu, když je člověk známá osoba. Co třeba Praha, ta by Petra Fialu nelákala? Podle všeho moc ne. "Občas mě sice mrzí, že nemůžu jít do kina na nějaký film, který chci vidět, protože ve městě, kde žiju, je jedno kino a tam ho nedávají, ale jinak ne," prohodí. "Třeba v Praze by bylo víc kamarádů, víc večírků, paření, bylo by to všechno takové roztříštěné. Kromě toho, že jsi hudebník, jsi také normální člověk a chceš normálně existovat. Já se po víkendu vrátím domů a týden je úplně v klidu. Kdežto v Praze bych byl jeden den na koncertě nějaké kamarádské kapely, druhý den na koncertě nějaké cizí skvělé kapely, třetí den někde na pařbě..."

Fiala-nadrazi-maly
© Martina Pavloušková
Po chvíli nasedáme zpátky do auta a přemýšlíme, který kout Valmezu ještě společně navštívit. "Dalších zkušeben bylo hodně, ale to nikoho nezajímá," uvažuje Per nahlas. "No jasně, mám to, pojedeme na autobusové nádraží." Za chvíli už odbočujeme na kruhovém objezdu a vydáváme se ve směru nádraží. Doprava trochu prořídla, dopolední špička je už minulostí. "Autobusák byl pro nás vždycky důležitý," povídá náš šofér zamykajíce auto. "Bylo to totiž místo, odkud se z tadyma dalo vypadnout." Na otázku, zda z Valmezu utíkal často, se Fiala jen usměje. "Furt," prohodí.

Naše putování městem se uzavřelo a my můžeme Valmez opustit, podobně jako to dělal Fiala v minulosti. Loučíme se a zase někdy!

"To je ta písnička pro tebe z autobusáku
mrazivé a modravé obrysy mraků ptáků a paneláků."

Fotogalerie

Fiala-zkusebna-maly
© Martina Pavloušková

Petr Fiala (Mňága)
© Martina Pavloušková

Fiala-zamek-maly
© Martina Pavloušková

Fiala-mklub-maly
© Martina Pavloušková

Fiala-bar-malý
© Martina Pavloušková

Fiala-nadrazi-maly
© Martina Pavloušková

Fiala-nadrazi1-maly
© Martina Pavloušková

Valmez malý
© www.pampeliska.cz

NÁZORY
  • textaros maximos (space.lemon, 18.07.2007 16:45) Reagovat

    Jako nic proti Fialovi, Švejdíkovi a Mardošovi, ale napsat, že jsou to nejlepší čeští textaři, chce asi hodně sebevědomí :P ... co třeba Wanek, Nenadál, Nebřenský, Mareda, Březina...?
    Ale zas oceňuju, že se autor obešel třeba bez Krajča :-D

    • Re: textaros maximos (Jahoda, 03.01.2011 15:21) Reagovat

      Si vylizany nebo co?

  • Valmez - Mňága - E-Manni (melula, 23.07.2007 14:03) Reagovat

    No, Mňága a Valmez, to už je hooodně za zenitem. Daleko víc todle městečko v současnosti proslavuje svými skandálky rozhodně čím dál tím víc populárnější Elektrick Mann)))

  • AGENT STB K A R E L (Je to pravda?, 29.01.2008 12:53) Reagovat

    Prokeš Karel Krycí jméno: Karel Datum narození: 21.6.1955 Druh svazku: "KTS,TS" Registrační protokol StB Registr. číslo: 30426 Registrováno,archivováno: 8.10.1987 Útvar: OO-MV Vsetín www.mvcr.cz/vozidla/stb/stb_db.php?Typ=pole1&Hled=Proke%9A+Karel&B1=Hledej&s1=s1&s2=s2 Prokeš Karel 21.06.1955 Agent Ostrava Karel 30426 Prokeš Karel 21.06.1955 Tajný spolupracovník neurčeno Karel 30426 www.cibulka.com/cgi-bin/osoby.exe?code=W PROKEŠ Karel - kulturní pracovník * 21. 6. 1955 Vsetín Od konce sedmdesátých let realizoval řadu hudebních pořadů, v roce 1979 vznikly v jeho bytě nahrávky písničkáře Veita pro exilové vydavatelství Šafrán ve Švédsku a v osmdesátých letech inicioval pořady Cesty lidové písně k současnému folku. Od roku 1990 je dramaturgem festivalu Valašský špalíček a M-klubu Kulturního zařízení města Valašské Meziříčí. V M-klubu je od roku 1991 vedoucím. Vystavuje fotografie, vystupuje v rozhlasových pořadech a píše články o hudbě...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Naživo: Mňága a Žďorp přenesla svoji melancholii i do předvánočně laděné Prahy (22.12.2022 19:26)
- Naživo: "Jen dýchej," žadonil Nick Cave na Metronomu (24.06.2022 12:43)
- Fotogalerie: První den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu podruhé (24.06.2022 10:58)
- Rozhovory: Jaromír Švejdík - Čekám, až se zase zčeří hladina (07.06.2022 08:00)
- Naživo: Mňága a Žďorp vykouzlila na Staromáku oázu klidu (31.05.2022 13:07)
- Fotogalerie: Mňága a Žďorp ze skautského nadhledu (28.05.2022 16:39)
- Audio: Jaromír Švejdík představuje Letní kapelu, na album láká singlem "Na řece" (24.04.2022 11:19)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu