shop.musicserver.cz

Dočkáme se demokracie v Číně?

Vydáno: 26.06.2007 05:00 v sekci Publicistika - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Legendární rockeři Guns N' Roses jsou držiteli dvou unikátů. Zaprvé natáčení jejich "nové" desky "Chinese Democracy" spolko už více než 13 milionů dolarů, zadruhé přípravy alba oslavily letos desáté narozeniny. Vyjde vůbec někdy netrpělivě očekávaný titul? Letos to vypadá (opět) slibně.

Guns N Roses
© archiv
Mluvíte-li s hudebníky o jejich nových deskách, řeknou vám nezřídka totéž: s novým albem jsme spokojeni, přestože si s odstupem času uvědomujeme, že by na něm šlo ledacos udělat jinak. Jenomže to by ten který umělec musel být ve studiu zavřený pořád a stejně by se žádného konce nedobral. Zkrátka by desku točil deset let a dopadl by stejně jako Guns N' Roses . Příprava nové nahrávky trvá rockerům z Los Angeles už skutečně deset let; možná i víc. "Chinese Democracy", jak je chystaný titul nazván, stál dosud vydavatelství Geffen přes třináct milionů dolarů (tedy asi čtvrt miliardy korun), což z něj dělá jednu z nejdražších nahrávek všech dob. Dočkáme se jí ale někdy? Ačkoliv to bylo řečeno už nesčetněkrát, letos to pro napjaté fandy GNR vypadá nadějně. Může to znít jako klišé, ale ještě nikdy nebylo vydání Čínské demokracie tak na spadnutí jako právě teď.

Axl Rose? Poslední akční hrdina
Pokud dlouho odkládaná deska opravdu vyjde, půjde bezesporu o návrat roku. Zároveň budou ale Guns riskovat své jméno - když pomineme fakt, že kapela už šestnáct let nenahrála autorské album, je tady též generační problém. Bude skupina zajímat i dnešní publikum? Vždyť její hvězda svítila nejvíce na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy po energií nabitém CD "Appetite For Destruction" a kontroverzním EP "Lies" vystoupali Gáni na vrchol se svým kolosálním dílem "Use Your Illusion", slavné dvojalbum z roku 1991, jež vyšlo separátně, přineslo hity jako "Don't Cry", "You Could Be Mine" či "November Rain". Kapela se na něm představila v životní formě: ječák zpěváka Axla Rose byl nenapodobitelný stejně jako čáry kytarového kouzelníka Slashe. Jenomže po úspěchu přišel, jak už to bývá, pád.

Za tím stála mimo jiné Axlova slabost pro podivínského vraha Charlese Mansona. Kromě toho, že jeho podobiznu nosil s oblibou na tričku, zařadil na album coververzí "The Spaghetti Incident?" i jeho "Look At Your Game, Girl". Kromě toho, že se tahle deska v roce 1993 nelíbila ani fanouškům, ani odborné veřejnosti, začala ji část obchodníků stahovat z regálů. Důvod? Právě píseň Charlese Mansona. Nad kapelou se pomalu stahovala mračna. Axl žil dál bujarým životem podle hesla "sex, drugs, rock'n'roll" a zbytek kapely se vnitřně rozkládal za pomoci Jacka Danielse. Do karet nehrál Puškám ani fakt, že se začal prosazovat konkurenční grunge v čele s nenáviděnou Nirvanou, s níž vedli GNR dlouhé roky mediální přestřelky. Máničky v kožených bundách tehdy začaly vycházet z kurzu. Jako první opustil kapelu kytarista Gilby Clark, kterého zanedlouho následoval Slash. A když v roce 1998 odešli i basák Duff McKagan a bubeník Matt Sorum, zůstal Axl Rose posledním členem původní sestavy. Musel pak sledovat, jak si jeho bývalí spoluhráči zakládají vlastní projekty: Slash přišel se Slash's Snakepit a později se bývalí členové Guns, doplnění o druhého kytaristu Davea Kushnera, sešli ve Velvet Revolver. Ti jsou dnes označováni jako "lepší Guns N' Roses", jen místo Axla Rose stojí za mikrofonem Scott Weiland ze Stone Temple Pilots.

A tak s celým světem rozhádaný Axl skládal svoji kapelu od úplného začátku. Jednotliví členové se během let měnili - často kvůli prodlevám v přípravě "Chinese Democracy" - až se osazení ustálilo. Sestavu, která v roce 2006 v rámci svého turné a pod jmenovkou New Guns N' Roses navštívila i Prahu, tvořili kromě Axla klávesáci Dizzy Reed a Chris Pitman, basák Tommy Stinson (ex-The Replacements), bubeník Bryan Mantia (ex-Primus) s náhradníkem Frankem Ferrerem, jenž turné dojel, a trio kytaristů Robin Finck (ex-Nine Inch Nails), Bumblefoot a Richard Fortus (ex-Love Spit Love). Při turné se do koncertní sestavy dostal i bývalý člen Guns Izzy Stradlin, čímž se počet kytaristů vyhoupl na čtyři.

Spekulace o industrialu vzaly za své
Guns N Roses
© web.gunsnroses.com
V průběhu let, kdy GNR na desce dělali i nedělali, uniklo množství hudebního materiálu na internet. Jednou to byly demoverze, podruhé zase záznamy živých vystoupení. Fanoušci na diskusních fórech debatovali o tracklistu "Chinese Democracy", podepisovali petice proti výběrovým albům, ale toho hlavního - nové desky - se nedočkali. Teprve letos to vypadá, že by se dlouho odkládaný projekt mohl probrat ze zimního spánku. Tedy pokud budeme věřit prohlášení managementu skupiny, podle něhož byly nahrávací práce ukončeny a deska se masteruje. Jisté je, že s posledním únikem na web přišlo několik skladeb ve finální verzi, ze kterých se dá o dlouho očekávané novince už leccos vyvodit. Jak by Čínská demokracie vypadala, kdyby opravdu vyšla a skutečně obsahovala uniklé skladby? Soudě podle tohoto materiálu by byla nejdražší deska všech dob prosycena klávesami a elektronikou, ale v zásadě by se nelišila od dosavadní diskografie Pušek. Za své by tak vzaly spekulace, že by nová tvorba skupiny měla znít jako "My World" z "Use Your Illusion II", tedy kombinace elektroniky a industrialu. A to přesto, že k této hudbě Axl Rose během devadesátých let údajně hodně inklinoval.

Album pravděpodobně otevře titulní "Chinese Democracy" - úderná skladba, ve které čtyřicet vteřin trvající intro utnou řízné riffy, jež odkazují na to nejlepší, co kdy GNR v rámci hardrocku vytvořili. "Je jim jedno, jestli se sám někdy najdeš, nebo jestli pro to něco obětuješ," křičí Axl v úvodní sloce. "Chinese Democracy" je samozřejmě ironickou písní beroucí si na paškál politické poměry v Číně. Svým způsobem ale řeší globální problém: ztrátu identity, vlastních zásad a přijetí diktátu seshora, to všechno jsou atributy dnešního konzumního života. Ve stejně tvrdém duchu se nese i píseň "Better", kterou vyplňuje pro GNR netypická atmosféra. Přesto si skladba udržuje hitové ambice, pokud by měla být některá z písní pilotním singlem, pak právě "Better".

V pořadí třetí skladbou, která unikla na internet, je "Madagascar", již kapela hrála už na festivalu Rock In Rio nebo při zmíněném pražském vystoupení. Její studiová verze se od živé příliš neliší, "Madagascar" je hardrockový hymnus, odkazující na tvorbu Led Zeppelin. Podobně jako před lety v písni "Coma" i sem je vklíněn dlouhý vysamplovaný zvuk. Z "Madagascaru" stříká do všech stran bolest, je to píseň o utrpení, spálených mostech, o ztrátě blízkých. Kdoví, třeba jde o song věnovaný Axlovým bývalým spoluhráčům. Nebo snad drogám, se kterými si zpěvák užil své? "Odpusť, že mi ničí duši, a požehnej, aby mohli v klidu zestárnout. Osvoboď je v myšlence, že nikdy není pozdě".

Pop-rockovou záležitostí, a tedy výrazně měkčím materiálem, jsou "The Blues" a "Catcher In The Rye". První jmenovaná začíná minimalisticky u piana a vrcholí za pompézního rachotu kytar a smyčců. Pro rádia věc jak dělaná. To však neplatí o "Catcher In The Rye", která by pro svoji komplikovanou architekturu mohla klidně spočívat v šuplíku s nápisem "art rock". Perličkou je, že se kapele podařilo do tohoto tracku přivést na hostování legendárního Briana Maye. Kytarista Queen přiletěl před lety do L.A. jenom kvůli tomu, aby do "Catchera" nahrál svůj part. "Je to skvělá skladba. Moje kytara tam hraje křehce a rázně," řekl později May. "Abych se přiznal, byl jsem hodně překvapený, když mi ji teď někdo poslal mailem do schránky," dodal. Podle některých zpráv spolupracoval člen slavného kvarteta s Axlem na více skladbách, ale prameny se v tomhle rozcházejí.

Guns N Roses
© www.bestrock.cz
Podobnou neznámou je pro fanoušky trojice písní, jejichž názvy padají v diskusních fórech nejčastěji. Jsou to "Rhiad & The Behovins", "Silk Worms" a "Oh My God". Poslední jmenovaná vyšla oficiálně už v roce 1999 na soudtracku k filmu "End Of Days" a byla už tehdy považována za předehru k připravovanému albu; o zařazení těchto písní na "Chinese Democracy" však můžeme jenom spekulovat, neboť oficiální informace nejsou v tomto ohledu žádné. A tak další písní, o které lze prohlásit, že se s ní na desku počítá, je "I.R.S." (zkratka pro Internal Revenue Service, americkou daňovou správu). Tu už návštěvníci koncertů GNR znají z živých vystoupení. "Když jsem tuhle píseň slyšela naživo v Lisabonu, hned jsem věděla, že kecy o tom, jak Axl už nemá hlasivky, jsou jenom bludy. Je to skvělá písnička a Axl je v ní fenomenální," napsala na téma "I.R.S." fanynka s nickem El na diskusním fóru sing365.com. V refrénu písně Axl křičí, co všechno plánuje udělat: "Gonna call the president / Gonna call a private eye / Gonna get the IRS / Gonna need the FBI!"

Ideální tečkou za Čínskou demokracií by bylo "There Was A Time", téměř sedmiminutový chorál, ve kterém se smyčce zběsile proplétají s kytarou. Ovšem jenom tehdy, pokud by deska skutečně vyšla. Jisté je, že k ní Guns N' Roses mají letos nejblíže a byla by škoda, kdyby ji nedotáhli do vítězného konce.

Vývoj kauzy "Chinese Democracy" 1997-2007

BŘEZEN 1997 - Z okolí Guns N' Roses pronikají informace, že Axl pracuje ve studiu na novém albu. Podle jiných zdrojů skládá písně na chystanou desku už od roku 1994.

KVĚTEN 1998 - Axl Rose oznamuje, že pracuje na nové nahrávce s pracovním názvem "Chinese Democracy" s hudebníky Joshem Freeseem (bicí), Tommym Stinsonem (basa), Dizzy Reedem, Chrisem Pitmanem (klávesy), Robinem Finckem a Paulem Tobiasem (kytara).

ÚNOR 1999 - Kapela v průběhu roku pracuje a posléze vypouští nový song "Oh My God", který má být předehrou k "Chinese Democracy". V témže roce vychází živák "Live Era: '87-'93", obsahující koncertní nahrávky z nejúspěšnějšího období skupiny.

LÉTO 2001 - Po částečné obměně kapely odehrají GNR několik koncertů, například v Rio De Janeiru nebo Las Vegas.

PODZIM 2002 - Kvůli protahování příprav na novou desku odchází z kapely Paul Tobias, jehož nahrazuje Richard Fortus. Skupina ohlašuje kolosální turné, které má být na podporu "Chinese Democracy". Ta ale nevychází a turné je zrušeno jednak kvůli nezájmu fanoušků, jednak kvůli tradičním manýrům Axla Rose. Zpěvák se několikrát nedostavil na koncert.

BŘEZEN 2004 - Po roce, kdy byli GNR v ústraní (nahrávali novou desku?), o sobě dává kapela znovu vědět. Po částečných personálních změnách uvnitř skupiny ohlašuje vydavatelství Geffen (label Universalu) výběrové album největších hitů, která má přijít na trh jako náhrada za "Chinese Democracy". Práce na očekávané novince prý stále pokračují. Přes nesouhlas hudebníků je v témže roce vydána "Hollywood Rose: The Roots Of Guns N' Roses", jež sestává z demoverzí, které kdy Axl Rose nahrál. Pušky slibují nové řadové CD na příští rok.

DUBEN 2005 - Na internet uniká skladba "I.R.S.", kterou na přelomu roku doplní ještě trio "Better", "Catcher In The Rye" a "There Was A Time". Management rockerů protestuje a prohlašuje, že uniknuvší demoverze nevypovídají o potenciálu kapely. Podle vyjádření Axla Rose má dlouho odkládaná "Chinese Democracy" vyjít "letos na podzim, nejpozději v zimě. Zkrátka ještě tenhle rok!"

KVĚTEN 2006 - Skupina vyjíždí na celosvětové turné, v jehož rámci zahraje i v pražské Sazka Areně. Guns N' Roses na otázku, kdy vyjde očekávaná novinka, odpovídají lakonicky - bude to prý dřív, než zamrzne peklo. Později lidé z okolí GNR oznamují předběžné datum, Čínská demokracie prý vyjde 6. března 2007.

JARO 2007 - Deska v březnu nevyšla a další termín zatím nebyl oznámen. Na konci února kapela alespoň oznámila, že nahrávací práce na dlouho odkládaném albu byly dokončeny. Zatím poslední událostí kolem GNR byl únik sedmi písní ve studiové verzi 4. května. Dočkáme se Čínské demokracie ještě letos?

NÁZORY
  • pche. (YoYo, 26.06.2007 07:25) Reagovat

    Koho zajímaj nějaký GNR??? To už mi připadně zábavnější úvaha, kdy a jestli vůbec natočej další řadovku Sisters Of Mercy, který maj letos (když se nepočítaj výběry) od posledního alba 17 let...

  • omg (afd, 26.06.2007 09:18) Reagovat

    Tak to Coma si změnte na Civil War: Podobně jako před lety v písni "Coma" i sem je vklíněn dlouhý vysamplovaný zvuk.

  • Coma (Václav Trávníček, 26.06.2007 09:25) Reagovat

    Je tam, já ho slyšel!:)

  • madagascar (Pepsi Stone, 26.06.2007 10:06) Reagovat

    Já na koncertě v Praze byl ale Madagascar jsem tam rozhodně neslyšel. Z novinek tam hráli The Blues, Chinese Democracy, IRS a Better. Co se týče There Was A Time, tak to si nejsem jistej že jí tam hráli, ale Madagascar určitě neeeeeeeeeeeee!

  • setlist (Appt, 26.06.2007 13:06) Reagovat

    V Praze opravdu Madagascar ani There was a time Guns nehráli. Madagascar v Praze zazněl pouze před koncertem při zvukové zkoušce. Jinak myslím, že kdo měl možnost již slyšet nové album Velvet Revolver "Libertad" mi dá zapravdu, že dosud známé skladby z Chinese Democracy jsou o takových dobrých dvě stě procent lepší a hlavně co se zvuku a kytar týče modernější...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Audio: Guns N'Roses vydali osvěženou verzi hitu "November Rain" (06.11.2022 14:26)
- V listopadu vyjdou očekávané reedice alb "Use Your Illusion I & II" od Guns N' Roses (23.09.2022 12:51)
- Naživo: Skvělí Guns N’ Roses jeli v Praze jako neúnavná mašina přes tři hodiny (19.06.2022 19:57)
- Guns N' Roses v Letňanech odehrají více než tříhodinový koncert (14.06.2022 12:27)
- Slash: "Nová deska Guns N' Roses bude" (10.01.2022 13:23)
- Dave Navarro kvůli drogám promeškal konkurz u Guns N' Roses (22.12.2021 15:18)
- Přípravy výročních reedic "Use Your Illusion I/II" od Guns N'Roses se protáhnou (16.12.2021 16:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu