shop.musicserver.cz

Poslední pokus překonat vlastní stín

Vydáno: 24.06.2007 14:30 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Po neshodách v kapele se Michael Kocáb s Klaudou Kryšpínem rozhodli nedat Pražský výběr k ledu, ale nahrát další desku a pokusit se oslovit zejména nové mladé posluchače. Na albu "Vymlácený rockový palice" to zkouší všemi možnými způsoby od své typické potrhlosti až po citaci internacionály.

6/10

Pražský výběr II - Vymlácený rockový palice

Celkový čas: 54:10

Skladby: Ty vole, Něco za něco, Ámen, Dobře ti tak, Buch štempl sem buch štempl tam, Jak slepice po flusu, Naruby, Schizoidní klub, Basket of Words, Vymlácený rockový palice

Vydavatel: Sony BMG

Legenda, která nepřekoná vlastní stín. To je Pražský výběr. Geniální "Straka v hrsti", jedno z nejkultovnějších tuzemských alb bylo tak zásadním počinem, že se zdá kardinálním problémem na něj se ctí navázat. A není to neschopností muzikantů nebo nedostatkem jejich invence. Výběru se totiž smůla lepila na paty víc, než je zdrávo. Kapelu rozbíjeli komunisté, hudební i nehudební ambice ostatních členů, nešťastná doba, ve které skupina působila. Ale také mezilidské vztahy, zejména Michala a Michaela, které nebyli schopni důstojným způsobem vyřešit. A vzhledem k dlouhým pauzám mezi činností a spánkem skupiny se s každým comebackem oprašovaly legendární kousky ze dvou nejzásadnějších desek. Nové skladby se jen těžko dostávaly do repertoáru, kapela se zakonzervovala a nedařilo se jí opustit vlastní předlistopadovou klec. Minulý rok byl ale rokem změn. Micha(e)lové se definitivně rozhádali a vznikla "nová" kapela Pražský výběr II. Jaký "debut" pro nás přichystala?

Na první poslech se může zdát vše v pořádku. Pražský výběr vydává svou další desku, která určitě svou náladou zapadá mezi ty ostatní. Jenže... Michael Kocáb nemá Pražský výběr, má Pražský výběr II. Nemá Čoka, má Kinskou / Scheuflera. Nemá Pavlíčka, má Proudfoota. Zůstal mu jen Kryšpín. To by samo o sobě nevadilo. Problém je ale v tom, že "náhradníci" jako by se chtěli přespříliš podobat svým vzorům, vzniká ale jen nepovedená kopie nebo parodie na své předchůdce.

Proudfoot je evidentně zdatný instrumentalista, ale jeho nekonečná kytarová sóla postrádají hlubší smysl ("Naruby"), a tak se zdá, že jsou tu jen proto, aby Pavlíčkovi předvedli, že jej vlastně nikdy nepotřebovali. Dokáží hrát i bez něj. Nad nahrávkou se tak jako mlžný opar táhne obrovská touha najít klíč z oné socialistické klece. Všemi prostředky se snaží zachovat kontinuitu, která ale u Výběru vlastně nikdy nebyla. Bohužel tyto snahy působí poměrně křečovité. Příkladem je třeba "Basket Of Words", ošklivá a tlustá nevlastní sestra "Na Václavskym václaváku".

Přesto to album není vyloženě špatné. Je totiž slušně kompaktní, navíc tak akorát výběrovsky bláznivé. Znovu se podařilo oživit ducha Pražského výběru a nemusí vadit prostředky, které k tomu byly použity - časté odkazy k vlastní předchozí tvorbě. Navíc Kocáb je pořád výborný skladatel a všichni zúčastnění jsou skvělí instrumentalisté. K tomu je tu přehršel nápadů a aranžérských lahůdek, to vše podtržené výborným zvukem, takže ten, kdo dokáže hodně upozadit vzpomínky na nejslavnější sestavu kapely, bude spokojen.

Jak tedy Pražský výběr v roce 2007 zní? Občas jako svůj předchůdce, občas jako Devo nebo hardrockové kapely 70. let. To vše je ale zaranžováno moderně, dle dnešních pravidel. K tomu přidejte Kocábovy rejžkovsky zatrpklé texty, které samy o sobě nejsou nic extra (takže je raději nečtěte před tím, než si desku pustíte), ale hudba je milosrdně obleče do tónů, které jim dodají to, co slova nedovedou. Nechybí ani teatrálnost, pro Výběr tak typická.

Co se ale opravdu nepovedlo, je obal desky. Měl být asi co nejvíce ulítlý, jenže výsledek je takový... rozpačitý. Jako by si k Photoshopu sednul žák základní školy a použil fotky, které dodal jeho kamarád. Neprofesionální, bez šťávy a nápadu. Navíc ani pořadí textů písní v bookletu se neshoduje s pořadím písní na desce. Z tohoto pohledu se to, do čeho je CD vloženo, jeví jako odbytý a rychlou jehlou ušitý nevzhledný futrál.

Na své sólovce "Zakyslík" Kocáb zpívá: "Ani můj čokl už mě nezdraví" ("Hřbitov"). Nejsem si jist, zda se "Vymláceným rockovým palicím" podaří na tom něco změnit. Nechme se překvapit.

NÁZORY
  • Pražský výběr II (Ian Rush, 24.06.2007 17:02) Reagovat

    Děkuji nechci.Trabantem bych taky nejezdil.

  • dobrý, ale smutný (gene, 24.06.2007 21:04) Reagovat

    Škoda Pražského výběru. Tohle se mělo jmenovat Kocáb company a byla by to legrace. Takhle je to spíše smutný.

  • Recka (tomino, 25.06.2007 08:54) Reagovat

    Fakt dobře napsaná recenze!

  • PV II (Milhauz, 25.06.2007 10:52) Reagovat

    Asi takhle: dvakrát třikrát jsem to poslech, řekl jsem si, celkem dobrý a jestli si to ještě někdy pustím, těžko říct. Rozodně to není taková bomba, jak jsem čekal. Noví hráči jsou fakt dobří, ale ten Čokův a Pavlíčkův duch tam prostě chybí. Obal je naprostá příšernost.

  • Možná... (David, 25.06.2007 11:02) Reagovat

    ...si to CD z úcty ke Kocábovi koupím, ve vzpomínce na dávno zašlé časy a s příslibem něčeho super. Bojím se ale těžkého zklamání, obal men vyloženě odpuzuje - jasně, kytarista je od protinožců, jenže co ty nohavice ?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Pražský výběr přiveze svou hitovou show i na čerstvý vzduch do Ledáren Braník (11.08.2022 08:06)
- Naživo: Pražský výběr styl měnit nemusí. Lucerna Music Bar si dokonale podmanil (14.04.2022 08:07)
- Fotogalerie: Pražský výběr ve vyprodaném Lucerna Music Baru exceloval (13.04.2022 11:45)
- Jedinečný klubový koncert Pražského výběru se blíží (14.03.2022 13:41)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Rocku nesluší být příliš dokonalý (12.04.2019 10:00)
- Naživo: Oslava sta let republiky se nesla v duchu karaoke Pražského výběru (29.10.2018 15:15)
- Fotogalerie: Koncert "100 let republiky" v obrazech (29.10.2018 11:01)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu