shop.musicserver.cz

Objekty touhy utkané sluneční nití

Vydáno: 11.06.2007 13:00 v sekci Recenze - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Na nové album Monkey Business se čekalo pouze dva roky, ale i tak dokázali nabrat znovu jiný směr, než jakým se ubírali na "Kiss Me On My Ego". Přibylo elektroniky, s ní však do vínku alba "Objects Of Desire And Other Complications" přisypali i hodně hitových melodií. Deska popová, deska povedená.

8/10

Monkey Business - Objects Of Desire And Other Complications

Celkový čas: 52:17

Skladby: Time For The Payback, A Song For All Nations, Allah Took My Tartar Sauce, God Is A Golie, Kit Bike, Even Eternity Will End Of One Day, Amp On 11, Ace Kisser, For Away From Evil Horses, My Day Is A Russian Play, Objects Of Desire And Other Complications

Produktivita Romana Holého je v posledních letech obrovská, a tak ani ne po roce už máme na stole další počin z formace jeho klanu, tentokrát Monkey Business. A pokud byli poslední J.A.R. temní a ostří, tak Monkey natočili přesný opak. Jejich nová deska je hlaďoučká jak dětská prdelka a čisťoučká a vyleštěná jako podlaha na záchodech v hotelu Don Giovanni. Možná trošku nečekaně, ale "Objects Of Desire And Other Complications" je prostě ryzí pop, hudební kremrole chcete-li. MBs udělali opět krok trošku dál, trošku někam jinam, směrem k hudební jednoduchosti. Postavili se čelem k takzvané podstatě hudby. Čili podnikli útok na nosné melodie a celkově celé album zharmonizovali tak, že je rozhodně nejvíc písničkové z celé jejich diskografie. Pryč jsou brutální stopky, rozjezdy, stopky, stopky a beglajty. Paradoxem je, že ač je "Objects Of Desire And Other Complications" jejich nejmelodičtější kompilace, je zároveň sbírkou nejelektroničtější.

Jednoznačně ubylo kytar, a tak mohutnou stěnou prorostlý vepřový řízek typu "Heaven" nebo "Weekend Warrior" tady je jen jeden. A to hned první vypalovačka "Time For The Payback", ale ač je sama o sobě válem řízným, i ona to koulí trošku jinudy a svým zdvojeným refrénem a dost podstatnými klávesami tak trochu nastiňuje celé album. Monkey Business jedou momentálně po té straně kopce, po které jde třeba i Prince, takže místo toho, aby Olda Krejčoves propíral struny, spíše tančí Roman Holý prsty po klapkách kláves a spoléhá se na hlasové dispozice dua Graves-Ruppert. Holý se ostatně poprvé pořádně chopil i mikrofonu, když si střihnul předposlední melancholickou, až smutnou "My Day Is A Russian Play". Znatelně hlasově vyrostla Tonya, není už jen utlačovaným backvokálem, nýbrž ženou, která na sebe umí vzít i dost náročné party, dokáže si zařvat, jako by měla v krku šmirgl papír. Stejně jako následně umí Matěje podržet ve výškách. Z této dvojice se stal velmi silný tandem, který se vzájemně respektuje a například jejich refrén v princeovské "Ace Kisser" má tak velkou vnitřní sílu, že bych se o něj nebál ani na respektovaných zahraničních rádiích. I Matěj zase o něco změnil svůj hlasový projev, sebejistě klouže po povrchu melodií, a loňského rozporuplného Anděla tak stvrdil do puntíku.

Ale o čem je vůbec nová deska Monkey Business? O silných popových melodiích, velké dávce nadhledu a vtipu (to především), několika hudebních pokusech (nejlepší je asi Marokem provoněná a housličkami s didgeridoo Ondřeje Smeykala okořeněná groovující "Allah Took My Tartar Sauce" ) a občas i o zbytečné složitosti, či přehnané utahanosti ("Even Eternity Will End Of One Day"). Upřít skladatelské umění Romanu Holému ale ani nyní nelze, téměř vše se mu povedlo sladit nenásilně a zřejmě zacházel s produkcí velmi citlivě, čímž se mu povedlo vytvořit excepcionální atmosféru. Na "Objekty touhy..." je třeba si počkat, oni k vám nakonec přijdou sami, ale obsahují mraky nápadů a takových těch vedlejších vychytávek a srandiček, které objevíte či oceníte až po čase. Navíc je z nahrávky cítit, že je dělána z radosti z hudby, což je důležité, pokud se vám líbí věci, o kterých se říká, že mají duši. Toto album totiž ten svůj vnitřní půvab má, tedy alespoň pro mě, a to je ve finále možná ještě důležitější než to, jestli přináší něco nového. Nepřináší. Je to jen propracovaná popová deska s velkým množstvím pozitivně laděných hitů, které se neošoupou. Singlovka "A Song For All Nations", krásná klipovka "Kit Bike", "Ace Kisser", "Time For The Payback" nebo "God Is A Golie" jsou vlezdohlavy již od prvního poslechu.

Textová stránka věci je tu lepší, tu horší, ale za pozornost stojí, vždyť kdo u nás používá hlavu, dbá na to, aby text měl co říct, vyhýbá se love klišé a to vše ještě k tomu v angličtině? Překlady textů jsou i v bookletu, takže jejich smysl tentokrát neunikne nikomu. Byla by to škoda, nejrůznějších odkazů a vtípků jsou v nich totiž mraky. Na poprvé nejvíce pobaví "Amp On 11" - píseň o kytaristech bez kytar, při které však v mezihře přeci jen máte šanci jednu kytaru zaslechnout - konkrétně naprosto zoufalou kytaru Jolana.

Čím více poslechů jim dáte, tím více oceníte tu všudypřítomnou hravost většiny písní. "Objects Of Desire And Other Complications" ideálně zapadá do momentálního počasí, je to letní deska, zábavná a tkaná sluneční nití, jak by řekl Nikolaj Nosov. Jsem rád, že je tady v Česku máme. Good job, embís.

Album: Monkey Business - Objects Of Desire And Other Complications
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 52:17
Skladby: Time For The Payback, A Song For All Nations, Allah Took My Tartar Sauce, God Is A Golie, Kit Bike, Even Eternity Will End Of One Day, Amp On 11, Ace Kisser, For Away From Evil Horses, My Day Is A Russian Play, Objects Of Desire And Other Complications

NÁZORY
  • první poslech (HonyaDj, 11.06.2007 18:30) Reagovat

    Když jsem si pustil desku poprvé, tak jsem zjistil, že takoví typičtí MBs jsou pryč... extrémní elektronika mě překvapila, Ace Kisser mě přímo znechutil... no a teď už mám za sebou tak 7.poslech a ta deska se mi začíná líbit víc a víc, vychutnávám si nástroje v pozadí, texty, různé ptákovinky... co se týče hitovosti, mám pocit, že tady je chytlavých pecek nejvíc ze všech desek MBs :-)

  • a co ma bejt? (jiri kalina, 11.06.2007 20:53) Reagovat

    na tom neni nic objevnyho, pokud si sedmkrat za sebou pustis wagnerovy pistcce braniborske, taky se ti budou libit vic nez napoprve a budes tam rozpoznavat detaily, kterych sis predtim nevsiml. o kvalite jakekoliv nahravky to nevypovyda vubec nic. :/ imho novy mbs jsou precizne udelana nuda s par dobrmymi momenty.

  • gut (ter, 11.06.2007 21:43) Reagovat

    Mne se ta deska libi a moc. ale myslim teda, ze nejvic pecek bylo na Why be in...,ikdyz zase zvukove byla este uplne nedopracovana. Nicmene kazda jejich deska je jina a kazda ma neco do sebe, tezko rict, ktera je lepsi a ktera horsi... WE LUV YA MB's:)

  • (butterman, 11.06.2007 23:35) Reagovat

    Budu rád když si tuhle desku poslechnu aspoň jednou :) nepatřím mezi fanoušky téhle kapely, ale nic proti MB nemám. TataBojs 4ever :)

  • Hah (Mariza v Karlíně, 12.06.2007 22:04) Reagovat

    Hah, tahle deska si 7 poslechů rozhodně nezaslouží. Možná tak 7 panáků někde na festu a pak hurá na parket, pardon, do kotle.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)
- Naživo: Jak J.A.R. pokřtili album "Jezus Kristus neexistus?" (18.08.2023 17:28)
- Fotogalerie: J.A.R. představili Praze nové album (17.08.2023 23:34)
- Rozhovory: Roman Holý (J.A.R.) - Bez víry není život. Je to velmi osvěžující být nekorektní (10.08.2023 08:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu