shop.musicserver.cz

Citové údery erotického helia

Vydáno: 07.06.2007 05:00 v sekci Naživo - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Kosmopolitní parta Placebo se opět zastavila v České republice. Tentokrát dorazila do Brna, kde odehrála koncert postavený hlavně na skladbách z posledního alba "Meds". U fanoušků Placebo sklidili velký úspěch. Přečtěte si naši reportáž, na jejímž konci najdete také minirozhovor s frontmanem Brianem Molkem.

Placebo, Brno, 5.6.2007 small e
© Kateřina Kovalčiková / musicserver.cz
Jestliže jste, jak se říká, v pohodě, vždycky pro vás desky kosmopolitních Placebo budou várkou několika hitů, které je dobré znát, a spoustou nevýrazné kytarové vaty. Dalo by se říct, že Brian Molko a spol. jsou kapela ideální pro citově nalomené, zklamané a ublížené losery. Pro intelektuály, kteří si nevěří ve chvílích, kdy zjišťují, jak důležitou roli hraje v životě sexuální přitažlivost, kteří radši utíkají do vlastních, bezpečnějších, muzikou Placeba vytvořených světů. Spadnou do nich a zpátky do reality už nechtějí. To všechno, co se děje na albech britské trojky, její koncerty jen umocní a všemu dají další rozměr. A v téměř vyprodané brněnské hale Vodova probíhalo přesně to, co se v nejlepším slova smyslu předem čekalo.

Začínalo se písněmi z posledního alba "Meds" a hned s otvírací "Infra Red" začaly létat do publika vlny takové té pozitivně zkažené sexuální energie. Molko se za mikrofonem kroutil v podivných tanečních kreacích a především se představil ve skutečně excelentní hlasové formě. Ne, že by byl jeho hlas intonačně vyloženě čistý, ale zněl výtečně: byla v něm vykřičená melancholie, touha i pachuť čerstvě vypuštěného helia.
Placebo, Brno, 5.6.2007 small c
© Kateřina Kovalčiková / musicserver.cz
Vyzařuje charisma, že ho za to klidně můžete nenávidět, a zpívá jemně, jako by vám přesně rozuměl a věděl, co v daný moment potřebujete. Výkřik fuck off přijde ve chvíli, kdy na něm visí oči celé haly ve své největší intenzitě; zkrátka ví, co dělá, a to ve všem. Když půlka arény instinktivně řve slogan "because i want you", tak v tom není patos, klišé ani laciná fráze. Jde o spontánní emoce, které musí ven.

Molko k publiku za celý devadesátiminutový koncert klidně ani jednou nepromluví, přesto je mezi ním a fanoušky komunikace tak intenzivní, jako by se během skladeb odehrávaly tiché dialogy, které slyšíte jen vy. V basketbalové hale je nacpáno kolem čtyř tisíc hlav, ale vy cítíte, že co se tam děje, je jen vaše a že vám to v ten moment nikdo nevezme. Jednou z věcí, která je na koncertech Placeba neskutečně přitažlivá, je fakt, že ačkoliv jde o intimní pocity, jdoucí "ze sebe", tak kapela živě předvádí tvrdou punkovou show plnou rozervaných zpětných vazeb. Právě při nich nejvíce rezonuje Molkova láska k Sonic Youth. "Kim Gordon je sexuální symbol," shodli jsme se s Brianem hodinu před koncertem při našem pětiminutovém rozhovoru. Celá ta přitažlivá destrukce, romantika, rozervanost a porozumění, které z Placeba naživo proudí, vycházejí z uječeného vokálu, kterému se právě Molko svým projevem blíží, nebo se o to aspoň snaží. Nebo to je úplně jinak, ale ten feeling tam čitelný rozhodně je, za to ruku do ohně. Uznání baskytaristky Sonic Youth coby sexuální ikony se rovná přiznání zásadní a naprosto klíčové inspirace. Molko už si to může dovolit.

Placebo, Brno, 5.6.2007 small d
© Kateřina Kovalčiková / musicserver.cz
Brněnské publikum dostalo pořádnou nálož starých i nových skladeb. Především ty letitější fungovaly jako skutečné hity (jejich obsah byl mimo jiné umocněn silnými klipovými projekcemi), které lidé pod pódiem i na tribuně propařili - "Every You Every Me", "Special K", "Bitter End". S pomalejšími kousky jako "Without You Im Nothing" nebo "Follow The Cops Back Home" ale skupina dodala výrazně silnější emoce. Nevěděli jste, jak se cítíte: jestli je vám zle a okamžitě musíte pryč, nebo naopak nechcete, aby to skončilo. Placebo za hodinu a půl nabídli spoustu snů z dospívání, strachu a těžko popsatelných pocitů. To všechno v hlasitých kytarových stěnách, decentně uječeném vokálu a citových ranách.

Ačkoliv už všichni měli v hlavách víc než dost, tak po základním setu skupina přidala další tři psycho-nářezy. Prvním byla těžce rozvazbená sonická psychotronická řežba, pak došlo na fucked up poctu Chemical Brothers "Taste In Man" a nakonec sladký film o dospívání, procházení se v dešti a vzpomínkách na to, co už bylo, ve skladbě "Twenty Years". Absolutně vzrušující zážitek. Show na devadesát minut, bordel v hlavě minimálně na týden.

Placebo, Hala Vodova, Brno, 5.6.2007


Brian Molko - Dokonalost je nudná

Placebo
© EMI
Podle původního plánu jsme vám chtěli s frontmanem Placeba Brianem Molkem nabídnout normální rozhovor. Okolnosti tomu však chtěly, že jsme nakonec s charismatickým leaderem mluvili necelých pět minut. Zde je výsledek.

Proč vlastně děláš muziku?

Dobrá otázka. Ona je to samozřejmě skvělá práce, ale u mě to je něco jako touha, vzrušení a vášeň. Dávám tam hodně ze sebe. Myslím, že bych bez psaní nových písní vůbec nemohl fungovat. Je to jako terapie. Kapelu jsem kdysi rozjel, protože jsem nevěděl, co se se mnou děje, chtěl jsem dělat bordel, chtěl jsem mít punkovou kapelu. Je to neskutečně osvobozující.

Co tě dnes, v roce 2007, na tomhle světě fascinuje?

Já tě chápu, jsi mladej a máš pocit, že celej svět stojí za hovno. Svým způsobem to tak i je, ale jsou věci, co mě pořád přitahují a vzrušují. Filmy, architektura a design. To jsou věci, ve kterých je pro mě neskutečná svoboda, fantazie a vyjádření se.

Jsi prý velký milovník newyorské alternativní rockové scény a zvláště pak skupiny Sonic Youth. Je to tak?

Jasně. Tam mám pocit, že to je přesně ono, co v muzice hledám. Muzika kapel jako Sonic Youth byla o nářezu, ale je v tom kreativita, velký nápad a emoce. Vždycky mě vzrušovala Kim Gordon. Co ty na ní říkáš?

Pro mě je jedním z největších sexuálních symbolů v popmusic. Co tě vzrušuje na ženách-punkerkách?

Síla a ženskost, které dohromady vytváří neskutečný sexappeal. Není v tom ta hrubá síla, co dávají do rockové muziky muži. Je to neskutečně sexy vidět holku na pódiu řvát rockové songy. Myslím, že podstatu rock'n'rollu ženy uměly vystihnout mnohdy lépe.

Co pro tebe slovo rock'n'roll znamená?

Svoboda, síla a vyjádření se.

A jak bys sám pro sebe definoval slovo sexy, které jsi před chvíli v souvislosti s punkerkami zmínil?

To je těžké. Je to něco, co mě naprosto zbourá a rozseká, něco, co mě zbaví vědomí a svým způsobem nadchne. Sexy jsou většinou věci nedokonalé a nedotažené. Dokonalost je nudná, nechápu lidi, které vzrušují geniální proporce. Fakt je to nuda.

NÁZORY
  • priserny zvuk (front, 07.06.2007 10:03) Reagovat

    Tak nevim jestli to bylo mistem (leva tribuna vic nahore), ale koncert naprosta zazdil priserny prebuseny zvuk, ktery se slival do neidentifikovatelne koule, kdy bylo tezko rozeznat rytmus i melodii. Treba moje oblibena Drag znela jak zmatek poznatelny jen podle textu. Prijde mi, ze koncert zvucil hluchy. Skoda.

  • Titulek názoru (Vaše jéno nebo přezdívka, 07.06.2007 10:42) Reagovat

    Zvuk byl nic moc, to kazdopadne, ale proste areny je casto temer nemozny dobre ozvucit. Ja bych ale spis vytknul playlist. Malo hitu, moc Meds a i obecne atmosfere neco chybelo.. Koncert me vazne mirne zklamal :(

  • Zvuk (Vasek, 07.06.2007 11:56) Reagovat

    Presne tak, ja jsem stal primo za zvukarema abych mel zvuk co nejlepsi a nedalo se to poslouchat. Ani jeden z nich (az na jednu vyjimku) se za celou dobu koncertu ani nedotkl ovladaciho pultu. Skoda! Placebo mam hodne rad.

  • ??? (0nobody, 07.06.2007 13:41) Reagovat

    Málo hitů??? já jsem si to teda užila:-) Byli naprosto úžasní;-)

  • zvuk (digico, 07.06.2007 13:44) Reagovat

    nojo,co divak to zvukar...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brian Molko z Placebo je vyšetřován italskou policií (20.07.2023 12:52)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Naživo: Placebo přivezli do Prahy Halloween (01.11.2022 15:53)
- Naživo: Druhý den Nova Rocku ovládli erotikou sálající Måneskin i snaživí Bring Me The Horizon (14.06.2022 16:35)
- Recenze: Roky čekání stály za to, Placebo se na "Never Let Me Go" opět našli (04.04.2022 00:00)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Audio: Placebo se v singlu "Try Better Next Time" loučí s lidstvem (12.01.2022 13:17)
- Placebo dokončili desku "Never Let Me Go", příští rok ji představí v Praze (09.11.2021 13:56)
- Audio: Placebo ukončili mnohaleté čekání singlem "Beautiful James" (17.09.2021 18:24)
- Placebo: "Album 8 je hotové a připravené na vydání" (03.05.2021 13:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu