shop.musicserver.cz

Irie Beach 2000 - v rytmu reggae

Vydáno: 29.08.2000 22:33 v sekci Naživo - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Minulý pátek se na Štvanici konal reggae (a spol.) festival Irie Beach 2000. O něm, rasismu, "vyfuckování" ghanských diplomatů a všem ostatním, co se na festivalu odehrálo, si přečtete v této recenzi.

Irie Beach 2000
© facebook interpreta
Letní festivaly se rozmnožily jako houby po dešti. O letošních prázdninách neuplynul víkend, aby se alespoň jeden open air nekonal. Příjemným zpestřením na každém fesťáku je vždy vystoupení nějaké reggae kapely, ale reggae u nás však donedávna hrálo pouze Švihadlo. Nyní je na scéně další kapela – Hermakuti a její leader Jay založil začátkem roku agenturu Different Caffe promotion, která uspořádala v pátek 25.8. na ostrově Štvanice reggae festival. Oficiálně Irie Beach 2000.

Program začal už v jednu odpoledne vystoupením Dub–O–Net, následovali Nyabinghi Warriors a Švihadlo. Švihadlo s sebou měli tentokrát i dechovou sekci, flétna, trombón a saxofon, která jejich dub a reggae velice příjemně osvěžila a dodala hudbě více barev. Jsou to stálí dechaři, kteří ovšem nemají vždy čas jezdit na koncerty. Od listopadu už se však můžeme těšit na stálou dechovou sekci. Na Irie beach hrál se Švihadlem naposledy bubeník Tomáš, kterého nahradil Dominik Tůma (ex Ready Kirken a –123min.). Kolem šesté nastoupili mí favorité – brněnští Synergy. Funková formace, která už hraje přes tři roky a snad se už brzy dočkáme i nějaké desky. Svým projevem i sestavou jsou hodně blízcí acidjazzovým kapelám z Anglie, jejich energická muzika však posluchače poněkud zaskočila. Po líných rytmech reggae a spoustě líných jointů publiku chvíli trvalo, než zaregistrovalo, že ten rytmus je funky a že by se jako na to dalo i tančit. Dvě zpěvačky se zpěvákem a leadrem kapely a dechovou sekcí nakonec lidi probudili, ale festivalová vystoupení mají omezené možnosti a Synergy museli v nejlepším přestat. Bylo na čase se opět zpomalit, to si vzali na starosti C.K.W.W. – v současnosti nejznámější polská reggae kapela.

To už jsem se seznámil s jedním černochem (bylo jich tam spousty), který se pěkně rozpovídal… Nevím, jak se jmenoval a zda mluvil pravdu, ale horlivě mi vysvětloval, proč má tak rád Českou republiku. Především kvůli demokracii, které si ve své rodné zemi příliš neužil. Na druhou stranu v Čechách pociťuje prvky rasové nenávisti. Je černý jako bota a někteří Češi to pořád nemohou rozdýchat. On má však bělochy rád a na festival přišel také proto, že se zde cítí dobře. Nikdo nekouká na barvu jeho pleti. Jediné, co mu vadí, jsou ghanští diplomaté, kteří se na festival přišli podívat, protože prý přišli také ohlídat morálku černochů na této akci. Podle nepsaných pravidel prý mezi nimi existuje jakési kastovní rozdělení. Například když přišli, "můj" černoch si musel obléknout tričko. Diplomaté mu ale vrtali neustále hlavou a došel k závěru, že v demokratické České republice se nebude řídit jejich pravidly, vstal, došel k diplomatické delegaci, vítězně před nimi zdvihl prostředníček a s radostí dítěte je vyfuckoval. Nahlas. Když to zaregistroval jeden z moderátorů, taky černý Sammy Lee, přidal se svým fuck off do mikrofonu. To mohla být ale pouze náhoda, protože Sammy Lee fuckoval všechno možné dost často. Nemyslel to ale ve zlém, ještě častěji říkal "smoke marihuana!". Spolu se svým kolegou MC Dr. Karym se výborně postarali o zábavu v přestávkách mezi kapelami. MC Dr. Kary zase zahájil svůj vstup: "Tak co? Jak se máme? Jointíky…, pivečko…, opečený mrtvoly… he he".

Následovala vystoupení Hermakuti, George Darka a All welcome crew. Vše v pomalém tempu někdy na rozmezí hip-hopu a reggae.Kromě hlavního pódia jsem si také chvíli zahopsal na jungle ve stanu, kde hráli DJs Babylon Rocker, Yukimura, Kryshpeen a další. Byl to takový ten příjemný drum´n´bass s vokály, co se na něj dá tančit i reggae. Spousta návštěvníků si s sebou přinesla i své bubínky a tak se kdesi zezadu neustále ozývaly ony údery údy.

Velikou hvězdou festivalu byl Earl 16, vokalista Leftfield a Dreadzone a žijící legendou, která poctila Prahu svou návštěvou, je šedesátiletý Alton Allis, který na Irie beach finišoval. Říká se mu kmotr reggae, začal zpívat už v padesátých letech a je to největší hvězda rock steady, předchůdce reggae. Zde je na místě krátká sonda do historie.

Na Jamajce na přelomu čtyřicátých a padesátých let hrály na zábavách orchestry jako všude jinde na světě. Na Jamajce však jako první přišli organizátoři těchto zábav s myšlenkou "soundsystémů". Když se pouští desky, náklady jsou menší, než se starat o orchestr a může se hrát non-stop. Mladí Jamajčané si na parties pořádané soundsystémy velice rychle zvykli a tu stojíme u vzniku dalšího fenoménu současnosti. Někdo musel pouštět desky. Count Machuki byl ten, který desky nejen pouštěl, ale hrál si s nimi a mluvil a zpíval přes hudbu. Vedle soundsystémů zde vznikl i další fenomén – DJ. Prvním DJem bývá označován právě Count Machuki. Cesta k reggae pak vedla přes mento, ska a rock steady, jehož mistrem je právě Alton Ellis. Fenomén Jamajských soundsystémů se velice brzy rozšířil do Velké Británie, kde byla silná Jamajská komunita a odtud do světa. DJové a soundsystémy tedy vznikly na Jamajce.

Teď jste zase o něco moudřejší a doufám že další ročník Irie festivalu nebo akci pořádanou agenturou Different cafe promotion si nenecháte ujít. A kdo by se už nemohl dočkat, tak každou neděli vystupuje v Akropoli Pro Soundsystem, který tvoří MC Dr. Kary, Liquid A a DJ Kryshpeen.

Open Air Summer Festival Irie Beach 2000, 25.8. 2000, ostrov Štvanice, Praha

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival JINOnice Jinak zazáří přehlídkou alternativních kapel v čele s Please The Trees (30.09.2013 08:00)
- Na okraj: Začíná sezóna festivalů - hurá / a sakra! (21.06.2010 09:15)
- Naživo: WOMAD plný neznámých hvězd (20.09.2000 23:09)
- Naživo: WOMAD, postřehy závislého pozorovatele (20.09.2000 22:59)
- Naživo: Řevnický Řev aneb návrat bigbítu v Čechách (06.09.2000 05:00)
- Naživo: Inel Night Fever v Plzni (05.09.2000 20:22)
- Naživo: Mikulov, Eurotrialog, burčák, to sedí (30.08.2000 12:18)
- Naživo: Party na ostrově! (31.07.2000 22:19)
- Naživo: Stádlecký rockový most (27.07.2000 05:00)
- Naživo: Boskovice mezi kapkami deště (20.07.2000 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu