shop.musicserver.cz

Imodium - Česká Nirvana? To už nikoho nenapadne

Vydáno: 01.06.2007 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Východočeská rocková skupina Imodium vydává začátkem června své druhé album. Jmenuje se "Stigmata" a trio mladíků na něm dokazuje, že v záplavě kytarové vřavy se nechce ztratit. Ostatně to je patrné i z našeho rozhovoru s nimi. Dále se z něj dozvíte, že Imodium nikdy neodmítnou charitu.

Imodium
© facebook interpreta
Jsou mladí, jsou talentovaní, jsou úspěšní. Tedy úspěšní relativně, neboť se pohybujeme v mantinelech, které vytýčil usmolený český showbusiness. Imodium. Východočeská rocková trojka, která po letech koncertního drilu debutovala v roce 2004 eponymním albem a pak neúnavně pokračovala v tom, co dělala dřív: v živých vystoupeních. Odjeli společné turné s Cocotte Minute a Post-It, momentálně brázdí republiku po boku UDG, vedle toho zavítali na většinu festivalů a hlavně už třikrát uspořádali bytové turné. Vždy na konci roku si Thom (zpěv, kytara), Radouš (basa) a Kárl (bicí) vyhradí pár dní a objedou několik míst, kam si je pozvali jejich fanouškové. Těm pak zahrají pětadvacetiminutový set, nejčastěji u nich doma. Nyní nastal čas, aby Imodium vykročili dál - na 4. června naplánovali novou desku "Stigmata", o níž si s nimi musicserver také popovídal, byť po e-mailu.

Podobně jako trvala dlouho příprava debutu, i "Stigmata" vycházejí až po třech letech od prvního alba. Promítly se do toho nějaké komplikace, anebo jste zkrátka necítili potřebu to uspěchat?

Důvod byl takový, že jsme neměli potřebu vydávat další album. Toho prvního se pořád neprodalo tolik, abychom se pouštěli do dalšího. Spousta kapel vydá druhou desku hodně brzy a vůbec si neuvědomí, že vlastně řada lidí neví ani o tý desce první. Takže to byl hlavní důvod. Pak jsme pečlivě sbírali materiál, který přicházel postupně. Všímali jsme si věcí kolem nás, nabírali zkušenosti a pak to všechno vrazili do desky.

Jak jste vlastně v mezidobí zvládli dodělat střední školu a přejít na univerzity či do zaměstnání?

Nějak jsme to zvládli. Co jinýho člověku taky zbude? Prostě víš, že to musíš a potřebuješ zvládnout, tak to zvládneš, i když to bylo párkrát na krev a spoustu času se ani nespalo. (smích) Dodělali jsme školy a šli pracovat. Někdo dělá v klubu, jiný v rádiu, další je v nemocnici a zároveň zvučí. Zkrátka ideální...

Loni v zimě jste potřetí absolvovali bytové turné. Jak to tentokrát proběhlo? V roce 2005 jste mi říkali, že zájem byl přece jen trochu menší než rok předtím...

To je pravda, ovšem loni se to opět otočilo, takže spoustu míst jsme museli odvolat, protože bychom to nezvládli. I tak ale neuvažujeme o tom, že bychom termín roztahovali do více dní. Tři až čtyři bohatě stačí na to, abyste se po tom tak týden dávali do kupy. Je ale jasné, že díky tomu pořád víme, že to má smysl a že můžeme pokračovat. Letos na bytové tour chystáme pár perliček. Přibalíme třeba kameramana a z celého turné natočíme dokument. Zaslouží si to!

Imodium
© Iren
Máte za sebou také turné s Cocotte Minute a Post-It. Jak na to vzpomínáte, bude se nějak pokračovat?

Pokračovat asi ne. Turné byla doména především těch zmíněných kapel. Takže oni pokračovat určitě budou, ale nás se to už nejspíš týkat nebude. Ačkoliv bychom se určitě nebránili pozvání, protože vzpomínky jsou jedině kladný. Obě skupiny jsou party lidí, se kterejma je sranda a naprostá pohoda. Určitě to byla zkušenost ku prospěchu kapely. Ostatně jako u všech, protože návštěvnost byla opravdu slušná, tudíž nás objevila spousta nových lidí. Jakýkoliv takový turné se vždycky hodí. (smích)

Je vlastně na pořadu dne nějaké vaše extra turné ke "Stigmatům"? Momentálně jste na šňůře s UDG, pokud se nepletu...

Nepleteš, s UDG už jedeme docela pěknou chvilku a je to lepší a lepší. V podstatě jsme začali už loni na podzim a protože to bylo slušně navštěvovaný, rozhodli jsme se pokračovat i letos na jaře. Kluci jedou turné ke své desce. My v tuhle chvíli řešíme turné ke "Stigmatům" na podzim letošního roku. Jsme hodně zvědaví, protože vlastní samostatné turné budeme mít poprvé. Uvědomili jsme si ale, že po čase, kdy kapela funguje, na to máme. Bude to klubový tour s velkým napětím, jak to bude fungovat.

Bylo, nebo stále je, náročné vystupovat s věčným přirovnáním česká Nirvana?

Česká Nirvana je pojem, kterej si v tuhle chvíli vymýšlejí už jen novináři. Většinu fanoušků nebo návštěvníků našich koncertů už tohle přirovnání nenapadne. Pro nás je tohle v podstatě takový měřítko. Víme, že když někdo z lidí uvede tenhle termín, kapelu dlouho neslyšel, neviděl.

Na produkci alba se tentokrát podílel i Thom. Jaké máš z této role pocity? Překvapilo tě to něčím?

Moc toho není, co by mě mělo překvapit. Šli jsme do studia s materiálem, na který jsme měli dostatek času. Měli jsme producenta, kterej nám řekl pár menších připomínek a dodal nám takový to nutný externí vidění věci. Jinak jsme točili songy v podobě, v jaký jsme si je v podstatě donesli. Producent žil nějakou dobu v Americe a taky tam pár věcí produkoval. Tady je zapsanej hlavně díky několika remixům třeba Tata Bojs nebo soundtracku k "Samotářům". Zmiňujem to jen proto, abychom byli "in"... Producenti ze Států teď přece frčí. (smích)

Poslední dobou se do módy dostalo rockové retro a la The Killers, Arctic Monkeys, Kings Of Leon... Byla to pro vás nějakým způsobem inspirace?

Nebyla, tahle scéna jde mimo nás. Snad jen The Killers občas posloucháme.

Imodium
© Iren
A co ono tolik diskutované "emo" typu My Chemical Romance? Jisté náznaky lze na "Stigmatech" podle mě najít...

Tohle je nám už bližší, ovšem z úplně jiného pohledu, než třeba image nebo "chycení se toho, co zrovna frčí". Jsme rádi, že se na to ptáš, protože to můžeme aspoň objasnit. Thom napsal desku, která se týká stejné generace, jako jsme my sami! Texty nabíral tak, že poslouchal příběhy jiných lidí ve stejným věku a zjistil, že v podstatě všichni mají společné problémy a týkají se jich i podobný módní trendy. Nakonec se celá myšlenka alba dotvořila do věci, ve který má být jasný, že všechny generace měly ve stejným věku právě ty samé problémy a stejný vnímání světa kolem. Od ekologie přes módu až po lásky a vztahy. Věkově je to zařazený třeba od 15 do 30 let, ale ve svý podstatě je úplně jedno, kdo to bude poslouchat. Může to poslouchat čtyřicátník a řekne si: Jo, já v tomhle věku měl podobný problémy, jen se to odehrávalo v jiný době! No a momentálně se naší generace týká třeba i právě příchozí vlna emo, o který každej ví. Buďto se jí směje, nebo ji řeší, nebo jde naopak ona úplně mimo něj. Nicméně o ní ví! Proto je tam určitá narážka znát. Je brána z pohledu módy a pak taky trendu sebepoškozování. To je tu už mnohem dýl, ale díky módě emo vlny to vyplavalo na povrch. Najednou člověk zjišťuje, že už nejsou jen holky bulimičky, ale taky holky, co se řežou žiletkami. Pro nás to bylo hodně zvláštní a docela silný zjištění.

V pár písničkách jste se dokonce vrátili k angličtině, s níž jste před lety začínali. Čím to?

Firma ve svý podstatě řekla, abychom desku natočili, jak chceme. A my jsme to udělali, a s láskou. Natočili jsme desku, na který jsou i věci, který už lidi znají z koncertů. Patří mezi ně i ty s anglickým jazykem. Když to ti lidi znají z koncertu, proč to měnit?

V našem minulém rozhovoru jste řekli, že kdybyste měli udělat angažovanou píseň, byla by o týrání zvířat. Nezkoušeli jste v tom něco podniknout?

Teď vlastně zjišťujeme, že ne! Asi už nebylo místo. (smích) Ne, konkrétní narážka nebo řešení tohohle tématu tam prostě není, každopádně nás tahle oblast stále hodně zajímá.

Během posledních dvou let jste se přesto zúčastnili několika "občanských" iniciativ: hráli jste proti zásahu na CzechTeku, podpořili jste Tibet a postižené povodněmi z Asie. Je nějaká akce, u které vás mrzí, že jste se na ni nedostali? Nebo která vám tu chybí?

Konkrétní akci asi teď na jazyku nemáme. Charitativních akcí a koncertů je velká spousta a nás může maximálně mrzet, že jsme nestihli všechny. Tyhle akce mají prostě přednost a vždycky mít budou. Jsou to úžasný koncerty, zvlášť když se kapele poštěstí vidět důkaz toho, že to fakt má smysl a nějaký důsledek. Jako když jsme třeba předávali psa pro nevidomého. Byl nám svěřen do rukou a my ho přímo předali dotyčnému, který byl na něj odkázaný. Úžasnej pocit.

Teď se hodně diskutuje o globálním oteplování, v červenci se kvůli tomu uskuteční projekt Live Earth, jehož se zúčastní Madonna, RHCP, Beastie Boys a další. Jste ekologicky uvědomělá skupina?

Určitě, viz právě odehrané akce charitativního nebo ekologického směru. Mají u nás vždycky přednost a nikdy neodmítáme.

NÁZORY
  • jou jouuuu (notimou, 01.06.2007 09:04) Reagovat

    díky díííky za to, že tu jsou takové kapelky. Imodium maj skvělý texty a na živo naprosto perfect. Jen ať jim to vydržííí :))

  • :) (Lenulka, 01.06.2007 10:31) Reagovat

    Tak tak.. naprostý souhas :) Na Imodium chodím moc ráda. Je to luxusní kapelka. Jen tak dál!

  • no to snad ne (Negative creep, 01.06.2007 19:43) Reagovat

    kohy by napadlo, že kapela vykrádající alternativní název songu Breed má něco společnýho s Nirvanou....

    tahle kapela je špatnej vtip pro všechny, kdo dřív poslouchal nebo poslouchá Nirvanu...

  • Souhlas (honza, 01.06.2007 20:01) Reagovat

    Souhlas s Negative Creep. Nirvanu sice uz par let neposloucham, ale tohle je proste kopirka jak prase. Kluci pustte si obcas aspon ty Arctic Monkeys, kdyz uz drhnete kytary, mohli byste vedet ze je rok 2007 a ne 94

  • ? (sejr, 02.06.2007 01:59) Reagovat

    Hoši, v rozhovoru je jedna odpověď, která na vás přesně sedne. Je totiž moc pěkné, že házíte rozumy aniž byste novou desku slyšeli.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Imodium ve Foru Karlín potvrdili, že jsou zpět a v plné síle (06.04.2024 15:00)
- Fotogalerie: Imodium oslavili dvacetiny ve velkém stylu (05.04.2024 20:02)
- Audio: Do nové tvorby Imodia skladbou "Někdo se dívá" prvně promluvil bubeník Adam Jánošík (31.03.2024 15:26)
- Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci (26.03.2024 09:00)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Video: Imodium přitvrdili... a jsou z nich "Tuláci" (18.01.2024 16:02)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Imodium mění sestavu - novým bubeníkem je Adam Jánošík (19.12.2023 10:28)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu