shop.musicserver.cz

Kterak Cmorik ukradl Drdovi večer

Vydáno: 17.05.2007 12:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

První album třetí české SuperStar Zbyňka Drdy "Pohled do očí" je už venku a pochopitelně je třeba ho pokřtít. Zbyněk křtil hned dvakrát - v Praze a v Brně. K této slávě si pozval druhou slovenskou SuperStar, což ale neměl dělat. Petr Cmorik jeho koncert naprosto zastínil.

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
U finalistů "Česko hledá SuperStar" nebývá právě zvykem, aby se jejich desky křtily na koncertech. Samozřejmě, teď mi fanoušci toho či onoho hodlají napsat, že právě ten jejich favorit křtil na koncertu, jenže obecná praxe je taková, že se sezvou novináři, především pak fotografové z bulváru, do nějaké hospody a tam se deska zlije šampaňským, aniž by zazněla živě jediná písnička. Je jedině dobře, že Zbyněk Drda zvolil tu lepší možnost a lidem zazpíval, co vlastně křtí. Udělal v podstatě jednu jedinou, ale dost podstatnou chybu: jako hosta si pozval kolegu ze Slovenska, který si z toho po pár písničkách udělal vlastní večer.

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Ačkoli proběhla relativně masivní kampaň a plakáty byla polepená většina Prahy, v Retro Music Hall se v konečném účtování pohodlně a nestísněně pohybovalo asi tři sta fanoušků a fanynek třetí české SuperStar. U stolečků kolem zapuštěného hlediště seděli tu rodiče, tu prarodiče dětí pohybujících se neuspořádaným Brownovým pohybem; ohlášený začátek koncertu v šest hodin večer zcela jasně deklaroval, že se počítá i s těmi nejmladšími. Objevily se i známé tváře, hlavně kolegové ze SuperStar - jedinou zástupkyní první řady byla překvapivě Petra "Zlatuška" Páchová, delegaci druhé řady vedl Vlasta Horváth a občas se sálem mihla i zaměstnankyně Retra Gába Al Dhábba. Samozřejmě nemohli chybět kámoši ze třetí řady Roman Lasota, Martin Ševčík, Soňa Pavelková a Leona Černá.

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Nedlouho po šesté se setmělo a proti namířeným reflektorům se vydal Zbyněk Drda vstříc publiku. Krátce pozdravil a hned spustil první "Dík tobě vím". Za těch pár měsíců od vítězství se jeho projev nikterak nezměnil, stále za mikrofonem působí velmi plaše. Zajímavé ale určitě je, že vzápětí po vydání desky si většinu písniček upravil ke svému obrazu. Přiznejme si totiž, že odehrát skladby z "Pohledu do očí" tak, jak jsou na albu, byl by to večer uspávače hadů. Asi to vytušil i samotný Drda... "Uvěř zázrakům" dostala barvitější rytmus, "Kdo z nás dvou" hutnější zvuk a třeba "Zítřky" jazzovou předehru a následně zrychlenou funky úpravu. Svůj podíl na konečné podobě měla i doprovodná kapela, která byla složena z Drdových kamarádů, přičemž nejstaršímu členovi bylo dvacet čtyři let a nejmladšímu mohli na afterpárty jen těžko nalít něco jiného než limonádu. Asi nikdo nečekal, že by tihle kluci po jednom koncertě v Brně mohli působit sehraným dojmem, to je zkrátka nemožné, ale rozhodně dojem z celého koncertu nekazili. Naopak, v sólech si občas dovolili i celkem zajímavě zaimprovizovat.

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Po šesti písničkách přišel onen kýžený okamžik - po Brnu již druhý křest debutu "Pohled do očí". Rozhodně se nejednalo o nic okázalého. Zástupce nahrávací společnosti donesl jeden exemplář a sekt, společně s kmotrem Peterem Cmorikem pronesli velmi krátký projev, CD se poprvé a naposled vykoupalo v šumivé lázni, načež bylo odesláno kamsi do publika a jelo se dále močálem černým kolem bílých skal a dokonce vstříc lepším zítřkům. Na scéně Zbyňka Drdu totiž vystřídal výherce druhé řady slovenské SuperStar Peter Cmorik a tedy někde se stala "chyba".

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Veni, vidi, vici - jednoduše takhle by se dalo popsat Cmorikovo vystoupení v Retru. Dovolím si tvrdit, že většina těch, kteří v úterý přišli na křest Zbyňka Drdy, neměla o existenci tohoto zpěváka ani potuchy a z koncertu pak titíž odcházeli jako jeho fanoušci. Cmorik si vyjma vlastní kytary přivezl ještě dva doprovodné muzikanty - výborného kytaristu a bubeníka. V této sestavě pak předvedl skvělý minikoncert, jenž otevřel výbornou věcí "Čakáme". Po ní ještě následoval relativně vlažný potlesk, ale po další v pořadí "Som nad vecou", jejíž smysluplný text mu museli naše superstars závidět, už přišel potlesk řádný. Cmorikova muzika byla neuvěřitelně svěží, melodicky nápaditá a dalo by se říct inteligentní. Od první minuty bylo evidentní, že když je zpěvák autorem a muzikantem, hned to zní jinak. Jeho výborný chraplák doprovázený "podkladem" elektroakustiky se mísil se skvělou bluesovou kytarou druhého kytaristy a po každé další písničce byl potlesk a jásot zase o něco intenzivnější. Vystoupení ostře kontrastovalo s tím Drdovým, zatímco Zbyněk je introvert a působí tak i na jevišti, Peter si těch několik písniček užíval a sálala z něj radost z muziky. Po poslední skladbě "Dážď" už poloplné Retro doslova bouřilo a lehce dojatý Cmorik si mohl gratulovat, jakým způsobem začalo jeho tažení do Země české.

Když se vrátil na pódium opět Zbyněk Drda, měl hodně těžkou pozici. Mohl jen děkovat tomu, že se na koncert dostavil jeho fanklub, protože jinak by asi těžko dosáhl alespoň stejného ohlasu jako host. Odehrál ještě čtyři písničky a pak se ztratil v zákulisí. Fanklub si pak vyžádal ještě jeden přídavek, což byla písnička, kterou na desce nenajdete, a křest Zbyňka Drdy byl definitivně minulostí.

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
I přes to, že z naší SuperStar vyšlo pár zajímavých zpěváků (Aneta Langerová, Petr Bende, Martina Balogová nebo Sámer Issa), přeci jen mám pocit, že ta slovenská českou válcuje. Ať už je to Katka Koščová nebo právě Peter Cmorik; tento koncert byl jasným důkazem. Cmorik přijel jako neznámý a během šesti písniček na sebe dokázal strhnout prakticky veškerou pozornost. Nechci věštit, ale ještě pár takových koncertů a má Česko v hrsti podobně jako nyní Peha. I přes jeho stín Zbyněk Drda naznačil, že si umí jít za svým a že ve chvíli, kdy něco není podle jeho představ, si to umí upravit. Hudba, kterou předvedl, byla určitě zajímavější než to, co mohou lidi slyšet na desce, na níž měl kdosi strach riskovat.

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro Music Hall, Praha, 15.5.2007

Fotogalerie:

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Zbyněk Drda, Peter Cmorik, Retro, Praha, 15.5.2007, small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • Neváhám a píšu: (eva, 17.05.2007 12:23) Reagovat

    alespoň jeden článek, který je víceméně o hudbě a nikoli o nesmyslech. Můj zážitek? Krásně zpívající i komunikující Zbyněk, Cmorík je dobrej, tak byl dobrej i tady-proč by nebyl? Výborné publikum. -nevím, proč se zmiňuje jen o "vyžádal si fanklub" pokud jsem viděla, tleskali a juchali víceméně všichni...nejen ti s tričkama :) :) bohužel, ti jsou více vidět...nebo vlastně bohudík. Jen škoda "divných" lidí rádobyprofíků kolem Zbyńka, mohlo být ještě lépe
    Zbynďo, hodně štěstí

  • Cmorik (Jana, 17.05.2007 12:37) Reagovat

    Na jedné akci jsem taky viděla vystoupení Cmorika,zpíval jen s kytarou,jednu svoji písničku a druhou ještě ze soutěže.On má pěkný chraplák,civilní dobrý projev,ale že bych odcházela jako jeho fanynka,to se mi nepovedlo.Naopak jsem si říkala,že tomu chyběla jiskra,protože tam vystupovali i jiní.Ale ve srovnání se Zbyndou ta jiskra asi přece jen vynikla.

  • Zvláštní srovnání (Kolouch, 17.05.2007 13:01) Reagovat

    Taky jsem ráda, že tu čtu článek, který aspoň trochu zajímá to, co se dělo na pódiu (navíc od autora, který tam na rozdíl od takynovinářů zjevně byl!). Na koncertě jsem byla, rozdíl mezi Zbyňkovým projevem na desce a tady byl obrovský, snad jen trochu kroutím hlavou nad tím, jak je vyzdvihován aplaus pro P. Cmorika. Myslím, že to bylo srovnatelné. Oběma přeju, ať se jim daří, a Zbyňkovi navíc, ať se nedá převálcovat všemi těmi nesmysly, které jsme se kolem koncertu už leckde mohli dočíst.

  • Můj názor (Petr, 17.05.2007 13:29) Reagovat

    Na tento křest jsem dostal pozvání a musim říci, že i když jsem se ke Zbyňkovi tvářil neutrálně, zde mi velmi mile překvapil. Ano, Peter Cmorik byl dobrej, to mu nikdo neupře, nicméně mě zrovna nepřekvapil. Můžu od něj slyšet jednu písničku a to Dážď. Na tu jsem trpělivě čekal a ano, byla dobrá. Ovšem že by byl takovým způsobem, jako řiká nadpis článku, lepší než Zbyněk, to si nemyslím a jsem si ti dokonce i jist. Nestál jsem na parketě, pozoroval jsem průběh kousek od baru, takže jsem měl přehled nad celkovým děním. Jakmile začal Peter hrát, hodně lidí se odebralo směrem z parketu. Nebylo to způsobeno nekvalitou, ale tím, že to byli fanoušci Zbyňka a čekali na něj. Články na internetu sdělující, že to bylo "fiasko", že byl Zbyněk mrtvý, jen zpíval, nemluvil, nebavil publikum atd. považuji za naprostý novinářský průjem. Jinak se tomu říci prostě nedá. Tento článek považuji jako objektivnější, ovšem mám k němu výhrady. Nicméně každý vidíme věc jinak. Pro mě a mnoho lidí, se kterými jsem se na koncertě bavil, byl obrovským zklamáním spíše přístup některých lidí z managementu, ale koncert si velice vychvalovali. Ještě co se týče "masivní" reklamní kampaně, možná jsem slepý a hluchý, ale já osobně jsem o tom neslyšel, nic neviděl. Takže nebýt pozvání, tak o tom ani nevím. Možná proto bylo v sále méně lidí, než někteří čekali, ale i tak byl počet velice hojný a publikum velice rozmanité.

  • Byla jsem tam (Sandra, 17.05.2007 13:38) Reagovat

    slysela, videla, tleskala, zpivala, byla jsem nadsena Zbyndou jak vyzral, jak se otrkal, jak komunikoval... bylo to super, ano byl dobrej i Cmorik, rada jsem ho videla, ale uz jsem se moc tesila az zase prijde Zbynek a rozjede to. Zbynkuv hlas je jedinecny, to jak dokaze na zivo zpivat lepe nez na cd, jsem unesena a tesim se na dalsi koncert. To co se pise v bulvaru neresim, novinari byli urcite na jinem koncerte, protoze 15.5. jsem tam byla ja osobne a bylo to super.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 48/2022 - od Ollyho Murse přes NOFX po Andreu Corr (08.12.2022 07:00)
- Naživo: Team s Haberou stále umí rozpálit (11.06.2019 09:30)
- Palo Habera a skupina Team se vrací na česká pódia. V pražské O2 areně zahrají 9. června 2019 (11.10.2018 08:07)
- Minirecenze: Peter Cmorik na EP "Životom" naznačuje silný potenciál vznikající stejnojmenné desky (07.02.2018 15:00)
- Video: Peter Cmorik Band představují nový singl a klip "Taká ako ty" (02.02.2018 13:57)
- Video: Spolupráce Brzobohatého a Cmorika je chladně dobrý pop (10.07.2014 15:09)
- Audio: Peter Cmorik - Ako láva (06.02.2014 11:04)
- Video: Peter Cmorik - Životné cesty (26.12.2013 12:45)
- Peter Cmorik vydává čtvrté studiové album "... o Tebe" (26.11.2013 08:32)
- Konec Slavíků na Slovensku: kvůli slabému zájmu veřejnosti anketa skončila (17.10.2013 09:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu