shop.musicserver.cz

Trojitý nářez pod rockovým šapitó

Vydáno: 29.04.2007 15:40 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Máte rádi cirkus? Jeden takový s přívlastkem "Rock" dorazil v rámci své šňůry do Prahy. Stejně jako minulých letech nebyla nouze zejména o divou zvěř. Vždyť vystoupili čeští průkopníci nu-metalu Cocotte Minute, emo-coreová partička the.switch a Scorch z Francie. A co že se v takovém rockovém cirkusu vlastně děje?

Rock Cirkus 2007
© www.cocotteminute.org
Zájem o cirkusová představení sice pozvolně klesá, v hudbě to ale úplně neplatí. Tuzemskými kluby se již třetím rokem úspěšně prohání hudební kavalerie nazvaná Rock Cirkus (projekt vznikl v roce 2005 coby koncertní tour několika spřízněných kapel). Přiznám se, že jsem dlouho přemýšlel, co vlastně název vyjadřuje. Poslední dubnový pátek, kdy rockový cirkus dorazil do Prahy, jsem určitý nápad dostal: kapely Cocotte Minute, Scorch a the.switch více či méně věrně předvedly, že divou zvěř lze spatřit nejen v klasickém šapitó. Manéž rockovému běsnění při pražské zastávce poskytl tentokrát klub Retro. Volba to byla dobrá - snadná dostupnost odkudkoliv z Prahy a ve vchodu vyhazovači, kteří používali mozek (což jinde není zdaleka samozřejmost).

Když se v půl deváté ozvaly do tmy první tóny, na pódiu kupodivu nestála ani jedna z tuzemských formací, ale francouzští Scorch. Osobně bych čekal, že vzhledem k cizokrajnému původu dostanou prostor až jako poslední, coby zahraniční překvapení. Záhy se však ukázalo, proč organizátoři zvolili právě tento line-up.
Scorch
© www.myspace.com/scorchband
Začátek setu Scorch byl bezkonkurenční, měl jsem pocit, že se na mě řítí plně naložený, čtyřicetitunový kamion. Přestože jsem kvůli polámané noze šetřil pohybem, musel jsem si aspoň mírně podupávat do rytmu. Jejich muzika, čistokrevný crossover, mi chvílemi připomínala rané nahrávky Sevendust, což myslím jako poklonu. S přibývajícím časem ale moje zaujetí opadávalo, to když jsem od sebe přestal rozlišovat jednotlivé písně. Ty splývaly tak dlouho, až se nadšení vytratilo úplně. Zkuste poslouchat pětačtyřicet minut to samé! Naprázdno nakonec vyzněla i konfrontace tvrdé kytarové muziky s netradiční francouzštinou, jelikož přes mohutné dunění nebylo zpěváka v podstatě slyšet, natož mu rozumět. Chlapcům ze země galského kohouta nicméně nelze upřít ohromnou živelnost, nasazení a chuť: sympatická byla třeba situace, kdy poslední skladbu zpěvák odzpíval a kytarista odehrál přímo v kotli mezi diváky. Leader navíc po každé odehrané skladbě trochu úsměvně zopakoval: "Dobrý večer, Praho!" Ve finále setu dokonce z připraveného papíru přečetl - se solidní českou výslovností - poděkování. Informace na konec, po koncertě jsem se od něj lámanou anglo-francouzštinou dozvěděl, že kapela spolu hraje teprve čtyři roky. Když v budoucnu zapracují na svém repertoáru, možná o nich ještě uslyšíme.

Cocotte Minute, UI, 24.6.2006 small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Jako druzí se objevili Cocotte Minute. V tu chvíli se jasně ukázalo, kvůli komu většina přítomných do Retra přišla, kotel během jejich produkce viditelně zhoustnul. V jeho průběhu se také ukázala přednost klubu, a to výborný zvuk. Na obou krajích pódia řádila hluboce podladěná kytara, přesto bylo Zellerovi i přes příval hutného kytarového soundu rozumět každé slovo, stejně tak Codanovi obsluhujícímu baskytaru, který frontmana vokálně doprovázel. Své vystoupení Cocotti otevřeli skladbou "Vocotadyde", následovala "Taxe na to" a novější kousky "Kopem" a "Drž se mě". Velkou slabinou je výpovědní hodnota textů; o nějaké hloubce nebo poezii nemůže být ani řeč, v naprosté většině se jedná o jednoduché rýmovačky, refrény jsou navíc bez nápadu. Příkladem za všechny budiž "Pojď se mnou". Na druhou stranu zazněly věci, které se za svůj text úplně stydět nemusí, třeba "Czeko" či "Kopem". Říká se, že tvrdé rockové muzice víc sluší angličtina a Cocotte Minute jsou jasnou ukázkou toho, že ne každý dokáže napsat duchaplný český text. Koncertu škodila také absence byť sebemenšího experimentu, postrádal jsem jakýkoliv náznak spontánnosti, vystoupení se mi ze strany interpretů jevilo zkrátka jako sterilní, ovšem ne nudné. Takový profesorský přístup, přes který ale Kokoti odehráli vlastně povedený set, minimálně pro své věrné.

The switch, Praha, 9.9.2006, small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Jako poslední si v manéži zahráli the.switch. Publikum opět prořídlo, mnozí vzali po koncertě Cocotte Minute do zaječích. Jejich škoda - the.switch se vrátili na místo, kde na podzim loňského roku oslavili ve vší parádě desetileté výročí své existence. Fanouškům jistě neuniklo, že polovina kapely zvolila výjimečně civilní oblečení namísto svých oblíbených sukní. "Vládce", skladba, která otvírá jejich poslední album "Svit", otevřela i padesátiminutové vystoupení. Ani tentokrát nezůstali the.switch nic dlužni pověsti skupiny, při jejímž poslechu praskají bubínky v uších. To dokázali v následující "Za mostem" a zejména ve třetí "Peruti", jež před časem bodovala v "Pomeranči" České televize. Při pohledu na zpěváka měl člověk pocit, že ho postihlo tropické šílenství, až tak intenzivním způsobem koncert prožíval. Během řvaných refrénů mu div nepraskly žilky na hlavě. Pot a emoce. Zajímavý moment nastala, když si the.switch zavolali na pomoc zpěváka Kurze ze spřízněných Atari Terror: ten se zničehonic objevil v první řadě a hbitě se vyšvihnul na scénu. Člen ochranky, hlídající na kraji pódia, se k němu okamžitě vrhnul a snažil se ho sundat zpět. Po této úsměvné příhodě si zpěváci společně vystřihli skladbu "Honzík". Tradiční "Akvarko" přišlo na úplný závěr, znělo bohužel již před poloprázdným klubem.

O čem to tedy vlastně bylo? O třech energických kapelách, hrajících tvrdou kytarovou muziku. Tím však výčet společných rysů začíná a zároveň končí. To ostatní, tedy instrumentální umění, koncertní nasazení, originalita, kolísalo u všech proměnných v rozpětí nula až sto. Abych parafrázoval přrovnání k divé zvěři: V pátek na diváky čekal mladý hbitý rys připravený ke skoku, statný ospalý lev a černá puma s dlouhými drápy. Kéž by na českých pódiích běhalo více takovýchto zvířat.

Cocotte Minute, the.switch, Scorch, Retro, Praha, 27.4.2007

NÁZORY
  • cocotte minute (jenik, 25.11.2007 16:07) Reagovat

    to zase psal ten váš zakomplexovanej pisálek co nesnáší kokoty, ne? viz. kalkul v muzice se nevyplácí...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Nostrrromö zvou v klipu "Diabolicus" do temných koutů vesmíru (14.02.2024 16:38)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- the.switch vyrazí na klubové turné, doprovodí je Severals (03.02.2024 08:38)
- Rozhovory: the.switch - "Skrytý místa" je prý naše nejlepší album v tom, že se skvěle poslouchá v kuse (08.01.2024 09:00)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Recenze: the.switch i na albu "Skrytý místa" zůstávají odvážní (12.12.2023 08:00)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- The.Switch se probouzejí a po sedmi letech vydávají studiovku "Skrytý místa". Jsou údernější a jdou více do hloubky (14.11.2023 10:38)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu