shop.musicserver.cz

Peha - Snad se to trochu uklidní

Vydáno: 30.04.2007 12:00 v sekci Rozhovory - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Momentálně velmi populární slovenská skupina Peha dokončuje své první samostatné turné po České republice. Jelikož úspěchy Pehy v posledních několika měsících zastínily v Česku slovenské matadory typu No Name či Elánu, popovídali jsme si se zpěvačkou Katarínou Knechtovou, co všechno se kolem formace semlelo.

Peha
© Peha
S půvabnou zpěvačkou slovenské skupiny Peha Katarínou Knechtovou si dal musicserver dostaveníčko v šatně před jejich vyprodaným ostravským koncertem (bylo to 16. dubna). Kapela jede své první velké samostatné turné po České republice, a tudíž by byla škoda si se zpěvačkou nepopovídat o nedávné minulosti, snové přítomnosti a budoucnosti, která je zatím ve hvězdách. A pokud byste rádi věděli, jak takový koncert Pehy vypadá, můžete si přečíst třeba reportáž z pražské zastávky v Paláci Akropolis.

V listopadu vyšel u Sony BMG, dnes už vašeho bývalého labelu, výběr toho nejlepšího od Pehy. Kolují zprávy, že lidi ze Sony se s vámi o vydání kolekce moc nebavili. Co je na tom pravdy?

Je to přesně takhle. My jsme odešli k Universalu a Sony na poslední chvíli ještě vydali best of album. Já to ani jako naše album neberu, jelikož bych ho udělala úplně jinak a hlavně ne teď. Na best of máme ještě čas, teď je příliš brzy.

Co vlastně bylo důvodem vašeho odchodu?

Jednoduše řečeno to mezi námi již nefungovalo. Mnoho věcí si kapela musí udělat sama a ty věci, které by mělo mít na starost vydavatelství, jako je vydávání desek apod., tam prostě nebyly.

Myslíš si, že kdybyste zůstali u Sony, že byste dnes nebyli tak daleko? Nebo dokonce že kdybyste byli od začátku u Universalu, byli byste mnohem dál?

To je těžká polemika. Ale s odstupem času to vnímáme jako krok k lepšímu. Vše je hlavně o lidech a Universal se teď k nám chová velmi dobře.

V minulém roce jste ohlásili pauzu s tím, že potřebujete načerpat inspiraci. Že by krize?

Celý život je o hledání inspirací. Jednou jsi nahoře, jednou dole. A těch koncertů bylo a je opravdu mnoho a je to velmi vyčerpávající. Člověk si potřebuje trochu oddychnout, protože děláme docela fyzicky náročnou práci. Krize je silné slovo, spíše bych to nazvala únavou z práce.

Peha
© Peha
Pokud se nepletu, tak autorskou krizí už jste si ale jednou prošli, tehdy se dokonce mluvilo o rozpadu...

No to je pravda, ale bylo to hlavně o tom, jakým směrem se vydat, jestli to hraní má nějaký smysl. Ale vše začalo opět fungovat, nabrali jsme novou energii a s tím vyšlo i poslední album. Já si myslím, že všemu je třeba dát čas a naším smyslem opravdu není točit jednu desku za druhou. Až budeme mít dostatek dobrého materiálu, tak s ním půjdeme opět mezi lidi.

Proč jste vlastně ohlašovali stažení ze scény, když jste už tehdy věděli o českém turné s Kryštof?

To stažení ze scény bylo ohlášeno dřív, někdy po slovenském turné. Tam byla taková ta menší krize, kdy jsme nevěděli, co bude dál. Ale pak jsme zjistili, že kapela má smysl, že všechno jde dopředu.

A kdy přišlo rozhodnutí udělat aktuální, vlastní, dost rozsáhlé turné? Impuls se objevil na koncertech s Kryštof nebo už bylo tou dobou jasno?

My jsme o tom uvažovali už při vydání dřívějších alb, ale trošku jsme se báli, jestli už ta půda je v Česku pro nás příznivá. Ale na koncertech Rubikon Tour jsme zjistili, že by to mohlo být dobré a lidé by mohli přijít a začalo se uvažovat o vlastním turné.

Promiňte mi tu poznámku, ale jak to tak poslouchám, celá akce s ohlášenou pauzou dělá dojem, že jste tu přestávku nemysleli úplně vážně. Že jste spíš chtěli na čas zmizet ze Slovenska a zkusit malou invazi na český trh. Vždyť i management vám teď dělá člověk z Česka.

To je pro nás ale dobře. Víš, Slovensko i Česko jsou malé země a lidé u vás rozumí tomu, o čem jsou naše songy. A pro nás je dobře, že nehrajeme jen na Slovensku. Je to lepší i pro vývoj kapely, protože každé publikum je jiné a každé ti dá něco nového.

Peha, 19.4.2007, Palác Akropolis, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Říká se, že česká scéna má na Slovensku pověst určité uzavřenosti, že pro většinu slovenských interpretů to prý není zrovna snadný terén. Je to tak?

Je, ale platí to i naopak. Něco je těžší u vás, něco u nás. V principu však platí, že každá kapela zvenčí to má těžší než domácí interpret.

Zájem v Česku je ale očividně obrovský. V Olomouci, v Brně a v Praze jste museli navýšit kapacitu koncertů...

Paradoxně za to vděčíme médiím. Když se začal hrát singl "Spomal'", tak to bylo k zbláznění. Já jsem seděla doma a vůbec jsem nevěděla, co se v Česku děje. Bylo to obrovské překvapení. A největší fór na tom všem je, že vydavatelství vůbec nechtělo tenhle song pustit do éteru. Nevěřili mu, báli se, protože ten text je těžký. Pak za mnou přišli a řekli, že jsem měla pravdu. (smích)

Máte pocit, že by publikum tvořili především lidé, kteří znají pouze "Spomal'"? Nebo si návštěvníci zpívají i "Vanu plnú piraní"?

Někteří přijdou vyloženě ze zvědavosti a čekají jen na tu jednu písničku, ale máme i skalní fanoušky, kteří chodí na více koncertů. Už je i poznávám v publiku a dělá mi to radost, že někdo přijde na náš koncert víckrát a zpívá si se mnou i věci, o kterých bych nikdy neřekla, že bude znát.

Obvykle platí, že s úspěchy rostou očekávání. Jak velká jsou teď vaše očekávání? Kam jste si posunuli laťku, kterou si každý dává?

Spíše než naše očekávání jsou to očekávání lidí. A laťku? Teď doufám, že se to trochu uklidní, protože to byly velmi hektické dva roky. Je třeba si trochu odpočinout a načerpat nové síly do další práce.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Kryštof ponoukali k odhození studu. Liberecký kulturák na chvíli proměnili v "Halywůd" (21.03.2023 17:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu