shop.musicserver.cz

Průvodce albem Erasure 'Light At The End Of The World'

Vydáno: 01.05.2007 12:00 v sekci Publicistika - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Britské duo Erasure je zpět. Akustické kytary jsou odhozeny do kouta a fáze kolem desky "Union Street" a DVD z Nashvillu je nadobro uzavřena. Zůstali však Vince Clarke a Andy Bell a jejich obrovská kupa elektrických mašinek. A právě s nimi natočili nové album "Light At The End Of The World", které vyjde 21. května.

Erasure - Light At The End Of The World
© facebook interpreta
Staří dobří Erasure jsou zpět. Ruku na srdce, to, co nám poslední léta toto britské duo servírovalo, mohlo nadchnout leda tak skalní fanoušky, ale to se letos snad změní. Po ne zrovna povedeném albu coververzí "Other People's Songs" a jakémsi tápání na albu "Nightbird" se kapela uchýlila ke country, které sice na desce "Union Street" elegantně zvládla a na následném DVD potvrdila, ale i tak asi mnoho příznivců zarmoutila, že už neplodí takové hity jako "Love To Hate You" nebo "Don't Say Your Love Is Killing Me". Ale vše asi chtělo svůj čas, a tak se na velký návrat Erasure opravdu hodně dlouho chystali.

Novou desku, kterou Andy Bell a Vince Clarke dokončili koncem ledna tohoto roku, dvojice natočila v USA. Na východním pobřeží, kde má Vince vlastní studio, se na podzim minulého roku na několik týdnů zavřeli s producentem Garathem Jonesem a každý den vymýšleli nové zvuky a elegantní samply. Garath Jones doprovází Erasure již od roku 1989, takže má prsty i v jejich zásadním a velmi úspěšném albu "Chorus", což je na nové desce "Light At The End Of The World" znát. Snad tento průvodce pomůže zodpovědět otázku, zda Erasure to 'Světlo na konci světa' opravdu našli. Pokud se budete chtít přesvědčit na vlastní kůži (či spíše uši), dočkáte se 21. května, kdy album oficiálně vychází. Prozatím jsme pro vás připravili alespoň průvodce po všech skladbách na albu.

1. Sunday Girl (4:35)

Prvních pár sekund to vypadá, jako by chlapci rozsvítili ve studiu a zapnuli svoje elektronické mašinky. Ale po úvodních tónech je jasné, že staří dobří Erasure chytili druhý dech. Chytlavá melodie, výborný refrén, rytmus, co nikoho nenechá v klidu. Rozhodně se nedivím, že tahle skladba vyjde jako druhý singl, osobně na tuhle píseň opravdu vsázím.

2. I Could Fall In Love With You (4:16)

Pilotní singl, který již hraje většina rádií. Pomalý a vláčný rozjezd, který střídá chytlavý refrén. Osobně bych písni přidal pár BPM, abych si mohl lépe podupávat do rytmu, ale jako upoutávka na brzy vydané album skladba svoji úlohu dozajista zvládla. Obzvlášť Andy exceluje jako zpěvák, střídá velmi hluboký a naopak dost vysoký vokál, a to vše s naprostou lehkostí.

3. Sucker For Love (3:59)

Asi nejrychlejší píseň desky. Velmi vtipná skladba, sázející na tvrdý beat a ostré riffy syntezátorů, které na jedné straně mohou až tahat za uši, na straně druhé jsou naprosto správně posazené. Původně měla mít píseň dle Vince Clarka gospelový refrén, ale nakonec je interpretem všech vokálních partů pouze Andy Bell.

4. Storm In A Teacup (4:04)

Moje nejoblíbenější píseň obsahuje chilloutový podklad, který dává skladbě lehkost a nenásilnost. Smutný až bolestivý zpěv Andyho má i jasný důvod. Vypráví v ní příběh své rodiny a především matky, která dlouhou dobu bojovala s alkoholem. V současné době je dle Andyho čistá a jedním z důvodů, že s pitím začala bojovat, byl i vznik této skladby.

5. Fly Away (3:22)

Down-tempo song s potlačeným beatem. Vince Clarke tuhle píseň nechtěl vůbec natočit, ale hudební nápad Andyho velmi bavil a svého kumpána nakonec přemluvil k zařazení na desku. Píseň není nikterak výrazná, v každém případě vyvolává pocit pohody. Je až k nevíře, že vokály k ní vznikaly s přestávkami čtyři týdny. Mimochodem natočení celé desky trvalo necelých dvanáct týdnů.

6. Golden Heart (3:13)

Šestá položka desky je další jasná pecka. V refrénu Andy ukazuje, že ani čas na jeho hlasivkách prozatím nezanechal stopy. Od druhé sloky je již vše zpívané dvojitým vokálem a následně se přidávají další a další back vokály. Andy má tuto píseň z celé desky úplně nejraději. Jak mi při rozhovoru prozradil, velmi mu připomíná styl zpěvu ve 40. letech minulého století.

7. How My Eyes Adore You (3:21)

Andyho houpavý zpěv a původně ostře elektronický beat poopravil ještě Daniel Miller, největší šéf vydavatelství Mute. Tato píseň by mohla být klasickým fotbalovým songem. Vince napadl hudební námět na fotbalovém zápase v Americe, kdy během pauzy fanoušci jednoho z mužstev začali zpívat jejich klubovou hymnu. O něco obdobného se poté pokusil i on.

8. Darlene (3:38)

"Darlene" je po hudební stránce velmi zvláštní. Do jisté míry se jedná o zvukový experiment. Občas mi sice připadá, že hudba této písně utíká k Madonnině "La Isla Bonita", ale vždy se včas vrátí 'do svého'. Opětovně je potlačený beat, takže zní spíše klidně až houpavě. Dodejme, že "Darlene" je pouze vymyšlenou postavou, nikoho konkrétního nepředstavuje.

9. When A Lover Leaves You (3:52)

Albová devítka je po hudební stránce obrovská paráda, píseň plná euforie, naprosto jasná oslava života a lásky. Ze zpěvu Andyho jsou cítit pozitivní vibrace, která fungují na duši jako balzám. Pokud by tohle byl letní singlík, určitě by měl šance zamíchat předními místy evropských hitparád.

10. Glass Angel (5:02)

"Glass Angel" představuje dost podivné ukončení desky. Vokály připomínají v některých pasážích zpěv Donny Summer. Hudební nápad vznikl zhruba před deseti lety a jak dodal Andy, sám píseň považuje za druhý díl jejich dřívějšího singlu "Rock Me Gently", leč ukazuje i ambientní stránku Vince Clarka.

Pokud se vám deset skladeb zdá málo, vězte, že limitovaná edice alba bude obsahovat další dva kousky, skladby "Be My Baby" a "I Don't Know Why". Ta, stejně jako obyčejná edice, vyjde 21. května.

NÁZORY
  • Erasure bude bodovat (Mikka, 01.05.2007 12:38) Reagovat

    První singl byl v anglické hitparadě jako novinka 21, což je myslím úspěch.Erasurae mají svůj zaběhnutý styl a melodičnost a hlavně!!!! vetšinou své vlastní skladby a to se cení,,!!takže jsou originální, strašně jsem zvědav zda na koncertní turné přijedou i k nám, bylo by to super!!!!

  • V Americe 10 !!!!!!! (Mikka, 01.05.2007 13:21) Reagovat

    Takže další super zpráva a potvrzuje mé slova v Americe je první singl z nového alby na desátém místě !!!!!!!

  • Skvělá deska (Jindřich J. Kunc, 01.05.2007 13:33) Reagovat

    Album je výborné. Mám ho doma už 4 týdny a stále si ho pouštím znovu a znovu. Doporučuji.

  • České stránky (Michal, 01.05.2007 18:30) Reagovat

    Ahoj,
    díky za to, že píšete pravidelně o Erasure. Dělám české stránky. Je tam i nový rozhovor s Erasure o albu 'Light at the End of the World - píseň po písni'.
    http://erasure.czweb.org/tisk_light_at_the_end_of_the_world.htm

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Vince Clarke v listopadu představí svou vůbec první sólovku "Songs Of Silence" (11.09.2023 13:12)
- Nové desky 32/2022 - od Hollywood Undead přes Kasabian po Goo Goo Dolls (17.08.2022 08:00)
- Erasure nabídnou alternativní pohled na svou desku "The Neon" (18.06.2022 08:25)
- Erasure konečně vydali slibovaný živák, na deluxe formáty si ale počkáme až do léta (13.04.2022 10:56)
- Erasure připravili reedici alba "I Say I Say I Say" (13.09.2021 11:51)
- Nové desky 30/2021 - od Billie Eilish přes Bleachers po Prince (03.08.2021 08:10)
- Erasure dopřejí desce "The Neon" remixovou podobu (27.07.2021 16:26)
- Ultimativní hymnou Prideu se stal song "A Little Respect" od Erasure (10.06.2021 18:48)
- Nové desky 14/2021 - od Taylor Swift přes Jeana-Michela Jarreho po Rhiannon Giddens (13.04.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu