shop.musicserver.cz

Bolest v srdci přibitá hřebíky

Vydáno: 01.04.2007 13:20 v sekci Naživo - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Naposledy jsme u nás měli možnost vidět živé vystoupení legendárních Nine Inch Nails před třinácti lety. Od té doby se Česku vyhýbají. To samé platí i o jejich letošním evropském turné. Nezbylo tedy nic jiného, než se za Trentem Reznorem a spol. vypravit do zahraničí. V tomto případě do Vídně. Nyní máte možnost přečíst si report z tohoto koncertu.

Nine Inch Nails
© www.nin.com
O některých kapelách se dá bez nadsázky mluvit jako o kultovních. Toto postavení je ještě umocněno skutečností, že se jejich živá vystoupení na českých pódiích dají spočítat na prstech jedné ruky. V případě Nine Inch Nails by stačil prst jeden. Ano, tahle kumpačka, tehdy ještě ve zcela jiné sestavě, se domácímu publiku představila pouze jednou - před třinácti lety v pražské Lucerně. Coby support si tenkrát přivezla kytarové post-industrialisty z Francie Treponem Pal (kdopak ví, kde jim je dnes konec?). Dodnes lituji, že jsem se na vystoupení nedostal. Vlastně už ani nevím proč. Od té doby podnikl Trent Reznor se svými nohsledy několikero evropských turné, ovšem již ani jednou Prahu, ani jiné české město nezařadil na seznam naplánovaných zastávek. Stejná situace se opakovala i letos. Nezbylo tedy nic jiného, než se vypravit do jedné z těch nejbližších, v tomto případě do Vídně.

Halle Gasometer naleznete v průmyslové části rakouské metropole. Co do velikosti by se dala přirovnat k polovině pražské sportovní haly, ovšem s absencí bočních tribun. Jediná tribuna v sále je situována na galerii přímo proti pódiu. Skýtá tak jednak vynikající zvukové podmínky a jednak dokonalý přehled o tom, co se děje na scéně i pod ní. Ačkoli skupina hrála ve stejné hale i předchozí večer, až na několik míst k sezení bylo zcela vyprodáno již čtrnáct dní před začátkem.

Ladytron
© www.ladytron.com
Nine Inch Nails si odjakživa potrpěli na kvalitní a zajímavé předkapely. S téměř desetiminutovým předstihem začali britsko-bulharští Ladytron (myspace.com). Původně kvartet se vídeňskému publiku představil v šestičlenné, kompletně do černé oděné koncertní sestavě. Kapela, která u nás zajímá spíš hudební elitáře a fajnšmekry než širší publikum, si byla dobře vědoma, že se obecenstvo nachází v poněkud odlišných hudebních oblastech, a omezila své vystoupení bohužel jenom na slabou půlhodinu. Do té zahrnula hlavně skladby z dosud aktuální vynikající desky "Witching Hour". V porovnání se studiovými nahrávkami je jejich živý zvuk podstatně dynamičtější a více taneční. Možná by se dal nazvat přímočarým. Lví podíl na tom zcela jistě měly živé bicí. Helena Marnie a Mira Aroyo se vzájemně doplňovaly ve vokálních partech a nečinily jim potíže ani vyšší hlasové polohy. Valivá hitovka "Destroy Everything You Touch" pak znamenala pomyslnou tečku jejich elektro-indie setu. Doufejme, že se najde promotér, který je doveze i k nám na plnohodnotné vystoupení.

Do hustých oblaků dýmu zabalená černočerná scéna a úvodní řezavé tóny "Mr. Self Destruct" předznamenaly nástup Trenta Reznora a spol., jež přivítal les rukou a ohlušující řev nedočkavě přešlapujícího davu. Coby nástup skladba zapůsobila bezchybně. Při nářezovce "March Of The Pigs" si Aaron North vystřihl stage diving a i s kytarou skončil v útrobách skákajícího kotle. Jen se značným úsilím ochranky se mu podařilo vrátit se zpátky na pódium. Zpěvák průběžně měnil kytaru za tamburínu nebo roztočený stojan od mikrofonu. Zklidnění nastalo při tónech křehké "La Mer", již odehrál frontman sám na klavír, aby ji pak plynule prolnul s výbušnou peckou "Into The Void". Ve druhé polovině vystoupení došlo i na beznadějnou "Hurt" a stále aktuální hitovku "The Hand That Feeds", kterou odzpívali prakticky sami diváci.

Nine Inch Nails
© www.nin.com
Ačkoliv se nekonala tradiční destrukce aparátu, tedy když pomineme klávesy letící vzduchem, převrácenou reprobednu a rozšlapanou kytaru, skupina nabídla skvělou show, ač vizuální stránka postrádala jakékoli projekce. V místech, kde obvykle visí projekční plátno, bylo tentokrát svisle zavěšeno pět obřích zářivek. Ty společně s velkými stroboskopy a rudými reflektory zajišťovaly hlavní část světelného parku scény. Dominantní však byly blikající oplechované lustry visící nad scénou, které co chvíli někdo z muzikantů rozhoupával.

Kdo ten večer očekával skladby z posledních desek, nebo dokonce z připravované novinky "Year Zero", měl jednoduše smůlu. Setlist čítající pro někoho těžko uvěřitelných dvacet položek, byl z převážné části postaven na starších, dlouhými roky a nespočtem koncertů prověřených skladbách. Jedna z nejdůležitějších rockových kapel devadesátých let minulého století ten večer odehrála vynikající a do všech detailů dotažený koncert, kterým předložila vysvětlení, proč je řazena mezi nejlepší koncertní skupiny současnosti.

Setlist koncertu:

Mr. Self Destruct
Piggy
Heresy
March Of The Pigs
Closer
The Becoming
Last
Wish
Gave Up
Pinion
Eraser
Reptile
La Mer
Into The Void
No, You Don' t
Get Down, Make Love
Down In It
Hurt
The Hand That Feeds
Head Like A Hole

Nine Inch Nails, Ladytron, Halle Gasometer, Vídeň, 30.3.2007

NÁZORY
  • survivalism (honza., 01.04.2007 20:44) Reagovat

    ...hec, o ni sme v berline neprisli :) a vubec nechapu, ze se hrali jen starsi, dyt z fragile se hralo na obou koncertech hodne (vlastne nejvic ze vsech desek), je pravda ze z WT relativne malo, ale ne nijak dramaticky .. je to pochopitelne, to tour nebylo k zatim nevysle desce, ale jakoby "best of" da se rict ... takze vcelku vyvazenej playlist.
    apropo predkapela - na ladytron sem se osobne tesil, ale v berline byli the popo, kery me moc prijemne prekvapili, ale pravda ze tech 30min bylo akorat :D
    koncert NIN byl skoro tak dobrej jako loni radiohead, takze vlastne fantastickej ;) ty zavesny svetla byli originalni a takovy minimalisticky. vkusne.
    pekne to bylo, uz se tesim v srpnu na sziget, kde si je zopaknu.

  • Krajané? (V., 01.04.2007 23:40) Reagovat

    Ladytron jsou z Anglie (případně z Bulharska =), takže to krajené NIN moc nejsou...

  • Re. honza (Atheist, 02.04.2007 12:52) Reagovat

    hec...my jsme o Survivalism taky neprisli, protoze ji hrali ve Vidni den predtim :-) kazdopadne koncert to byl vynikajici!!!

  • :-) (Stardust, 02.04.2007 13:51) Reagovat

    heč...a my taky ne, protože sme byli už ve středu v mnichově :-)
    ale stagediving závidim :-)

  • berlin 2.koncert (honza., 02.04.2007 15:32) Reagovat

    cim dal vic si myslim, ze hrali i "Me, I'm Not" ale nejsem si jistej, co vy na to lidi? cechu tam bylo dost, tak se pochlubte s pameti :) krome fragile (kde si nepamatuju nazvy, protoze je jich moc:) jinak asi vim co hrali...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai (25.01.2023 14:30)
- Tuhle spolupráci nikdo nečekal: Halsey složila novou desku společně s Nine Inch Nails (29.06.2021 18:46)
- Song Exploder na Netflixu bude pokračovat s Nine Inch Nails, Duou Lipou či The Killers (27.10.2020 10:52)
- Zaprášenosti: Nine Inch Nails - The Downward Spiral (18.08.2020 08:00)
- Trent Reznor během karantény nezahálí. Pracuje na nových Nine Inch Nails (20.05.2020 19:33)
- NIN reagují na aktuální situaci "hodinami a hodinami" nových "Ghosts". Zdarma (27.03.2020 10:04)
- Trent Reznor plánuje v příštím roce nové songy s NIN i turné (22.12.2019 15:26)
- Klobouk dolů. Nine Inch Nails byli nominováni na country cenu (04.09.2019 17:25)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu