shop.musicserver.cz

Tokio Hotel jsou o něco starší a o něco lepší

Vydáno: 27.03.2007 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

První desku Tokio Hotel "Schrei" si musely jejich fanynky v České republice doslova a do písmene vydupat v jejich vydavatelské firmě. Dvojka "Zimmer 483" už u nás vyšla prakticky ve stejné době jako v Německu. Kluci z Tokio Hotel zestárli a na jejich hudbě je to znát.

5/10

Tokio Hotel - Zimmer 483

Celkový čas: 44:49

Skladby: Übers Ende der Welt, Totgeliebt, Spring nicht, Heilig, Wo sind eure Hände, Stich ins Glück, Ich brech' aus, Reden, Nach dir kommt nichts, Wir sterben niemals aus, Vergessene Kinder, An deiner Seite (ich bin da)

Vydavatel: Universal

Pravděpodobně každá generace teenagerů musí mít někoho, kvůli komu doslova šílí. Tyto davové hysterie odstartovali nejspíš Beatles s Elvisem a tak nějak to pokračuje až do dnešních dnů. Německá skupina Tokio Hotel, ač bych ji nerad přirovnával ke dvěma předchozím jménům, je jedním z posledních skupin, které se něco podobného daří. Nemohu si pomoct, ale jejich příběh mi připomíná komedii "Josie And The Pussycats". Z nevýrazné skupiny Devlish se během velice krátké doby stala kapela, která prodá všechno, na čem se objeví její logo (mimochodem, nevím proč, ale až příliš mi připomíná logo Take That).

Hned z kraje bych rád podotknul, že v určitých bodech nesouhlasím s kolegou Franzem a jeho recenzí "Schrei". Rozhodně si nemyslím, že by si zasloužila tak potupné hodnocení jako 1/10 a i další aspekty vidím trochu odlišně. Souhlasím s tím, že je to ryze komerční produkt pro teenagery, a dodávám, že zpěv působí vůči stylu Tokio Hotel až příliš dětsky a celkový dojem je takový rozháraný. Avšak je to pořád lepší než Hranáčové, Pergnerové a jim podobná "díla". "Schrei" má navíc poměrně slušný zvuk i aranžmá a nepokřivuje vkus těch holčiček tolik jako kdysi Kelly Family nebo Lunetic. Osobně bych tu desku hodnotil asi 3/10.

Mezi "Zimmer 483" a "Schrei" uplynuly, jestli se nemýlím, zhruba dva roky a nutno poznamenat, že je tento rozdíl na novince více než patrný. Nechci tvrdit, že se za tu dobu stala z Tokio Hotel nějaká super skupina, ale například hlas Billa Kaulitze už nezní dětsky a dalo by se říct, že i celková koncepce desky se konsolidovala. Nejsou zde takové výkyvy jako na "Schrei", kde úvodní velmi agresivní skladbu střídal prakticky ploužák. Deska tak působí vyváženějším dojmem, a to i přes to, že se na ní podílel ten samý autorský a produkční tým včetně frontmana Kaulitze. I na melodiích jako takových lze sledovat posun směrem kupředu - je znát, že si s nimi autoři více pohráli.

Kdesi jsem četl, že Tokio Hotel hrají kinder-punk, což si osobně nemyslím. Stylově se punku blíží pouze "Wo sind eure Hände" a je třeba poznamenat, že pokud se na téhle desce něco povedlo, pak je to právě tahle písnička. Ostatní tvrdší věci jako třeba úvodní "Übers Ende der Welt" a jim podobné spíš vycházejí z grunge. Koneckonců inspirace Nirvanou je na "Zimmer 483" znát na každém druhém kroku. Pomalejší skladby, které pochopitelně nemohou chybět, jsou pak takovou klasickou pop-rockovou kytarovkou a la Goo Goo Dolls. Co se týče textové stránky alba, v tomto ohledu nemohu sloužit, protože německy umím sotva deset slov, ale němčina k muzice Tokio Hotel patří jako Křemílek k Vochomůrkovi. Někde psali, že se Tokio Hotel chystají přezpívat anglicky kompilát prvních dvou desek a vyrazit s ním do Ameriky. Obávám se, že to bude krok do prázdna. Ač nemám tenhle jazyk rád, v tomto případě Tokio Hotel s němčinou ztratí i polovinu své zajímavosti, což si sami můžete ověřit na jejich myspace, kde najdete dvě anglicky zpívané písničky.

S výsledným hodnocením "Zimmer 483" zřejmě nebude spokojený nikdo. Fanynkám se nebude líbit, že je tak nízké, a pro odpůrce bude zase příliš vysoké. Ale pokud se na to podívám objektivně (i přesto, že něco jako objektivita neexistuje? - pozn. kor.), pak ten průměr je zcela na místě. Je mi jedno, jestli Bill Kaulitz vypadá jako holka, je mi jedno, co dělali Tokio Hotel včera v osm hodin ráno, zajímá mě pouze hudba. Ta rozhodně vysloveně špatná není, Tokio Hotel se od minulé desky výrazně zlepšili a dovolím si tvrdit, že jejich novinku si může poslechnout už i běžný posluchač. Na druhou stranu podobných kapel najdeme v Americe v každém větším městě pět. Tokio Hotel měli jenom štěstí, že se jim povedlo prosadit se.

NÁZORY
  • a bla bla bla (Leňa, 27.03.2007 12:21) Reagovat

    Tak táto recenzia nebola ani zďaleka taká vtipná ako tá prvá:-D a kedže niečo až také komerčné nepočúvam, nemôžem tým pádom posúdiť ale s tým koncom súhlasím..takch kapiel je naozaj veľa ale vďaka šikovným producentom sa Tokio hotel presadili ,to je to čo mi najviac vadí vrátane bláznivých fanúšičiek vtieravých melódií a nepáči sa mi ani billov hlas takžee by som dala 4/10 už len pre to že som charakter:-)

  • NELÍBÍ (RADIOHEAD, 27.03.2007 12:56) Reagovat

    Taky se mi Tokio Hotel nelíbí. Vykrádají z The Smashing Pumpkins a Nirvány, kterých si vážím. Navíc to dělají ještě dost špatně. A ty primitivní texty!!!! Třeba My chemical romance jsou dost ovlivnění Queen,ale mají to mnohem promyšlenější a navíc se vypracovali vlastními silami a jde vidět, že je to baví.

  • .... (t, 27.03.2007 15:22) Reagovat

    to je ten pokoj kam si zvou fotbalisti "fanynky" ??? .)))

  • objektivita (Karolína, 27.03.2007 19:05) Reagovat

    Je těžké být objektivní v posuzování těhle "výrobků", ale tahle recenze se mi líbila. Neslyšela jsem to CD a nemám TH ráda. Osobně mi vadí naprosté vykrádání image od Placebo. V recenzi se ale hodnotila hudba a to je na hudebním serveru důležité.

  • To Leňa (und etwas über Tokio Hotel) (Sigi, 27.03.2007 20:47) Reagovat

    Ty jako Slovenka máš tak co mluvit o charakteru...doufám, žes aspoň psala z Vašej rodnej hrbatiny a nepatříš mezi ty zástupy Slovenek, co zaplavily pražský firmy a teď tam robia cez postel kariéru - místo toho, aby dojily ovce v Tatrách, tak v kostýmku buzerujou podřízený a nestyděj se kritizovat Prahu, přestože tady vydělávaj...ale jak říkám, třeba ty mezi ně nepatříš..Jinak co se týče Tokio Hotel, trochu mě sere, jak se do nich naváží kdekdo...dyť je to svym způsobem super projekt...ta muzika je sice kinder-grunge, ale všichni víme kolik jim je...a na to kolik jim je, hrajou výborně (nejsou to jen studiová kouzla, viděl jsem živej koncert)...žádná česká parta bez ohledu na věk takhle dobře grunge nehraje...a image? Klobouk dolů před člověkem, co to vymyslel...A nová deska je rozhodně lepší než Schrei, i když takovej geniální hit jako Durch den Monsun tam není...ale zase je to víc promakaný a dá se to poslouchat víckrát za sebou...Troufám si tvrdit, že Tokio Hotel, pokud nespadnou do drog nebo se jinak nepřepíčej, není krátkodobá záležitost...oni na to maj bejt fakt VELKOU kapelou a až budou mít Kristova léta (jako právě teď já), tak o nich bude třeba muzikál...dávám 7/10.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Nové desky 9/2017 (06.03.2017 09:09)
- Nové desky pro 41. týden (05.10.2014 10:58)
- Video: Tokio Hotel zvou v "Love Who Loves You Back" na láskyplné orgie (02.10.2014 12:37)
- Video: Tokio Hotel jsou v "Girl Got A Gun" konečně divocí a obscénní (27.09.2014 08:58)
- Video: Tokio Hotel přináší v "Run, Run, Run" křehkost a smutek (14.09.2014 08:29)
- Tokio Hotel mají hotovo, nová deska vyjde začátkem října (05.09.2014 16:07)
- Nové desky pro 50. týden (12.12.2010 05:00)
- Lady Gaga si podmanila i MTV European Music Awards (07.11.2010 23:50)
- Recenze: Humanoid City na štíru s technikou (15.10.2010 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu