shop.musicserver.cz

We Love 90s - rok 1995 (část I.)

Vydáno: 03.04.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Pojďte s námi zavzpomínat na nedávnou minulost. V prvním díle věnovaném roku 1995 si posvítíme na megaúspěch desky Alanis Morissette, odkládané pražské koncerty R.E.M., One-Hit Wonders Scatmana Johna a Coolia, na první desku Foo Fighters, comeback Ivana Mládka a sochu Michaela Jacksona na pražské Letné.

We Love 90s
© facebook interpreta

Naše výpravy do minulé dekády pokračují výletem do jejího pátého roku. Zavzpomínejte s námi znovu na popkulturní fenomény z časů, kdy mnozí z nás/vás prožívali dětství či dospívání. V celkově už šestém díle se podíváme do letopočtu, kdy v bývalé Jugoslávii zuřila válka, lisovaly se první DVD disky, Jacques Chirac se poprvé stal prezidentem Francie, v Americe řádily hurikány, v Japonsku náboženští fanatici a ve střední Africe virus ebola. A co se dělo v populární kultuře? Pojďte s námi zpět do devadesátých let.

Články věnované roku 1993 najdete zde - část první a druhá.

Články věnované roku 1994 najdete zde - část první, druhá a třetí.

Cestovatelé časem:
B = Bourek, krasnej.net, Hype
JB = Honza Balušek
KV = Karel Veselý, Karl Muzzik Lab
LK = Luboš Kreč
PDK = Petr Kolář, Lidové noviny
TK = Tonda Kocábek, Radio 1
V = Vít Čondák, Postcrap, New Music

Stručné profily jednotlivých autorů si můžete přečíst ZDE.
Alanis Morissette - "Jagged Little Pill"

Alanis Morissette
© Archiv

Léto roku 1995 udělalo z neznámé kanadské zpěvačky hvězdu světového kalibru. Díky hitům "You Oughta Know", "Hand In My Pocket" nebo "Ironic" se jejího třetího alba "Jagged Little Pill" prodalo třicet milionů kusů a dodnes je nejprodávanější deskou ženské interpretky všech dob. Na úspěch nikdy nenavázala a po rozchodu s producentem Glenem Ballardem z ní zůstal jen stín bývalé hvězdy.

JB: Ta deska byla a stále je fenomén a ukazuje, že někdy nemusí být nějaké album hudebně převratné nebo geniální, ale musí přijít ve správném čase. To se Alanis povedlo a zbytek kariéry už si jen může dělat, co chce, protože má vyděláno.
B: V tom autě je čtyřikrát k sežrání. Vzpomínám si, že Rock&Pop měl tendenci vytvořit dojem vlny holek s kytarou.
V: Já myslím, že R&P nám tu vlnu jenom naservíroval, vyvíjely ji samy gramofirmy. Ale k "Ironic" si vzpomínám na komentář nějakého amerického komika: "Na té písničce je zajímavé to, že ta holka vůbec neví, co slovo ironický znamená. Všechno, o čem tam zpívá, je otrava, ale nic z toho není ironie. A to je ta největší ironie téhle písničky." Měl pravdu.
PDK: Předělávka onoho klipu, kde místo Alanis byla taková malá šikovná holčička, ve mně opět vyvolala otázku, jestli nejsem pedofil. Byla k sežrání. Méně už Alanis a ta písnička, kterou mi definitivně znechutila Aneta, sbírka motýlí.
R.E.M. - nejnemocnější kapela na světě

R.E.M.
© Archiv

Během turné k albu "Monster" postupně onemocněli tři ze čtyř členů americké rockové kapely a rozpis turné se třikrát měnil. S ním i jejich pražské koncerty. Dvakrát zrušené vystoupení se nakonec odehrálo v srpnu 1995.

V: Co dodat? Něco tak nepravděpodobného se ani nedá vtipně okomentovat.
KV: Být rockovou hvězdou je zdraví nebezpečné.
B: V jedný věci měl Petr Fiala nepřekonatelnou pravdu - holky na gymplu vždycky poslouchaly jenom REM, to bylo k zbláznění.
PDK: Jo, jo, zvlášť, když rockovým hvězdám pořád VŠICHNI UBLIŽUJÍ. A bacily jsou, jak známo, strašně zákeřní...
TK: Matně si pamatuju, že jsem šel na koncert na Slávii, prodral se davem, a když mi řekli, že to je zrušené, tak mi to bylo líto asi tak deset minut.
Scatman John

Scatman John
© facebook interpreta

Svých patnáct minut slávy si v roce 1995 odkroutil koktající jazzman John Paul Larkin známý spíše jako Scatman John. Taneční mix "Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop)" vzal útokem dancefloory i hitparády a následné album "Scatman's World" se prodávalo po milionech. Poté, co opadl úspěch na západě, Scatman ještě několik let žil v Japonsku, kde se jeho desky prodávaly až do jeho smrti v roce 1999.

PDK: Příšerná nálož. Muž s vzezřením Borata prováděl šílené věci. Škoda, že se za něj Velká Británie dosud oficiálně neomluvila!
JB: Scatman byl asi od A do Z projekt producentů, ale dobře udělaný, v rámci možností originální. Kdy jindy se hvězdou diskoték stal šedesátiletý koktající stařík?
V: Myslím, že nejlepší bylo, jak se pak v několika estrádách objevovala Eva Pilarová se svým oblíbeným čardášem. A úplným vrcholem bylo její umělecké spojení s jakýmsi elektronickým všeumělem, kde taky scatovala a refrén zněl: "Já nejsem scatman". To byl opravdu silný zážitek.
KV: Eva Pilarová? Já jsem zase ze stejných důvodů obdivoval Janu Koubkovou.
LK: Ukrutnost ukrutná. Typická letní sračka jako "Mambo Number 5" od Lou Begy.
TK: Tý jo - vy mě překvapujete! Mně to teda ani v nejmenším nevadilo, určitě ne definitivně od momentu, kdy jsem zjistil, že to je nějakej stárnoucí jazzman, kterej jen tak z legrace kývnul na nějaký producentský nápad, aniž by si evidentně od toho něco sliboval, aby pak ta jedna jediná blbost zajistila nejspíš i jeho děti až do důchodu... A pamatuju si, jak ten jeho nezúčastněnej výraz v klipu správně kontrastoval s těma asi o třicet let mladšíma, uměle optimisticky nadšenýma, který byli v žebříčcích za ním...
Foo Fighters

Foo Fighters
© Archiv

Přibližně rok po smrti Kurta Cobaina debutoval se svojí skupinou bubeník Nirvany Dave Grohl. Na eponymní album nahrál všechny nástroje a díky "This Is A Call" a "I'll Stick Around" ho prodal více než milion kusů. To se ostatně povedlo každému z pěti desek kapely, která se etablovala mezi stálice amerického rocku.

V: Nirvanu jsem si nikdy doopravdy neoblíbil, ale Foo Fighters radši rovnou ignoruju.
KV: To album mi nepřišlo úplně špatné. Z alb Foo Fighters nejlepší. Navíc to bylo dost velké překvapení, že zatímco Novoselic považovaný za Cobainova spoluautora propadl, Grohl uspěl.
B: Na rozdíl od Nirvany mi Foo Fighters přišli vždycky docela dobrý. Pěkně napsaný písničky, dobrej zvuk a Grohl je výrazná osobnost. Moc to nesleduju, ale příde mi, že je to čim dál lepší.
V: Já to taky moc nesleduju (není nad odbornou debatu na vysoké úrovni, že), ale z mojí pozice ("rock-hater") mi Foo Fighters tehdy připadali jako taková "průměrná americká rocková skupina". Průměrná ne ve smyslu kvality, ale jako střed tehdejší scény. Takhle by tehdy zněli všichni, kdyby na to měli vybavení a předpoklady. A přitěžující okolnost je, že je pořád ještě hrají v "Noci s Andělem!"
PDK: Souhlasím s V. Kdyby Grohl nehrál v Nirvaně, ani by mě nenapadlo si to poslechnout. S vědomím, že tam hrál, mi klipovky vždy stačily.
LK: Foos jsou jedna velká bublina. Muzika, kterou dělají, není nic extra. Vlastně jsem nikdy nechápal, proč je všichni tak žerou, vždyť od smrti Cobaina už to bude 13 let, tedy dost času, aby ta nirváňácká aureola vyprchala.
TK: Ta by vyprchat mohla, kdyby si to "nenechal projít hlavou". Ale ztotožnil bych se s názorem, že nebýt Nirvany, asi by Foo Fighters sotva byli tam, kam se automaticky zařadili.
JB: FF jsou sice "obyčejná americká rocková kapela", ale vždy uměli skládat hitovky a natáčet fakt vtipné videoklipy. A to naprostá většina "obyčejných amerických rockových kapel" neumí.
Ivan Mládek

Ivan Mládek
© Archiv

Hvězda české country z 80. let a autor řady zlidovělých humorných písní zažil nečekaný comeback v polovině 90. let, kdy mimo jiné úspěšně vystoupil na rockovém festivalu v Trutnově. Zatímco Mládek pak slavil úspěchy na půdě komerční televize, na coververzích jeho starých písní svoji slávu postavila skupina Děda Mládek Illegal Band.

PDK: V Trutnově jsem nebyl, ale myslím, že ještě pár týdnů předtím hrál Ivan s původním Banjo Bandem v komplet sestavě v Bunkru. Víc lidí jsem tam nikdy nezažil: punkáči, hippíci, rockeři, motorkáři, neuvěřitelná směska lidí. Vedro jako v prádelně, pohnout se nedalo. Ivan smažil největší hity, žertoval se spoluhráči ("Možná se divíte, že se Ivo Pešák furt tváří jako debil. Nedivte se, on je debil." Případně: "Už jsem říkal, že Pešák je debil. Ale možná vás překvapuje, že se jako debil kouká i kolega Mrázek. Nedivte se, on je taky debil."). Nejvíc ovšem bylo, když publikum začalo, tuším, že při písničce "Jenda Benda" freneticky skandovat: "Ivane, hobluj!" Ivan vzal své čtyřstrunné banjo, předstoupil až na kraj pódia a fakt začal hoblovat jako starej zkušenej metalista. Výbornej zážitek. Že se z toho pak vyvinulo "Čundr-country show" a další obludnosti, je věc druhá.
TK: Souhlas. Já byl dokonce na Trutnově v backstage a dodnes si živě vybavuju, jak slezli z podia a byli tak trochu vykulený z tý reakce. A hned na ně baflo několik novinářů, co oni na to. A jedinej Pešák naprosto civilně řekl něco v tom smyslu, že když tam ty lidi dva dny v kuse poslouchaj bigbít, tak že by tam měl stejnej úspěch kdokoliv, kdo jim to trochu zpestří. Ten střízlivý nadhled mě tehdy dost překvapil. Teď si mimochodem nejsem jistej, jestli to náhodou nebyl ten samej ročník, co na něm lidi vypískali Ilonku Czákovou s jejím "Amsterdamem".
Coolio - "Gangsta's Paradise"

Coolio
© Archiv

"One hit wonder" a gangsterský rapper Coolio se v roce 1995 prosadil díky popovému singlu "Gangsta's Paradise". Zazněl ve filmu "Nebezpečné myšlenky" a Cooliovi vynesl trojnásobně platinový prodej jeho druhého studiového alba. Kromě hitíku "C U When U Get There" o dva roky později už do žebříčků nikdy nepromluvil.

V: Pokud jde o mě, tak já bych Cooliovi z fleku napařil doživotí.
KV: O tom ta píseň je, ne? Gangsta's Paradise = být v lochu.
PDK: Kupodivu jedna z mála věcí tohoto žánru, kterou zpětně hodnotím jako docela povedenej song. Kdyby na mě tehdy ten pán nekoukal odevšud a ta písnička nezněla všude, neměl bych nic proti.
LK: "Gangsta's Paradise" mám v podstatě rád dodnes. Slyšel jsem ale od Coolia několik dalších věcí, včetně jedné celé desky, a to mě nedostalo ani trochu. A "Nebezpečné myšlenky" taky nebyly úplně blbý film - tedy z pohledu puberťáka, který v roce 1995 chodil do osmičky a hodně se mu líbilo, jak ty černý teenageři jsou strašně kůl. Yeah, nigga!
TK: Okamžitě mi naskakujou dvě věci - jednak geniální cover "Amish Paradise" od Al Yankovice, jednak to, že když hrál v Praze, tak tam bylo zoufale málo lidí a Rodriguez aka DAR aka 41200 (nebo jak si tehdy zrovna říkal) pak někde v reportu z akce spílal českému národu, že ignoruje největší světové hvězdy a když už sem přijedou, jak si to vůbec ti burani můžou dovolit, tam nepřijít.
JB: Pro mě to byla asi první rapová pecka, kde jsem si říkal, no hele, oni umí složit i melodii! Abych pak zjistil, že refrén je vykradený od Stevieho Wondera.
Jacksonova socha na Letné

Michael Jackson
© Archiv

V rámci promokampaně na svoji novou desku nechal Michael Jackson vztyčit po celém světě své sochy v nadživotní velikosti. Jedna z nich se objevila i v Praze na letenské pláni, odkud shlížela na město. Bylo to už v době, kdy Jacksonovo nabubřelé ego začalo dosahovat groteskních rozměrů.

V: Osobně jsem ji neviděl, ale to už snad bylo každému jasné, že se Jacksonovi Jackson vymyká kontrole.
PDK: Splněný sen o megapyji v Praze.
TK: To je fakt. To už mohl překonat jen ten Václavův billboard.
JB: No jo, samej alternativec. Já ho neviděl v Praze, ale se školou jsme byli v Londýně a tam jsem několik kamarádů přesvědčil, že jsme se na tu sochu jeli podívat k Tower Bridge (teda myslím, že stála tam). Mně nevadí, když to někdo chce udělat velké, že to opravdu udělá VELKÉ.
Vzpomínání na rok 1995 bude pokračovat ve druhém díle, ve kterém se podíváme, kam se ztratil Richey James Edwards z Manic Street Preachers, na album Davida Bowieho "Outside", norské country-techno Rednex, nástup Garbage, Chaozz a Těžkého Pokondra a také fenomén post-grunge.

NÁZORY
  • Co to... (Karel Opisný, 03.04.2007 08:03) Reagovat

    Ty komenty nejsou ani vtipné ani zajímavé. Taková pseudokatovna...Dejte víc textu a ty zoufalce příště vynechte nebo nahradte někým kdo k tomu má co říct, dyť oni byli v osmičce když vyšli první Foo Fighters :-)

  • Foo (BranoZ, 03.04.2007 08:55) Reagovat

    Keby Foof Fighters za nič nestáli, toľko rokov po Nirváne by po nich ani pes neštekol. Takže si myslím, že niečo na tom Grohlovi bude.
    A už len malú poznámku - Rednex boli švédi.

  • Socha (JS, 03.04.2007 09:40) Reagovat

    Socha Michaela Jacksona na Letné byla v roce 2006

  • přesně (uman, 03.04.2007 10:04) Reagovat

    to je jasný, jedinej Bourek má co říct! :D

  • Alanis (R, 03.04.2007 10:28) Reagovat

    "Na úspěch nikdy nenavázala a po rozchodu s producentem Glenem Ballardem z ní zůstal jen stín bývalé hvězdy."

    To si snad děláte prdel??? Stín bývalé hvězdy??? Koukl ste se vůbec někdo kolik prodala desek po Jagged Little Pill? Druhé album přes 15 miliónu, třetí přes 10 mil. atd atd...Opravdu si myslíte, že to je slabota??? Je to jediná baba, co ještě má kousek talentu dneska!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Žluté lázně přivítají v červnu 2024 The Dead South a Ivana Mládka (17.10.2023 10:33)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)
- Novým bubeníkem Foo Fighters bude Josh Freese (23.05.2023 11:48)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Audio: Foo Fighters jsou zpátky ve studiu. Z chystané, brutálně upřímné desky představili singl "Rescued" (20.04.2023 11:31)
- Coolio se předávkoval drogami, uvádí zveřejněná lékařská zpráva (13.04.2023 17:48)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu