shop.musicserver.cz

Energický granát v Lucerně

Vydáno: 19.03.2007 05:00 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Do Prahy přijeli v neděli jedni z nejlepších a nejznámějších představitelů tvrděrockového crossoveru - Incubus. Jako support si s sebou vzali britské The Duke Spirit. V Lucerně, kterou toho večera okupovala řada cizinců, předvedla americká pětka, jak vypadá moderní rock. A dobře pobavila, to je také fakt.

Incubus, Praha, 18.3.2007 small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Asi se to dalo tušit. Jak se před Lucernou táhla fronta lidí, angličtinu bylo slyšet skoro stejně jako češtinu. Když jste ale nevnímali slova, rozdíl byste poznali jen stěží: oškubané džíny, upnutá trička, vlasové gely a rozepínací mikiny jsou všude stejné, v Česku jako za oceánem. Pozorovat návštěvníky koncertu Incubus skýtalo zajímavé možnosti porovnávat. Ve velkém sále se vedle sebe tísnili skejťáci, HCčkáři, novodobí mods, milovníci retra stejně jako hippies. A samozřejmě spousta těch konformních, do košil a běžných kalhot oděných lidí. Jako by jen to hemžení ukazovalo, jak různorodá muzika se bude hrát; pestrost šatníků odpovídala charakteru Incubus. "Ale to bych neřekla, že tu bude tolik cizinců," divila se přesto jedna dívčina, když se svým chlapcem čekala na pivo. Zřejmě musela být naivní: Incubus jsou skvělá kapela, na běžné české publikum ale poněkud nekonvenční, snad moderní a nepřímočará, takže nebýt turistů, zřejmě by Lucerna nebyla tak pěkně zaplněná. A podle všeho jsou Američané a jejich management také slušní, poněvadž - jak slibovaly promomateriály - koncert začal v osm hodin, hotovo bylo ještě před jedenáctou. To nebylo k zahození.

The Duke Spirit
© www.dukespirit.com
Jakou roli v timingu sehráli předskakující The Duke Spirit z Velké Británie, to si netroufnu hádat, ale faktem je, že jejich vystoupení bylo překvapením. Příjemným. Pětice s blonďatou Lielou Moss za mikrofonem sice hrála produkčně podstatně prostší hudbu než hlavní hvězdy, ale melancholická kytarovka s občasnými odbočeními až kamsi k hardrocku rozprostřela v hale skvělou atmosféru. V závěru setu zpěvačka děkovala Praze, lidem, Incubus a také legendárním Plastic People Of The Universe. Jak ji čeští rockeři ovlivnili, není známo, ale pouto mezi The Duke Spirit a Lucernou se v neděli vytvořilo - při odchodu byla skupina doprovázena proudem vztyčených rukou, aplausem a nadšeným pískáním. Ano, tak nějak má vypadat účast předkapely; odcházet s úsměvem na pódiu i pod ním po dobře ozvučeném koncertu a se spokojenou masou diváků v zádech. A v podstatě samá dobrá nálada byla teprve před námi.

Incubus, Praha, 18.3.2007 small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Tedy, abychom byli úplně přesní, dobrá nálada plynula u různých lidí z různých motivů. Zatímco naprostá většina se bavila show, kterou na jevišti předváděla pětka z Kalifornie, někteří si to dávali po svém. "Hele, to je špatný. To je akademický!" Hulákal nad panákem rumu mladík, kterému můžeme říkat Vousáč Vyšší. Jeho partnerem byl Vousáč Menší: "Ty vole, to je gay-metal!" Co tyhle dva vykutálence vedlo k návštěvě show Incubus, zůstane asi navždy skryto v jejich zamindrákovaných (zdá se) hlavách, nicméně použijme je coby referenční materiál: Incubus opravdu nehráli akademicky ani špatně. K homofobii v jakékoli formě se musicserver nebude snižovat. Vsadím se, že být ti dva někde v kotli, nikoli v závětří v dosahu baru, dostali by verbální nakládačku. Pokud by tedy neprchli, což stejně udělali. A víte co? Ostatním to bylo šumák, protože Brendan Boyd servíroval skvělé menu, v němž se klouzalo po posledních třech deskách. Především. Začínalo se jako na novince "Light Grenades", tedy dvojicí "Quicksand" a "A Kiss To Send Us Off", pak se Praha dočkala "Wish You Were Here" z "Morning View". Jenže vyjmenovávat tady, co a kdy Incubus zahráli, to by byla nuda pro vás i pro mě...

Incubus, Praha, 18.3.2007 small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Silnou stránkou skupiny je její schopnost nestát na místě, nerýpat se ve vlastní minulosti a vlastních postupech. Každá deska byla něčím jiná, vždycky se snažila roubovat na grungeové podloží hip hop, reggae, world music, dance music... Crossover je to správné slovo, Incubus ho naplňují zcela. To bylo patrné i na koncertě, během něhož se prolínaly energické pasáže s těmi "vyklidněnými", lidé mohli zuřivě pařit a unášet se na vlnách paží, vzápětí ale tasili mobily a za kolébání davů si fotili prozářenou scénu. Bylo to živočišné, ne ovšem animální. Incubus by měli posloužit všem rádoby rockerům ohlížejícím se za kytarovkami let dřívějších, neboť oni umí nacházet inspiraci v historii, dokáží ji snoubit s modernou, umí hledat ve spleti žánrů. A přitom jim zůstává rock'n'roll jako základ, pokud to slovo ještě není nadávkou.

Ale ani tentokrát nelze zůstat při hodnocení koncertu zcela bez výhrad - jako přídavek sice Incubus vypustili výtečnou vypalovačku "Megalomaniac" z "A Crow Left Of The Murder", to však bylo vše. Nezlobte se na mě, jedna píseň jako bonus, to je bída, pánové. To si Praha zasloužila víc, když jste tady navíc byli poprvé! Ale jinak smekám, když zapomenu na závěr, byla to show, jak se patří. Show pro všechny, kteří přišli; a že jich bylo, aspoň co se hudebního rozletu týče, pořádně.

Incubus, The Duke Spirit, Lucerna, Praha, 18.3.2007

Fotogalerie:

Incubus, Praha, 18.3.2007 small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Incubus, Praha, 18.3.2007 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Incubus, Lucerna, Praha, 18.3.2007, small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • bootleg (blackholesun, 19.03.2007 08:52) Reagovat

    zdar lidi, nema nekdo audio/video zaznam vcerejsiho koncertu???
    kdyztak dejte vedet na blackholesun zavinac seznam.cz
    jinak koncert byl paradni, zacatek skvelej (quicksand, a kiss to send us off, wish you were here),
    prislo mi ze veci z light grenades jsou na zivo malicko slabsi (paper shoes,love hurts),sick sad little world - dobrej ulet,ale malicko natahovanej,pridavek megalomaniac bozi,are you in? a nice to know you skvele,vrcholem koncertu pro me vsak byla akusticka drive a earth to bella (part 1)

    a nezahrali dig lumpove:-)))
    strcprstskrzkrk
    mejte se

    Martin

  • Reportáž z druhé řady (Waldezo, 19.03.2007 11:38) Reagovat

    Zdravím všechny z kotle,kde se fantasticky pařilo, ale.......nechápu náctiletou hnědovlásku s holčičí bílostříbrnou nokií, která si na ten svůj přístroj nahrávala asi 3/4 koncertu a nezajímalo jí, co se kolem ní děje, hlavně když bude mít Brandona dobře v hledáčku. Zdravím slečnu z první řady, která dělala úplně totéž, ale s digitální zrcadlovkou. Zdravím až fanatického mladíka s mikádem a brýlemi, který půl hodiny nehnutě stál (nepočítám na něj vyvíjené tlaky kotle)s předpaženou rukou svírajíc cédéčko jakési kapely (zřejmě jeho vlastní).Brandonovi bylo asi mladíka líto, tak mu naznačil, že má cd hodit na pódium. Poté co se mu to podařilo, mladík začal fanaticky ječet a kdesi se ztratil v davu. Zdravím slečnu, která měla problémy sama se sebou a jejím cílem bylo pouze přežití. Hrozně jí vadily na ní vyvíjené tlaky kotle. Vzpruha zřejmě byla Brandonem hozená láhev evianu, kterou se dívce podařilo chytit. A já se ptám. Co jste z toho koncertu měli? Kvalitní fotografie? Kvalitní video? Pocit, že si Brandon pouští mé cd? (mimochodem, zapoměl ho tam) Děkuji všem ostatním, kteří jeli na stejné vlně a neskutečně si koncert užili. Dolšo i na transparent!!! No prostě granát, který po výbuchu zanechal obrovský kráter v mé mysli. P.S. Děkuji tlustému pánovi z crew, který před koncertem ladil kytaru Mikeovi a který si po koncertě našel čas ve své práci a přinesl mi dvě trsátka.

  • záznam, fotky? (Dig forever!, 19.03.2007 13:58) Reagovat

    zdravím, bohužel jsem se na koncert nedostal, avšak pokud by se někdo byl ochoten podělit záznamem nebo fotografiemi, byl bych moc vděčný, pokud se někomu bude chtít, tak můj mail je zsikora na quick.cz. předem děkuji a doufám, že Incubus ČR znovu navštíví a bude to brzy a bude to v Ostravě :))

  • nice (mikey, 19.03.2007 15:09) Reagovat

    koncert bezesporu perfektní, k uvedeným příspěvkům není co dodat, ale přesto si myslím, že seznam hraných skladeb by neuškodil, ačkoli si to autor nemyslí. a taky mě docela naštvali akustickou (!!!!) verzí Redefine, která je ve svém původním znění kotel "jako ďas" a taky tím, že starší věci, zřejmě záměrně vynechali... a je fakt, že ten přídavek, toho opravdu mohlo být víc. doufám, že se tu objeví i přístí rok, nejlépe opět v Lucerně

  • skvělej koncert (Helča, 19.03.2007 15:45) Reagovat

    waldezo: Naprosto s tebou souhlasím:) Nějakej mladík přede mnou měl taky celou dobu zdvižený ruce a pořád fotil nebo nahrával, což už po nějaké době začne lízt krkem. Hysterický fanynky raději nekomentuju:) Ale jinak to bylo naprosto skvělý, dlouho jsem si tak nic neužila. A co se týče přídavku, řeknu to asi takhle: jedna písnička, ale stála za tři;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Brandon Boyd ještě před návratem Incubus nachystal sólovku "Echoes & Cocoons" (28.11.2021 14:38)
- Recenze: Američtí rockeři Incubus si na osmičce zahrávají s trpělivostí skalních fanoušků (16.05.2017 12:15)
- "That's What I Like" Bruna Marse je to, co se Americe líbí (07.05.2017 20:20)
- Nové desky 16/2017 (25.04.2017 08:51)
- Video: Incubus se v klipu k "Nimble Bastard" utkají s gangem buldočků (11.04.2017 12:50)
- Pitch Perfect 2 naladil v USA vítěznou notu, Wiz Khalifa se už obává novinky Taylor Swift (21.05.2015 22:22)
- Recenze: Incubus sice spí, Brandon Boyd ale nezahálí. Projekt Sons Of The Sea je příjemným překvapením (27.12.2014 12:49)
- Naživo: Billy fuckin' Idol je stále idol! (20.07.2012 10:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu