shop.musicserver.cz

Kim Wilde - Vychutnávám si být zpět

Vydáno: 19.03.2007 12:00 v sekci Rozhovory - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Kim Wilde byla jednou z nejúspěšnějších umělkyň 80. let. Slušně se jí vedlo i na počátku devadesátek, pak se ale na zhruba deset z hudebního showbusinessu vytratila. Naplno se vrátila až loni, fandy potěšila novou deskou "Never Say Never". V současné době je na turné, s Kim Wilde jsme si povídali v Hamburku.

Kim Wilde
© EMI
Kim Wilde nastartovala svoji kariéru na počátku osmdesátých let, kdy se hned prvním singlem "Kids In America" dostala na nejvyšší příčky světových hitparád. Muži ji zbožňovali pro její krásu, ženy po ní přebíraly image, její hity burácely snad ze všech diskoték. Za svoji kariéru doposud prodala britská zpěvačka více než deset milionů alb, dvakrát tolik singlů a se čtrnácti písněmi se dostala na nejvyšší příčku evropských žebříčků. Celkově v Evropě zabodovala s více než padesáti singly. V polovině 90. let si založila rodinu a až na několik výběrů se vytratila z povědomí svých fandů. Minulý rok se vrátila albem "Never Say Never", na které zahrnula kromě zbrusu nových písní i úpravy několika starších, osvědčených hitů. Deska se sice setkala se smíšenými reakcemi, ale i přesto se Kim Wilde vydala na evropské koncertní turné. V rámci něho se za pár dní představí i na Slovensku, kde 23. března zahraje v Košicích. S Kim Wilde jsme si popovídali před jejím koncertem v Hamburku. Probrali jsme nejen 80. léta, ale i její comeback, rodinu a děti.

Jaké je to být opět na turné? Vychutnáváš si vystupování před publikem ve světlech reflektorů?

Rozhodně! Vracím se do hudebního průmyslu po deseti letech, kdy jsem byla mimo a věnovala se jiným věcem. Opravdu si vychutnám být opět na pódiu. Nápad na tohle turné vznikl po několika společných revivalově laděných koncertech ve Velké Británii, kdy jsme ještě s dalšími kolegy vzpomínali na 80. léta a bylo úžasné opět zažít potlesk publika a vystupování s živou kapelou. Nyní mám své vlastní turné po Evropě, což je úžasné.

Kolik koncertů tohle turné vlastně zahrnuje a kde všude zahrajete?

Už jsme hráli ve Francii, Dánsku, teď jsme v Německu, pokračujeme do Belgie, na Slovensko, bude toho ještě moc. Ani jsem nepočítala, kolik těch koncertů bude. Chceme ale koncerty absolvovat bez velkého stresu, tak abychom mohli být i s našimi rodinami a dětmi.

Brzy se ukážeš poprvé i na Slovensku. Na co se vlastně mohou tvoji fanoušci těšit?

Moje koncerty jsou mixem starého s novým. Vydala jsem nové album, takže i z něj hraju několik písní. Nová deska je jakési manželství, prostě spojení minulosti s přítomností. Staré hity jako "Kids In America" a "View From A Bridge" společně s novými písněmi. Ani přesně už nevím, kolik starých písní jsme nově upravili, ale v kombinaci s novinkami to na koncertech velmi dobře funguje.

Kim Wilde
© EMI
Vraťme se zpět k tvému poslednímu albu "Never Say Never". Bavili jsme se o tom, že na něm jsou staré hity v novém kabátě a též osm úplných novinek. Jak vůbec vznikl tenhle nápad?

Nápad na tuhle desku vznikl, když jsem pracovala na jedné z nových písní v Německu. Právě zde jsme já i Nena měli strašné množství hitů a Nena byla vlastně tou, která mě inspirovala k tomu, abych nahrála znovu i své starší písně. Ona to udělala před několika lety též a byla s tím opravdu velmi úspěšná. Jednou z těch jejich písní byla i skladba "Anyplace, Anywhere, Anytime", kterou jsme nazpívali následně spolu a v Evropě se z ní stal hit. A právě tento úspěch, který po letech přišel, byl asi tím impulsem. Bylo velmi zvláštní to opět po letech zažít.

Zmiňovala jsi Nenu, jste vy dvě kamarádky i v soukromí?

Jo, jsme. Setkaly jsme se poprvé někdy v 80. letech v nahrávacím studiu a následně několikrát v televizi. Ale až před nedávnem nás napadlo spolupracovat. A byla to vážně zajímavá věc. Obě jsme zažily největší slávu v 80. letech, obě jsme matky a náš život byl velmi podobný i v mnoha jiných směrech.

Byla jsi velmi dlouho idolem pro mnoho mužů, ženy a dívky tě braly jako ideál krásy. Jak ses cítila v této pozici? Ze začátku to člověku možná lichotí, ale neleze to časem tak trošku na nervy?

Zažila jsem v té době mnoho krásného. Užívala jsem si svoji image, ráda jsem jezdila po světě a vystupovala, ale na druhou stranu jsem vše, co to přinášelo, brala opravdu vážně, což není právě jednoduché. Samozřejmě nešlo, aby člověk vyšel ven tak, jak vypadal ráno po probuzení a na nic nebral ohled. Cokoliv jsem dělala, bylo plné vášně a elegance, ale jediné, co jsem tím chtěla docílit, byl přívětivý způsob vystupování.

Změnilo se za ta léta nějak publikum na tvých koncertech? Říká se, že na tvá vystoupení chodí lidé od patnácti do pětapadesáti let...

Jo, máš pravdu, publikum je vážně velmi pestré. Řekla bych, že se jedná hlavně o muže. Když se tak dívám do publika, řekla bych, že především jsou to muži od dvaceti či pětadvaceti do nějakých čtyřiceti až pětačtyřiceti let. Ale vždycky mě potěší, když v publiku vidím tančící děvčata. Myslím si, že moje fanouškovská základna je i díky minulosti velmi široká. Navíc se domnívám, že jsem si novým albem začala vytvářet i nové publikum.

Kim Wilde
© EMI
Jak vzpomínáš na 80. léta? V Česku vládl totalitní režim, lidé tu měli jen velmi vzdálený pohled na to, co se v hudbě děje.

Byla to fantastická doba k tomu být hvězdou. Bylo mi dvacet a jezdila jsem na turné s takovými umělci jako Duran Duran, Adam Ant, Belinda Carlisle nebo ABC. Byla to prostě úžasná éra popu, vzniklo velké množství nádherných písní. Celý hudební průmysl prožíval změnu, desky se začaly prodávat hlavně na 12" vinylech a celé to bylo v mnoha věcech jednoduší, než je to teď. Bylo mnohem jednodušší dosáhnout úspěchu. Prostě báječná dekáda popu a myslím si, že díky hudbě si lidé uvědomovali, jak krásná doba to je.

A co image?

Ta byla též mnohem prostší. Všichni měli vycpávky v ramenech a divoce natupírované vlasy. Do hudby se dostal mnohem více aspekt bavení lidí, což si všichni uvědomovali. Já to vnímám na svých koncertech ještě nyní. Lidé chtějí zažít tu atmosféru let osmdesátých. V posledních letech se totiž do hudby dostává stále více a více vzrušení a touhy, kterými chtějí nové kapely zaujmout.

Jakou hudbu posloucháš v soukromí ty? Máš nějaké idoly?

V minulosti jsem měla opravdu mnoho idolů. Nyní jsem malinko střídmější. Mám moc ráda Coldplay, Snow Patrol nebo Lily Allen, ta mě vážně moc baví.

Je ti přes čtyřicet, máš za sebou mnoho úspěchů, co tě vlastně žene dál? Co pro tebe znamená úspěch a zájem okolí, který se s novou deskou a turné vrátil?

Jsem velmi šťastná, ale úspěch v mém životě je v něčem úplně jiném, než si můžeš myslet. Mám ráda svůj klid a jsem šťastná, že se každé ráno probudím. To je dle mého ten opravdu největší úspěch a štěstí. Mám úžasného manžela, nádherné děti, dobré zdraví a báječnou velkou rodinu. Kromě toho mi fanoušci a moje kariéra v současné době dávají přesně to, co k životu potřebuji, takže si myslím, že lepší to už ani být nemůže.

To byl můj další dotaz: kolik z tvého štěstí tvoří manžel a rodina?

Dokud jsem neměla manžela, byla jsem... jak to říct, malinko ztracená. Prostě jsem se jen dívala kolem a tak trošku se divila, co všechno se kolem mě děje. A vlastně jsem ani nevěděla, co mi v životě chybí. Když jsem ho našla, jako by můj život teprve začínal být kompletním.

Je těžké být dobrou matkou a zároveň popovou hvězdou?

Především je velmi těžké být dobrou matkou. Snažím se s dětmi být co nejčastěji. Je jim teď osm a devět a nechci, aby se stále musely ptát, kde mají maminku. Proto se snažím nejezdit pryč na hodně dlouhou dobu. Na druhou stranu si myslím, že citová nezávislost je do jisté míry dobrá. Děti se naučí, jak mají zacházet se svými city. Největším problémem matek je, když o děti pečují až příliš. Myslím si, že u nás je tohle v naprostém souladu.

Kim Wilde
© EMI
Jak se tvá popularita odrazila na tvém soukromém životě? Někdy je to dost dvousečné.

Abych byla upřímná, bylo to občas velmi těžké. Bylo velmi složité si vypěstovat vztah. Vztahy v této branži jsou velmi nevděčné a zákeřné, což je smutné. V hudebním průmyslu je strašně těžké najít lásku a oddanost.

Jak se staráš o svůj zevnějšek? Držíš nějaké diety, jíš zdravě?

Snažím se stravovat zdravě a pečovat o sebe, ale úplně poslušná vždy nejsem. Nekouřím, v životě jsem nezkusila drogy, ale jak se říká: Člověk se stále učí, takže i v péči o sebe se stále snažím zdokonalovat. Navíc mám dvě malé děti, proto když jsem doma, lítám stále kolem nic a nezbývá mi na sebe mnoho času.

Jak vzpomínáš na dobu svého zahradničení na Channel 4, kde jsi měla vlastní pořad a dávala kutilské rady?

Byla to pro mě vážně hodně těžká práce. Především bylo překvapivým zjištěním, že jsem se v úloze zahradní designerky našla. Bylo to velmi inspirativní, měla jsem množství nápadů a sama jsem se při jejich realizaci řadě věcem přiučila. Navíc to byla velmi stresující práce a bylo náročná i po fyzické stránce. Kopat jámy, lézt na stromy a podobné věci, to není žádná maličkost. Byla to ale asi ta hlavní věc, kterou jsem se udržovala fit.

NÁZORY
  • WTF? (thief and lawyer, 19.03.2007 14:54) Reagovat

    co to je za řašpli? nezpívala 99 luft baloons? humus:(

  • čeština (Shobanowa, 19.03.2007 15:31) Reagovat

    Neznělo by lépe česky: VYCHUTNÁVÁM SI, ŽE JSEM ZPĚT ?

  • Rašple? (1362, 19.03.2007 15:40) Reagovat

    To si asi trochu pleteš,to byla Nena.
    No a s tou rašplí-tos ulít!

  • ale jo (pp, 19.03.2007 15:51) Reagovat

    je to rasple. mrtvola co se sama vykopala z hrobu, protoze ji dosly prachy. je na ni dost smutnej pohled.

  • to pp (thief and lawyer, 19.03.2007 17:33) Reagovat

    no tak pod tohle se podepisuju. velice trefné s tou mrtvolou. velice!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "Danse Macabre" ako halloweenský úlet Duran Duran? (21.11.2023 08:30)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Audio: Singl "Black Moonlight" od Duran Duran je chytlavý a spooky (27.09.2023 08:16)
- Video: Animovaní Duran Duran nám s "Danse Macabre" chtějí zpestřit Halloween (20.09.2023 15:51)
- Duran Duran na desce "Danse Macabre" předělali písně od Billie EIlish či Rolling Stones (05.09.2023 11:41)
- Andy Taylor z Duran Duran: "Nový lék na rakovinu mi prodlouží život o pět let" (16.08.2023 12:29)
- Eminem, Eurythmics, Duran Duran a další byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Přišla i Dolly Parton (07.11.2022 12:52)
- Duran Duran připomenou studiovku "Medazzaland" novým vydáním (09.09.2022 13:42)
- Slavná alba: Duran Duran přinesli na desce "Rio" barvy a optimismus do šedivé a smutné Británie 80. let (08.01.2022 12:35)
- Nové desky 42/2021 - od Eltona Johna přes Lanu Del Rey po Biffy Clyro (27.10.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu