shop.musicserver.cz

Lady Sovereign - Nastal čas pro UK rap!

Vydáno: 07.03.2007 13:00 v sekci Rozhovory - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Britská rapperka Lady Sovereign, která si trochu žertovně říká "the biggest midget in the game", má za sebou debutové album a musicserveru poskytla krátký e-mailový rozhovor o tom, jak ho natáčela, jak se jí líbilo za oceánem a co dělala, když jí nechtěli v baru v Americe nalít alkohol.

Lady Sovereign
© facebook interpreta
Jednou v pátek mi zvonil telefon. "Hallo, is this Lady Sov?" - "Nah, sorry Karl. She is ill and she can't make the interview." Slibovaný a z mé strany rozhodně vysněný pokec s anglickou rapperkou Lady Sovereign vybouchl. "What a pity," říkám jejímu manažerovi a ten mi slibuje, že když mu pošlu otázky, pokusí se nějak získat její odpovědi. Posílám mu je, ale myslím si, že rozhovor je ztracený. Tuhle holku sleduju už od jejích prvních singlů. Z talentované grimeové princezny nabrala po turné s The Streets její kariéra úplně bláznivý směr. Všiml si jí Jay-Z a rozhodl se ji podepsat na nejslavnější hiphopový label Def Jam, kterému šéfuje. Sov pak strávila rok v Americe, šuškalo se, že natáčí s největšími hvězdami, ale jak se později ukázalo, debutové album nakonec zůstalo v režii britských producentů (Madasyn, Basement Jaxx). Její sláva se šířila z myspace na MTV a novým fanouškům v Americe vzkazovala "Love Me Or Hate Me". Vybrali si to první a singl bodoval v Top 50 Billboardu (ale i v Kanadě nebo Austrálii). Dlouho odkládané album "Public Warning" pak vyšlo na konci října, ale jen v Americe. Do Evropy se dostalo až v únoru a s ním i povinné kolečko rozhovorů s novináři. Až na to, že Lady Sov do něj onemocněla, a jednoho novináře kdesi v Česku rozesmutněla. Za dva týdny od telefonátu jsem ale přece jen v poště našel e-mail se souborem, ve kterém byly odpovědi přímo od Sov. Sice mám pocit, že dvě nebo tři otázky jsem určitě nepokládal, ale radši nepátrám a překládám. Výsledek je tady.

(Poznámka: Po vydání rozhovoru jsme zjistili, že některé otázky, na které Lady Sovereign odpovídala, byly původně od Pavla Kučery z Filteru.)

Ženských a ještě navíc bílých rapperek v hip hopu moc není. Jak moc je pro holku těžký se prosadit v takhle drsném byznysu?

Už nějakou dobu jsem se se žádnými problémy nesetkala. Nejdřív bylo hodně těžký přesvědčit je, aby mě brali vážně. Ale teď je to lepší. Určitě mi pomáhá i to, že jsem originální a jiná. A navíc se nemusím moc bát konkurence, protože ženských rapperek je málo.

Když tvoje kariéra nabrala spád, novináři tě spojovali s lidmi z londýnské grime scény. Jsi s nimi pořád ve styku? Je to tam pořád živý?

Jasně. Mluvím s nimi po MSN a myspace a třeba příští týden mám ve studiu spicha s JME. Vloni jsem ale hodně cestovala a byla jsem v Americe a nestíhala jsem s nimi být v kontaktu. Ale ta scéna pořád jede, o tom žádná.

Album jsi dokončila po dvou letech velkého povyku, který se zvedl po singlech jako "Random" a "Chi-Ching". Cítila jsi velký tlak, když jsi "Public Warning" točila?

Ani moc ne. Jen to trvalo strašně dlouho. Poslední tracky mi daly dost zabrat. Šílela jsem, ale nakonec se to podařilo. Nebyla jsem pod žádným tlakem od firmy, jen jsem chtěla mít to album už konečně venku. Navíc jsme byli dohodnutí, že nejdřív vyjde v Americe.

Vzpomínáš si na natáčení "The Battle"? Změnil ten song nějak tvůj život?

Nezměnil mi život. Byl to jen track s dalšíma MCs, nic zvláštního. Byl to underground. Madasyn to produkoval a natáčel, takže takhle jsme se vlastně seznámili.

Poslední dva roky dávají výborné počiny od lidí jako ty, Dizzie Rascal nebo Plan B tušit, že britská hiphopová scéna je progresivnější a zajímavější než ta v USA. Souhlasíš?

Jo, nastal čas pro UK! Máme tady kupu talentů. To, co děláme, je rozhodně kreativnější, jenomže lidi v UK jsou strašně líní. Amíci pracují mnohem víc.

Když jsi odjela do Ameriky, šeptalo se, že budeš natáčet s The Neptunes nebo Dr. Dre. Nakonec se na desce nic takového neobjevilo. Co další album? Budou tam američtí producenti?

Jsem dohodnutá s pár velkejma jménama, ale je to zatím tajný... A taky tam samozřejmě budou producenti z Británie.
Lady Sovereign
© www.ladysovereign.co.uk

Jedna z tvých vedlejších aktivit je webová stránka Save The Hoodie.com, která bojuje proti kriminalizaci nošení kapucí. Pomohl ten web nebo tvůj track "Hoodie" nějak změnit negativní pohled na hoodies?

Získali jsme tisíce podpisů pod petici, ale vlastně se nic nezměnilo. Média i lidi na ulici se pořád dívají na člověka v kapuci jako na kriminálníka, což je hrozný.

Někdo říká, že jsi feministka. Je to pravda? Co říkáš na otevřený sexismus v hiphopové kultuře?

Nejsem nic, jsem jenom sama sebou a říkám si, co chci. Nejsem žádná velká feministka, bojuju jenom za sebe. Něco ti ale řeknu, rappeři to v textech někdy hodně přeženou, ale většinou je to jen sranda. Myslím, že lidi ty texty stejně neberou nijak vážně.

V Americe je zákon, že pít se může až od 21 let. Měla jsi s tím nějaký problémy?

Dřív jo. Ale teď už je mi 21. Stejně po mně pořád chtějí průkaz totožnosti, ale aspoň je to teď legální. Abych řekla pravdu, stejně mě to nikdy od pití nezastavilo. V hotelu jsem měla mini bar anebo mohla zajít na spoustu soukromých večírků, kde je to každýmu jedno.

Jsi první neamerická rapperka, která podepsala slavnému labelu Def Jam. Je to pro tebe pocta?

Jasně. Byl to skvělej pocit. Vždycky je dobrý být v něčem první.

Jak se cítíš mezi kolegy z Def Jam?

Je to zvláštní. Mezi nimi není nikdo jako já, což je super. Kdybych byla chlap, cítila bych se hrozně, protože bych si říkala, že se stejně nikdy nevyrovnám Jay-Zmu, Ludacrisovi nebo Young Jeezymu a tak. Jenže pro mě jako holku je to jiný. Mám před sebou otevřený prostor.

Za pár týdnů vyrážíš na velké turné s Gwen Stefani. Jak se to stalo?

Zeptala se mě, jestli mám čas a já jsem po té šanci skočila. Už dlouho jsem fanynka Gwen, zbožňovala jsem ji v No Doubt...

Jak se liší tvoji fanoušci v Americe a v Británii?

V Americe je všechno mnohem větší a bláznivější. Ale chovají se tam ke mně moc pěkně.

Kdybys potkala samu sebe jako teenagerku, co by sis poradila?

Buď ready pro tvrdou práci. Je to non-stop dřina. Nahrávání, turné, promo, video, rozhovory, cestování... Jsem z toho všeho zatraceně unavená a přeju si, abych na to byla líp připravená.

Jaký je tvoje životní motto?

"I don't know."

NÁZORY
  • tak dvě nebo tři otázky říkáš? (palinoman, 07.03.2007 14:20) Reagovat

    řeknu ti to přesně - sedm z těch otázek, co jsi tam dal, jsem pokládal já za filter (ale je možné, že jsme se někde dublovali). plus třeba tu o feminismu, co jsi do toho překladu nezařadil :) ale jasný, jsou to šmejdi. tohle se prostě nedělá, dát dohromady dva rozhovory a poslat stejné odpovědi, zvlášť když je to do stejné země... a upřímně, sov podle mě nebyla nemocná. vzhledem k tomu, že i mně ten rozhovor sam odřekl asi deset minut před termínem, řekl bych, že se jim tam na centrále sov někde vyhulila nebo nachcala a nechtěli ji pustit k telefonu, aby neudělala nejakou ostudu.

  • aha... (palinoman, 07.03.2007 14:31) Reagovat

    tak ten feminismus je tam taky. takze osm :))

  • LadySov (Prokop, 07.03.2007 15:35) Reagovat

    Dle čtení úvodníku rozhovoru a komentáře Palinomana, tak bůhví, jestli to psala ona.

  • podivne (karl v., 07.03.2007 16:40) Reagovat

    Nuz, to je tedy hodne nestastna situace. Myslel jsem si, ze ty otazky pridali sami. Jak rika Pavel, je to cele nejake *fishy*.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Měsíc v hip hopu - září 2009 (08.10.2009 05:00)
- Naživo: Festival s atmosférou, který vám nakope zadek (24.08.2009 22:58)
- Fotogalerie: Hiphopový svátek v obrazech (24.08.2009 19:24)
- Hip Hop Kemp má časový line-up (17.08.2009 12:24)
- Osmý Hip Hop Kemp se blíží (29.07.2009 10:41)
- Lady Sovereign vystoupí na Hip hop kempu (03.03.2009 06:48)
- Audio: MP3 Jukebox 50/2008 (17.12.2008 05:00)
- Na okraj: Týden v popu (1.) (05.02.2007 05:00)
- Recenze: Tak trochu mladá od Skinnera (08.01.2007 00:00)
- Audio: Jukebox 47/2006 - remixový speciál (22.11.2006 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu