shop.musicserver.cz

Osvěžující návrat do garáže

Vydáno: 05.03.2007 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ještě jsme ani nestačili vstřebat poslední DVD Bad Seeds a už je tu debut nového projektu Nicka Cavea Grinderman. Na albu, které předčilo všechna očekávání, se Cave vrací k vlastním kořenům a připomíná garážový rock 80. let ve své syrové kráse. Takový, jaký hrál s legendární skupinou Birthday Party.

10/10

Grinderman - Grinderman

Celkový čas: 40:03

Skladby: Get It On, No Pussy Blues, Electric Alice, Grinderman, Depth Charge Ethel, Go Tell The Women, (I Don't Need You To) Set Me Free, Honey Bee (Let's Fly To Mars), When My Love Come Down, Love Bomb

Vydavatel: EMI

Vyhublej, mladej Nick Cave, svlečenej do půli těla s nápisem Hell na nahé hrudi. Píše se rok 1981 a Birthday Party právě natáčejí svůj klip "Nick The Stripper". Ten samej Nick Cave s kytarou přes rameno a kolem něj souloží žirafy, zebry, berušky, lidé a další zvířata. Jsme v klipu "No Pussy Blues" (YouTube.com), píše se rok 2007 a zdá se, jako by se za těch dvacet sedm let nic nestalo. Grinderman plynule pokračuje tam, kde Birthday Party skončili, a dlouholetá zkušenost s Bad Seeds je zapomenuta nebo se ji alespoň podařilo odsunout daleko do pozadí. Cave je díky tomu svobodnější, nemá žádné omezující mantinely a může si dělat, co chce. Třeba vzít do ruky kytaru, tropit si legraci sám ze sebe, ale hlavně se vrátit do garáže, tam, kde jeho kariéra započala.

Projekt Grinderman potěší už tím, že vznikl jen tak, pro radost. Své první demo muzikanti nahráli během pěti dnů v únoru 2006 v London's Metropolis Studios a v dubnu během týdne natočili základy pro desku. Produkce se ujal Nick Launay, který pracoval i na dvou posledních albech Bad Seeds, ale také na "Release The Bats" a "Junkyard" právě od Birthday Party. Kapela, jejíž členové vizuálně vypadají jak psanci a jejíž výsledná hudba plně odpovídá jejich vizáži, se pokusila při skládání a hledání svého zvuku dostat tam, kam by normálně nešla. A tato osvobozující, ale riskantní cesta se vyplatila.

Grindreman nenechá nic náhodě a spustí to na nás pěkně zostra. Je to taková léčba šokem pro ty, kteří znají Cavea z rádia a čekají něco jako "Where The Wild Roses Grow". Hned úvodní skladba "Get It On" je nejenergičtější z celé desky. Caveova zboostrovaná kytara a jeho halekající kumpáni ukazují, že dokážou řádit jako zamlada. Následující "No Pussy Blues", další garážová záležitost plná špinavých, zkreslených zvuků v rytmu psacího stroje, nepatrně zvolní tempo a připravuje půdu pro "Electric Alice" - nejalternativnější a spolu s "Get It On" i nejsilnější skladbu celé desky. Na jednoduchou hypnotickou basu Martyna Caseye, která je pro poklidnější Grindermanovy písně charakteristická, jsou vrstveny co nejšpinavější zvuky kytary a elektrických houslí Warrena Ellise. Duch Birthday Party ožívá.

V "I Don't Need You (To Set Me Free)" s klenutým houslovým pozadím si Cave přece jen vzpomene na svou nejslavnější kapelu. Píseň, která zpočátku trochu připomíná "Weeping Song", se nese právě ve stylu Bad Seeds, stejně tak ještě o něco typičtější badseedsovka "When My Love Come Down". V bluesové "Go Tell The Women" s až minimalistickými bicími pak v závěru překvapí Cave dost neobvyklým falzetem. Album končí podobně, jako začalo. Do "Love Bomb" sice nezbylo tolik energie, kolik jí kapela měla v úvodu, špinavá kytara spolu s důraznou, ale jednoduchou basou a garážově přímočarými bicími Jima Sclavunose ukazují, že to Grinderman myslí opravdu vážně.

Caveovi se spolu s jeho rovnocenými partnery podařila opravdu mimořádná věc. Natočili neuvěřitelně kompaktní garážovou desku, která má hlavu a patu. Vykročil stranou z cestičky, kterou si s Bad Seeds vyšlapal, a přiblížil se svým raným nahrávkám, aniž by se ale vykrádal nebo parodoval sám sebe. Poslouchat debut Grindermana je v dnešní době nesmírně osvěžující zážitek. Cave touto deskou prodělal očistnou kúru a ukázal, že ještě není vyhaslou legendou.

NÁZORY
  • no.... (constantine, 06.03.2007 13:02) Reagovat

    dobrá deska, ale na 10 z deseti zo určitě neni.. Nedosahuje ani zdaleka kvalit Birthday party a bojim se že ani na bad seeds to nemá..Chvílemi mi to příde jako uplný vaření z vody..Prostě nick cave se snaží hrát jako před lety v garáži, ale moc mu to už na tu drahou aparaturu nejde.

  • 9/10 (rozaj, 06.03.2007 15:42) Reagovat

    Nesouhlasím s předchozím názorem, protože mně připadne jenom jako takový to povinný plácnutí typu "jak jsem chytrej". Deska je to výborná, lepší než poslední řadovky s Bad Seeds (od 1994) a myslím, že rozhodně Cave nepotřebuje někomu dokazovat, že hraje zase jako s Birthday Party. Prostě hraje zase něco trošku jinýho s lidma, kteří mu sedí a výsledek tomu odpovídá.
    P.S.
    Dobrá recenze.

  • 10/10 ?? (wert, 08.03.2007 09:26) Reagovat

    Kde je nadhled, hysterko?

  • ........ (constantine, 08.03.2007 09:52) Reagovat

    to rozaj: Drž hubu...Neplet se do věcí, kterejm viditelně nerozumíš. O birthday party evidentně nemáš ani páru

  • to constantine (rozaj, 08.03.2007 09:58) Reagovat

    tvoje reakce odpovídá tvymu intelektu, chudáku. Dál ti nemá cenu nic psát.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Deska plná tajemství a koncert plný emocí: Nick Cave & The Bad Seeds jsou zpět a přijedou i do Prahy (16.03.2024 18:06)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)
- Nick Cave prozradil, že s The Bad Seeds chystá nové album. Podělil se i o první text (10.01.2023 08:44)
- Audio: Nick Cave & Warren Ellis představují "Pearly", první skladbu ze soundtracku k filmu o Marilyn Monroe "Blonde" (21.09.2022 12:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu