shop.musicserver.cz

Týden v popu (5.)

Vydáno: 05.03.2007 05:00 v sekci Na okraj - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Dnes zjistíte, co to vlastně znamená být ultrapopařem. Kromě toho upozorním na písničky od Just Jacka, Tata Bojs, Avril Lavigne, Robyn a Bloc Party, podíváme se, kdo nám trošku kradl naše články, a svůj odstaveček má v Týdnu v popu i Rádio Wave.

Tohle není týden v popu obecně. Tohle je týden v popu Honzy Baluška. Zápisník ultrapopaře.

Pet Shop Boys N
© facebook interpreta
(Něco jako) manifest ultrapopaře
Možná přišel čas na to vysvětlit, proč se označuji za ultrapopaře. Je to jednoduché - mám rád pop. Tím nemyslím Ivetu Bartošovou, Helenu Vondráčkovou nebo Jennifer Lopez, ať se dostaneme i do zahraničí. Mám rád moderní, ale i starý pop, jehož základem jsou skvělé písničky. Pop s nadhledem, inteligentní pop, nebo jak tomu chcete říkat. Pet Shop Boys, Mylene Farmer, lidi, kteří jej dokážou občas povýšit na umění, nebo se ironicky sami shodit. To ovšem neznamená, že bych nedokázal přijmout, že třeba Paris Hilton nebo Britney Spears dokážou vydat úžasné singly (Paris tedy ne, ale Britney v případě "Toxic" či "Everytime" rozhodně ano). Stejně tak až na vážnou hudbu nebo death metal je pro mě pop v podstatě všechno, v čem je základem silná melodie. Naopak nemám rád experimenty pro experimenty, samoúčelnou atmosféru pro atmosféru. Nejvíce mě ale baví, když se cit pro silnou písničku spojí s moderními přístupy. To je nejvíc. Ale je toho málo.
Just Jack N
© justjack.co.uk
Pecek pět
Patřím sice ještě do generace, která preferuje hlavně celá alba, ale stejně tak se mi často přihodí, že si některé skladby pouštím stále dokola. Minulý týden jsem se třeba nemohl zbavit těchto:

1. Just Jack - Starz In Their Eyes
Singlu Just Jacka "Starz In Their Eyes" (k poslechu na jeho webu, video na YouTube) se nemůžu zbavit už nějakou dobu. Mike Skinner je na mě už moc, ale tahle jeho popovější verze je voda na můj mlýn. Písničku dostala také česká rádia, snad ji některé začne hrát. Příští týden má vyjít i u nás jeho druhá deska "Overtones".

2. Tata Bojs - Pěšáci
Koncem února dali Tata Bojs na svůj profil na MySpace konečně celou verzi singlu "Pěšáci", který kromě toho, že plní to, co prý skupina slíbila firmě (deska plná hitů!), si tropí žerty jak v hudbě, tak v textu. Jako vůbec první písničku Tata Bojs ji začala hrát i Evropa 2. Že by měli Tatáči konečně zaděláno na velký hit? Mně stačí, že to je prostě vtipná a chytlavá pecka.

3. Avril Lavigne - Girlfriend
Pro Avril jsem měl vždycky slabost. Obě její desky jsou přecpané pop-rockovými vypalovačkami, jakých její konkurentky mají jednu na albu, a novinka na tom snad nebude jinak. "Girlfriend" (k poslechu na jejím webu, video na YouTube) je hitovka na první poslech, ale vydrží dost dlouho, prudit mě ještě nezačala. A klip je... srandovní.

4. Robyn - Be Mine
Videoklip, akustická verze, živák, v němž kapelu tvoří pouze zpěvačka, bubenice a smyčce! Robyn je mega. Více o ní kousek níže.

5. Bloc Party - Two More Years
Bloc Party. "Silent Alarm" jsem slyšel dvakrát a nic to ve mně nezanechalo. "A Weekend In The City" už jsem protočil víckrát, ale stejně jako mnohé kolegy v makrorecenzi mě taky zrovna nenadchlo. Ale singl "Two More Years" (video na YouTube), jenž vyšel samostatně mezi těmito dvěma deskami, je přesně na té hranici, kdy už je to dost pop na to, aby mě to bavilo, a málo indierocková alternativa, aby mě to nudilo. Pro mě jejich nejlepší pecka.
Robyn N
© facebook interpreta
Robyn Is Here (podruhé)
Švédská zpěvačka Robyn si už prožila svých patnáct minut slávy (teda trvalo to drobet déle) v druhé půli devadesátých let, kdy se její debutové album "Robyn Is Here" dobře prodávalo v Evropě a dokonce i v USA. Po pár letech ale chtěla začít dělat hudbu po svém, založila si vlastní nahrávací společnost a v roce 2005 vydala desku "Robyn". Ale jen ve Švédsku. Už v té době o singlu "Be Mine" psal Karl v jednom Jukeboxu (hodnocení 9/10!) a já té skladbě propadl. Letos v dubnu však zmíněné album konečně vyjde v Británii (a snad i jinde, uvidíme), takže se o ní začíná více psát. Zatímco doma ve Švédsku vyšly jako singly čtyři skladby (kromě "Be Mine" i "Who's That Girl", "Handle Me" a "Crash And Burn Girl"), pro Ostrovy byla za úvodní singl vybrána jiná - "Konichiwa Bitches". Jak písnička, tak videoklip dávají obsah paradoxnímu označení alternativní pop. A k přiloženému obrázku - holohlavé (v klipu "Be Mine") jí to sluší rozhodně více než Britney nebo Sinéad.
My jsme si to jen půjčili
Za ty roky, co musicserver existuje, jsme už několikrát řešili případy, kdy si někdo metodou copy & paste vypůjčil naše novinky a vydával je za svou práci. Minulý týden se objevily hned dva. Seznamácký bulvár Super si půjčil kus rozhovoru s Janou Kratochvílovou, na webu Evropy 2 jsme si všimli, že už nějakou dobu přebírají některé naše novinky. Ke cti obou médií nutno přiznat, že po upozornění během několika hodin zareagovali, omluvili se a uvedli vše do pořádku.
Wave, díky
Shodou okolností jen pár hodin poté, co to začalo s budoucností Rádia Wave vypadat bledě, se moje žena rozhodla otevřít plechovku s logem stanice, která mi před časem přišla poštou a již jsem po krátkém zaštěrchání hodil dětem do krabice s hračkami, že to je asi nějaký vtip (zvuková konzerva nebo tak něco...). Docela mě překvapilo, když se z kupy polystyrenových kuliček vykulilo přenosné rádio se sluchátky (ale bez baterek :-) ). Opožděně, ale přece díky, ale zatím to vypadá, že na něj naladím jakékoli jiné rádio, než Wave.

NÁZORY
  • snad to jeste s wave neni ztracene. (Tonda, 05.03.2007 07:41) Reagovat

    jak vidno, jsou i nazory, ze rozhodnuti rady bylo protizakonne a v rozporu s predchozim rozhodnutim soudu...
    viz. www.blisty.cz/2007/3/2/art33127.html

  • Very hit (Prokop, 05.03.2007 13:58) Reagovat

    "Že by měli Tatáči konečně zaděláno na velký hit?" To Tatáči nemaj zatim žádnej velkej hit? Attention Aux Hommes! Tanečnice atd.
    Teda, přiznávám, že nejsem žádnej ultra popař a to, co hraje Evropa 2 mi skutečně ukradený, ale připomíná mi to větu, když mi jeden kamarád vysvětloval, že Vypsaná Fixa je underground.

  • Nechápu (Adam, 05.03.2007 19:17) Reagovat

    Tedka trošku nechápu, v jednom článku ( týden v popu 2) pomlouváte Avril...a tady jí zase vyzdvyhujete...trošku nerozumím:)

  • Avril (Honza Balušek, 06.03.2007 08:53) Reagovat

    ???
    V druhém týdnu popu jsem Avril rozhodně nepomlouval, post se týkal iDnes a skutečnosti, že měli singl v Česku nějak brzo.

  • . (., 26.04.2007 08:28) Reagovat

    .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Audio: Bloc Party vysílají do světa chytlavý song "Keep It Rolling". Screamo feeling mu dodal KennyHoopla (05.06.2023 12:33)
- Naživo: Avril Lavigne svůj stín ani na potřetí nepřekročila (27.04.2023 18:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu