shop.musicserver.cz

Jateční melancholie naživo

Vydáno: 06.03.2007 18:30 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Před tím, než začnou připravovat materiál na novou desku, rozhodli se Bad Seeds zrekapitulovat své turné k poslední řadovce "Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus". A rekapitulaci pojali velkolepě. Zaznamenali dva koncerty, posbírali videoklipy k posledním dvěma albům i další dokumenty a navrch přihodili ještě audio výběr toho nejlepšího ze své poslední šňůry.

8/10

Nick Cave & The Bad Seeds - The Abattoir Blues Tour

Celkový čas: asi 76 minut + asi 92 minut + 44:50 + 46:56

Vydavatel: EMI

Poslední řadovka "Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus" Nicka Cavea & The Bad Seeds byla znamenitá. Kapela dokázala překonat odchod Blixy Bargelda a navíc svůj zvuk obohatit gospelovými zpěvačkami. Díky nim jsou Bad Seeds najednou barevnější a svěžejší a po nevýrazné "Nocturamě", na které kapela nevěděla kudy kam, vznikla příjemná, vyvážená dvojdeska. A tak se není čemu divit, že se kapela rozhodla zaznamenat svou šňůru k tomuto albu a vydat ji spolu s bonusy hned na dvoj-DVD a dvoj-CD.

První DVD přináší záznam z Londýnské Brixton Academy z 11. listopadu 2004. Bad Seeds se čtyřmi výbornými vokalistkami z The London Community Gospel Choir představují svých 14 písní přesně v kontextu posledního alba. Na to ostatně dává kapela důraz, prvních deset písní pochází právě z něj (a na všech čtyřech discích je dokonce třináct ze sedmnácti skladeb z "AB/TLOO"). Cave zůstává svůj, takový, jakého ho známe. V agresivnějších skladbách ("Hiding It Away") působí jako kazatel, který svým sugestivním výstupem osloví a zasáhne každého zúčastněného, tak je přesvědčivý. Jeho bouřlivému výstupu plnému zuřivých gest zdatně sekunduje Warren Ellis a James Johnston, kteří div že nezlikvidují své nástroje hned při úvodní skladbě. Naopak Mick Harvey a Conway Savage jsou jakoby nad věcí, bez emocí a kdybyste vypnuli zvuk, nepoznáte, zda hrají klidnou baladu "Easy Money" nebo dynamickou "Get Ready For Love".

A právě dynamické kousky Caveovi sluší více, alespoň co se obrazového záznamu týče, a je škoda, že byly z větší části zaznamenané ty poklidnější skladby. Nejpříjemnější jsou tedy "Hiding It Away", "Get Ready For Love", "There She Goes, My Beautiful World" a absolutním vrcholem koncertu je závěrečná "Stagger Lee" ve své "yeah" verzi. Cave bez saka, které odložil již v "Ship Songu", Warren Ellis sedí v podřepu, kýve se do rytmu a s výrazem masového vraha si rukama, ve kterých drží housle, zakrývá obličej. V extatické mezihře pak, jako by si vzpomněl na své největší hříchy, brutálně odehraje svůj part, a pak se zas vrátí do své výchozí polohy. Spolu s Cavem kazatelem se tak postarají o strhující vyvrcholení večera.

Koncert na druhém DVD není o "Abattoir Blues" (ostatně je ze 7. 6. 2003 a "AB/TLOO" vyšla až v následujícím roce), je to ale zase trochu jiný pohled na Bad Seeds. Tentokrát je představuje v sestavě po vydání alba "Nocturama", bez vokalistek. Písně Bad Seeds znějí bluesověji a klidněji, kapela jich v pětatřicetiminutovém záznamu představí sedm ze šesti svých alb, jako by chtěla posluchače upozornit na své starší počiny. Vedle skladeb "Sad Waters" nebo "Watching Alice" tak zazní i strhující "Wild World" z repertoáru Birthday Party, kterou Cave čas od času přidá na playlist - i my jsme ji již mohli v Praze slyšet. Dalším zajímavým okamžikem je "Bring It On" ve své originální podobě s hostujícím Chrisem Baileyem. Ten sice působí na jevišti neohrabaně, na první pohled do kapely nezapadá a celé to vypadá stejně absurdně, jako když Jarek Nohavica zpíval s Kabáty, svůj part nicméně odzpívá uspokojivě.

V další části DVD najdeme pět videoklipů k posledním dvěma deskám, z nichž zejména "Babe I'm On Fire" potěší všechny ty, kteří nevlastní limitovanou edici "Nocturamy", na níž byl již dříve zveřejněn. Kapela si patnáct minut klipu užívá, každý z Bad Seeds se zde představuje v co nejobskurnějších převlecích. Namátkou třeba čínský hadí muž, menstruující židovka (Cave), prezident USA, dívka v komatu (Harvey) nebo mladá dementní žena či nervózní letuška (Bargeld). Ke klipům se vztahuje i dokument o natáčení zde také uvedené "Bring It On". Ten ukazuje, kolik práce se za natočením videa skrývá, a představuje Micka Harveyho v roli kameramana. Nezbývá než konstatovat, že udělal dobře při volbě svého povolání - kameru už bych mu příště do ruky nepůjčoval. Druhý disk uzavírá dokument o natáčení "AB/TLOO".

Podobně jako na prvním DVD, i cédéčka adorují hlavně poslední desku, ale nabídnou i sedm starších skladeb. Na rozdíl od DVD se nejedná o záznam jednoho koncertu, kapela se rozhodla vybrat to nejlepší ze svých deseti vystoupení "Abattoir Blues Tour". Záznam se poslouchá moc dobře a ani nevadí, že se skladby z větší části kryjí s těmi, ke kterým jsou i obrázky. Z těch, co na DVD nenajdeme, potěší baladická "O Children" nebo "Breathless" s Ellisovou falešnou flétnou a překrásná závěrečná "Lay Me Low". Naopak "The Weeping Song" bez Bargelda bohužel působí jako kytara bez strun. Jeho nová verze se prostě nepovedla a být Cavem, raději bych skladbu na koncertech nezařazoval nebo alespoň zkusil za Blixu najít náhradu - Mick Harvey nebo Conway Sawage by to jistě zvládli.

"The Abattoir Blues Tour" je pravdivý dokument o jedné z etap Bad Seeds, který potěší svým rozsahem a odpovídajícím technickým provedením. Koncerty nabízí tři zvukové stopy (PCM Stereo, DTS 5.1 a Dolby Digital 5.1 Surround), obraz je pak nesrovnatelně lepší než na předchozím koncertním záznamu "God Is In The House". Zamrzí ale odbytý booklet s dost nepovedenými fotkami a ani papírové kapsy na disky nejsou nejpraktičtější. To ale nemůže toho, kdo Caveovu kapelu sleduje pravidelně, odradit.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Deska plná tajemství a koncert plný emocí: Nick Cave & The Bad Seeds jsou zpět a přijedou i do Prahy (16.03.2024 18:06)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Blixa Bargeld a Teho Teardo v prosinci naživo v Praze! Frontman Einstürzende Neubauten a italský skladatel představí nové skladby (26.05.2023 20:11)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu