shop.musicserver.cz

Kurt Cobain a jeho hudební lásky

Vydáno: 20.02.2007 05:00 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Co mají společného David Bowie, Devo, Kiss, Leadbelly a Velvet Underground? Všichni jmenovaní zaujali Kurta Cobaina, který jejich písně předváděl na koncertech či je dokonce nahrával ve studiu. Pojďme se na tyto Cobainovy lásky podívat u příležitosti jeho nedožitých čtyřicátin, které by oslavil dnes, tedy 20. února 2007.

Kurt Cobain
© www.nirvana-music.com
Bylo úterý 1. března 1994. Hala Terminal 1 v Mnichově praskala ve švech. Po předskokanech Melvins. Kurt Cobain o ní v jednom z raných rozhovorů prohlásil, že to je jedna z mála převzatých věcí, které umí zahrát. Naučil se ji prý hned, jak dostal svou první kytaru. Za sedmiletou kariéru ale hrála Nirvana coververze od kdekoho a už jejich první singl "Love Buzz" byla píseň holandských Shocking Blue. A právě převzaté skladby nám pomůžou přiblížit Cobaina, který by se 20. února dožil čtyřiceti let. Uděláme si obrázek o tom, co ho v hudbě zajímalo a co ho ovlivňovalo.

Když vyšel v roce 1991 "Nevermind", bylo to jako rána lopatou bez varování. Neznámou, otrhanou kapelu z amerického Aberdeenu najednou znal celý svět, novináři začali hovořit o fenoménu grunge, lidé se jali to slovo skloňovat ve všech pádech. Nemalý podíl na tom měla úvodní skladba desky "Smells Like Teen Spirit"; Kurt přiznal, že svůj největší hit, který si tehdejší generace doslova přivlastnila, napsal pod vlivem Pixies. Jejich desky měl frontman Nirvany ve své sbírce od čtrnácti let, a je proto možné, že podvědomí při psaní "Teen Spirit" zapracovalo. Ostatně se sebeironií sobě vlastní skupina dokonce zahrála krátký útržek z originálu od Boston na svém vystoupení na festivalu v Readingu 1992; bylo to asi to nejlepší, co tenkrát mohli udělat.

Kurt Cobain a Eugen Kelly, Readding 1991
© www.nirvanaguide.com
Na stejném festivalu, ale o rok dříve, si Kurt splnil svůj velký sen a pak to označoval za jeden z největších zážitků svého života. Setkal se tam s Eugenem Kellym ze skupiny Vaselines a dokonce si spolu zazpívali jejich píseň "Molly's Lips". Cobain Vaselines miloval a propagoval, kde mohl. Při svém druhém vystoupení v pořadu Johna Peela 21. října 1990 nahráli čtyři převzaté písně a hned dvě z nich byly právě od Vaselines (obě, "Molly's Lips" a "Son Of A Gun", později vyšly na albu "Incesticide"). Nirvana také poměrně často hrála jejich další skladbu "Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam", kterou si vybrali i pro unplugged vystoupení v MTV. Na to, že kompletní tvorba Vaselines se skládá z pouhých devatenácti písní, jsou tři převzaté Nirvanou docela dost. A aby Cobain dokázal, jak moc je má rád, nechal si na ruku vytetovat písmeno K dle distributora jejich hudby K Records, dokonce i svou dceru pojmenoval podle zpěvačky Vaselines Frances McKee (alespoň to tvrdil v jednom z rozhovorů, jindy zas říkal, že Frances Been Cobain se jmenuje podle herečky Frances Farmer).

Ohnivá jezera
Stejně vřelý vztah jako k Vaselines měl Kurt ke skupině Meat Puppets. Když objevil jejich druhé album, pořád ho vnucoval svému okolí, jenže to jeho nadšení nesdílelo. Curtney Love onehdy vzpomínala, jak ji pořád přesvědčoval, že to je skvělá deska, ale ona jí na chuť přišla až ve chvíli, kdy ji Kurt přehrál na kytaru. S jeho barvou hlasu a frázováním údajně dostala ten správný šmrnc a teprve pak uznala, že má pravdu. Bratry Kirkwoodovy si později Kurt přizval i do pořadu "MTV Unplugged" a společně zahráli jejich skladby "Oh Me", "Plateau" a "Lake Of Fire". A Meat Puppets měli předskakovat Nirvaně před jejím zrušeným pražským koncertem.

Nirvana
© www.nirvana-music.com
Kurt Cobain byl člověk, který se dokázal z ničeho nic nadchnout pro věc, k čemuž mu stačil nepatrný podnět. Takovým případem byl i článek Williama Burroughse o bluesmanovi Leadbellym. Písničkář, kterého ve 30. letech objevil ve vězení sběratel lidových písní John Lomax, Cobaina zaujal zejména upřímností a syrovostí, jež doslova sálaly z jeho nahrávek. Hned po přečtení článku si rocker pořídil album "Leadbell's Last Sessions" a v roce 1989 spolu s Markem Laneganem (myspace.com) ze Screaming Trees nahrál čtyři Leadbellyho kousky ("Where Did You Sleep Last Night", zpíval Lanegan, dále "Ain't It Shame", "Grey Goose" a "They Hung Him On A Cross"). První jmenovaná se dokonce dostala na Laneganovu sólovku a i Nirvana ji použila ještě několikrát. Nejznámější je akustická verze z pořadu "MTV Unplugged".

Kurt Cobain se hudbou nechal ovlivňovat možná víc, než by si dokázal připustit. V dětství poslouchal pop, v pubertě přešel na heavy metal, koncem 80. let trávil hodně času s Buzzem Osbornem z Melvins. Od něj znal hlavně punkové kapely, a tak se nemůžeme divit, že kazeta, na níž si nahrál směs své tehdy oblíbené muziky, obsahovala písně tak rozdílných skupin, jako jsou Queen, Sweet, Metallica, The Beatles, Blondie nebo Velvet Underground.

Pocty jiným
Nirvanou předělané písně se také čas od času objevily na některém z tribute alb. V roce 1990 to byla "Do You Love Me" od hardrockových Kiss na desce "Hard To Believe" a "Here She Comes Now" od Velvet Underground, další Kurtem zbožňované partě. Od nich Nirvana použila ještě song "D7", který nahrála na EP "Hormoaning" určené pro Japonsko a Austrálii. V roce 1993 se Kurt potkal s noise-rockovými Jesus Lizard a byl opět nadšen. V rozhovorech prohlašoval: "Jesus Lizard jsou nejlepší kapela na světě." A David Yow zas na oplátku pěl oslavné ódy na Nirvanu. Výsledkem setkání byl společný singl "Oh, The Guilt" / "Puss", právě skladbou "Puss" zahájili Jesus Lizard svůj pražský koncert v roce 1996.

Nirvana
© www.nirvana-music.com
Náhoda také občas sehrála v tvorbě Nirvany svou roli. Při nahrávání "Territorial Pissings", nejagresivnější skladby z "Nevermind", měl Cobain pocit, že by to chtělo nějaké intro, které píseň uvede. Řekl Chrisi Novoselicovi, ať něco zazpívá, načež ten spustil kousek refrénu z "Get Together" od Youngbloods. Byla to první píseň, která v tu chvíli Novoselica napadla, a později říkal, že použitím hippiesáckého idealismu došlo k zajímavému kontrastu, čímž prý "Territorial Pissings" poodkryla svou novou tvář o ztracených ideálech. Na sklonku svého života mluvil Cobain často o R.E.M.. Spřátelil se s Mikem Stipem a před svou smrtí mu dokonce věnoval jednu ze svých kytar. Plánoval, že další skladby chce psát právě pod jejich vlivem, mluvilo se dokonce o společném projektu.

Cobain měl moc rád album "Automatic For The People". Pátého dubna 1994 jej vložil do CD přehrávače a vzal si svou dávku heroinu. Vpich do paže byl nedaleko vytetovaného K. A zatímco z přehrávače zněly skladby jako "Everybody Hurts" či "Man On The Moon", Kurt Cobain nabíjel svou brokovnici a psal dopis na rozloučenou...

Písně, které Nirvana také hrála:

David BowieThe Man Who Sold The World
Dead KennedysCalifornia Über Alles
DevoTurnaround
FangMoney Will Roll
HoleAsking For It
Chuck BerryJohnny B. Goode
Iggy PopTV Eye
Johnny CashI Walk The Line
Kingston TrioSeasons In The Sun
Led ZeppelinMoby Dick
Led ZeppelinImmigrant Song
Led ZeppelinDazed And Confused
Led ZeppelinHeartbreaker
Lipps, Inc.Funkytown
Lynyrd SkynyrdSweet Home Alabama
MadonnaLike A Virgin
MelvinsEye Flys
The BeatlesAll You Need Is Love
The BeatlesI Want To Hold Your Hand
The DoorsThe End
The StoogesI Wanna Be Your Dog
The WhoBaba O'Reilly
Thunder & RosesWhite Lace And Strange

NÁZORY
  • automatic for the people (Jester, 20.02.2007 07:54) Reagovat

    Shiny Happy People a Losing My Religion rozhodne nejsou z desky Automatic For The People ale z Out Of Time :-)

  • A (MORRISSEY, 20.02.2007 08:43) Reagovat

    TAKY NENÍ MARK STIPE ALE MICHAEL STIPE
    .o)
    KDO TO ZAS PÍŠE ZA KOKOTA A "ZNALCE"

  • ...a ještě jedna faktická chybka: (karel, 20.02.2007 08:45) Reagovat

    Shocking Blue nejsou německá kapela (ale holandská)

  • shiny happay people (morrissey, 20.02.2007 09:21) Reagovat

    kdyby totiž poslouchal při nabijení zbraně tohle tak se nezabije .o)

  • Autor děkuje (Honza Průša, 20.02.2007 10:18) Reagovat

    Díky moc za připomínky a odhalení faktických chyb, za které se omlouvám. Není nic horšího, než pořídit si dvě alba jedné kapely současně, pak už si je člověk pořád plete a k osvícení dojde až poté, co se takhle trapně veřejně znemožní. Teď už si budu pamatovat, kde jsou "Shiny Happy People"...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Legendy alternativního rocku Pixies se vracejí do Fora Karlín (14.12.2023 15:29)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů (06.12.2023 11:14)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Vychází autobiografie Marka Lanegana "Zpívej pozpátku a plač" (21.09.2023 09:22)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Sbohem a šáteček. Hottest Band In The World Kiss naposledy zamával Praze (11.06.2023 15:43)
- Fotogalerie: Kiss v O2 areně nezklamali a předvedli důstojné odcházení (11.06.2023 09:36)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu