shop.musicserver.cz

Ať žije Čombió!

Vydáno: 20.02.2007 15:00 v sekci Recenze - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Michal Pavlíček vstoupil 8. června 2006 do Beatové síně slávy. Stalo se tak v Sazka Areně za přítomnosti mnoha hostů včetně Symfonického orchestru Českého rozhlasu. DVD "Beatová síň slávy" přinaší záznam tohoto velmi vydařeného koncertu, který opravdu stojí za to vidět a především pak slyšet.

8/10

Michal Pavlíček - Beatová síň slávy

Celkový čas: asi 112 minut

Momentálně sedí na trůnu pro krále českého bigbítu. Je mu teprve rok přes padesát, a přesto je již teď, bez přehánění, považován za živoucí legendu. Michal Pavlíček se za svou kariéru dočkal bezpočtu ocenění. To zatím poslední dostal 8. června v Sazka Areně, kde se na jeho slavnostní uvedení do Beatové síně slávy přišlo podívat přes sedm tisíc návštěvníků. Michal Pavlíček této události sám dodal lesk výjimečnosti, to když si pozval své nejlepší hudební přátele, mezi nimiž (kromě Michaela Kocába a Zuzany Michnové) nechyběl žádný výrazný Pavlíčkův hudební spolupracovník. A aby toho nebylo málo, rozmáchlou velkolepost celému koncertu dodal Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Vladimíra Válka. Vystoupení to mohlo být strhující, kdyby ho tehdy nesrazil příšerný zvuk a neosobní chlad Sazka Areny, která možná sedne Madonně, ale určitě ne rockerům staré gardy. Myslím, že mluvím za velkou většinu, když napíšu, že koncert Jasné páky nebo právě Pavlíčka přece nepatří do umělohmotné krabice, kde je pivo za pade a klobása za šede. Záměr nejspíše byl, aby to působilo velkolepě se vším všudy, což se, koneckonců, i podařilo.

Michal Pavlíček se v poslední době věnuje i skládání symfonické hudby. Že se mu daří, dokazuje hned první skladba "Červený bedrník", která byla použita ve stejnojmenném seriálu na BBC. Následuje pak spanilá jízda po celé kariéře tohoto kytarového mága. První zastávka je u písně "Stromboli" v podání ďábla Tomáše Hájíčka, která dá tušit, že tohle bude stát za to. Ve skvělé formě se představuje i Matěj Ruppert ve výběrovské "Jó, já se mám, že je Olda přítel můj". Ostatně na výbornou dopadla drtivá většina zde obsažených skladeb. Trochu nevýrazně působí akorát "Sen o koních" pěvecky podaný bratry Dykovými. Naopak senzační je Monika Načeva, jejíž interpretace něžné balady "Bílej sníh" je opravdu tak čistá, jak jen sníh může být. Největší prostor u mikrofonu dostala logicky Bára Basiková, která s Pavlíčkem natočila bezpočet geniálních věcí. Nemá cenu psát, že jí to stále zpívá nezaměnitelně, uhrančivě a dokonale. Spojení Pavlíček-Basiková funguje a je vrcholem tohoto skvěle zprodukovaného dílka. Až uslyšíte mrazivou "Košilelu", rádi mi to podepíšete. Ještě si dovolím upozornit na valivé "Ó hory, ó hory", které mají díky pěveckému trojboji Hájíček-Čok-Noid tolik energie, že jsou schopny vám srovnat obývák se zemí. A beze srandy říkám, že se mě druhý den známý ptal, co že jsem si to pouštěl za písničku s těmi horami. A to bydlím v domě a on šel po ulici...

Pavlíček ukázal svou tvorbu ve všech barvách, kterými kdy maloval. Nechybějí ryze rockové opusy jako "Holka čapni draka", alternativně působící věci od Stromboli, svým způsobem šílené skladby Pražského výběru a v neposlední řadě i čistě instrumentální kousky - "Honička" je opravdu hold elektrické kytaře. Michal Pavlíček se ukázal jako individualita, která si vždycky bude dělat, co bude chtít. Je to autor úsměvných kytarových hříček, stejně jako náročných skladeb, do kterých je třeba proniknout. Dokáže baladou rozdrásat srdce a na druhou stranu mohutnou kytarovou clonou shodit květináč vedle reprobedny. Má svůj čitelný styl a rukopis, díky kterému je jedinečný. Koncert na tomto DVD je pro mě uměním. Je to průlet jeho kariérou, a to s velkou pompou, která však nepůsobí bakelitově. Symfonický orchestr se s Pavlíčkem výborně doplňuje stejně jako všichni hosté včetně dívčího voicebandu Brécy. A není to křečovité. Naopak - skladby dostaly zcela nový rozměr, který stojí za to vidět-slyšet.

Koncert je slušně sestříhaný, zvukově výborný (ač je k dispozici pouze Dolby Digital 5.1 a stereo), a tak jedinou vážnou vadou je absence bonusů. Kdo však vlastní přílohy časopisu Report, kde vyšla již dvě jeho dévédéčka ("Best Of Klobouček" a "Story 1982-2006"), vadit mu to nebude. O vynikající fotografie v bookletech se pak postarali stájoví fotografové musicserveru - pánové Jiří Kosnar a Honza Průša. Tento výstup pana Pavlíčka na bigbítový trůn nemůžu jinak než doporučit. Jděte do toho - je to pocta hudbě.

NÁZORY
  • Co máte proti Sazce ? (Boss, 21.02.2007 07:41) Reagovat

    Opět kritika Sazka Arény... na koncertě jsem přímo nebyl. DVD mám. Zvuk je také samozřejmě dílem zvukaře.

    Věčné rýpání do Sazaka Arény mi není jasné. Ano, rock patří hlavně a také do klubů-ostatně Pavlíček tam hraje dodnes. Ale velký koncert žádá velký prostor, to je snad jasný. A jestli někdo bezmezně obdivuje např. konkurenční stánek v Holešoviích,kde je v teplejší dny nedýchatelno, na (levněší?) pivo atd se stojí třičtvrtěhodinové fronty, přičemž nejednou tam kiksne chlazení...dobře. Každý máme svůj názor. Sazka je moderní hala s odpovídajícím zázemím - osoby v jejím pozadí je věc jiná. A velké hvězdy prostě ve velkých halách hrají. To je jako kdybychom kritizovali třeba Stones, že hráli v Madison Square Garden apod.

    Bezpečnostní prověrky u vchodu mi příjdou normální a nijak mě neurážejí. Už vidím ty generály po bitvě, kdyby došlo k nějakému incidentu, byť drobnému. Já jako invalida ocením i to, že se tam vyhnu tlačenicím a nemám problém si sednout tam, kam mám lístek.

    Takže nevím, nevím... Něco tam sedne víc, něco míň to je jasné.... ale ta hala za to fakt nemůže. Jinak koncert Pavlíčka považuju za událost loňského ro(c)ku!!!

    • Re: Co máte proti Sazce ? (Harry, 23.07.2010 19:30) Reagovat

      To DVD chci, už 2 roky ho sháním, marně. Nikde prostě není. Neprodal by někdo, nebo tak něco? Dík

  • Tak nerad to dělám... (Jindřich J. Kunc, 22.02.2007 08:20) Reagovat

    ...ale zase musím vytýkat, protože mi přijde, že v poslední době dělají recenzenti svou práci naprosto bezhlavě a povrchně, jelikož si zřejmě ani neověřují nebo spíš nezjišťují podklady pro svoje tím pádem plky.
    Nechápu, kdo je Miroslav Válek, podle recenzetna dirigoval SOČR. Ale ať je to kdo je to, já jsem na záběrech z koncertu viděl mistra Vladimíra Válka a myslím, že si to tento pán nezaslouží, aby jeho jméno bylo zaměňováno. Chybovati je lidské. Ale v tomto jméně??? To si zase někdo hrál na odborníka a psal naprostou kravinu.

  • re: Kunc (TT, 22.02.2007 16:48) Reagovat

    Omlouvám se panu Válkovi, ale neposlouchám symfonickou hudbu, navíc jsem čerpal z oficiálních stránek pana Pavlíčka, kde je uvedeno jméno Miroslav Válek, které jsem jen tupě opsal, protože jsem si myslel, že oficiálním stránkám mohu věřit... Dokonce si pamatuji, že jsem tam měl Vladimír a pak jsem to opravil :)

  • asdf (Temná stránka recenzentovy mysli, 23.02.2007 08:52) Reagovat

    Aby si se Jindro neposral.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu