shop.musicserver.cz

Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2007

Vydáno: 07.01.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Stanice BBC vyhlásila výsledky ankety "Sound Of 2007", která napovídá nové hudební hvězdy pro právě započatý rok. Protože svoje hlasy zasílali především lidé přímo od kormidla hudebního průmyslu, stojí zveřejněná a na ostrovech ostře sledovaná desítka za pozornost.

Začátek kalendářního roku nám dává šanci zahrát si na prognostiky a odhadnout, kteří začínající hudebníci nakonec označí rok 2007 za úspěšný. Kdo tento rok zazáří, je samozřejmě těžké dopředu hádat, ale naštěstí máme pomocníka v podobě ankety "Sound Of...", kterou každý rok pořádá BBC. Z výsledků ankety se už vlastně staly v podstatě sebenaplňující předpovědi, protože na otázku, kdo že bude novou hvězdou, v anketě odpovídají lidé z nahrávacího průmyslu a médií, na jejichž úsudku kariéra začínajících hudebníků hodně závisí. Anketa je britská a výsledky jsou samozřejmě brit-centrické, ale protože v minulých letech "Sound Of..." napověděl raketový vzestup Keane, Seana Paula, Scissor Sisters nebo Razorlight, těžko jej lze brát na lehkou váhu. Vyšla i sázka "Sound Of 2006" na Corinne Bailey Rae nebo The Feeling. Stejně jako ve třech předchozích ročnících (2006, 2005 a 2004) si představíme prvních deset míst pořadí "Sound Of 2007".

Mika N
© facebook interpreta
MIKA
Největší šanci stát se novým miláčkem britských posluchačů má podle ankety zpěvák Mika. V Beirutu narozený třiadvacetiletý zpěvák odmítá škatulku písničkář, protože tvrdí, že rozhodně nedělá unylou hudbu. Jeho debutové album "Life In Cartoon Motion" popisuje BBC jako mix mezi Beckem, Princem, Scissor Sisters a T-Rex, jiným připomíná Freddieho Mercuryho, mně zase Robbieho Williamse. Leccos naznačí už přijetí singlu "Grace Kelly", který vychází na konci ledna. Album bude na trhu 5. února. Pokud se chcete přesvědčit, co na něm Britové mají, zkuste si poslechnout ukázky z písní na jeho webu a tři celé písně (včetně "Grace Kelly") na jeho myspace.

The Twang N
© facebook interpreta
THE TWANG
Druhé místo patří birminghamské kapele The Twang. Pětice rockerů chce prý navázat na Happy Mondays nebo Stone Roses, prostě dělat kytarovou hudbu, na kterou lidi baví tancovat. Oslavné ódy na ně pějí samozřejmě v časopise NME, přidávají se ale další. Na webové stránce kapely budete potřebovat k poslechu registraci, k názoru by vám měly stačit čtyři skladby na myspace. The Twang jsou zatím na úplném začátku, skladby (které ale už hrají na Radio 1) mají stále ještě podtitul "Demo", nicméně je v nich slyšet velký potenciál. Kapela nedávno podepsala smlouvu s nezávislým labelem B-Unique, ke kterému patří Kaiser Chiefs, The Automatic nebo The Ordinary Boys.

Klaxons N
© facebook interpreta
KLAXONS
O Klaxons, kteří se umístili v anketě třetí, jsme už psali v Radaru. Jen připomenu, že hrají bláznivý mix kytarovky a taneční hudby z počátku 90. let a svůj styl nazývají "new rave". Nedávno si zapsali první hit v britském žebříčku ("Magick" na čísle 29). Kapela má nový web a taky nový singl "Golden Skans", který už ohlašuje album "Myths Of The Near Future". Videoklipy ke všem čtyřem singlům (budou i na albu) můžete nově zkusit zde.

Sadie Ama N
© facebook interpreta
SADIE AMA
Ve velkém stylu má příští rok pokračovat britské r'n'b, alespoň podle výsledků "Sound Of 2007". Na čtyřce je totiž zpěvačka Sadie Ama.

Enter Shikari N
© facebook interpreta
ENTER SHIKARI
Rostoucí zájem o post-hardcore scénu by měl příští rok potvrdit úspěch kapely Enter Shikari. Na své stránce i na myspace skladbami trochu šetří, "Mothership" si ale můžete poslechnout z portálu Bebo.

Air Traffic N
© facebook interpreta
AIR TRAFFIC
Mezi konkurenty The Twang budou určitě patřit Air Traffic, kteří se umístili v anketě "Sound Of 2007" na čísle šest. Jejich říjnové EP "Never Even Told Me Her Name" si v NME vysloužilo popis "Supergrass hrající skladby Little Richarda" a okamžitě po jeho vydání skupina podepsala smlouvu s EMI. Hrají kytarový pop šmrncnutý punkem a ačkoliv hodně používají piáno, další klon Coldplay rozhodně nečekejte. Kapela se nyní přestěhovala z Bournemouthu do Londýna, aby byla blíže dění. Debutové album by mělo vyjít na jaře.

Cold War Kids N
© facebook interpreta
COLD WAR KIDS
O americkém indie bandu Cold War Kids se mluvilo hodně nahlas už během letošního roku. Jejich nadvládu hlásily hlavně bloggeři, ačkoliv jejich debutové album "Robbers And Cowards" (vydali ho na malém labelu) mělo výborné recenze, vlivný internetový magazín Pitchfork vlažnou recenzí (dostali 5/10) jejich postup ke hvězdám maličko zarazil. Kapela nikdy nešetřila promo mp3 nahrávkami, takže si můžete například stáhnout výbornou skladbu "Hospital Beds", aktuálně dokonce nabízí celé nové EP "Benefit At The District" (akustické coververze). Kapela pečlivě koncertuje po celém světě a připravuje druhé album.

Just Jack N
© facebook interpreta
JUST JACK
Pokud čekáte nějakého nového britského rappera, který půjde ve stopách The Streets nebo Plan B, dočkat byste se měli se jménem Just Jack. Ačkoliv je pravda, že Jack spíše než hiphopové beaty vyhledává funkové podklady. Jeho albový debut z roku 2004 se jmenoval "The Outter Marker" a první reakce na něj byly velmi pozitivní, nicméně nahrávací firma zkrachovala a deska se nikdy na pulty nedostala. Nové album "Overtones", které vychází na konci ledna, ohlásil singl "Writer's Block" a aktuální "Starz In Their Eyes". Klipy k nim si určitě nenechte ujít na jeho myspace, kde jsou ke slyšení i dvě další skladby z desky.

The Ghost N
© facebook interpreta
THE GHOST
"Sound Of 2007" upozorňuje také na londýnskou pop-rockovou kapelu The Ghost, která čerstvě podepsala velkému labelu Atlantic a desku vydává na jaře. Skupinu tvoří čtyři mladíci Simon, Johnny, Mark a Robbie a BBC nebylo samozřejmě jediné vlivné médium, které si jich všimlo. Pecka "Musical Chair", která byla nedávno mp3 týdne na iTunes a byla k volnému stažení zde (musíte mít nainstalované iTunes), se na konci prosince stala také singlem týdne podle deníku The Guardian. Další skladby si poslechněte na jejich myspace.

The Rumble Strips N
© facebook interpreta
THE RUMBLE STRIPS
Posledním objevem je kapela The Rumble Strips, která na sebe upozornila bláznivým mixem punku, ska a dechových nástrojů. Ostatně posuďte sami, všechny jejich zatím vydané skladby streamují zde. Pokud bude celá deska stejně zábavná jako singl "Alarm Clock", máme se na co těšit.

Pokud jste si z desítky "Sound Of 2007" žádné nové oblíbence nenašli, určitě nepropadejte panice. Během roku bude pokračovat rubrika Radar, která bude upozorňovat na další objevy.

NÁZORY
  • panic (Lada, 07.01.2007 11:36) Reagovat

    jen nechapu, proc u Eneter Shikari mate fotku Panic at the disco :D

  • ba ne (karel v., 07.01.2007 21:27) Reagovat

    ba ne, tohle jsou fakt Enter Shikari. A bejt tebou se moc nechlubim, ze vsude vidim PATD!, mohlo by ti to zustat. :)

  • jo (Lada, 08.01.2007 10:49) Reagovat

    jo, tohle jsou, protoze ta modra fotka s balonkama byla tise vymenena :D je jednochuche vlastni chybu tise zmenit a pak udelat z posluchace debila. Hadat se nebudu, screenshot jsem si neudelal, ale tato fotka u clanku puvodne zkratka nebyla.

  • pravda (karl. v, 08.01.2007 10:55) Reagovat

    Omlouvam se, mate pravdu. Puvodne tam byli fakt Panic, pak to korektor opravil a ja uz si podruhe kontroloval jen novou fotku, kde jsou fakt Enter Shikari. Chyba na me strane.

  • .. (Lada, 08.01.2007 11:51) Reagovat

    V pohode :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Audio: Enter Shikari a AViVA spojili své síly v novince "Strangers", aby spolu nalezli svobodu (14.11.2023 12:44)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Naživo: Enter Shikari odehráli v SaSaZu svůj nejumírněnější koncert (04.11.2023 13:42)
- Fotogalerie: Enter Shikari rozpálili SaSaZu (04.11.2023 10:03)
- Mika nahrál své první francouzsky zpívané album (28.10.2023 15:23)
- Enter Shikari a Lake Malice spojí síly na evropské tour, v listopadu se zastaví i v Praze (29.06.2023 12:23)
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: Sedmnáctý ročník punkového svátku Mighty Sounds ve fotografiích (27.06.2023 11:45)
- Na Mighty Sounds letos nejvíc táhnou Rancid, Dub FX a Enter Shikari (05.06.2023 22:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu