shop.musicserver.cz

Kryštof vystřelen do prostoru hokejové haly

Vydáno: 11.12.2006 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Skupina Kryštof právě dojela největší turné své historie. Poslední zastávka byla situována do pražské T-Mobile Arény, kam na ně přišlo téměř deset tisíc lidí. Kryštof odehráli slušný koncert s mnoha efekty a snažili se udělat velkou show. Jak moc se jim to povedlo a jak to celé probíhalo, se dočtete v naší reportáži.

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Na havířovské kapele Kryštof by se dal krásně učit správný vývoj úspěšné hudební skupiny. Jejich popularita totiž roste úměrně s vydanými deskami a odehranými koncerty. Když vyprodali první klub, říkali, že to je nejvíc, co mohli dokázat. Když loni vyprodali Lucernu, tvrdili, že Lucerna je pojem a znamená to pro ně hrozně moc. A když 9. prosince 2006 nalákali do pražské T-Mobile Arény devět a půl tisíce lidí, opět Krajčo říkal, že se jim o tomhle nezdálo ani v nejfantastičtějších snech. A já mu to věřím, nikdy bych nečekal, že se dostanou takhle daleko, jakkoli jim to ale přeji. Ovšem jsem přesvědčen, že napráskané stadiony jsou to nejvíc, co mohli dokázat, že nic většího už zvládnout nemohou (mám na mysli něco, co dokázali třeba Kabát nebo Lucie). Již z tohoto koncertu však bylo cítit, že to nějak není úplně ono a že Kryštof nejsou kapelou velikých hal. Pojďme ale postupně.

Peha, Praha, 9.12.2006 small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Když se před arénou točily nekonečně dlouhé fronty na vstup, uvnitř již hrála první předkapela - Prowizorium. Jejich set byl však takový nijaký a osobně si myslím, že když vznikne kapela, která chce dělat hudebně i textově user friendly hudbu tak, aby se zavděčila všem a neurazila nikoho, je to špatně. Melodický poprock typu Ready Kirken, avšak s ještě méně barvitými nápady a nevýrazným zpěvem. Dlouho jsem neslyšel něco tak plytkého. To slovenská Peha byla zcela jiná káva. Konečně se jí povedlo naplno prorazit v českých rádiích (že to ale trvalo), a tak si celá kapela užívala na předskokany velmi dobrou atmosféru. Opět jsem uznale kvitoval neodolatelný hlasový projev Kataríny Knechtové a jejich vyhrazený čas jsem si užil mnohem více než u Prowizoria. Jediné, co mě zarazilo, bylo, že doprovodné vokály baskytaristy byly v některých momentech slyšet více než zpěv Knechtové. Ale to byl jen detail, jinak se na hitovky jako "Naoko spím", "Za tebou", "Deň medzi nedeľou a pondelkom" a především pak aktuální "Spomaľ" slyšelo. Při poslední jmenované zůstala na scéně jen frontwomanka, sama se doprovodila na klavír a sklidila aplaus opravdu nevídaný. Moc pěkný moment. Byl jsem rád, že jejich vystoupení bylo takto přijato, Peha si to rozhodně zaslouží.

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Kryštof nastoupili při krátkém intru, kdy se plížili kolem modře podsvícené obrazovky, a tak byli vidět pouze jejich obrysy a nástroje, které drží v rukou. Když se všichni rozestavěli na svá místa, velká kovová kostka, zavěšená na boku pódia a skrývající Krajča, se dala do pohybu. Ten z ní začal zpívat "Potok lávový", plachta překrývající kostku spadla a v T-Mobile Aréně odstartovala zhruba stominutová show. Zařazení "Potoku lávového" na začátek koncertu se mi moc nelíbilo, už kvůli tomu, že je to skladba poměrně pomalá, a tak bylo odpálení jjeich vystoupení moc vlažné. První část koncertu probíhala stylem střídání starších hitů s novinkami z "Rubikonu". Z tohoto bločku vyšel nejlépe "Revizor", kdy měli Kryštof vtipnou choreografii a především pak utíkající a rozjetý refrén byl naživo hodně slušně našlápnutý. I ona vysamplovaná hláška z filmu "Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště" zazněla.

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
I ty nejlepší skladby mi však kazily dva faktory. Za prvé, kytara a bicí celý koncert zněly, jako kdybych měl na hlavě nasazený kýbl a poslouchal přes něj, za druhé byl koncert potichu jak u nějaké jazzové session. Byli jsme zhruba patnáct metrů od pódia a mohli jsme se normálně bavit a rozuměli jsme si, aniž bysme museli zvyšovat hlas, což rozhodně není v pořádku. Tohle u mě hodně shodilo celý dojem z koncertu, ačkoli jinak byl slušně vymyšlený, ať už to byla manipulace s kostkou, seřazení skladeb, nebo komunikace s publikem. Po vygradovaném "Chmýří" proběhl křest desky "Rubikon". Richard Krajčo si vybral dívku z publika (která shodou okolností ani nebyla z Prahy) a ta s jeho pomocí novou placku polila sektem, za což dostala náležitou odměnu v podobě Krajčova polibku. V této obřadní pauze ještě Kryštof přebrali platinovou desku za prodej patnácti tisíc kusů alba" a Krajčo vlezl znovu do kostky. Tentokrát i s kytarou a sám, bez doprovodu zbytku skupiny, zahrál "Kryštofa". Někoho to dojalo, někomu to přišlo patetické až moc (mně). V pomalých a smutných náladách se pokračovalo. Hodně mě potěšila "Hellou" z alba "V siločarách" i drásavě procítěný "Lampion", který zadrnkal na správné citové buňky.

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Poslední před přídavky byl "CosmoShop". Tomu se povedlo rozskákat snad celou halu a díky síle, kterou se T-Mobile Aréna v této chvíli nabila, se z "CosmoShopu" stala píseň, co se mi onoho dne líbila nejvíc. Ale je pravda, že i první přídavek v podobě "Zrcadlení" byl hodně na efekt a povedený, to když Krajčo požádal návštěvníky, aby všichni ve stylu koncertu Robbieho Williamse na ně otočili své mobilní telefony. A musím uznat, že celá hala posetá svítícími hvězdičkami byl pohled minimálně úchvatný. A aby toho nebylo málo, při "Lolitě" se ze stropu začaly sypat červené a bílé balónky. Jako totálně poslední píseň celého turné zazněla "Jízda v protisměru" a Kryštof si mohli oddechnout, že tento test velkými prostory naší republiky zvládli.

Loňský koncert v Lucerně mě bavil víc, tento u mě dopadl hůř, možná to bylo kvůli mizernému zvuku, možná kvůli tomu, že si myslím, že Kryštof nejsou stadionovou skupinou. Téměř deset tisíc lidí ten večer ale nejspíš bylo jiného názoru, takže všechna čest kluci z Kryštof, vám tu slávu přeji.

Setlist:
Potok lávový
Ženy
Svědomí
Tramvaje
Revizor
Zvířata
PoHádkách
Sqěle
Chmýří
Křest alba "Rubikon" a převzetí platinové desky
Kryštof
Hellou
Lampion
Ostravaczech
Sněhurky
Rubikon
Fantomska
Nasavač
Cosmoshop
Přídavky 1.:
Zrcadlení
Srdce
Obchodník s deštěm
Přídavky 2.:
Lolita
Jíza v protisměru

Kryštof, Peha, Prowizorium, T-Mobile Aréna, Praha, 9.12.2006

Fotogalerie:
Peha, Praha, 9.12.2006 small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Peha, Praha, 9.12.2006 small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 11
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 12
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 13
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 14
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kryštof, Praha, 9.12.2006 small 15
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • no.. (L_Into, 11.12.2006 18:56) Reagovat

    ....byla jsem tam a souhlasím pouze s pár body. Také si myslím, že Kryštof nejsou stadionová kapela, ale ještě nikdy jsem nezažila TAKOUVOU atmosféru na tak velkém koncertě...jako velký vačírek si to tam užívali všichni včetně kapely. Co se týče zvuku, tak bicí byly trochu přebasované, ale basa ok a překvapila mě ta čistota, zpěvu bylo skvěle rozumět i přesto, že jsem stála v první řadě. Potichu mi to opravdu nepřišlo:-)
    Předkapely obě fajn....chápu, že každému se Prowizorium nemusí líbit, ale mě rozhodně nepřipadají méně originální než Ready Kirken a co se týče zpěvu, tak se být Tomášem asi docela naštvu..protože nic proti panu Hrůzovi, ale ve zpěvu jeho největší kvality nejsou.
    Možná malá poznámka na závěr: je to takové suché, vám se to nelíbilo, pane novináři? Nejde z toho vůbec poznat, jaká spousta energie tam proběhla....příště se víc snažte nebo odvažte;-)

  • to L_into (já, 11.12.2006 22:46) Reagovat

    Tak jestli byla tohle vrcholná atmosféra "na velkym koncertu" co si kdy zažila, tak tě upřímně lituju... Zajdi na Stouny na San Siro nebo na U2 do Chorzowa a pak se bav o náký atmosféře :) Za prvý tohle nebyl velký koncert, za druhý atmosféra v porovnání se zahraničím nic moc.

  • špatný zvuk? (Vašek, 12.12.2006 09:32) Reagovat

    Já nesouhlasím s názorem, že zvuk byl špatný, protože byl tak potichu, že si lidé mohli povídat a slyšeli se. To je teda argument! Já jsem právě uvítal, že zvuk byl akorát, že člověk slyší a rozezná všechny nástroje a zpěv. Taková ta valící se masa, co se praktikuje na řadě koncertů (u nás propaguje Šmity), může být dobrá u některým typů kapel, ale ne u Kryštofů. Já měl z koncertu hodně dobrý dojem. Atmosféra byla úžasná (samozřejmě nelze srovnávat se Stouny nebo Depeche Mode, ale to nikdo po Kryštofech nechce) a bylo krásné sledovat, kterak si to kapela užívá a má radost. Nechci vypadat nekriticky, ale tohle byl vynikající koncert, u kterého jsem se ani jednu písničku nenudil a který svou kvalitou v mnoha ohledech překročil českou "zaprděnost".

  • Kryštof vás baví (Eva, 12.12.2006 21:27) Reagovat

    Téměř vyprodaná T-mobile aréna splnila Krajčovi velký sen, jeho megalomanie ale udělala z chytrého popu obyčejný mainstream a nelítostně pohřbila komorní atmosféru, tak specifickou právě pro koncerty Kryštofí party. A tak halu zaplnily davy nagelovaný frajírků a jejich roštěnek, kteří si vypálily poslední album, Pehu ladí na Evropě 2 (a tak si z plna hrdla zazpívali jen na Zpomal') a vystoupení Prowizoria si krátily v bufetu. Prostě jedno velké zklamání. Ten, který kdysi brojil proti playbacku a v přímém přenosu si přelepoval ústa páskou, se nechal zasypávat balonky s nápisem Seznam a vzýval fanoušky po vzoru Robbieho Williamse, aby rozsvítili své mobilní telefony. Další meta? Vyprodaná Sazka Arena a Silvestr na Nově.

  • To seaf (Eva, 13.12.2006 11:57) Reagovat

    Bohužel se mi mail odeslaný na Tvou adresu vrátil, takže se omlouvám všem, kterým tímto mailem znepříjemňuju život.
    Děkuju za mail, myslela jsem, že budu za svůj názor ukamenována ortodoxními fanoušky:-))) Taky jsem měla párkrát s Richardem tu čest, jeho talent je nesporný, ovšem jeho ješitné ego je tak velké, že jej zcela zastiňuje. Škoda.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Kryštof ponoukali k odhození studu. Liberecký kulturák na chvíli proměnili v "Halywůd" (21.03.2023 17:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu