shop.musicserver.cz

Makrorecenze 'Romano Hip Hopu' Gipsy.cz

Vydáno: 06.01.2007 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Rapper Gipsy patří k hudebníkům, které nebaví upnout se na jedno. Zkusil si komerci nejhrubšího zrna, taneční hudbu i kontroverzní hip hop, spolupracoval také se slavným dechařem Bobanem Markovićem. Pak ohlásil desku dosud neslyšeného - "Romano Hip Hop", mísící rap, romskou lidovku, r'n'b a další styly. Jak moc s ním šokoval desítku našich redaktorů?

Gipsy.cz - Romano Hip Hop
© facebook interpreta
Sliby plné superlativů se v případě nahrávky, která avizovanými kvalitami nedisponuje, snadno změní v dvojsečnou zbraň. Ostří vedené od těla může vydavateli nasekat větší prodejnost, ostří druhé, nastavené proti chvastounům, mnohdy pořeže zklamanou kritikou. "Romano Hip Hop" Gipsy.cz, o němž se týdny před vydáním mluvilo jako o zásadním, originálním počinu plném hiphopové energie a půvabu romské tradice obohacených o prvky moderního popu, je přesně ten případ. Nelze říci, že by ódy na něj pěné zněly proto, aby zblbnuly pro blbost - z desky je rozhodně cítit upřímnost a snaha, na čemž se shodlo všech deset spoluautorů makrorecenze. Jen pro některé z nich deska není takovou senzací, jakou na základě odvážných soudů vydavatele i kapely samotné čekali. Stejně jako v hlavní recenzi, kde padla horší sedmička, i průměrné hodnocení makrorecenze činí podobné číslo - 6,4.

Upozornění: Pokud vás přepadne chuť ostře reagovat na příspěvky v makrorecenzi v názorech, přečtěte si nejdříve článek K čemu jsou makrorecenze aneb hledání obecné pravdy. Třeba tím předejdete reakci vyvolané nepochopením, proč makrorecenze existují.

Miroslav Böhm - 5/10

Existuje křehká hranice mezi satirou a fraškou, a tu se Gipsy.cz na albu "Romano Hip Hop" nepovedlo vždy uhlídat. Hudba by měla být především zábavou, o tom zase žádná, ale já měl často pocit, že Gipsy.cz ve studiu po kaufmanovsku pobavili sami sebe a na cílové posluchače tak nějak pozapomněli. Škoda. Ale ten největší pes je zakopaný jinde. Gipsy je dobrý rapper, fušování do world music mu však už tolik nesedí. Hlavním problémem desky, jejímž téměř výhradním autorem Gipsy je, jsou totiž české a anglické texty - ty rómské (snad z omluvitelných důvodů) hodnotit nemůžu. Zatímco na rap má Gipsy čuch a dokáže do textů nacpat potřebné množství vzteku, melodie vyžadují trochu jiný přístup a hlavně jiné schopnosti. A ty Gipsymu chybí. Možná právě proto jsou vrcholy alba songy, ve kterých si Gipsy na nic nehraje a do jednoduchých úderných a rytmických kytarových riffů jen pouští své myšlenky. V opačných případech působí nuceným dojmem nejen texty, ale také jeho zpěv. Hudebně je album zajímavé - ale ruku na srdce - od toho tady přece žánr world music je. A "Romano hip hop" nenabízí vůbec nic navíc.

Lukáš Franz - 5/10

To zase jednou bylo řečí, že se blíží senzace. Deska Gipsy.cz! Jak říká Karel Veselý (a on nebude rád, že ho zmiňuju, ale tak tohle je citace), český hip hop nikdy nebyl venku z krize a nutno podotknout, že ani "Romano Hip Hop" ho z ní nevytáhne. Přitom na to nejde špatně. Gipsy je ostrý chlapík, co si nebere servítky a občas se mu povede trefit hřebíček na hlavičku, rytmická sekce kolem něj míchá lidovku s punkem a zvládne i r'n'b. Gipsy jede v češtině a angličtině, takže je tu i potřebná ambice upozornit na sebe venku, protože odvaha se cení. Ve finále to ale zní kupodivu křečovitě, některý pasáže jsou vtipný, i když tak zamýšleny nebyly, některý části jsou pak dokonce i trapný. Nejsem si jistý, zda každý jednou bude chtít být cikán, a také mi vrtá hlavou, proč je ta nahrávka tak sakra nevyvážená. Gipsy.cz umí napsat smysluplnou a rozjetou věc, ale taky to vypadá, že podlehnul vábení dostat toho na album co nejvíc. Všemu budiž důkazem "chujovina" po dohrání poslední skladby. Dle fotbalovýho žargonu - "Romano Hip Hop" rovná se střela do tyče. Škoda.

Ondřej Ručka - 5/10

Gipsy.cz je taková moje malá osobní paralela na Borata. Už dlouho před shlédnutím/poslechem jsem četl nadšené a adorující recenze, které slibovaly revoluci v kultuře, a jednotná fronta obdivovatelů sahala všemi směry, kde se rozprostírá český internet a média obecně. Zvědavost neznala mezí, a když byla příležitost se s oslavovaným dílkem seznámit, nebyla prováhána ani minuta. Jenže pak přišlo zklamání a kyselé obličeje. Boratem jsem byl vyloženě znechucen, Gipsy.cz a deskou "Romano Hip Hop" pro změnu pěkně znuděn. Tamtamy možná lhaly, možná se snažily naplnit sociologický pojem "sebenaplňující se proroctví", ale dle mého skromného úsudku prostě jen ukrutně přeceňovaly. Borata nebudu komentovat. Gipsyho projekt má zajímavou myšlenku, ale přeci jen, výsledný produkt je příliš překombinovaný, afektovaný, nesoustředěný a tedy nakonec ani systematicky neposlouchatelný. Snaha nacpat všechno, co se kdy jeden v hudbě naučí, do jedné nahrávky může u někoho znamenat nutnost (a ani to nemusí stačit), ale u hudebního chameleóna Gipsyho mám pocit, že snaha to všechno uplatnit vedla k tomu, že uplácal s pomyslným pejskem a kočičkou hudební dort. A ten, jak víme, nebyl příliš poživatelný.

Tomáš Tenkrát - 5/10

Nevím, ale mně ten mix hip hopu a cikánských world music prvků nesednul. Album "Romano Hip Hop" na mě působí laciným dojmem a nevím proč. Možná kvůli tomu, že to je chvílemi jako hudba do cirkusových stanů. Gipsy si to dává, dokáže skvěle rapovat i zpívat (přecházení z češtiny do romštiny a angličtiny je vskutku originální), dává si to i jeho kapela, která evidentně cikánské hudbě rozumí. Nahrávka má slušný zvuk, ale než jsem v "Romano Hip Hopu" našel něco, co by mě zaujalo a v čem bych onu hudbu dokázal plně vnímat, mi trvalo tři poslechy. Rozhodně si nemyslím, že tohle cédéčko způsobí nějaký boom na naší scéně, to opravdu těžko. Hiphoppeři stěží přijmou takovou věc, jakou jsou klasické kytary a cikánské melodie našroubované na hiphopovou rytmiku. Navíc mi u většiny textů uniká, o co vlastně jde, protože cikánsky neumím (hodil by se překlad), nebo mi onen text připadá zoufalý (např. "Jednou" - samozřejmě chápu jeho naléhavost, ale je to moc uslintané). Jednoznačně to má hudebně co říct, ale už si nejsem tak jistý, kolikrát si to ještě poslechnu. Není to album pro každého, a pokud ho chcete poslouchat, měli byste mít určitě v lásce více world music než hip hop. Nemůžu si pomoct, i když se "Romano Hip Hop" snaží být hodně zajímavý, příliš mě nezaujal, naopak, měl jsem vždy problémy ho doposlouchat. Škoda.

Honza Balušek - 6/10

"Co to je? Trochu mi to připomíná Leoše Mareše," prohlásila moje žena, když od mého počítače zaslechla kousek "Jednou", bezpochyby nejpopovější a nejslabší písničky z desky Gipsy.cz. S Gipsym jsem se setkal poprvé koncem roku 2000, kdy pod pseudonymem Ramonis vydal desku "Ramonis.cz", na niž jsem tehdy psal recenzi. Bylo to neslané nemastné árenbíčko, z alba ale bylo cítit, že příště to může být mnohem lepší. Od té doby jsem jej zaznamenal jen jako autora skladeb pro jiné a minulý rok v jeho sprosté formě na "Rýmy a blues", z níž jsem slyšel jen pětiminutový megamix plný šukání a píchání. Projekt Gipsy.cz je drobet jiný, ale v mnohém stejný jako formy jeho práce, s nimiž jsem se dosud setkal. Otřesné jsou opět texty, u nichž se mi chce vždy pouze smát, tudíž je jen dobře, že velká část z nich není česky. Po hudební stránce je to ovšem povětšinou velmi dobré, místy dokonce skvělé. Když se tradiční nástroje zbývající trojice propojí s nasamplovanými spodky, chce se člověku tleskat a dupat do rytmu. Jenže co z toho, když je nahrávka jako celek nevyvážená a patří přesně mezit ty, u nichž si oblíbíte pár tracků a zbytek už nikdy nemusíte slyšet?

Dan Hájek - 7/10

Když jsem v posledních dnech potřeboval pozvednout náladu, pouštěl jsem si v městské hromadné tlačence Gipsy.cz a "Romano Hip Hop". Ale doma mě to z cédéčka nějak extrémně nebavilo a našel bych vesměs stejné výhrady jako kolega Antl (autor hlavní recenze). Shodneme se i na výsledné známce. Povedený digipack v sobě nese stříbrný koláč mnoha nálad, textových narážek a mrštných vypalováků. Libí se mi i utajený úlet o tom, že Gipsy je vlastně sám o sobě kapelou, posléze na to spustí na hubu zahranou dechovku nebo tak něco. Na "Romano Hip Hop" se mi dost zamlouvá pestrost vycházející z hudebních kořenů etnika, která má i u nás svou tradici. Cikánské motivy ve spojení s dalším nemalým množstvím nápadů jsou snadno podmanivé, naštěstí to není překombinované. Je to poctivě udělaná práce, jen se mi to asi brzy ohraje a všechny textové vtípky a ironické poznámky se mi přejí. Krátce na to toto cédéčko zapadne někde v propadlišti mého skladového hospodářství, které však nemá takové trhliny jako státní rozpočet. Pokud na ně natrefím na nějakém festivalu, rád si to přijdu užít i v živém provedení.

Radek Londin - 7/10

Maglajs, tímto slovem popsali sami členové dalšího projektu hyperaktivního producenta, rappera, zpěváka, hudebníka a skladatele Radoslava "Gipsyho" Bangy náplň alba "Romano Hip Hop". Dramatické změny nálad a tempa spojuje velmi dobrá produkce (kdyby chtěl, Gipsy by bez problémů ztrapnil většinu českých popových rádobykumštýřů) a téma "Rom ve světě gádžů!". Rozhodně nejde o přímočarý hip hop, ale docela rafinovanou, i když v mezinárodních poměrech nijak revoluční etno omáčku. Pozitivní je, že v muzice zůstal charakteristický plamen cikánské muziky. Problém mám s texty, kombinující rómštinu, češtinu a angličtinu - zajímavé postřehy ze života a krutě servírovaná ironie "těm počestným" patří k té lepší části. Když se to přežene, zbyde laciná nasranost, trochu násilně působící vtípky a hrátky s kýčem, kdy posluchači zbývá jen věřit, že to Gipsy nemyslel úplně vážně.

David Věžník - 7/10

Hej, teď poslouchej! Jou! Já nejsem Rom a tohle je bílá recka. Recka na čip hop čip set. Ulica čučí na parní holubice. Pamatuj, jak chutná, když bílá recenze je hutná. A co si pamatuju z desky? Nepamatuju si skoro nic. A co vy uděláte pro nás? "Romano Hip Hop" překvapivě nejvíc funguje jako celek. Jo, vystupuje z něj pár výraznějších pecek (titulní skladba, "Tím, čím chcete", "Palikeras Tumenge", "Jednou", "Tečka"), u spousty z nich si člověk při pohledu na tracklist nevybaví nápěvy, ale když to pak slyší, stejně se pohupuje a podupuje si. Však jednou bude každý chtít být bílej. Laj laj laj. Mjůzikservr cézet. Akorát se těžko představuje, jak tohle poslouchají rebelující hiphopoví puberťáci s rovnejma kšiltama. Sice Banga prezentuje hlavně sebe (už někdo napsal, že jeho hlas připomíná Samera Issu? A vadí to?) a svý beaty, a v masteringu je tak zbytek kapely slyšet jakoby z dálky, sice, když to jeden vezme doslova, nemusí platit, že pionýr stylu je zároveň jeho nejlepším představitelem, ale stejně je to zábavná deska. Fakt. Tak. Tak ňák šecko.

Pavel Parikrupa - 8/10

Právě jsem se v telce dodíval na "West Side Story" a pouštím si "Romano Hip Hop". Nejedna souvislost mezi legendárním muzikálem a albem romského rappera tu je, nejmarkantnější ve skladbě "Jednou" ("Nemůžu překonat, že Tvý rodiče nechtěli / Abys byla s černym, jinak by Tě z domu vyhodili"). No, možná to je přitažené za vlasy, ale pořád jde o rozdíly mezi "námi" a "jimi". Deska "Romano Hip Hop" je tu proto, aby rozdíly rušila, spojuje různé světy a dělá to hudbou. Společensko-kritické Gipsyho vyštěkávání je občas trochu legrační, ale beru to. A ještě víc beru, když spojuje cikánskou muziku s hip hopem. Možná trochu vypilovat angličtinu a zmodernizovat beaty a bylo by to o další kus lepší. Nedokážu vůbec odhadnout, jak to budou mít ostatní kolegové v makru, ale mně se tahle deska líbí velmi. Ačkoliv jsem se do této akce uvrtal ze zvědavosti, hip hop téměř neposlouchám a nemám rád namachrované týpky, tohle je něco, co jsem ještě v domácí diskotéce neměl, dost originální, temperamentní a vtipná muzika. Plný respekt!

Jakub König - 9/10

To, co to bude, tu ještě nebylo, vykřikoval Radoslav Banga alias Gipsy už dopředu. A je fakt, že se tomu tvrzení nedá nic vytknout. "Romano Hip Hop" je deska sebevědomá až hrůza, deska, která přirozeně kombinuje hip hop, folklór a pop a ze známých ingrediencí mixuje koktejl nezaměnitelné chuti. Už od skladby "Multin", když pod cimbál a kontrabas nastoupí nekompromisní hiphopový beat, mi to hýbe hlavou a je jasné, že Gipsy a jeho partička dobře vědí, co dělají. To potvrzují hned v další "7/8". Bezchybná kombinace živých nástrojů a strojových bicích, liché rytmy znějí stejně našláple jako sudé. Titulní skladba funguje opravdu fantasticky. A tak bych mohl pokračovat pořád a pořád. Živí muzikanti skvělí, elektronika účelná a nápaditá. Texty, teda alespoň ta část, které rozumím, jsou skvělé. Vtipné, naštvané, podle potřeby. Myslím, že Gipsy nasazuje českému hip hopu dost vysokou laťku. A to je dobře. Jediná skladba, která mi do celkového dojmu nezapadá, je sentimentální "Jednou". Nedaří se mi rozklíčovat, jestli jde o nadsázku, nebo vážně míněný song, ale vlastně mi to je jedno, "Jednou" prostě většinou přeskakuju. Jinak ale opravdu nemůžu než smeknout.

NÁZORY
  • Romano Hip Hop (poe, 08.01.2007 09:29) Reagovat

    k nahravce jsem dlouho hledal vztah, co si o ni myslet, nektery tracky jsou skvely, nektery min, jednu chvili jsem mel chut uz si to nikdy nepustit, ale ted postupne se mi to libi cim dal vic. Jen musim vzdy ty dva neoblibene tracky preskocit. :) tohle album je rozhodne na vic nez na tri poslechy, kdo mu vic sanci najde na nem jeste hodne veci.

  • Romano Hip hop (payo, 12.03.2007 17:26) Reagovat

    Vrhám se od stylu ke stylu, od dechovky k elektronice... a Radek mě překvapil. Velmi mile. Něco takového české scéně chybělo. Zapracovat na angličtině ano, určitě :)
    Je to živé. Dynamické. je to první kus. další bude zase o kus dál. spojení cigánské muziky a hip hopu je příjemné. Emir Kosturica, Goran Bregovič šli na tohle spojení tradiční a moderní muziky z jiného konce. ale v určitém směru se potkávají. 8/10

  • co? hip-hop? ani náhodou! (rappy, 27.08.2007 23:50) Reagovat

    souhlasím s názorem, že takovýhle přiblble popíkový desky rozhodně nevyřeší krizi české hip-hopové scény. to, z čeho my jsme tady v česku skoro připosraní by slováci zakopali 10 metrů pod zem aby se to k nikomu nedostalo, protože by z toho byla národní ostuda. nechci být vulgární, ale dokud budou tady vycházet podobné pičoviny, tak to na kvalitě nepřidá. kdyby gipsy nebyl cz, ale .sk, tak už by ho dávno vykastrovali jeho vlastní lidi z hip-hopové scény. kontrafakt jsou taky cikáni, ale mají koule - narozdíl od gipsyho a taky pořád neřeší, že jsou "romové" a neotravují tím ostatní. a co? si cikán? no a co. já arab. koho to sere? fakt není nic zajímavějšího než rasová diskriminace nebo přislazená romantika? ježiš, fakt ubohý! ale hlavně, že to hraje. který dement neví, že rap je o umění sdělit myšlenku rýmem, který překvapí a pobaví? pokud se nemýlím, to se tady ani náhodou nekoná. rap má posluchače šokovat a překvapit - kde to je?? na slovensku! rozhodně ne v .cz.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Gipsy.cz písní "Život jde dál" vzkazuje, že každý věk má něco do sebe (13.11.2019 18:41)
- Rozhovory: Radoslav Gipsy Banga - Nelituju ničeho. Litoval bych, kdybych nic neudělal (02.08.2017 16:48)
- Naživo: Ewě Farné to na Mezi plotech moc nezpívalo, Tomáš Klus symbolicky zapauzoval (29.09.2015 16:18)
- Video: Gipsy.cz - Odraz v očích (06.11.2013 08:58)
- Gipsy.cz vydávají nové album "Upgrade" (12.09.2013 17:29)
- Naživo: Best Of Trnkobraní nabídlo víc než jen knedlíky (30.08.2012 18:29)
- Festival Moravské hrady.CZ startuje v Hradci nad Moravicí (11.08.2011 12:42)
- Festival Hrady CZ odstartoval na hradě Rožmberk nad Vltavou, teď míří na Točník (13.07.2011 15:57)
- Program Benátské noci je kompletní (17.06.2011 11:49)
- Fotogalerie: Mezi ploty podvacáté (30.05.2011 10:27)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu