shop.musicserver.cz

Letem světem po albech Oasis

Vydáno: 27.11.2006 14:00 v sekci Komentované diskografie - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Oasis jsou z kapel, které zazářily v úvodu kariéry a pak šla jejich hvězda s postupem času dolů. Téměř na úplné dno. V roce 2005 se však bratři Gallagherové dokázali vrátit s výbornou deskou "Don't Believe The Truth", teď vydávají výběr největších hitů. musicserver pro vás u té příležitosti připravil jejich komentovanou diskografii.

Oasis - Stop The Clocks
© facebook interpreta
"Jedno ráno jsem se vzbudil. Vstanu a všude nablito, rozlité láhve s pivem a vedle mě pošlapaná kytara. Šel jsem do koupelny, opláchl si obličej a řekl si, že teď už jsem pravá rocková hvězda," takhle nějak Noel Gallagher podává jednu z mnoha historek ze zákulisí Oasis. Před více než deseti lety vydali dvě desky, které zamávaly s celou britskou hudební scénou. Za pár let to s nimi začalo jít z kopce. Z původního složení v kapele zbyli jen bratři Gallagherové, kteří také skupinu několikrát uraženě opouštěli. Až v roce 2005 opět dokázali natočit smysluplné album "Don't Believe The Truth". V současnosti vydávají výběr největších hitů - účel tohoto článku je stručné ohlédnutí se za předchozími deskami.

Oasis - Definitely Maybe(1994)
© facebook interpreta
Definitely Maybe (1994)
Debut, o kterém se většině kapel za celou kariéru jen sní. V refrénu otvíráku "Rock'n'Roll Star" Liam Gallagher zpívá: "Tonight I'm rock'n'roll star." Bylo to uvěřitelné a do určité míry senzační. Bráchové v adidas teplákových soupravách, mikádo účesy a deska hitů. Tak by asi v devadesátých letech mohli hrát The Beatles. V Seattlu právě končil grunge - v Manchestru se narodil britpop.

Hodnocení z dnešního pohledu: 9/10
Pecky alba: Rock'n'Roll Star, Live Forever, Cigarettes And Alcohol
Oasis - (What´s The Story) Morning Glory?
© facebook interpreta
(What's The Story) Morning Glory? (1995)
Podstata této desky má v zásadě dvě varianty. Buď si Oasis, rok po debutu, ještě neuvědomili tehdejší status novodobých The Beatles a velkých rockových hvězd, nebo to jen předstírali. Alespoň tak albová dvojka působí, jak se Gallagheři chovali na veřejnosti je věcí jinou. "(What's The Story) Morning Glory?" je každopádně jednou z nejlepších desek britské historie a doposud nepřekonané album Oasis. Bylo na něm všechno: atmosféra doby s reflexí tehdejší pop-music, autentické emoce a především skvělé nápady rozvíjející debut a do konce dotažené stadiónové hymny "Wonderwall" či "Don't Look Back In Anger" - dodnes jejich největší hity.

Hodnocení z dnešního pohledu: 10/10
Pecky alba: Wonderwall, Don't Look Back In Anger, Morning Glory, Champagne Supernova
Oasis - Be Here Now (1997)
© facebook interpreta
Be Here Now (1997)
Na třetí řadovce "Be Here Now" přichází hned několik syndromů "rychlých hvězd". Oasis si totiž začínají hrát na větší kapelu, než jsou ve skutečnosti. Přestává jim stačit jednoduchý písničkový rock'n'roll ve stylu The Beatles a The Who. Snaží se být tedy progresivní: většina skladeb jde stopáží přes sedm minut a objevují se koncepční prvky. Po hudební stránce však stále velmi dobré album.

Hodnocení z dnešního pohledu: 8/10
Pecky alba: Be Here Now, Stand By Me, My Magic Mouth
Oasis - The Masterplan(1998)
© facebook interpreta
The Masterplan (1998)
Rok po albové trojce kapele vychází první kompilace: konkrétně raritní skladby, nejlepší b-strany a živě zahrané coververze autorské písně dua Lennon/McCartney "I'm The Walrus". "The Masterplan" jen potvrzuje kvality prvních desek - album by bez problému obstálo samostatně. Skladby jako "Acquiesce", "Talk Tonight" nebo skvělá a nedoceněná "Rockin' Chair" jsou dodneška oblíbenými koncertními hity kapely.

Hodnocení z dnešního pohledu: 8/10
Tip na hit: Acquiesce, Talk Tonight, Rockin' Chair
Oasis - Standing on the shoulder of giants(2000)
© facebook interpreta
Standing On The Shoulder Of Giants (2000)
Jednoznačně nejhorší deska Oasis. Čím dál více se hádají. Spíše než na hudbě jim záleží na vlastní publicitě. Hromadí se alkoholové excesy, plní bulvární stránky a samotní lídři kapely se nesnáší a jako kapela nemohou společně fungovat. "Tehdy se z dělání muziky místo poslání stalo řemeslo, proto byly skladby z té doby tak nijaké a slabé," vzpomíná s odstupem na vstup do nového tisíciletí Noel Gallagher.

Hodnocení z dnešního pohledu: 4/10
Pecky alba: Gas Panic!, Roll It Over, Who Feels Love?
Oasis - Familiar To Millions(2000)
© facebook interpreta
Familiar To Millions (2000)
Další krok vedle. Oasis se rozhodují vydat koncertní desku z turné k nejslabší desce. Dvojdisk působí nudným dojmem. Nepřináší, co by živá deska přinést měla: něco jiného než studiové nahrávky. Celkový dojem vylepšuje druhá polovina poskládaná z hitů prvních dvou alb a coververze The Beatles "Helter Skelter". Celkově je však "Familiar To Millions" naprosto zbytečným albem.

Hodnocení z dnešního pohledu: 5/10
Oasis - Heathen Chemistry(2002)
© facebook interpreta
Heathen Chemistry (2002)
Zoufalé tápání skupiny natočit znovu "velké" album pokračuje. Oasis přestávají experimentovat, vracejí se ke kořenům prvních dvou desek, ale ve výsledku jejich snažení působí hodně rozpačitě. Skladby jsou bez nápadu, energie, uposlouchat celé album v kuse je náročnější než sjet první dvě najednou. Za řeč stojí první singly, bohužel nic víc.

Hodnocení z dnešního pohledu: 5/10
Pecky alba: Little By Little, Stop Crying Your Heart Out, Songbird
Oasis - Don´t Believe The Truth(2005)
© facebook interpreta
Don't Believe The Truth (2005)
Návrat ve velkém stylu: poslední naděje, že Gallagherům chlast a hádky nevyhnaly z hlavy nápady a schopnost napsat dobrou písničku, naštěstí nezklamaly. "Don't Belive The Truth" je svěží, nápaditá deska, kapela hraje jako za mlada (i když dávno v jiném složení), bubnuje syn Ringo Starra z The Beatles. Nové skladby jsou znovu energické, dravé a melodicky vyzrálé. Krásná britpopová holka "Lyla" a zbytek navazují na první dvě desky. It's just again rock'n'roll.

Hodnocení z dnešního pohledu: 8/10
Pecky alba: Lyla, Let There Be Love, The Importance of Being Idle
Oasis - Stop The Clocks(2006)
© facebook interpreta
Stop The Clocks (2006)
Ačkoliv to Noel Gallagher vytrvale odmítal a dokonce si kvůli tomu dělal z věčných souputníků Blur legraci, tak také jeho kapela vydává výběr největších hitů bez ničeho nového. Na dva disky se dostalo čtrnáct zásadních hitů a čtyři nejznámější b-strany. Začíná se s "Rock'n'Roll Star" a končí s "Don't Look Back In Anger". Nic nečekaného, ale pro představu o pojmu Oasis skvělá učebnice.

Hodnocení z dnešního pohledu: 9/10
"Hudba Noela Gallaghera je hudbou budoucnosti, ale pořád jsem v Oasis. S bratrem Liamem se snáším čím dál víc a věřím, že ještě uděláme velké věci, až potom přijde řada na mé sólové desky," toto tvrdil frontman Oasis po vydání poslední placky. V současnosti Oasis začínají nahrávat své další album. Potvrdí, že "Lyla" a spol. bylo jejich znovuzrození, nebo naopak poslední vzepětí? Nebo se s dalším albem zařadí mezi nudné rockové dinosaury? So, What you say, Lyla?

NÁZORY
  • Sandy says (Sandy, 27.11.2006 14:24) Reagovat

    Pokud budou na nove desce (uz se na ni moc tesim) vsechny pisnicky aspon z poloviny tak dobre jako 'Who puts the weight of the world on my shoulders' tak to bude znovuzrozeni/regenerace a reinkarnace starych dobrych Oasis

  • Souhlas (Paul, 27.11.2006 16:01) Reagovat

    S hodnocením jednotlivých desek téměř souhlas.

    Jinak nechaápu, proč na Stop the clocks nazařadili Whatever..

  • V podstatě ano (Bo X Be, 27.11.2006 16:25) Reagovat

    V podstatě souhlas. Kvalita byla kolísavá. I když Standing on the Shoulder of Giant poslouchám docela často a líbí se mi víc než roztahané Be Here Now. I proto mi přišlo zajímavé, že na Stop the Clocks nic z Be Here Now není a ne že by nebylo co vybírat, ale ta roztahanost. Každopádně je ta jejich výběrovka jejich názor. Sestavil bych si vlastní a trošku jinak. Spíše se těším na další alba, i od Noela na tu sólovku, stejně to dělal dlouho sám a Morning Glory je hlavně jeho zásluha.

  • Blade (blade, 27.11.2006 18:14) Reagovat

    Podla mna patri Standing on the shoulder of giants k trom najlepsim albumom, teda hned sa DM a WTSMG, energia pesniciek ako Gas panic, Go let it out, ci Roll it over, nieco neopakovatelne. A Familiar to millions? Liamov hlas tam mohol aj menej prepitejsi, ale z tej nahravky je nieco citit, a nie len ich neznasanlivost... zimomriavky behajuce po celom tele pri refrene v Dont look back in anger, genialne prevedenie Gas panic...
    A podla mna ten novy album nebude tak skoro, bratia zas namotavaju bulvar :).
    Podla mojho nazoru najlepsia kapela na svete, to mi nikto nezoberie. :)

  • Oasis... (SindyDog, 27.11.2006 21:53) Reagovat

    Standing On The Shoulder Of Giants bych dal také víc. Zpívali si to své, hráli si své a jako celek to drželo pohromadě. Vzpomínáte, jak Bono tehdy řekl a jedné Liamově písni z tohoto alba, že je písní (či hlasem) desetiletí?? Celkem slušná poklona. Však také Oasis tvrdili, že pokud neudělají alespoň tak dobrou skladbu jako U2, nemá smysl hudbu dělat...

    PS: Souhlasím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Blur se loučí s fanoušky. Už zase! (07.12.2023 10:34)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu