shop.musicserver.cz

Nebeští kováři nechali ukovat další průřez svou historií

Vydáno: 23.11.2006 05:00 v sekci Recenze - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Bostonská kapela Aerosmith připravila pro své fanoušky další kompilaci, která má mapovat celou jejich kariéru. Obsahuje osmnáct skladeb, víceméně zásadních hitů kapely. Jediné, co mi brání v nařčení výběru s dlouhým názvem "Devil's Got A New Disguise: The Very Best Of Aerosmith" ze zbytečnosti, jsou dvě zbrusu nové a poměrně zdařilé skladby.

5/10

Aerosmith - Devil's Got A New Disguise: The Very Best Of Aerosmith

Celkový čas: 1:19:20

Skladby: Dude (Looks Like A Lady), Love In The Elevator, Livin' On The Edge, Walk This Way, Cryin', Jaded, Crazy, Angel, Janie's Got A Gun, Amazing, The Other Side, Dream On, Sweet Emotion, Falling In Love, Pink, I Don't Want To Miss A Thing, Sedona Sunrise, Devil's Got A New Disguise

Vydavatel: Sony BMG

Aerosmith se za každou cenu připomínají téměř každý rok. Poslední regulérní řadovou deskou byla "Just Push Play", kterou však natočili už před pěti roky. Od té doby vydali tři kompilace, z nichž pouze jedna obsahovala dvě nové skladby. Před dvěma roky složili poctu bluesovým klasikům albem "Honkin' On Bobo" plným coververzí. Vloni vyšla živá nahrávka, na které bylo zaznamenáno poměrně zdařilé, ale již tři roky staré vystoupení v Las Vegas. Letos ukovali Nebeští kováři svou další, asi jedenáctou kompilaci "Devil's Got A New Disguise: The Very Best Of Aerosmith". Ta je ale prý ojedinělá v tom, že mapuje opravdu celou dosavadní historii kapely, respektive všechna období, kdy se kapele dařilo nejvíce. Mezi vydavatelskými firmami totiž konečně došlo k domluvě o licenci na skladby Aerosmith.

Ani to mě však nepřesvědčí, že je nová kompilace výrazně odlišná třeba od výběrové desky "Big Ones", která vyšla už před dvanácti lety. Složení skladeb je totiž až na pár výjimek stejné. Originální verze tohohle "best of" navíc obsahuje přece jen zásadnější skladby. V Česku (a předpokládám, že v celé Evropě) se musíme spokojit s ohranější směskou. Alespoň jsme nebyli ochuzeni o ty dvě novinky a působivý obal.

Hned na prvním albu nazvaném jednoduše "Aerosmith" vyplodila kapela dynamickou baladu "Dream On", která se stala dokonce mezinárodním hitem. Průlomovou deskou byla ale až "Toys In The Attic" ze sedmdesátého pátého, díky které se kapela výrazně proslavila. Na výběrovce ji reprezentují nápaditá "Sweet Emotion" a "Walk This Way", druhá jmenovaná navíc v pozdější, úspěšně zrapované verzi, kdy Aerosmith spojili síly s rapovou formací Run DMC. Slibným návratem po protidrogových léčbách, které postupně podstoupili všichni členové kapely, bylo až album "Permanent Vacation" v roce '87. Na něm se objevily mimo jiné optimistická vypalovačka "Dude (Looks Like A Lady)" a pro kapelu typický, zamilovaný ploužák "Angel".

Dva roky nato zaznamenali Aerosmith svůj doposud největší úspěch s nabitou nahrávkou "Pump". Ta obsahovala i provokativní pecku "Love In An Elevator", našlápnutý rokenrol "The Other Side" a především napjatou a naléhavou "Janie's Got A Gun", která byla zaslouženě (a nejen pro svůj děsivý příběh) několikrát oceněna. Velké nadšení mezi fanoušky vyvolalo v '93 album "Get A Grip", na kterém vynikají vybroušený cajdák "Crazy", sympatická odrhovačka "Livin' On The Edge", vystupňovaná "Amazing" a samozřejmě líbivá "Cryin'". Na průřezu kariérou Aerosmith rozhodně nesmí chybět chytlavá "I Don't Want To Miss A Thing" z katastrofického filmu "Armageddon", prvoplánový hit s jistou dávkou emocí a megalomanie. Podstatně syrovější jsou rytmická "Falling In Love" a kvílivá "Pink" z alba "Nine Lives". Z již zmiňované, zatím poslední řadové studiové nahrávky "Just Push Play" byla vybrána okázalá "Jaded".

A na závěr byly zařazeny dva zbrusu nové kousky. "Sedona Sunrise", která je mírně šmrnclá americkým country, a ostřejší, titulní "Devil's Got A New Disguise". Obě předznamenávají slibnou budoucnost - ještě osm písniček a Aerosmith můžou do studia. Skladby jsou skvělé, o tom žádná, ta pětka je za zbytečnost kompilace a tahání peněz z fanoušků.

NÁZORY
  • "Éra"... (David, 23.11.2006 09:07) Reagovat

    ...mám moc rád, byl jsem na nich už 3x. A nejen proto je nutné opravit řadu nepřesností v této recenzi. Na počtu kompilací se asi neshodneme, je potřeba ale zdůraznit, že prvním výběrem hitů, obsahující nahrávky jak pro Columbii tak pro Geffena bylo v r. 2002 dvojalbum O´yeah: Ultimate Aerosmith Hits. Tam byly ty nejdůležitější věci z jejich 70. let a z období slavného comebacku následujícím po albu Permanent vacation/Pump a Get a grip (kdy hráli u nás s Extreme v Ostravě a na Rošického stadionu v Praze). S kompilací Big ones se aktuální bestofka shoduje jen zdánlivě, zde je 9 skladeb, které na Bigs nejsou. Prostě ideální CD pro ty, kteří nemají náladu poslouchat starší nahrávky, které u nás v době svého vzniku stejně nebyly populární. Je na něm sice to nejohranější, ale asi i nejreprezentativnější. Vedle toho doporučuji skvělý web aerosmith.com, kde je mj. i Stevenův a Perryho blog.

  • proc? (kid, 23.11.2006 16:16) Reagovat

    prej brousej novou desku, takze nechapu, proc zase dalsi vyber. naopak jsem nastvanej, ze tam jsou dve novy pisnicky, protoze to je sprosty, chtit aby si to lidi kvuli tomu kupovali. mam jejich kompletni diskografii, krome tech naprosto zbytecnych vyberu. u big ones se mi podarilo sehnat singly blind man a walk on water,, ale od ty doby nic, takze treba girls of summer mi unika a ty vybery si nikdy nekoupim. mam rad radovky, ktery tyhle vybery proste devalvujou.

  • Ta výběrovka... (David, 24.11.2006 09:21) Reagovat

    ...má samozřejmě komerční důvod. "Éra" jedou v současnosti s Motley Crue americké turné a tohle CD si dozajista koupí každý druhý, kdo na ně má lístky. Jinak je ale nutné brát v úvahu jejich věk, takže si nemyslím, že ještě něco zásadního napíšou/vydají.

  • novy skladby (Bert, 26.02.2007 22:27) Reagovat

    jen dodam ze ty novy skladby nejsou tak uplne novy: sedona sunrise je tusim z roku 1987 (mam uz par let jeji demo) a devil z roku 1993. takze napsat ze tyhle skladby slibujou slusnou budoucnost je trochu scestny, naopak spis mapujou minulost:) ale obe byly nahrany znova, jen sem proste chtel rict ze nejsou novy;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Aerosmith odkládají rozlučkové turné na rok 2024. Steven Tyler má poškozené hlasivky (02.10.2023 11:41)
- Recenze: Album "Greatest Hits" od Aerosmith je konečně výběrovkou, co stojí za to (06.09.2023 08:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Aerosmith ruší koncerty - Steven Tyler jde opět do léčebny (26.05.2022 10:54)
- Nové desky 14/2022 - od Camily Cabello přes Jacka Whitea po Papa Roach (13.04.2022 08:00)
- Aerosmith ruší turné po Evropě, nepřijedou ani do Prahy (02.02.2022 09:51)
- Aerosmith vydají své nejstarší nahrávky. Poslechněte si verzi "Movin' On" z roku 1971 (22.11.2021 09:27)
- Aerosmith odhalí archivní kousky a další doposud nevydaný materiál (28.08.2021 11:31)
- Aerosmith přijedou v červnu 2020 do Prahy (06.12.2019 10:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu