shop.musicserver.cz

Jednou nohou u ohně a tou druhou taky

Vydáno: 18.11.2006 05:00 v sekci Recenze - Jiří Kubalík | foto: facebook interpreta

Chtělo by se mi napsat, že s listopadem se objevilo v podobě alba Folk3mail "Místo na slunci" něco, co v Česku dlouho chybělo. Chtělo by se mi napsat, že to je deska vysokých očekávání, která se naprosto naplnila. Bohužel lze napsat jen to, že očekávání bylo vysoké. Snad až příliš.

5/10

Folk3mail - Místo na slunci

Celkový čas: 39:35

Skladby: Nit, Výprava, Polní tráva, Do vlnovky, Folk2step, Pojte ke mně, Lešenář, Petrklíč, Veď mě ve tmě, Dobrák

Vydavatel: Piper Records

Po první desce Ondřeje Pečenky aka Folk3mail "Zrno" se tento onomyšlský folkař rozjel za aktuální novinkou "Místo na slunci". Tuhle desku provázela velká očekávání, protože předchozí album bylo čistou vodou, která vymyla ospalky z očí mnoha českých muzikantů, a to nejen folkových. Chytré texty spojené s výborně propracovanými aranžemi a se znatelným vlivem zahraničí naznačovaly, že lze dělat v duši český, zvukem světový folk. O to víc mě zaskočilo, že průvan, který debut přinesl, odvál Folk3mail do míst, kam bych to rozhodně nečekal.

Z instrumentálně chytrých koutů "Zrna" skočil Folk3mail společně s producentem Dušanem Neuwerthem blíže k lidu, blíže k ohni. Zvuk se ze sympatické světovosti přesunul ve většině písní zpět do Česka. Tenhle posun lze možná chápat také z druhé strany - jako návrat k čistšímu písničkářství. Problém je v tom, že čisté písničkářství není to, v čem by měl Ondřej Pečenka největší přednosti. Ty se na první desce ukrývaly v tak výborně spolu souznící změti hudebních motivů, které dokázaly vyústit v jednu pevnou skladbu. Takovýchto skladeb je ale na dvojce jako šafránu.

Mezi tu trochu šafránu se vejde "Do Vlnovky" nebo neobvykle poskládaná "Veď mě ve tmě". Zbytek desky se pak bohužel nese, jak už jsem předeslal, v sázce na špatnou kartu. To dobré, zdá se, bylo použito na "Zrnu" a na "Místo na slunci" zbyly plevy. Když jsem protáčel tyhle dva disky pořád dokola a snažil se zjistit, kde je to prokletí, které se sneslo na novinku, došel jsem k závěru, že to je asi zvuk desky co mi tak vadí. Folk3mail se změnil z nekotlíkářského inteligentního folku na kotlíkářský, přestože stále inteligentní, folk.

Jestli se o druhé desce dokola říká, že to je ta pořádná zkouška, tak musím konstatovat, že pro mě z ní Folk3mail nevyšel zrovna nejlépe. Pořád je cítít, že jsou dveře otevřeny, jen se nepodařilo projít bez zaškobrtnutí. Snad tahle ztráta rovnováhy bude krátká a zakopnutí o práh Folk3mail moc nerozhodí. "Místo na slunci" tak bohužel až příliš smrdí nedvědovskou člověčinou a zůstává v šedém průměru.

P.S.: Zda je můj názor ojedinělý či naopak, se již brzy dozvíte v chystané makrorecenzi.

NÁZORY
  • Nesouhlas (lasky, 20.11.2006 17:06) Reagovat

    S recenzí nesouhlasím a s "bodovým ohodnocením" už vůbec ne. Co to jako má být? Kotlíkařský folk, zahraniční folk? Klasický sektaření.. Podle mě jde o to, že si to člověk pustí a ve chvíli, kdy to teda chce takhle veřejně hodnotit, by třeba mohl napsat něco v tom smyslu, jak na něj ty písně působí třeba emočně a tak. To bych bral-kdyby tam bylo je to na hovno, když to poslouchám, tak na mě ty texty ani melodie nefungujou. je to neupřímný. Nebo tak něco. Tady se akorát dozvíme, že recenzenta štve zvuk a proto je to na hovno.Naprosto iritující je kritika toho, že nahrávka zní česky a to je samozřejmě podle recenzenta špatně. Jak by tedy měla nahrávka čecha zpívajícího česky znít? mongolsky? Nebo třeba klingonsky? Pak by to bylo určitě zajímavé... Chacha. Mně osobně přijde tahle druhá deska kapely Folk3Mail stejně kvalitní jako ta předchozí a jediný rozdíl je v přístupu producenta, kterej je jinej, ale rozhodně ne horší. Asi to nemá cenu pitvat, stačí si pustit první věc z desky a člověk přijde na to, že recenzent má pocit, že cit."Se tady jede nějakej závod a von má návod".Asi jak ho vyhrát. Každej má ale právo mít ten pocit, mít svůj názor. Tohle je pouhá odezva posluchače a čtenáře, kterej má pocit, že ta deska je kvalitní a dobrá.


  • MNS je kvalitní zástupce české hudební scény (terk, 21.11.2006 20:14) Reagovat

    jelikož jsem neslyšela první cd od folk3mail, nemůžu tyto dvě alba porovnat.Avšak si myslím , že je uplně jedno , které z nich je lepší.
    Místo na slunci je rozhodně velmi povedené.Autor nad texty písní přemýšlí a nepíše o každé hovadině, narozdíl od některých jiných ujetých zglobalizovaných textařů.A co se týče zvuku, jde slyšet, že pomáhali neuwerti(díky bohu za Kopřivnici).
    Je jasné,že Místo na slunci neudělá bůhvíjakou díru do světa, ale o to snad vůbec nejde.Pět bodů.....to je fakt trochu mimo.Vzbuďte se!!!!!

  • ajajaj (bugata, 24.11.2006 11:58) Reagovat

    Zdar! Ta deska je výborná. Je jiná než první a tak je to snad v pořádku. Kdyby byla stejná ,jistě bychom si přečetli, že si Ondra hraje stále na tom samém pískovišti atd....Viděl jsem i koncert a doporučuju všem ( pozitivní energie, výborná kapela a zvuk). Pět z deseti je... nefér. A že smrdí " Nedvědovskou člověčinou " - to je snad už cílenej útok, ne :-)

  • Člověčina aneb dřímající Nedvěd v nás? (Zbyněk Machetanz, 25.11.2006 12:36) Reagovat

    V každym z nás je kus Nedvěda... akorát, že to dneska není společnsky ani umělecky "in". Díky Ondro za to, že jsi do tohodle "závodu" vyběh taky za mne. Nařčení z "člověčiny" bych bral jako kompliment! Je pochopitelné, že prosté sdělení postmodernímu vkusu moc nevoní... Chceme to mít podané rafinovaně, dekadentně, poamericku - jinak nás to nezujme? Jinak nás to nudí?
    Na závěr bych si dovolil trošku pozvednout naše malé české hudební sebevědomí připomnínkou na naše domácí (trošku opomíjené) hudební tradice - třeba Pluto a Dunaj (chytáte se?) - na jejichž rytmickou invenčnost a hutnost podle mě F3M navazuje. Po dlouhé době někdo, kdo hraje na bubny trochu jinak. Ondrovy věci mě fascinujou svojí promyšleností - jsou to sevřené celky, dokonalé propletence. Samostatnou kapitolou jsou texty a jejich obsah... Pro mě má F3M všechno - opravodvost, poetiku, myšlenku, názor, je to osobní, Ondrův hlas si nespletete s jakýmkoli jiným. Má to jedinečnou skladetelskou i zvukovou formu, intimitu i "koule"! Díky za F3M! ... běžte na koncert!

  • Souhlas a dík recenzentovi za odvahu (smiku, 26.11.2006 12:41) Reagovat

    Pro některé silně nacionalisticky smýšlející posluchače rádobyhudby může být hodnocení recenzenta tak trochu kruté. Sebestředně zaměření posluchači táborových popěvků od již vyhasínajících českých ohníčků bez širšího hudebního rozhledu ani nemohou pochopit, že hudba může být taky trochu jiná a nápaditější. Mě však nezbývá nic jiného než se za recenzenta plně postavit a vyjádřit mu dík za odvahu kterou se nebál vyslovit svůj kontroverzní názor. Je vidět, že recenzent je profesionál a nenechá se snadno oblafnout sladkou nacionální vtíravostí, kterou se chce F3M prostřednictvím desky Místo na sluci posluchačúm vnutit. Na desce Místo na slunci je opravdu hodně málo zajímavého a dokonce ve mě vzbudila pocit, že F3M cítili potřebu vydat NĚCO a ZA KAŽDOU CENU.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bubeník Vypsané fiXy si zlomil ruku (08.07.2009 07:42)
- Košumberk představí alternativní hudbu (24.07.2008 08:25)
- Obří broskev dnes v Roxy pokřtí "Potápěče" (21.04.2008 08:34)
- 'Sung Tongs' se představí v Rubínu (08.06.2007 10:39)
- Na Jarním výběru letos zahrají Miou Miou nebo Folk3mail (02.04.2007 12:28)
- Makrorecenze: Makrorecenze 'Místa na slunci' Folk3mail (17.01.2007 13:00)
- Folk3Mail nabídne místo na slunci (30.10.2006 14:21)
- LU, Folk3mail a Selfbrush se představí zdarma v Abatonu (02.03.2006 09:21)
- Naživo: Lucerna? Další pokořený vrchol Anety (10.04.2005 05:00)
- Naděje labelu Piper Records zazní Žižkovem (26.01.2005 18:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu