shop.musicserver.cz

Remastering - jediný klad nové výběrovky Elánu

Vydáno: 21.11.2006 05:00 v sekci Recenze - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Nová výběrovka Elánu je na světě. Stejné tváře, stejné písně pořád dokola. Skladby jsou sice remasterovány, ale deska "Gold" nic nového nepřináší. Pořiďte si raději nějaký živák nebo počkejte na ohlašované nové album.

4/10

Elán - Gold

Celkový čas: 57:49

Skladby: Človečina, Vymyslená, Zaľúbil sa chlapec, Osmý svetadiel, Dresy, Ulica, Čakám ťa láska, Smrtka na pražskom orloji, Sestrička z Kramárov, Královná bielych tenisiek, Tanečnice z Lúčnice, Čaba neblázni, Neviem byť sám, Od Tater k Dunaju, Nie sme zlí.

Vydavatel: Warner Music

"Nová výběrovka Elánu? No jéje, co tam asi bude?" spekuloval kamarád v obchodě s hudebními nosiči. "Co by tam bylo? Jasně že 'Vymyslená', 'Ulica' a 'Nie sme zlí', prostě to, co vždycky," odpovídal jsem mu. "Nezapomeň na 'Čakám ťa láska'," zvedl prst kamarád. "Ta je taky na všech." Při bližším ohledání cédéčka jsme oba seznali, že jsme všechny písně trefili. Na trhu je zkrátka další výběrové album slovenských dinosaurů Elán a je stejné jako všichni jeho souputníci. Pouze jedinou věcí se "Gold" od ostatních výběrů liší - písničky jsou remasterovány a je jasné, že nebyly jen importovány z katalogu do lisu. Ale to je málo!

Podobných výběrů je totiž na trhu doslova nepočítaně. Vzpomeňme jenom všechny ty Legendy (celkem jich vyšlo pět), jejichž smysl mi zůstal dodnes utajen, následované tituly jako "Jožo…", "Neviem byť sám 2001" či "Chcel by som ti šepkať". Mimochodem před pár týdny vyšlo u konkurenčního vydavatelství dvojCD "Best Of Elán". Všechno jsou to výběry, na kterých najdeme ty samé a opakující se písničky, všechno jsou to výběry, které vycházejí bez jakýchkoliv důvodů (například výročí skupiny, bonusové raritní nahrávky), všechno jsou to zkrátka úplně zbytečné tituly. A jsou všechny stejné. Pak se skutečně stane, že při objevení nového výběru dokážete s absolutní přesností vyjmenovat alespoň pět skladeb, které na desce budou, aniž byste si ji pustili. A jsou to zpravidla písně z kraje osmdesátých let, všechny ty hity, které se vám vybaví při vyslovení názvu skupiny. Písní s nejmladším datem výroby je "Sestrička z Kramárov", jež byla nahrána v roce 1991.

Nemá smysl se rozplývat, jak v té a té písni Jožo skvěle drží výšky. Je to jako s vtipem. Poprvé zní dobře, když ho párkrát zopakujete, je ohraný, ale pořád ještě baví. Když ho ale zopakujete posté, bude už skoro trapný. Ostatně, nabízí se otázka, proč skupina stále oddaluje vydání své nové desky "Anjelská daň" a souhlasí s podobnými výběrovkami. Že by Jožo už neudržel?

A tak jediným (ale opravdu jediným!) kladem desky je, že písně na ní obsažené jsou remasterovány. A to u poslechu opravdu poznáte, protože "Ulica" už nešumí jako mušle sebraná v Chorvatsku na pláži a ani ta "Královná bielych tenisiek" nezní jako bicie v osemdesiatom piatom. Jinak vás tahle deska může klidně minout. Máte-li rádi Elány, pořiďte si raději nějaký jejich živák (naposledy letos vyšlo DVD "Elán na Hrade") anebo počkejte, až skupina přijde s ohlašovaným novým albem. Alespoň se dozvíte, jak je to s tím držením.

NÁZORY
  • Elán - Gold je súčasťou edície Opus Gold (Juraj Čurný, zostavovateľ edície Opus Gold a obchodný riaditeľ Opusu, 21.11.2006 12:02) Reagovat

    Prajem pekný deň, s touto recenziou CD Elán-Gold by som mohol súhlasiť, keby išlo o "samostatne vydaný" titul, jednu z mnohých kompilácií tejto najslávnejšej (česko)slovenskej skupiny všetkých čias. Elán-Gold je však súčasťou celej edície Opus Gold (čo je zreteľne jasné na 4. strane bookletu), v reále je to 1/13 celej kolekcie (Gombitová, Patejdl, Hammel, Lojzo, Modus, Banket, Grigorov, Nagy, Tublatanka, Team, Elán, Žbirka, Lipa). Táto edícia, ktorá mapuje predovšetkým obdobie 80-ych rokov je postavená na jednotiacom grafickom vizuále pracujúcom s výrazným názvom a podpismi a faktom, že tieto tituly s budgetovou cenou obsahuju VŽDY 15 pesničiek daného interpreta. Primárne tituly z tejto edície nie sú určené pre ortodoxných fanúšikov toho ktorého interpreta (v tomto prípade Elánu) ale pre spotrebiteľa v tom najlepšom slova zmysle, pre ktorého pop music nie je stredom vesmíru a na uspokojenie potrieb v tejto oblasti mu postačí dobre zostavená výberovka so základnými hitmi, ktorú musí v obchode rýchlo nájsť, resp. mu musí udrieť do očí. A že aj od začiatku myslená a priznaná BUDGETOVÁ výberovka sa dá urobiť slušne svedčí aj Vaša poznámka o remastrovanom zvuku, za ktorú ďakujem.

  • Gold (fanusik, 21.11.2006 16:39) Reagovat

    Zdravim s tym clankom zcasti nesuhlasim
    napr: bicie 85. maju celkom dobry zvuk
    a vyberovky ako su Legendy maju obsahuju aj tie pesnicky ktore neboli vydane. Napr. aj Neviem byt sam 2001 obsahuje vela nevydavych pesniciek.
    a este k vyberovke Jozo... na vyslo preto lebo malvtedy tu strasnu havariu

  • Gold (Václav Trávníček, 21.11.2006 17:00) Reagovat

    Jasně že na Legendách byly i nevydané písně, ale provedení, v jakém to všechno vyšlo, mi vůbec nepřijde jako solidní záležitost. Navíc načasování dvojcédéčka "Jožo..." se mi už tehdy jevilo jako tvrdý tah na fanouškovu peněženku. Podle mě jsou zkrátka takové výběry pro fanoušky naprosto zbytečné.

  • Gold (Aknel, 03.12.2006 17:17) Reagovat

    Jděte se vycpat. Aspoň něco. Anjelská daň měla už dávno vyjít a jelikož si na novém CD dávaj záležet tak ho ještě nevydali a místo toho vydali gold. Já teď aspoň všechny písničky který muliju mám pohromadě a nemusím si každých dvacet minut měnit Cd abych si je všechny poslechla. Takže já jsem ráda.

  • Vyberovky (elanista, 06.12.2006 13:51) Reagovat

    Dovolim si nesuhlasit s nazorom, ze seria vyberoviek "Legenda" nemala nijaky zmysel. Omyl, praveze boli tam rozne nevydane sladby alebo malo zname single - a Lehenda 4 a 5 boli nimi doslova nadupane, takmer pol albumu rarity. Takze nielen ze to malo zmysel, dokonca tvrdim, ze to bola nutnost, pretoze pre fanusika, a tym myslim naozaj fanusika, su prave toto zberatelske lahodky, ktore doteraz chybali. Suhlasit mozem iba s tym, ze uz tie neskorsie vyberovky ziadne rarity neponukali a preto stoja za houby. Ale na Legendy mi nikto nesiahajte !!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Recenze: Elán deskou "Tretie oko" rozpačitě zval na megakoncert na Letenské pláni (15.10.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina pravdy" ukázala, že Elán má stále co říct (07.10.2023 18:00)
- Recenze: Elán deskou "3000" stvrdil návrat po Rážově nehodě (23.09.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina angličtiny" byla pro Elán pořádnou zkouškou (16.09.2023 08:30)
- Elán v Praze a Bratislavě oslaví sedmdesátiny Joža Ráže a Vaša Patejdla (13.05.2023 10:55)
- Recenze: "Anjelská daň" je tou nejlepší deskou, jakou Elán po Rážově nehodě nahrál (22.01.2023 09:00)
- Recenze: Díky nové krvi v Elánu se zrodil "Netvor z čiernej hviezdy Q7A" (17.01.2023 17:00)
- Recenze: Soundtrack "Rabaka" vyždímal z Elánu to nejlepší, co před revolucí mohl (13.01.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu