shop.musicserver.cz

Poslouchej zvuky. Různé zvuky...

Vydáno: 15.11.2006 05:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Do záplavy výběrů a reedicí, které Heleně Vondráčkové každoročně vycházejí, tu a tam podstrčí albovou novinku. Tyto novinky se zejména v poslední době tváří tak moderně, jak jen lze, aby zlatá oblíbená Helenka neztratila své věrné. Momentálně nabádá všechny své fanoušky a fanynky "Zastav se (... a poslouchej)". Je tu ale vůbec něco k poslouchání?

3/10

Helena Vondráčková - Zastav se (... a poslouchej)

Celkový čas: 50:10

Skladby: Doufám, že to víš, Zastav se (... a poslouchej), Něco si přát, Odplouvám za tebou, Píseň zázraků, Kus nebe, Samba, Jen pár moří, Mám ráda slunce žár, Zkus mi vrátit úsměv, Kde zůstal máj, Svítá, Já vítám déšť

Vydavatel: Universal

Helena Vondráčková a její písně - to nikdy nebyl můj šálek čaje. Přesto přiznávám, že za svoji bohatou kariéru měla pár okamžiků, ve kterých byla účastna na věcech, jež dodnes obdivuji ("Přejdi Jordán", většina nahrávek s Golden Kids), jež zasluhují palec vzhůru, i když kvalita je diskutabilní (kultovní "Sladké mámení"), a za které má mé uznání, byť bych si je nikdy dobrovolně nepustil, což je zejména velký návrat s albem "Vodopád", na kterém předvedla, jak má vypadat hitový, pro rádia vymyšlený moderní popík. Ale opakovaný vtip přestává být vtipem a nápad třikrát vyždímaný ztrácí šťávu.

Dovolím si řečnickou otázku: dal jsem totiž na Helenu, zastavil se a poslouchal. Co jsem tedy slyšel? Ticho jsem neslyšel, to vskutku nikoliv. Slyšel jsem zvuky. Zvuky různé. Bouchání, bublání, šmidlání, brumlání, hučení, dokonce i Helenin bezesporu výtečný a příjemný hlas. Ale pořád to byly pouhé zvuky, které ač spojené do jednoho celku, netroufal bych si nazvat hudbou. Hudba totiž obsahuje ingredience, které těmto zvukům scházejí. Nechce to moc, jen nějakou tu napadnutou melodii, harmonii, emoci, případně (jste-li hodně nároční) text s jakýmkoliv sdělením. Zde jsou jen vedle sebe nakladené zvuky a slova beze smyslu, a to vše dohromady netvoří vůbec nic, snad jen jeden z opaků ticha: hluk.

Poslouchám rád ticho, poslouchám rád i některé z jeho protikladů, jako třeba hukot vodopádu, řeči u piva nebo hudbu. Zvuky, které tvoří jenom hluk a není v nich vůbec nic navíc, neposlouchám rád. A dvě převzaté skladby, které jediné mají něco společného s hudbou ("Kus nebe" a "Já vítám déšť"), ty celou desku nezachrání. Hledání mezi jedenácti dalšími položkami je totiž marné.

"Zastav se a poslouchej / dál ti říkám / mezi řádky nauč se plout / zastav se a poslouchej / láska tichá / je nejsilnější z tajemných pout." Ano, místo této desky měla Helena Vondráčková raději zůstat tichá. Naprosto a totálně zbytečná deska. V hodnocení k minimu 1/10 připočítávám jeden bod za to, že ty podivné zvuky jsou nahrány kvalitně, druhý za Helenin hlas.

NÁZORY
  • Kdo je to Milan Koch? (Barnaby, 15.11.2006 08:50) Reagovat

    Nestačím se divit. Takhle "mimo" recenzi jsem tedy ještě nečetl. Nechci hodnotit samotné CD, spíš práci recenzenta, který si nedal vůbec žádnou práci, aby produkt posoudil z několika stran. To, co napsal, je na úrovni náctiletého rozzuřeného fanouška, který nemá rád zmíněného interpreta, tak mu to natře. Sám jsem novinář, ale takhle zbytečnou, ba co víc, záškodnickou práci, jsem mezi kolegy ještě neviděl. Spíš se divím, že musicserver vůbec něco takového uveřejnil...

  • Podivna recenze (marsden, 15.11.2006 10:06) Reagovat

    Podivne zvuky...zvuky...zvuky...nevim co presne ma autor recenze na mysli, zvuk, melodicka linka, refren, sloka...navic autor pise na konci, ze zminene ZVUKY jsou nahrane dobre, tak nechapu?Tahle deska nemusi a ani nemuze dostat andela za album roku, ale je to pomerne pestra smes ruznych zanru, klasicky pop...
    a odkdy se dava za hlasovy vykon 1 bod? Nemusi se mnou kazdy souhlasit, ale Helena je po hlasove strance naprosty profesional, vyborne intonuje a kazda radoby superstar se ma co ucit:-)))

  • Stále je asi "moderní"... (dM, 15.11.2006 10:27) Reagovat

    ...plivat na to, že je Vondráčková starší ročník, že má (asi) nějaké plastiky atd., ofrňovat se nad faktem, že stále vydává nové desky a že je stále v televizi. Zabírá tam někomu místo nebo její CD jsou vydávány na úkor někoho lepšího? Myslím si, že její kariéra je přesně to, co si každý z pop music přeje, tj. úspěch. A ten jí patrně závidí autor článku, který očividně nevěděl, co napsat.

  • Helenka (Hana, 15.11.2006 10:40) Reagovat

    Helenka by uz nemela vystrkoval na divaky zadecek,preci jen uz ma sve leta, nedivim se, ze to bratry Slovaky pobourilo, ze ji vyhodili.Taky by uz mela dospet a uvedomit si to.
    Hanku Zagorovou mam mnohem radeji, protoze je to dama,ktera se chova primerene svemu veku a jeji hlas je zcela nezamenitelny.

  • Martin Koch (naroznej, 15.11.2006 10:49) Reagovat

    Helena Vondráčková nepatřila nikdy mezi mé oblíbené interprety. Na druhou stranu musím uznat , že se jedná o špičkového profesionála. Kolik je v naší zemi interpertů , kteří se dokáží pohybovat TOP patrech populární hudby 40 let ? Kolik je zde tak dlouhodobě úspěšných interpretů ? Za tímto úspěchem je třeba vidět dřinu , dřinu a nic jiného než dřinu. Jak asi musela dřít , aby v tolika letech byla v tak špičkové kondici? Kolik dnešních namyšlených dvacetiletých rádoby zpěváků zvládne to , co ona ?
    Helena Vondráčková je vedle Gotta a Bílé jednou z českých megastar. Toto dokazují prodejem CD a velkým zájmem o vystoupení. Ostatní zpěváci této trojce sahají nejvýš po kolena.
    Panu Kochovi z celého srdce přeji , aby to jednou v oblasti hudební kritiky dotáhl tam , kam to dotáhla Vondráčková v oblasti zpěvu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Helena Vondráčková - Jsem docela pilná holka (23.08.2022 16:00)
- Recenze: Helena Vondráčková věří, že "Nejkrásnější na světě je láska". Nová kompilace tomuto tvrzení napomáhá (07.07.2022 17:40)
- Helena Vondráčková vydává kompilaci "Nejkrásnější na světě je láska" s novým singlem i raritními nahrávkami (27.06.2022 17:51)
- Recenze: Helena Vondráčková vzpomíná na album "Vánoce s Helenou" povedenou reedicí (24.12.2021 09:00)
- Deska "Vánoce s Helenou" Heleny Vondráčkové vychází po čtvrtstoletí v rozšířené reedici (27.11.2021 19:12)
- Po půlstoletí vychází v reedici na CD i vinylu debut Heleny Vondráčkové (03.11.2021 15:53)
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Helena Vondráčková je na nové desce "Tvrdohlavá" (04.09.2020 13:09)
- Do obchodů míří komplet písní Heleny Vondráčkové z muzikálu "Kvítek mandragory" (12.03.2019 18:17)
- Nové desky 3/2018 - od Fall Out Boy přes Glena Hansarda po Mandrage (23.01.2018 08:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu