shop.musicserver.cz

Mr. Dynamite i podruhé složil Prahu do kolen

Vydáno: 06.11.2006 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

James Brown osobně již podruhé poctil Prahu svou návštěvou. Opět se jednalo o neopakovatelný zážitek a Mr. Dynamite všem ukázal, že je i ve svých třiasedmdesáti ve výborné formě. K prasknutí narvanou T-Mobile Arénu znovu hravě roztančil i dojmul. Více si můžete přečíst v reportu doplněném o fotogalerii.

Gulo Čar, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Když tady měl před dvěma lety James Brown své první vystoupení, mluvilo se téměř o historické události, která už se nebude opakovat. Avšak opak se stal pravdou a The Godfather Of Soul se rozhodl Prahu poctít ještě jednou svou návštěvou. Jako první mu tentokrát rozehřáli pódium Francois Pignon už byli přijati mnohem vlídněji. Jejich energické a zběsilou rychlostí odsýpající funky se v T-Mobile Aréně chytilo. Především hitovky jako "So Te Kerel", "Parno Jiv" nebo "Manuša" konečně rozpumpovaly promrzlou krev v žilách. Byla tam opravdu zima, a tak jedinou záchranou bylo, že se očekával večer plný funku (ale i soulu), který nutil k tanci. Gulo čar byli živí jako vždy, a bylo vidět, že jsou čím dál tím víc sehraní, dovolují si delší instrumentální vložky v písních a prostě jim to šlape snad pořád rychleji a lépe, což už místy není ani možné.

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Zhruba v devět večer pódium osiřelo a narvanou arénou se neslo mírně nervózní očekávání jestli vůbec James Brown vystoupí, zda bude schopen odzpívat regulérní koncert a jestli už náhodou není karikaturou sebe sama. Když hala téměř celá pohasla (zdůrazňuji téměř, protože z nepochopitelných důvodů svítila celé vystoupení horní světla na podlouhlých stranách haly a to působilo mírně rušivým dojmem), přispěchala kapela, která spustila funky úvod, poté již přišel tradiční konferenciér, naznačil, na co všechno se můžeme těšit, a poté pozval na pódium čtyři soulové zpěvačky, známé pod jménem The Bittersweets. Krátce představil kapelu, donutil celou arénu povstat a nyní již mohl přijít samotný Soul Brother Number One. Přišel. Měl opět o nějakou tu vrásku více, ale to nikomu nevadilo. Když promluvil, jeho hlas byl již značně stařecký, když však spustila kapela hned z kraje jeden z největších hitů "Make It Funky", Brown se opřel do mikrofonu a jeho hlas zněl ještě pořád nezaměnitelně. Kdo si myslel, že bude rád, že celé vystoupení ustojí, byl na omylu. Hned na začátku předvedl jeho klasický výskok (který byl dříve zakončován provazem), nohy donutil ke svému typickému tanečnímu goodfootu a zpíval stylem, jakým onoho času nedokázal nikdo na světě. Elánu mu na jeho úctyhodný věk rozhodně nechybělo. Sice je pravda, že musel se zpěvem občas pomoci buď konferenciér, nebo někdo z kapely, pořád však značnou část zvládal sám. Předváděl show ve starém stylu blyštivých lasvegaských klubů a kasin, přesně tak, jak to dělal odjakživa. Při následující roztančené "Living In America" se nechal obklopit dvěma nádhernými tanečnicemi a bylo jasné, že Brownova vystoupení ze své jedinečnosti neztratila zhola nic.

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Mr. Please Please Please i tentokrát vzpomínal. Když se haly asi desetkrát za sebou zeptal, jestli je tady někdo, kdo má rád Janis Joplin, bylo jasné, co se bude dít. Přišla jeho manželka Tomi Rae a spolu si střihli jedinečný duet. Tomi Rae zpívala nádherně čistým altem a s chraplákem Brownem se nacvičeně doplňovali. Bylo jasné, že na řadu přijde i ona soulová část. Tu téměř celou strávil Mr. Dynamite u kláves v pozadí. Nechal excelovat The Bittersweets a kapelu dostatečně vysólovat, o zpěv se v tuto chvíli starala především Tomi Rae. Tento pomalý soulový blok ukázal jeho druhou uhlazenou stranu, která však není o nic míň cennější a důležitá než ta funková. Soulová část byla zakončena megahitem "It's A Man's World". V tu chvíli muselo být každému jasné, že tenhle člověk to v sobě pořád má a dokáže stejně dobře z fleku roztančit, jako dojmout svým drásavě procítěným pěveckým projevem. České publikum (včetně mě), vědomé si toho, koho že to má před sebou, mu všechno zobalo z ruky a praotec funku si výbornou atmosféru užíval. Nechal se unášet nekonečnými rytmy, napodoboval svůj legendární tanec, objímal a tančil se zpěvačkami a gesty pobízel kapelu. Když se rozezněly první tóny "I Got You (I Feel Good)", proběhlo v zádech příjemné mrazení. James Brown předvedl zrychlenou verzi, ve které hrály prim The Bittersweets a samozřejmě on.

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Na řadu přišla i představovačka ve velkém stylu, konferenciér na nikoho nezapomněl, Brown se s každou zpěvačkou prošel po pódiu (na mladých tanečnicích si dával obzvlášť záležet), a do toho kapela hrála sehrané melodie a útržky z několika jeho písní. Vše působilo opravdu jedinečným a těžko popsatelným dojmem. Když bylo představení dokončeno, rozezněl se Prahou poslední velký hit, kterým ji sám velký Mr. Dynamite obdařil - "Sex Machine". Bylo to zhruba desetiminutové loučení, kapela se evidentně snažila ze sebe vytlačit všechno, i Brown, vědom si, že už se blíží konec vystoupení, se naposledy rozparádil a dokončil tuto téměř dvouhodinovou show s hlavou nahoře, jako vítěz. A nevyhrál jen díky tomu, že ukázal, proč je králem funku, ale i díky výbornému zvuku, který rozhodně není v T-Mobile Aréně pravidlem. Byl to jedinečný zážitek, kterým se určitě budou všichni ti, co měli tu možnost tam být, chlubit. Neříkejme nikdy, ale s největší pravděpodobností se James Brown v Praze již neukáže, i proto to byl večer s nádechem výjimečnosti. Ono se v takovýchto chvílích těžko šetří superlativy, navíc to asi ani není na místě, vždyť kdo by si to zasloužil víc. Nezbývá mi totiž jinak, než podobně jako kolega Veselý před dvěma lety poděkovat. Díky, byli jsme poctěni, mistře a tleskáme vestoje.

James Brown, Gulo Čar, Francois Pignon, T-Mobile Aréna, Praha, 4.11.2006

Fotogalerie:
James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small e
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small j
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Brown, 4.11.2006, T-Mobile Arena, Praha small k
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • Terez (terez, 06.11.2006 11:50) Reagovat

    Kdo nezazil, nepochopi. Nejlepsi hudebni zazitek ever! Slyset I feel good nazivo by si kazdej mel pripsat na seznam veci, co musi stihnout nez umre:) atmosfera uzasna, proste DOKONALY!

    Ja teda sakra doufam, ze sem tenhle pan este zavita!!!


  • barovej kabaret (Žůrek, 06.11.2006 12:29) Reagovat

    no tak ja to vidim trochu z jiny stranky, vystoupeni sice melo vsechny funkovy atributy, ale klidne je mohlo ozelet, protoze samotny prvky bez pojiva nejsou nic nez srándovni karikatura - mohu srovnavat: drive nastoupila stejne srandovne odena kapela, zpevacky vypadaly taky jako nejaky letusky na penzi, nastroje vzdycky obsluhovali veterani...ale to vubec nevadilo, protože na scenu vybehnul JB a vsechny v dosahu totálně odrovnal. Ted vsak na scenu prisel stary muz, o ktereho jsem mel chvilemi strach aby neupad, kdyz zakmital nozkama. JB je dědula nad hrobem a nenašel sílu včas odejít. Když pak svou šou obohatí ještě o frustruhící bílou zpěvačku v černém plédu, která zoufale hledala cokoliv ale nic nenašla, bylo dílko dokonáno. Běs. Na browna se mělo chodit před 20 lety. Aspoň že gulo čar byli dost dobrý...

  • James (Pop., 06.11.2006 23:10) Reagovat

    No bylo to štrašně krutý vystoupení, dlouho takový nepamatuju a tobě žůrku často asi šlape něco jinýho, žes to nepochopil!!! Tak jako tihle pánové to nikdo nezahraje a díky Jamesu Brownovi má svět funky a soul. Děkuju děkuju a ještě jednou děkuju, s pozdravem a buďte na sebe vopatrní.

  • Svět podle Žůrka (Oulu, 07.11.2006 09:54) Reagovat

    Kdyby byl svět podle Žůrka, tak bychom chodili na Jamese Browna před 20 lety a dnes bychom vzali za vděk a nemohli se nabažit "velkolepé show", kterou by pořádala v Praze hudební agentura Budoucnost. V hlavní roli by byl nikdo jiný než velký šoumen Zbyněk Drda, který by však ihned zakopl o omotanou šnůru od mikrofonu kolem nohy. Při duetu s Šárkou Váňkovou by hala úžasem oněmněla, protože by při velké dávce fantazie zaregistrovala funky atributy. Drda by svým nezaměnitelným charismatem totálně odrovnal nejen Žůrka, ale i všechny jeho ostatní spoluhráče z ostravského Baníku. I když by po necelé hodince svého vystoupení musel totálně vyčerpaný ZD odejít, jeho skvělá kapela za zády by ještě dalších deset minut dokonale bavila vyprodaných prvních deset metrů pod pódiem.
    (proti Zbyňkovi Drdovi nemám absolutně nic, ať si zpívá když ho to baví a všem jeho příznivcům se omlouvám)

  • James Brown - karikatura? (Cybersingle, 10.11.2006 13:01) Reagovat

    Ale teda... Je James Brown karikatura? Možná jo, teda spíš určitě, ale na to si funkovej svět nehraje. Většina funkovejch mistrů (Prince, Clinton...) stejně ujížděj na kýči... No a co - já jim to stejně baštím a vůbec mi to nevadí!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- O "Klubu 27" vznikl hororový film. V brzké smrti hudebníků má dle něj prsty podsvětí (12.04.2019 11:43)
- Zemřel bubeník Jamese Browna Clyde Stubblefield, muž, který stvořil nejslavnější hiphopový break (20.02.2017 08:12)
- Nové desky pro 31. týden (27.07.2014 12:58)
- Mick Jagger chce produkovat film o Elvisu Presleym (09.09.2013 18:47)
- Zemřel Jerry Ragovoy, skladatel Rolling Stones a Janis Joplin (20.07.2011 22:18)
- Recenze: Zažít Woodstock bez Hendrixe? (29.11.2009 05:00)
- Naživo: Hey! Fred!!! Funk me! (12.02.2009 22:04)
- Publicistika: Osm pohledů z MOFFOMu 2008 (22.10.2008 13:05)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Kateřina Červenková (06.09.2008 05:00)
- Audio: MP3 Jukebox 24/2008 (11.06.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu