shop.musicserver.cz

Pavol Habera - Sólová tvorba je jiné muzikantství

Vydáno: 07.11.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Zpěvák, kytarista a frontman slovenské skupiny Team, Palo Habera, vydal nedávno svoji sedmou sólovou desku. Album "To sa stáva" vyšlo po šestileté odmlce, kterou Habera vyplnil prácí pro svoji domovskou sestavu. Nejen o tom si s ním musicserver popovídal.

Team, Praha, 15.11.2005 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Pavol Habera vydal nedávno svou sedmou sólovou studiovou desku "To sa stává". Album obsahuje jedenáct vesměs houpavých písní, které s výjimkou jediné otextoval Andy Ďurica. Píseň "Hore nikdo má ťa rád" opatřil slovy Daniel Hevier a je ústřední melodií slovenského seriálu "Susedia" - ten ostatně není jediným pojítkem mezi populárním zpěvákem a televizí, frontmana skupiny Team jste mohli na jaře vidět coby porotce soutěže "Slovensko hľadá SuperStar". Čtyřiačtyřicetiletý leader poprockové klasiky už ale žije nějaký ten pátek v Praze, kde ostatně rozdával i rozhovory k aktuální desce. A tahle interview se slovenskými interprety jsou vždy zvukomalebnou záležitostí: deska je "pľatňa", album je mužského rodu a říjen zní sympaticky po Havlovsku...

Frontman populární kapely vydává sólovou desku zpravidla ve dvou případech: buď napsal materiál, který se mu zdá natolik dobrý, že si ho egoisticky nechá pro sebe, anebo složil písně, které se pro jeho kapelu vůbec nehodí. Jak to je ve vašem případě?

Spíše druhá varianta, tu první jsem nikdy nemusel řešit. Udělal jsem nový materiál, který nebyl vhodný pro Team, protože kapela hraje o dost tvrdší hudbu. Tak jsem písničky nahrál na svoji sólovou desku.

Nové album podle mne nevybočuje z vaší sólové dráhy. Všechny předešlé desky mi připadají stejně "měkké".

Ano, je to takové jiné muzikantství.

Nové CD "To sa stáva" otextoval Andy Ďurica. Proč jste si vybral právě tohoto textaře?

Nejdříve vždycky složím hudbu a pak ji svěřím textařům, nejčastěji Danielu Hevierovi. Ten s námi spolupracuje už dlouhá léta, ale když si poslechl nové písničky, řekl, že na takové bláboly není schopný napsat solidní text. Tak jsem se obrátil na vydavatelství, kde mi doporučili Andyho. A můžu říct, že jsem s jeho prací spokojen.

Není přece jen škoda, když se na textech nepodílí více lidí?

Podle mne není. Jestliže je textař dobrý, dokáže napsat dobré texty klidně na celé album.

Zůstaňme ještě u textů. U svých alb včetně Teamu střídáte textaře. Desku "7edem" textoval Daniel Hevier, následující "Mám na teba chuť" Miro Jurika a poslední "Team X" opět Hevier. Je takové střídání záměr?

Náš stálý textař je Dano Hevier, ten píše pro mě i pro Team už od roku 1987. Ti další mladí textaři jsou spíše takovým zpestřením, osvěžením. Kromě Juriky třeba ještě Peter Uličný. Ale jak říkám, dvorním básníkem zůstává Daniel.

Team, Praha, 15.11.2005 small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Tomu jste při posledním pražském koncertu Teamu děkoval, že dokáže napsat hit. Poté následovala píseň "Smútok bielych krídel". Máte k ní nějaký specifický vztah?

Mám k ní stejný vztah jako ke všem ostatním. Ve studiu jsem se ji snažil nazpívat co nejlíp a ta koncertní verze je ještě lepší. Mám ji rád.

Podpoříte i novou desku koncertním turné?

Ne ne, na koncerty se chystám až s Teamem. Za rok a půl oslavíme dvacetileté výročí kapely a chtěli bychom vyjet na šňůru. No a ještě předtím bychom rádi vydali album.

Další deska Teamu? Kde se vás bere pořád ta chuť do skládání?

To bych také rád věděl. Asi mám dáno od narození, že budu prostě muzikantem. (smích)

Nepřipadáte si opotřebovaný?

A jak. Po každé desce si říkám, že tato byla poslední. Připadám si vždycky tak vyplýtvaný, že nevěřím, že bych ještě někdy mohl něco složit. Jestli se mi teď podaří napsat nějakou písničku, budu si gratulovat...

Když se vrátíme ke koncertům, dlouho jsem pátral, zda Team někdy vystoupil na nějakém letním festivalu. Ale kromě jedné akce jsem na nic nenarazil...

Team odmítá všechny nabídky na festivaly. Chceme dát našim fanouškům maximum, předvést co nejlepší show. A k tomu potřebujeme svoji aparaturu, své zvukaře a své techniky. Na festivalu se všechno dělá ve stresu, zvuková zkouška je před lidmi, kteří jsou samozřejmě rozjetí a netrpěliví. Jednou jsme hráli na Noci plné hvězd v Třinci a to nám stačilo. Sice jsme to tam pak "zbourali" a lidé byli nadšení, ale za ty nervy to nestojí.

Vy žijete v Praze, jak komunikujete se zbytkem kapely?

Přes telefony. Občas se sejdeme osobně a pracujeme na písničkách. To, že bydlíme každý jinde, není vůbec problém.

Zasedl jste do poroty soutěže "Slovensko hľadá SuperStar." Přinesla podle vás soutěž něco slovenské hudbě?

Ano.

Team, Praha, 15.11.2005 small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
V jakém smyslu?

Minimálně zpestřila hudební scénu. A to v Čechách i na Slovensku. Vždyť z ní vzešli skvělí interpreti.

Někteří vaši kolegové z branže však říkají, že je třeba hledat spíše autory hudby než "jen" interprety.

Jasně, to samozřejmě také. Ono je to jedno s druhým, kvalitních interpretů je také třeba. Mám rád, když existuje konkurence a je z čeho vybírat.

Co vás vlastně vedlo do poroty SuperStar? Někteří slovenští hudebníci říkají, že to byly peníze...

Podívejte se, na Slovensku všichni říkali, že naše hudební scéna jsou pořád dokola ty samé tváře. Všechny ty Slavíky, ankety... Zkrátka slovenská hudba potřebovala oživit. To mě vedlo do poroty SuperStar, chtěl jsem se na tom okysličování podílet. Tím, že nyní máme SuperStar, se rozšířil trh. A chápu, že se to některým lidem nelíbí. Nikdo z nich ti to neřekne do očí, ale mají strach, že přijdou o peníze. Dřív si lidi kupovali jenom je, teď i někoho jiného. No a v neposlední řadě byla "Slovensko hledá SuperStar" také zábava.

Sledujete českou verzi pořadu?

Ano, nedá se tomu uniknout. Zrovna dneska jsem si v bulváru přečetl, že jsem se nějak vyjadřoval na adresu porotce Eduarda Klezly. Možná jsem někdy něco prohodil, ale rozhodně to nebylo takovým arogantním tónem, jak jsem se dočetl v těch novinách...

Líbí se vám produkty české SuperStar?

Některé ano, některé ne.

A konkrétně?

Tak Aneta je v pořádku. Z té slovenské se mi líbí Peter Cmorík.

Team, Praha, 15.11.2005 small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Před nedávnem jste řešili spor s americkou společnosti, která do filmu "Hostel" neoprávněně použila vaši hudbu. Jak to dopadlo? Média se po čase přestala o kauzu zajímat.

To jsou celí novináři. Když je nějaká kauza, chytnou se jí a začnou se v ní vrtat. Ale jak to celé dopadlo, o tom už nenapíší. Ve slovenských médiích o tom proběhla alespoň zpráva, ale tady v Čechách nic. Jak to dopadlo? Výrobci ze Sony Pictures nakonec uznali svoji chybu a museli nás odškodnit za porušení autorských práv. A nedá se říct, že by to byly malé peníze. Režisér filmu Eli Roth mi dokonce osobně napsal omluvný dopis.

Takže takový americký happyend?

Ano. Pro nás.

NÁZORY
  • no potěš! (A., 07.11.2006 14:57) Reagovat

    Ponechám stranou, že spojení slova "muzikantství" s Pavolem H. mi přijde mírně komické, ale tenhle "rozhovor" je vážně hustý. Ptát se, jestli někdo k nové desce pojede na turné (a co se takhle zeptat, jestli na ní hraje na kytaru?) nebo spekulovat o tom, jestli není škoda, že tam není víc textařů skoro až hraničí s absurditou, to je tedy vážně maso.
    Doporučil bych autorovi, aby se vrhnul na absurdní drama - úspěch zaručen.

  • Pro A. (Václav Trávníček, 07.11.2006 15:57) Reagovat

    Milý pane A., můžu Vám sdělit, že se na absurdní drama nechystám a pokud máte s tímto rozhovorem problém, je to problém čistě Váš. S úctou VT

  • Pár korekcií (Lajko, 07.11.2006 16:17) Reagovat

    Jedna pieseň sa volá "Hore niekto má ťa rád" a deska je "platňa", nie "pľatňa".
    Ale ináč O.K.

  • omyl (Lenka, 07.11.2006 16:59) Reagovat

    chtela bych jen upozornit na to,ze pisen,ktera je uvodni jednomu slovenskemu serialu se jmenuje Ešte stale som tu ja a ne ta ,ktera byla uvedena..

  • Pane Trávníčku (A., 07.11.2006 23:33) Reagovat

    Já žádný problém nemám. Máte ho vy. Děláte totiž něco, co vůbec neumíte a soudě podle tohoto rozhovoru asi ani nikdy umět nebudete.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pavol Habera s vánoční písní "Nikto nemusí byť sám" u některých rádií narazil (09.12.2023 13:52)
- Video: "Všetko sa môže stať". Pavol Habera vydává po letech novou písničku (13.07.2023 11:30)
- Album Teamu "7edem" vychází v reedici poprvé na vinylu (08.05.2023 13:26)
- Team vydává v reedici legendární album "3" (29.11.2022 15:34)
- Naživo: Návrat Benátské! s Impulsem nezkazil chlad ani déšť. Hlavní pódium opanovali Team, Chinaski i Mirai (31.07.2022 19:00)
- Druhá řadovka Teamu "Prichytený pri živote" vychází v reedici na CD a LP (25.05.2022 12:53)
- Vánoční album Paľa Habery "Svet lásku má" vychází po letech na vinylu (03.12.2020 14:20)
- Naživo: Team s Haberou stále umí rozpálit (11.06.2019 09:30)
- Fotogalerie: Palo Habera společně s Teamem předvedli v O2 areně parádní show (10.06.2019 08:19)
- Palo Habera a skupina Team se vrací na česká pódia. V pražské O2 areně zahrají 9. června 2019 (11.10.2018 08:07)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu