Rádia pobolívá otevřená zlomenina

20.10.2006 20:58 - Ondřej Leinert | foto: facebook interpreta

Týden číslo 42 roku 2006 je za námi a s ním řádění Ostraváků. Co nevyšlo na fotbalovém hřišti, bohatě napravili reprezentanti Jarek a Kryštof. A průměrný rozhlasový fanoušek si k tomu broukal o otevřené zlomenině. Oficiální prodejní a rádiová hitparáda tak, jak je sestavila česká pobočka IFPI a okomentoval jeden věčný komentátor.
Týden číslo 42 roku 2006 je za námi a s ním řádění Ostraváků. Co nevyšlo na fotbalovém hřišti, bohatě napravili reprezentanti Jarek a Kryštof. A průměrný rozhlasový fanoušek si k tomu broukal o otevřené zlomenině. Oficiální prodejní a rádiová hitparáda tak, jak je sestavila česká pobočka IFPI a okomentoval jeden věčný komentátor.

Wanastowi Vjecy N
© wanastovky.cz
Rádia - "Otevřená zlomenina" může bolet, ale když se zahojí, stejně jako se zahojily Wanastowi vjecy, z kdysi neobroušené až lehce punkové formace do pohodového mainstreamu, mají z ní nakonec všichni plující v onom hlavním proudu radost. Wanastovky smetly minule poklidně se pohupující vlny Rubikonu a vládnou teď tuzemským rádiím. Až za nimi jsou holky Pink a Rihanna se singly "Who Knew", respektive "Unfaithful". Ty si ale zřejmě nestěžují, protože si proti minulému týdnu polepšily. Naopak Kryštof upadl do doby temna a z jedničky putoval až na čtverku, což je při stálosti tuzemských rozhlasáků docela šemíkovský skok, pravda, s poněkud opačným efektem. Kdo v první desítce ale rozhodně zaujme nebývalou IFPI dravostí a tentokráte v kladném slova smyslu, to je slovenská Peha. Její nekonfliktní, pohodový poprock v podobě písně "Spomal" si to namířil už na sedmičku a stejně jako minule zaznamenal poměrně výrazný postup. Ten se zatím nepodařil mnou favorizovaným Support Lesbiens, jejichž radioaktivní naděje "Nothing Is Something" nenápadně spadla z patnáctky na šestnáctku a byla tedy spíše pasivní, což se rozhodně nedá říct o takových No Name, kteří vyskočili z jedenašedesátky na osmadvacítku, a o Davidu Kollerovi, jenž je pro změnu devětadvacátý a to byl posledně šestašedesátý. Jinak upřímně začínám přemýšlet o pravdivosti "dat", která tu komentuji. Tak třeba tentokráte nám IFPI na třicáté místo zařadila Scissor Sisters a singl "I Don't Feel Like Dancin". A shodou okolností, jako novinka se na pětapadesátém místě objevuje opět kapela Scissor Sisters, jen název je decentně jiný, "Don't Feel Like Dancin'". Jistě, pro počítačový program znamená chyba v názvu název nový... Ale proč v takovém případě nezasáhne někdo znalý? Čistokrevnou novinkou jsou tak třeba čtyřicátí Vibekingz se singlem "Like The Wind" či pětapadesátí Red Hot Chili Peppers s třetím zástupcem z poslední desky, písní "Snow".

Jaromír Nohavica - Doma
© facebook interpreta
Prodejnost - Zatímco ostravský Baník v posledním týdnu způsobil podstatně více starostí policistům než fotbalové Spartě, v IFPI kategorii se moravskoslezskému regionu zatraceně dařilo. Jarek Nohavica je podruhé bezkonkurenční. Jeho vystoupení "Doma" se domácím zjevně zamlouvá. A zamlouvají se jim i Kryštof, jejichž novinkové album "Rubikon" hned přistálo na druhém místě. Prvním neostravským oblíbencem tuzemských posluchačů jsou tak až třetí Eláni, u nichž však ono "až" berte s nadsázkou, protože tuhle rážovskou sladkobolnou partu bych si dokázal představit i mnohem níž než na bronzovém placu. Za slovenskou partou se nad vodou drží ještě Evanescence s deskou "The Open Door", která poskočila o jeden foch. Naopak potápí se pomalu Support Lesbiens a jejich "Euphony And Other Adventures". Platna zamířila z čtverky na pětku, tipuji ale, že ještě neřekla ono pověstné poslední slovo. A podobně by to mohlo platit i pro šesté Wohnout. Na osmičce už se nám však objevuje nový silný hráč, Richard Müller a kompilace "Čo bolo, bolo" ve velkorysé dvoucédéčkové verzi... Ne náhodou vychází v době, kdy už marketingově začaly Vánoce. Radost mi tento týden mohla udělat Lucka Vondráčková, poprvé od března měl její "Boomerang" totiž nakročeno pryč z Top 10, ale nakonec tlak ustál a skončil desátý. Narozdíl od takových Depeche Mode, jejichž fanouškovská základna je u nás zjevně menší než ta Lucky. Pravda, koncertní DVD je podstatně dražší záležitost než jedna usmrkaná deska, ale přesto, pád ze sedmičky na osmadvacítku je pro "Touring The Angel" možná až příliš krutý. Tím spíše, když se nahrávka ocitla ve společnosti takových věcí jako "Taneční liga 92" či "Pop galerie" Josefa Laufera.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 42. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY