shop.musicserver.cz

Nový Robbie? Pětasedmdesát minut radosti z hudby

Vydáno: 23.10.2006 05:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Poslední album Robbieho Williamse "Intensive Care" vyšlo sotva před rokem a možná i proto, že se shledalo s dosud nejchladnějším zájmem od posluchačů i kritiků, nahrál Robbie tanečněji znějící "Rudebox". A z prosté radosti skládat písničky a nahrávat je vznikla nejlepší deska jeho diskografie.

9/10

Robbie Williams - Rudebox

Celkový čas: 74:45

Skladby: Rudebox, Viva Life On Mars, Lovelight, Bongo Bong And Je Ne T'Aime Plus, She's Madonna, Keep On, Good Doctor, The Actor, Never Touch That Switch, Louise, We're The Pet Shop Boys, Burslem Normals, Kiss Me, The 80's, The 90's, Summertime, Dickhead (Bonus Track)

Vydavatel: EMI

I v takovém hejskovi, jako je Robbie Williams, který prodává miliony desek a zpívá před desetitisíci lidí, asi bude něco jako touha natočit dobrou desku a posunout se hudebně někam dále. Pod tíhou kontraktu s EMI, na němž se skvěla cifra osmdesát miliónů liber, sice v podobě dvou singlů z "Greatest Hits" a celé desky "Intensive Care" na pár let zblbnul a nahrával hlavně to, co se po něm chtělo (= stadiónový pop-rock a kvanta balad), ale naštěstí si to včas uvědomil a vrátil nám zase toho pravého Robbieho. "Rudebox" měl mít původně jiné jméno, stejně tak měl vyjít pod pseudonymem, ale asi se na vydavatelství nakonec rozhodli, že i když deska vyjde jen rok po té minulé a zní úplně jinak, přece jen s Williamsovým jménem na jejím obalu mohou prodat více kusů než s nějakým jeho alter egem. A to je fajn, protože jinak by nejlepší Robbieho album nemělo v titulu jeho jméno.

Z celé novinky a každé její noty je jasná hlavně jedna věc - jak ohromně to hlavního aktéra bavilo nahrávat. "Rudebox" je jednoznačně deska pro radost, natočená bez objednávky gramofirmy a je to na ní slyšet. Pětasedmdesát minut, sedmnáct skladeb a z toho šest coververzí (viz poznámku pod čarou). Spousta různých spoluautorů a producentů, známých (Pet Shop Boys, William Orbit) či méně známých (Soul Mekanik, Mark Ronson). Bonus v podobě v několika skladbách zpívající Lily Allen, která v době nahrávání "Rudeboxu" ještě byla neznámá zpěvačka; písně veselé, občas (ale velmi málo!) smutné, vždy ovšem velmi zábavné. To vše dohromady tvoří bezpochyby nejzdařilejší položku ve Williamsově diskografii.

Hodně se mluvilo o tom, že novinka bude výrazně taneční. Berme to s rezervou. Robbie na ní sice zcela opustil svou pop-rockovou polohu, kytar se moc nedočkáte, zato elektroniky a výrazných bicích ano. Přesto se stále jedná o robopop, jen trochu jiného ražení. Pilotní singl, jenž dal albu jméno, zcela mate. To jen pokud vás natolik vylekal, že byste si díky tomu šoku z něj ani nezkusili poslechnout dosud nejpovedenější Robbieho desku vůbec.

Čtenáři mají rádi, když v recenzích napíšeme, které písničky jsou nejlepší. U "Rudeboxu" mi to činí docela problém, protože první skladba, která se mi zas tolik nelíbí, že mám tendenci ji někdy přeskočit, má pořadové číslo deset. A navíc zrovna o "Louise", původně z repertoáru Human League, napsali dva čtenáři musicserveru v názorech k jedné novince o Robbiem, že se jedná o skladbu nejlepší. S klidným srdcem vám však mohu doporučit "Viva Life On Mars" s úžasným banjem a foukací harmonikou, "Keep On" s okouzlující Lily Allen, na diskotéku volající "Never Touch That Switch" či "Kiss Me". A pokud se chcete dozvědět něco o umělcově životě, v "The 80's" a "The 90's" toho uslyšíte více než dost, samozřejmě podáno z ironickým nadhledem. Ale i ostatní nezmíněné skladby mají na nejvyzrálejší Robbieho desce své místo.

Závěrečné shrnutí je jednoznačné a pravděpodobně jste to výše v recenzi už zaznamenali. "Rudebox" je naprosto nejlepším albem, které Robbie Williams kdy natočil. Možná neobsahuje tolik jednoznačných hitů jako na prvních nahrávkách, ale jako celek se zachvěje jen v několika slabších kouscích ("Lousie", "Burslem Normals"), jinak stojí pevně na podstavci s vytesaným nápisem "Nejlepší popová deska roku 2006". Po slabé "Intensive Care" je to obrovské překvapení. Ale také obrovsky příjemné.

P. S.: Jsem moc zvědavý, jesli se mnou v chystané makrorecenzi bude někdo souhlasit.


Šest coververzí? Z novinek na webu, natož tiskových zpráv se to nedozvíte, ale "Rudebox" obsahuje celkem šest coververzí. "Lovelight" (Lewis Taylor), "Bongo Bong And Je Ne T'Aime Plus" (Manu Chao) a "Louise" (Human League) jsou jasné. Převzatými skladbami jsou však také "Kiss Me", kterou složil už před pětadvaceti lety Robbieho spoluskladatel na "Intensive Care" Stephen Duffy pro svou kapelu Tin Tin; "We're The Pet Shop Boys", která je dílem newyorské taneční undergroundové formace My Robot Friend a kterou samotní Pet Shop Boys přezpívali pro béčko jednoho svého singlu; coververzí je také "Never Touch That Switch", již Soul Mekanik vydali bez Robbieho jako singl už v létě 2005.

NÁZORY
  • Rudebox (Jindřich Kunc, 23.10.2006 08:45) Reagovat

    Souhlasím s autorem recenze především v tom, že Robbie Williams natočil svoje kvalitativně nejlepší album. Já si ho poslouchám už od pátečního brzkého rána a je to opravdu skvost. Doporučuju.

  • Nesouhlas... (Barnaby, 23.10.2006 09:13) Reagovat

    Tak nevím, slyšel jsem dva singly (Rudebox, Lovelight) a přijdou mi jako naprostý krok mimo. Upocená snaha o taneční hudbu. To, co vychází Madonně, působí v Robbieho podání jako pokus stárnoucího idolu teenagerů zaujmout holky v menze. Troufnu si říct, že Robbie je stadiónový bavič a pop-rocker, ale pro taneční hudbu nemá ksicht ani cit (poslechněte si raděj nové Scissor Sisters). Intensive Care považuju za jeho druhé nejlepší album (po Sing When You're Winning), tak v tom bude asi ten problém...

  • Yeah (Hannah, 23.10.2006 09:23) Reagovat

    S recenzí souhlasim na 100%, protože Robbieho NEJLEPŠÍ album vlastnim už týden a fakt týden si užívám skvělý hudby, má to energii, která na Intensive Care chyběla! Já bych to nenazívala taneční album, ale album, kde je Robbie Robbiem! Je to on a je z toho fakt cítit, že to natáčel s radostí, proto se to s radostí poslouchá! Je to fakt celek, takže lidi nesuďte jen podle dvou písní, musíte to album slyšet celý!

  • Cool album (Jenda, 23.10.2006 10:21) Reagovat

    Tohle cd se Robbiemu hodně povedlo. Cd jsem si koupil už v pátek (hodný prodavač mi ho prodal dřív). Cd se mi začalo líbit až při třetím poslechu a s každým dalším poslechem se mi líbí čím dál víc. Fakt super. Doporučuju.

  • Nuda (Johny, 23.10.2006 11:10) Reagovat

    Nejsem fanda Williamse,ele jeho starší věci se mi líbily víc.Pro mě je to velká nuda,i po třetím poslechu.Ale každej si musí uádělat svůj názor, a věřím že se to i lidem líbí,já už to vzdal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu