shop.musicserver.cz

Toneless - Ostatní jsou výrazně výš, nebo níž než my

Vydáno: 05.10.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Toneless před několika týdny vyšlo debutové album "Shine And Sing". Na musicserveru v hlavní recenzi dostalo šest bodů, což může působit jako zklamání v kontextu pověsti jedné z nejtalentovanějších českých kapel, která skupinu předchází. Na desku jste si už názor asi udělali, na samotné muzikanty si ho možná začnete utvářet po přečtení našeho rozhovoru.

Toneless
© www.toneless.cz
Inspirováno Británií, vyrobeno v Čechách - tento slogan prodává debutovou desku "Shine And Sing" pražské romantické kytarovky Toneless. Celá existence této kapely je poměrně zvláštní. V Česku už dlouho před vydáním alba platili za jedny z největších kytarových talentů, což platí především v porovnáním s další mladou, obecně oblíbenou skupinou UDG, proti nimž Toneless produkují (dle soudu autora) přeci jen kvalitnější hudbu. Jenže jejich debutová nahrávka byla na musicserveru přijata s mírným zklamáním. Zajímavé je, že v současnosti skupinu tvoří pouze dva muzikanti - Matěj Porteš a Filip Gemroth. Sama kapela na svůj věk působí poměrně suverénně. Dovolila si v průběhu nahrávání vyhodit producenta a posléze i zbývající muzikanty. To jsou všechno důvody, proč jsme se s Filipem a Matějem sešli k rozhovoru. Kluci působili sebevědomě, odpovídali věcně, ale bohužel také dost stručně.

Před nedávnem vám vyšla debutová deska"Shine And Sing". Krátce po jejím nahrání od vás odešel zbytek kapely...

Gemroth: Tady bych tě opravil. Oni neodešli, ale byli odejiti.

Vidíš, dokonce. Proč k tomu vlastně došlo, když jste společně dali dohromady celou desku?

Porteš: My jsme si prostě uvědomili, že bychom k sobě potřebovali lepší a kvalitnější muzikanty. I když jsme zatím bohužel nikoho dalšího natrvalo nesehnali, tak si za tím krokem naprosto stojíme a myslíme si, že co se stalo, bylo správné. Teď s námi hraje Šmity z Roe-Deer a Honza Janečka ze Southpaw, se kterými se nám spolupracuje výborně na rozdíl od zhruba dvacítky basáků a bubeníků, které jsme vyzkoušeli, ale ani jeden z nich nebyl tak dobrý, abychom s ním mohli v kapele fungovat.

A proběhlo to "loučení" ideálně, anebo byste to dnes udělali jinak?

Porteš: Myslím, že to rozhodně úplně ideální nebylo, dalo se to řešit jinak, ale na druhou stranu jsme s Filipem spokojení, že k tomu došlo. Tam nešlo o žádný emotivní impuls, my jsme tu potřebu, aby odešli, pociťovali již delší dobu, takže rozhodně nešlo o to, že bychom se ve zkušebně pohádali a na minutu je vyrazili. Ani pro nás to nebylo nejlehčí, ale už jsme to uzavřeli a je to za námi.

Toneless
© www.toneless.cz
Jak to budete v nejbližší době dělat na koncertech?

Gemroth: To se ještě vztahuje k té předchozí otázce. Ta spolupráce s klukama vypadá ještě na několik koncertů na podzim, pak se to začne křížit a bude to velice složité.
Porteš: My bychom rozhodně koncertovat chtěli co nejvíc, ale situace je taková, že to v současné době nebude záviset jen na nás, ale také na tom, aby nám někdo koncerty domluvil a jaký o nás bude zájem. Tato otázko není ani tak na nás, jako na našeho managera a podobné lidi.
Gemroth: My bychom samozřejmě chtěli co největší turné. Ideální by bylo se domluvit s nějakou velkou kapelou, která by ho s náma odjela. Lépe řečeno my s ní, ale takových skupin u nás moc není. Tak se uvidí, jak se zadaří.

Máte představu o tom, která skupina by to měla být?

Gemroth: Tady je děsně málo dobrých kapel. Řešili jsme to na tom turné v létě a těch kapel, ke kterým bychom se my mohli přifařit, je opravdu minimum. Protože ostatní skupiny jsou buď výrazně výš, nebo níž než my. Největším problémem je to, že česká scéna, hlavně v té oblasti, co děláme my, je strašně malá, což je dané hlavně tím, že Češi nejsou k poslouchání hudby vychováni a žije zde pouhých deset milionů obyvatel, takže ten trh je hodně malej.

Z vaší desky jsou hodně slyšet vlivy britských kapel jako Keane, Coldplay nebo Travis. Jak se vnímáte vy sami?

Gemroth: Já si myslím, že jsme spíš než rocková skupina, skupina popová. Kdybychom se měli jedním slovem nějak charakterizovat, tak by to bylo určitě slovo pop-rock. Už proto by naše hudba mohla oslovovat širší publikum, já osobně bych řekl tak lidi mezi sedmnácti a třiceti roky.

Když jsme u toho - Toneless jsou na české scéně poměrně krátkou dobu, do povědomí hudební veřejnosti jste se ale dostali celkem rychle. Mohli byste říct něco o počátcích skupiny?

Porteš: Kapela vznikla roku 2004. Já s Filipem se známe od prvního ročníku gymnázia, kdy už někdy ve druháku jsme spolu začali aktivně hrát, ale kapela je pouze dva roky stará.
Gemroth: Co se týče našich hudebních počátků, oba jsme hráli osm let na klavír a na kytaru.

A jak dlouho vznikal materiál na váš debut?

Porteš: Některé písničky jsou až z roku 2004, nebo ještě starší. To jsou hlavně věci z našeho dema. Zbytek jsme složili mezi podepsáním smlouvy a samotným natáčením. Celkem jsme vybírali asi z šestnácti skladeb.

Toneless
© www.toneless.cz
Zmíněnou smlouvu jste podepsali u velké firmy - konkrétně u Sony BMG. Jak se podařilo tak mladé kapele získat kontrakt u major labelu?

Porteš: Když jsme nahráli naše demo, tak jsme ho vzali a odnesli na Radio Expres. A člověk z tohoto rádia nám zařídil možnost nahrát desku u Sony. Značnou roli ještě sehrál fakt, že jsme se zúčastnili soutěže Coca-Cola PopStar, kde jsme se možná trošku zviditelnili, protože jsme postoupili až do semifinále. V té smlouvě máme podmínku, že musíme prodat určitý počet kusů, z čehož máme trošku obavy, ale v zásadě myslíme, že by se to podařit mohlo.

Kolik kopií to je?

Porteš: To číslo zní pět tisíc.

Původní záměr byl, že by album produkoval Honza Muchow. Proč z toho nakonec sešlo?

Gemroth: To je pravda. Honza to dělat měl, ale z nenadání dost nepříjemně onemocněl, takže z té spolupráce nakonec nic nebylo a dobrovolně jsme se dali dohromady s Honzou Čechtickým, což se neukázalo ani v nejmenším jako správné rozhodnutí.
Porteš: My jsme si ho vybrali sami, protože jsme mu věřili a mysleli jsme si, že by to mohlo být dobré, když působil v těch všech kapelách, ve kterých působil. Ale bohužel, jak už řekl Filip, to bylo hodně nešťastné rozhodnutí. Možná si Honza vzal moc velké sousto - v tom smyslu, že kytarová kapela není jeho parketa.

V čem byl konkrétně problém?

Porteš: Řekl bych, že ve všem. Toneless prostě nebyla kapela pro tohoto producenta. Šlápli jsme vedle. Naše představy byly úplně jinde.

Takže jste si to album nakonec dodělávali sami. Jak jste se zvukem spokojení?

Gemroth: Když vezmu v potaz, v jakých podmínkách album vznikalo, hlavně tu konečnou fázi, tak spokojeni v zásadě jsme, i když by to samozřejmě mohlo být lepší.

Co se toho zvuku týče: býváte často označováni jako čeští Coldplay. Vadí vám to?

Gemroth: Ani si nemyslím, že bychom byli nějak hromadně vnímáni a titulováni jako, jak ty říkáš, čeští Coldplay. Asi to všechno začalo tehdy, když jsme v nějakém rozhovoru řekli, že máme Coldplay rádi, a od té doby to o nás skoro každý druhý novinář píše.

Jak důležité jsou ve vaší muzice texty?

Gemroth: Texty píše hlavně Matěj, takže to je otázka spíše pro něj.
Porteš: Jak řekl Filip, tak o texty se hlavně starám já a částečně mi s nimi pomáhal náš bývalý kytarista. Jak ses ale ptal, jak důležité pro nás jsou: neklademe na ně velký důraz. Jsou tam hlavně proto, aby bylo co zpívat, nikoliv jako forma, která by měla něco zásadního sdělovat. Jsou hlavně o životě a tak o všem co nás napadne.

NÁZORY
  • príma. (jan, 08.10.2006 17:11) Reagovat

    O téhle kapele se povídá, že už dlouho tady nebyla tak namyšlená skupina, aniž by alespoň trochu měla mít na co. A jak vidím z tohohle rozhovoru, je to pravda :-) Pánové si evidentně vůbec nepřipouštějí, že když pořád ještě nesehnali další muzikanty, že to taky nemusí být jen těmi dalšími muzikanty...


  • toneless (gish, 10.10.2006 22:51) Reagovat

    ...no teda debut jsem neslyšel, ale demo Goodbye, ze kterého je na první desce řada skladeb ano a navíc jsem měl tu čest vidět kapelu (už v doprovodu vypomáhajích hostů) naživo a pokud bych to měl shrnout jedním slovem - NUDA. Utahaný písničky bez nápadu.... Čeští Coldplay? No Coldplay teda taky dvakrát nemusím, ale tohle si snad nezasloužili... Mimochodem podobnou lahůdku nám servíruje taky druhá velmi nadějná parta Living Room... jejich volně stažitelný debut jsem vypnul asi po čtvrtý písničce.... opravdu nechápu ten humbuk, který je provázel... tisíckrát lepších kapel je v Británii na každém rohu dvacet.........

  • nazor (navstevnik, 16.10.2006 09:18) Reagovat

    Naprosto souhlasim s komentari. predevsim janem, mohli by si treba najit automtickyho bubernika a samplovanyho basaka. pamatuju si ze sem videl toneless na united islands kdysi a naopak mi prisel velmi slaby zpev a otresna doprovodna kytara. zpevak absolutne postradal nakej uprimnej projev a pusobi jako nejaky bezpohlavni apatickej gumovej panak.
    naopak sem byl nadsenej z basaka a kytaristy - oba hrali krasne "pro kapelu" a technicky skvele a projevem byli mi mnohem sympatictejsi nez treba zpevak. bubenik a klavesak dost prumerny vykony. mozna dobre ze se kapela rozpadla, byla tam tech muzikantu skoda! videl jsem basaka hrat v Quite quiet a bylo najednou videt diametralni rozdil - Quite quiet jsou uprimna muzika, ale toneless panaci, mlady decka co chtej bejt slavny. trosku ubohy. doporucuju:
    http://showbizz.centrum.cz/hudba/recenze/clanek.phtml?id=250637

  • smutek (re, 22.10.2006 20:32) Reagovat

    rozhovor potvrdil ubohost techto dvou deti.. budte slavni, decka. mozna nekdy zjistite o cem je hudba. ach jo.

  • Toneless Oficiální prohlášení (Toneless, 03.01.2007 23:09) Reagovat

    oficiální prohlášení kapely Toneless na
    www.myspace.com/productioncompare
    nebo na
    www.bandzone.cz/productioncompare

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní (10.05.2022 12:29)
- Video: Coldplay v Mexiku předvedli dokonalé háelpéčko (09.05.2022 15:42)
- Video: Coldplay si v "People Of The Pride" hrají na Muse (16.03.2022 17:13)
- Coldplay budou v úterý živě a zdarma streamovat svůj koncert z Dubaje (14.02.2022 21:17)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu