shop.musicserver.cz

Voodoo, nebo osobní prověrka Ježíše?

Vydáno: 27.09.2006 13:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Analogue Voodoo" bylo startovacím výstřelem dění okolo svérázné partičky Moimir Papalescu & The Nihilists. Od jejího vydání uteklo pár disco let, během nichž Nihilisti usilovně koncertovali a chystali druhou placku. Tu pojmenovali "Lewis Neptune" a po svém se ztotožňují s tím, co jim debut přinesl skoro až pod nos.

7/10

Moimir Papalescu & The Nihilists - Lewis Neptune

Celkový čas: 49:55

Skladby: Fast Car, Fireheart, Summer Wine, 22:07, Devil In My Go Go Room, Shelter, Eighties Bar, Baby, Five Long Knives, Holy Night, Dead Surfer's Twist, Honey It's Country, Fear, Lewis Netpune Shake

Vydavatel: X-Production

Z kraje září tahle parta vyrazila do Rumunska odehrát speciální koncert a o pár týdnů nato drtím v přehrávači jejich druhou placku "Lewis Neptune". Moimir Papalescu & The Nihilists je svérázná parta, která mě dokonale zaskočila, když jsem plnil bojový úkol s nimi udělat rozhovor. To však bylo před pár disco lety, kdy jsem se nechal po prvotním kontaktu naplno vtáhnout do jejich hry. Vzpomínám na Semtex na Slavii, kdy při jejich setu důkladně a vytrvale padaly dešťové kapky. "Analogue Voodoo" bylo startovacím a žhavícím kotlem, který nejvíce fungoval na koncertech. "Lewis Neptune" je následovník vycepovaný za těchto ďábelsky vysokých teplot - sloučenina drahocenných kovů má punc prověřené kvality.

Nestihl jsem ani převlíknout jeden dobový kabát a parta okolo Moimira Papalescu už na mě sype další originální mix různých stylů. Poznávací znamení zůstala - jsou stále úderní, kombinují electro šílenství s kytarovým oparem a nezkrotnou La Petite Sonjou. "Lewis Neptune" je vyštípanou variací na rock'n'roll a k tomu přifařené puntičkářství s basic elektronikou. Občas jsem měl nutkání vyštrachat ze skříňky svoje Atari nebo zapojit staré dobré IQčko schované ve sklepě. Nános prachu by asi již znemožnil rozchodit tento klenot, tedy spíše než počítač účinný to ohřívač kávy, takže ze mě nebude stejný hudební kutil, pročež si fůra našich čtenářů asi oddechne.

"Fast Car" je zběsilý začátek a rychlé uvedení do reality, které jasně hlásá, že to jsou stále oni dobří Nihilisti. Překvapí zařazení coveru "Summer Wine". Originál nazpíval v roce 1967 Lee Hazlewood se Suzi Jane Hokom, tu skoro náhle na pěveckém postu vystřídala pozdější Leeova stálice Nancy Sinatra. "Devil In My Go Go Room" je jasným rokenrolovým přízrakem, ale, děti, pozor, Čert s Mikulášem a Andělem chodí až pátého prosince, takže bát se ještě dneska nemusíte. Steve Strange (zakladatel novoromantické party Visage) je opěvován v dusačce "Eighties Bar", která dokonale paroduje, co tehdy frčelo. "Holy Night" ve mně evokuje zpomalené depešácké "Personal Jesus", takový půlnoční přízrak to je. Časté střídání motivů a nápadů v divokém sledu, to je skutečně zachycený obraz na "Lewis Neptune". "Baby", "Five Long Knives", "Honey It's Country", "Shelter" nebo "Lewis Neptune Shake", to je jen náhodný přelet nad žánrovým propletencem ukotveným v poznávacích rysech této trojky.

Někomu to může evokovat něco ponuřejšího, mně to přijde spíš více ulítlé a úchylné. Electroclash říznutý rokenrolem a disco prvky dekády mého dětství - zákeřná kombinace pro nějaký ten divoký mejdan. Skalní přívrženci si budou spokojeně chrochtat, ale já asi zůstanu u osvědčené sedmičky. Mám takové nutkání, že "Analogue Voodoo" mi bylo blíže.

P. S.: Nestává se mi často, že bych zpětně změnil svůj vyřknutý verdikt, dnes bych ale asi dal "Analogue Voodoo" o bod více. Ale jak "Lewis Neptune" obstojí v dalších deseti názorech mých kolegů z redakce, to přesně bude předmětem naší další hromadné recenze - máme je prostě rádi!

NÁZORY
  • sorry (ian69, 27.09.2006 13:34) Reagovat

    ale je to blábol, Nihilists nejsou žádné elektronické šílenství, na to prostě nemají. Jistě, i když to třeba někomu může znít, že je to bůhvíjak šílené... "Electroclash říznutý rokenrolem a disco prvky..." a milé děti, co jiného electroclash je, než rockenrol křížený s 80kovou elektronikou? K desce, no, mám ji doma, moc mě to nebere, slyšel jsem ji asi 6 x a pamatuji si furt jen ten singl, který znám stejně z R1. Ale dám jí ještě čas!

  • mile deti i ty jenicku, (gus, 28.09.2006 02:05) Reagovat

    mam ji taky doma a uz po druhem poslechu si pamatuji vsechny skladby az na jednu. je to skvele album, o to zadna! vicekrat si ho ale nepustim, protoze je to skutecne elektronicke silenstvi a ja bych se na mlada kolena nerad zblaznil :)

  • víceméně souhlas (petr masicek, 28.09.2006 12:23) Reagovat

    s recenzentem...album je to vynikající. na sice na první poslech, ale daleko kompaktnější než jednička. já jsem nadšenej a možná 7 hvězdiček je i málo.

  • 2gus (ian69, 28.09.2006 14:12) Reagovat

    A kdo to elektronické šílenství rozpoutal? Mirek Papež s jeho starými analogovými zvuky určitě ne. Dyk je rok 2006. Jinak jsem rád, že se deska líbí, já jí nachuť zatím nepřišel.

  • bleeeeeeeeee (Fujtajksl, 28.09.2006 15:45) Reagovat

    byl sem na nihilistech včera...... Musel sem se pak jít vyblejt.. Je to nejhorší kapela na světě..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists jsou zpět. Comeback stvrzuje singl "Jerry The Lizard" (01.08.2022 13:32)
- Naživo: Ježíš přijel zemřít do Prahy (08.09.2013 16:06)
- Publicistika: Top 25 česko-slovenských alb dekády (25-16) (26.03.2010 05:00)
- Recenze: Skvostná špína (15.12.2009 13:00)
- Publicistika: Videotermix: textař Tomáš Roreček (14.11.2009 05:00)
- Publicistika: Dvaadvacet hitů pro Jamese Bonda (část první) (06.11.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu